свештеник Александар Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Веома симпатична идеја о ретро православцима и могу рећи да ми се свиђа,али реч онтологија је заиста битна,преведите је као постојање,живот,трајање,вечност,бесмртност.Што јој се ругате? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Жељку, све што не мирише на Видовдан, постаје предмет ругла...посебно ако мирише на теологију. Зато ваљда и не може да је заврши ... ) Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Жељку, све што не мирише на Видовдан, постаје предмет ругла...посебно ако мирише на теологију. Зато ваљда и не може да је заврши ... ) Упс звекно си ме у срце , саћу да рикнем ! Ал у праву си , мада сам ја у почетку мислио да су паре у питању. Мнозина богословчића , чим чују за реч онтологија не престају да је употребљавају и ђе треба и ђе не треба, по ваздан само иду и вичу ОНТОЛОГИЈА,ОНТОЛОГИЈА ! nedeljko, Marjanovic and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Онда нису криви ни Зизиулас нити онтологија.Митрополит је велики и свети човек,а реч онтологија која није изворно хришћанска ,изражава најдубљу тајну постојања.Боље се спрдајте са секуларизмом,атеизмом и сличним празностима,уосталом овде колико видим има само неколико озбиљних људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Онда нису криви ни Зизиулас нити онтологија.Митрополит је велики и свети човек,а реч онтологија која није изворно хришћанска ,изражава најдубљу тајну постојања.Боље се спрдајте са секуларизмом,атеизмом и сличним празностима,уосталом овде колико видим има само неколико озбиљних људи. Попе не разумеш. Није реч о спрдњи , реч је о шали. Разлика је између спрдње и шале је у томе што шала нема зле намере као ни пут до пакла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Момче уз сво поштовање твоје досетљивости ја за тебе нисам поп.Имам име- Александар,такав жаргон је простачки и асоцира на период комунизма када су свештенике тако звали како би их потценили.Хришћанскије,уљудније,отменије и сл.је рећи оче или попо.Чак моји сељаци и Цигани ме не зову тако-попе,већ само мангупи са улице који хоће да на тај начин понизе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Медији и седма уметност свким даном доприносе ширењу реченице "ПОП" уместо "ОЧЕ". ево га један одличан пример у прилогу. Мада народ у једну руку није крив јер како ја видим свештенство не чини ништа што би могло да спречи ту увреду. Само едукација и улагање жалби тј. слања "протестних ноти" овим режисерима који се благо речено "српдају" са свештеничким звањем. Код нас свештеника, зову "поп" нажалост Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Момче уз сво поштовање твоје досетљивости ја за тебе нисам поп.Имам име- Александар,такав жаргон је простачки и асоцира на период комунизма када су свештенике тако звали како би их потценили.Хришћанскије,уљудније,отменије и сл.је рећи оче или попо.Чак моји сељаци и Цигани ме не зову тако-попе,већ само мангупи са улице који хоће да на тај начин понизе. Жељко је наш човек, и просто воли да се изражава тако, да кажем, народски. И гарантујем да никакву лошу намеру није имао, нити да је на уму имао ишта увредљиво. Немојмо терати мак на конац - ако смо већ онтолошки оријентисани, издигнимо се изнад форме и сагледајмо суштину ствари... jermel and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Реко ја... каста... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Момче уз сво поштовање твоје досетљивости ја за тебе нисам поп.Имам име- Александар,такав жаргон је простачки и асоцира на период комунизма када су свештенике тако звали како би их потценили.Хришћанскије,уљудније,отменије и сл.је рећи оче или попо.Чак моји сељаци и Цигани ме не зову тако-попе,већ само мангупи са улице који хоће да на тај начин понизе. Oče Aleksandre, uz dužno poštovanje, mislim da niste u pravu. Nije prostački izraz, pop, nimalo, to je narodski izraz, za svešteno lice. Jedan stari sveštenik iz Like, mi je objasnio, jer sam se ja uvjek ustručavala reći pop, rekao mi je, samo se sjeti da je to skraćenica, Pastir Ovaca Pravoslavnih. A vi se sjetite, da ste pastir, jednog, duhovitog i kreativnog stada, naroda "Serbskago" nimalo prostačkog, i da niste pastir, na dvoru Luja ne znam kojeg, već naš Serbski. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Момче уз сво поштовање твоје досетљивости ја за тебе нисам поп.Имам име- Александар,такав жаргон је простачки и асоцира на период комунизма када су свештенике тако звали како би их потценили.Хришћанскије,уљудније,отменије и сл.је рећи оче или попо.Чак моји сељаци и Цигани ме не зову тако-попе,већ само мангупи са улице који хоће да на тај начин понизе. A zar su seljaci i Cigani drugačija vrsta ljudi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Момче уз сво поштовање твоје досетљивости ја за тебе нисам поп.Имам име- Александар,такав жаргон је простачки и асоцира на период комунизма када су свештенике тако звали како би их потценили.Хришћанскије,уљудније,отменије и сл.је рећи оче или попо.Чак моји сељаци и Цигани ме не зову тако-попе,већ само мангупи са улице који хоће да на тај начин понизе. Otmenije kazes, oce? Kako ono bese, cek da se setim malo... svestenici i upravitelji Crkve treba da su kao na smrt osudjeni, ponizni, smireni, da budu svima sluge po vecnim Hristovim recima, ako hoce da budu prvi. Isto ovako se drzi i moj pop - otmenost, postovanje, levo-desno, i jos se posle pita sto ga narod ne grli bas nesto... Онда нису криви ни Зизиулас нити онтологија.Митрополит је велики и свети човек,а реч онтологија која није изворно хришћанска ,изражава најдубљу тајну постојања.Боље се спрдајте са секуларизмом,атеизмом и сличним празностима,уосталом овде колико видим има само неколико озбиљних људи. Evo da se upisem i ja - i meni se bas smucilo to mantranje ontologija-licnost-sloboda-ontologija (preko Malog mokrog luga )... a tek nasi savremeni teologicari, sto smatraju vrlo cesto da svet (a narocito teologija) pocinje od njih, da su oni prvi otkrili tu rec, a pre njih niko je nije znao. Pa kad nauce ovu veoma bitnu mantru, onda te obavezno zatrpavaju s njom svakodnevno, pa jos smireno sa visine... Cast izuzecima, kao i uvek, naravno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 уууу полако људи отераћемо патера Александра са форума. Па јес во времја оно комунисти су свештенике називали друже попе при том убацујући у изговор погрдно расположеније своје и кревељење лица . Али народ је одувек свештенике звао поп , има чак и у Дулетовом законику . Просто то је греческа реч. Но нећемо сад натезати се о томе, мислим ја сам ретро православац па и користим те ретро речи, није ми замерити... nedeljko and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 У старим српским рукописним и штампаним служабницима свештеник се, углавном, назива попом. obi-wan and jermel је реаговао/ла на ово 2 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 U pesmi "Uros i Mrnjavcevici" pominje se recimo protopop Nedljeko... http://users.beotel....mirkom/uimr.htm Pa onda Letopis popa Dukljanina... http://sr.wikipedia....%B8%D0%BD%D0%B0 Itd, itd... Premda i ja vise volim kad se kaze "svestenik", ali da je "pop" stara i odavno koriscena rec, u to nema sumnje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука