Cico Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 Kralj (ili knez) Jovan Vladimir je,kao sto znamo,proglasen za svetca. Mada nije kanonizovan (koliko znam) ,njega je narod proglasio svetcem,buduci da je po zaista oskudnim istorijskim podacima,koji cesto asociraju i na obicna puka predanja,cija e apsolutna tacnost ne moze utvrditi,bio zaista “svetac u liku vladara“ ,ili “vladar u duhu svetca“. Iako se cesto radi o pukim preterivanjima,narocito u tim narodnim predanjima,na kojima su i ti stariji istorijski izvori zasnovani,poput onih baljezgarija u LPD (Letopisu Popa Dukljanina) o nekim stvarima o kojima zaista ne vredi da sad govorim,ipak postoji vrlo opravdana pretpostavka da ima istine u tim recima koje se pripisuju Jovanu Vladimiru,kao zaista “smirenom i dobrom coveku“. Ovde se nalazi njegovo Žitije,koje verovatno nije on pisao nego naknadni istoricari i crkveni cinovnici http://www.rastko.rs/istorija/sv_jovan_vladimir.html nesto mi ipak nije jasno. Zasto ga Srbi samo za sebe svojataju,kad je on bio zapravo Dukljanski vladar (ispravite me ako gresim! SVE sto kazem,ispravite me ako pogresim u necemu! ) Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 Свети Јован Владимир се слави 4 јуна по новом календару, дакле ако постоји у црквеном календару ваљда јесте канонизован.Срби га сматрају својим јер он и јесте био Србин, можда ћа се неко изненадити али држава Србија није одувијек постојала у својим АВНОЈ-евским границама (за такве вјероватно Срби из Хрватске, БиХ или ЦГ нису Срби!?). Заправо прва Српска држава управо и јесте настала на простору данашње Зете. Cico, прочитај Света љубав од Милована Витезовића; биће ти много тога јасније о Светом Јовану Владимиру. Радосна је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 On 27. 10. 2014. at 11:05, Cico рече Mada nije kanonizovan (koliko znam) Naravno da jeste kanonizovan, inace ne bi bio u kalendaru svetih. JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 On 27. 10. 2014. at 11:05, Cico рече Zasto ga Srbi samo za sebe svojataju A ko kaze da ga Srbi svojataju? Svi sveti u kalendaru pripadaju citavoj sabornoj i apostolskoj Crkvi, bez obzira iz kog su naroda. Pontifex Emeritus, Данче*, ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Приправник Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 Поред Светог Јована Крститеља и Светог цара Лазара, једини светац који се на фрескама приказује са својом главом у десној руци (наравно, и на раменима). Хронолошки гледано, најстарији српски светац. Може ли неко да ми објасни да ли "Јован" пре словенског имена (Владимир, Радослав.....) значи да је примио хришћанство? Да ли је то у раном средњем веку била обавеза а касније се изгубило јер се подразумевало, тј. сви су били хришћани. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 Тако је као што рече неко Албанци га сматрају својим. Мошти су му од пре неку годину у саборној цркви у Тирани, а вековима је био у Манастриу Шин Ђон (на албанском Свети Јован) покрај Елбасана у централној Албанији. Игром случаја фудбалска утакмица Албанија - Србија следеће године играће се на арени Елбасан у истоименом граду близу манастира Светог Јована Владимира где је његов култ изузетно јак. И Бугари га сматрају својим с обзиром да женидбом за Самуилову ћерку Косару постаје бугарски принц, али се јасно напомиње да је српски владар: Княз Иван Владимир почитан от църквата като Свети Йоан Владимир (на сръбски: Јован Владимир или Jovan Vladimir, на албански: Jon Vladimir) е княз на сръбското княжество Дукля, обявен след смъртта му от православната църква за светец. Е сад, неки сматрају Самуило македонски па га и македонци својатају.... С обзиром да је краљ Бодин наследно узео бугарску царску круну у Призрену пре ће бити да је Самуило бугарски цар. Е сад да ли је Јован српски... Српско посланство, чији је долазак у Цариград око 992. године забележен у једној повељи Манастира Велика Лавра из 993, по свој прилици дошло је Василију управо из Дукље ( Острогорски 1998, стране 292-3 ). Тад Рашке није било. Јован је владао данашњом Црном Гором и са пола Албаније. граница са Самуиловим царством је била на планини Томор у јужној Албанији. Ту земљу странци у повељама називају Србија. И касније кад се Душаново Царство распало, прво је пао Југ (Маричка битка), па Север (након косовске) а запад тј данашња албанија наставља да живи под душановим великашем Јованом Комненом Асеном и касније је искључиво под српски утицајем... никакво дукљанство : Запад царства пада под турке 1385. те http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B0%D1%83 %D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC_%D0%BF%D0%BE%D1%99%D1%83 Српски утицај у албанији наставља да живи и касније: Валонско царство: Руђина Балшић и Мркша Жарковић владају јужном албанијом до 1414. године: кад се спомиње Ré di Serbia (Italian: "King of Serbia") дакле никакво "црногорство" и дукљанство : Soulis, George Christos (1984), The Serbs and Byzantium during the reign of Tsar Stephen Dušan (1331–1355) and his successors, Dumbarton Oaks, ISBN 0-88402-137-8 http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Valona#CITEREFSoulis1984 Goku, JESSY, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 ево, ја га ''својатам'' зато што моја црква носи његово име.... :0442_feel: Goku је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 Jovan Vladimir je slavenski svetac. govoriti o diferenciranim Srbima, Bugarima ili Makedoncima u to vreme krajnje je neozbiljno. Orthophill and Goku је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Радосна Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 On 27. 10. 2014. at 12:49, Goku рече Cico, прочитај Света љубав од Милована Витезовића; биће ти много тога јасније о Светом Јовану Владимиру. Дођох само да препоручим да се ова књига (мени лично једна од омиљених) прочита, кад видим да је брат Goku већ написао. Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Октобар 27, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2014 On 27. 10. 2014. at 18:37, orthodox_SRB рече Jovan Vladimir je slavenski svetac. govoriti o diferenciranim Srbima, Bugarima ili Makedoncima u to vreme krajnje je neozbiljno. Ако ћемо тако Јован Владимир је светски светац, јет светац обасјава цео свет... а ако ћемо о роду био је србин и ту нема дилеме. Goku, nana, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Октобар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2014 Hvala vam sto ste se odazvali na ovu temu koju sam postavio! A sto se Stefana Nemanje tice,on je bio zapravo katolik,koji je naknadno krsten kao pravoslavac,buduci da u Duklji (gde je rodjen) ,nije bilo pravoslavnih crkava! Tek je naknadno krsten kao pravoslavac. Ali to i nije toliko bitno. Nije mi jasno,zasto se Stefan Nemanja proglasio svetcem,kad je tipicno varvarstvo pokazao dok je Zetu osvajao,o cemu dokumenta svedoce. Za razliku od njega,Jovan Vladimir je bio zaista svetac,kako dokumenta svedoce. Kako onda njih dvojica mogu biti izjednaceni? I zasto je kralj Milutin proglasen za svetca,kad je rodjenog sina dao da oslepe?? Kako moze takav za “svetca“ proglasen biti? Samo da napomenem,NEMAM nameru provocirati,nego samo zelim da puno razumevanja da raspravimo o svemu ovome,jer mislim da medju vama ima onih koji mogu prave odgovore da daju na ova pitanja! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Октобар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2014 On 27. 10. 2014. at 12:21, Pontifex Emeritus рече за почетак, ''Дукља'' није постојала (то је појам новијег датума). постојала је средњовековна склавинија у Поморју која се звала Диоклитија. друго, део из Gesta Regum Sclavorum (ЛПД) у коме се наводи житије Св. Јована Владимира, преузет је из старијег извора и може се сматрати аутентичним. Ja nemam,iskreno,prava da sudim o njemu (Jovanu Vladimiru) ,ali mislim da nemas bas dobar pristup,samo zato sto se to tebi tako svidja,jer onda mozemo i da kazemo da je LPD rekao istinu u vezi postojanja nekakve “Crvene Hrvatske“ (culi ste za nju,sigurno ). A zanimljivo,u tzv. “Hrvatskoj kronici“ ,koja se naziva i “Papalicevom hronikom“ ,koja se jos i “Hrvatskom redakcijom“ naziva,nikakva se “Crvena Hrvatska“ ne spominje,nego samo “Bela Hrvatska“ ,i to ne u onim “povijesnim granicama na Drini“ Pitam se,KOLIKO UOPSTE TREBA VEROVATI SVIM TIM “izvorima“ ?????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Октобар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 28, 2014 E da,i zasto je i u srpskim vladarskim titulama,uvek odvajana Srbija od Zete,ako je vec Zeta bila srpska primorska oblast? Zasto je titula glasila “kralj srbskih i pomorskih zemalja“ ? A osim toga,istoricar Relja Novakovic je negirao Zetu kao srpsku oblast. Cemu sad verovati? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Октобар 28, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2014 On 28. 10. 2014. at 21:01, Cico рече E da,i zasto je i u srpskim vladarskim titulama,uvek odvajana Srbija od Zete,ako je vec Zeta bila srpska primorska oblast? Zasto je titula glasila “kralj srbskih i pomorskih zemalja“ ? A osim toga,istoricar Relja Novakovic je negirao Zetu kao srpsku oblast. Cemu sad verovati? Cico,ajde nemoj filozofirati... Vidi kartu Balkana 1400. Aj sad mi reci drzavice kao sto su Mat i Croja (vladao Topija) su bile razdvojene al su ustvari bile albanske, Srbija (Lazarevic), Zeta (Balsic) i Valona ( Mrkša Živković) su bile razdvojene al su bile srpske. Arta zatim Atinsko vojvodstvo, Ahea i poslednji ostatak Vizantije su bile razdvojene ali su to bile države Grka. Dakle nemoj me nervirati ako su dve države razdvojene da ne mogu biti istog stanovništva. Nacija = jezik imaj u vidu to. Srbi, crnogorci, bošnjaci i hrvati štokavci su jedan narod jer pričaju istim jezikom. To što ovi neće da budu srbi ti je isto što i novozelanđani neće da budu englezi, niti argentinci što neće da budu španci i italijani.... niti što Flamanci neće da budu holanđani, .... Ragusa ili Dubrovnik je uvek bila posebna država kao što je bila Zeta, pa nemaš danas Dubrovačku naciju....jednostavno nema Zećana i tačka... ali po demokratiji ih ima jer nove nacije i danas nastaju...aj zdravo Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Lore, подсјети ме на онај чувени цитат из Маратонаца: " Е, тако се то ради, кратко али ..... "(да ипак не псујем на православном форуму ) Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука