Jump to content

Приправник

Члан
  • Број садржаја

    12
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Приправник's Achievements

Тек дошaо/ла

Тек дошaо/ла (1/9)

44

Форумска репутација

  1. Приправник

    Sv. Jovan Vladimir

    Поред Светог Јована Крститеља и Светог цара Лазара, једини светац који се на фрескама приказује са својом главом у десној руци (наравно, и на раменима). Хронолошки гледано, најстарији српски светац. Може ли неко да ми објасни да ли "Јован" пре словенског имена (Владимир, Радослав.....) значи да је примио хришћанство? Да ли је то у раном средњем веку била обавеза а касније се изгубило јер се подразумевало, тј. сви су били хришћани.
  2. Ponedeljak, 26. april 1937. godine bio je pijačan dan u malom gradu velike istorije. Gernika je bila duhovni centar španske pokrajine Baskije. Ulice su bile pune ljudi. Oko 10 000 stanovnika ovog gradića je i pored građanskog rata koji je besneo, izašlo da na pijačnim tezgama kupi ili proda poljoprivredne proizvode. Odjednom, crkvena zvona pozvoniše na uzbunu! Na nebu se pojaviše zlokobne siluete aviona nemačke Legije Kondor koju je Hitler poslao da pomogne fašističkom generalu Franku u Španskom građanskom ratu. Gernika nije imala nikakav vojnički značaj, pa samim tim ni odbranu. Nije bilo ni protivvazdušne odbrane, ni avijacije da presretne napadače. Dok su nesrećni civili bežali na sve strane, pokušavajući da nađu bilo kakav zaklon, nemački piloti su se uvežbavali za ono što njihov Firer planira da započne kroz koju godinu. Na bespomoćne ljude jedni avioni bacaju obične bombe, drugi zapaljive, treći u brišućem letu pucaju iz mitraljeza! U ovom svirepom napadu, usmerenom isključivo na civilne ciljeve, poginulo je preko 1 600 stanovnika Gernike. Anegdota kaže da je na jednoj izložbi u okupiranom Parizu za vreme II svetskog rata Pikaso stajao pored svog remek-dela. Prišao mu je nemački oficir, ljubitelj umetnosti, i upitao ga:“Da li ste vi to uradili?“. Genijalni slikar mu je odgovorio:“Nisam ja, vi ste!“.
  3. Нешто слично сам и ја мислио да напишем на крају али сам одустао, да не рушим неким људим романтичну слику о Че Гевари
  4. Октовар 1967. године. Ернесто "Че" Гевара је убијен у Боливији после неуспешног покушаја подизања револуције у овој држави. Његове убице му намерно нису склопиле очи, да би се јасно утврдило да је чувеном герилцу дошао крај. Међутим, тиме су само појачали легенду о њему јер је и у смрти изгледао жив и спреман на борбу. Чак су га упоређивали и са васкрслим Христом. Вероватно је после ове фотографије комунистички герилац и револуционар постао интернационални симбол вечне борбе против неправде и томе слично, како га сигурно многи замишљају.
  5. Господине Самарџићу, Можете ли нам нешто више рећи о последњим данима Мустафе Голубића? Да ли је тачно да га је Стаљин послао у Југославију да од Тита преузме руковођење КПЈ и устанком? Да ли је тачно да га је Тито (или неко од његових људи) издао Немцима, па су га ови ухапсили, тешко мучили и убили? Ако је тачно да га је Тито издао Немцима, како то Стаљин није сазнао? (наводно су те разне тајне службе свезнајуће) И, можда мало неозбиљно, али може те ли да претпоставите какав би био исход рата да је уместо Тита на челу партизана био Мустафа Голубић? Хвала унапред!
  6. Ово ми је потпуно невероватно. Толика убиства су расветљена, чак су и неки тајкуни у затвору а овај ужас остаје мистерија. Било је још пре десетек година (колико ја знам) прва прича о томе да су родитељи добили близанце, дан после порођаја им је саопштено да је једна беба преминула, да би после тридесетак година открили превару и нашли свог сина који је усвојен и одрастао негде на Западу, а близанци личе ко јаје јајету..... И све се зна, и који је лекар потписао да је дете преминуло и ко га је "сахранио" и све је заташкано као да је та мафија јача од Аркана, Шарића, Мишковића заједно..... Јер сви су овако ил онако долијали, само се украдене бебе још увек успешно заташкавају.
  7. Поштовање, господине Самарџићу! Једно питање ме одавно копка..... Ако се не варам, обе стране, и комунистичка и четничка, се слажу да се на преговорима са Дражом 1941. године Тито представљао само тим надимком, одбијао да открије свој прави идентитет и говорио јаким руским нагласком, па су и сам Дража и сви присутни његови сарадници били убеђени да је то неки Рус кога је Стаљин послао да командује југословенским комунистима. Тек много касније у току рата, ја не знам тачно, ви вероватно знате кад, "Тито" је открио да је он Хрват Јосип Броз. Слажем се да већина Срба не би 1941. године отишла у партизане да су знали да им је врховни комадант Хрват, већ су кренули за неким "мистериозним Русом". Моје питање је следеће: Како то да ни Дража ни било ко у његовој близини нису знали да пред собом имају Јосипа Броза, који је био осуђиван у Краљевини Југославији као комуниста и био у затвору? Дакле, Јосип Броз је био "од раније познат органима гоњења", како бисмо то данас рекли, и зар је могуће да нико у окупираној Југославији или емиграцији, осим врха КПЈ, није знао да је "Тито" у ствари Јосип Броз? Хвала унапред на одговору и свако добро Вам желим!
  8. ја јесам ту карту замислио кад поново одгледам укапирам и зашто
  9. И ја се последњих пар месеци осећам најбедније у животу. И мени долазе многе црне мисли али ипак знам колико има људи који ме воле и које не могу тек тако да оставим. А стварно ми никад није било овако тешко и безизлазно. А пре неколико година сам, објективно, имао много већи проблем него сада и тада је све било другачије. Због тежине проблема нисам имао кад да будем тужан него сам се преко ноћи почео борити против тог проблема. И нисам ни слутио колико сам јак, и да могу да изађем на крај са том тешком муком. И ни у једном тренутку нисам очајавао јер једноставно сам био принуђен да се жестоко борим. Понекад (мазохистички) помислим да ми је излаз из ове туге неки још тежи ударац јер оно што нас не убије чини нас јачим. А Господ зна колико муке можемо да издржимо и толико ће је пустити. Поздрав свима
  10. Река Млава, поред манстира Горњак. Сликао сам својим телефоном :-)
  11. Помаже Бог! Већ дуго читам овај форум и много тога сам научио. Нисам се до сада регистровао јер мислим да немам нешто много паметно да кажем, радије пратим друге Зовем се Владимир, имам 35 година. Ипак ми је сад дошло да се напокон региструјем, па можда и ја нешто прозборим.......
×
×
  • Креирај ново...