Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

То се лако решава. Онога ко пласира лажи ОДРАТИ при свећењу водице или које било требе. Цену захтевати мирним тоном, готово рутински, бити тотално кул и насмејан кад се видите на улици, чак и први поздрављати дотичне, као да ничег нема међу вама. Јер како окренеш олајаваће те, овако ће бар имати конкретан разлог и неће измишљати. Ради, проверено.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

0442_feel prstgore 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Мислим да ту нема удбашке логике него чисто сељачке.Увек су богати без обзира дали има повод за то били развратни и имали више жена.У том моменту прославе свештеник је централна личнот и највжнија званица.Притому њеним очима веома богат.Хтела је да задобије мало његове пажње мислећи да ће јој се он захвлити на добром делу па ће самим тим и она бити важна јер је помогла попу у невољи(пошто му је жена трудна).

Подели на овим сајтовима

нпр. нема краја у којем свештеник није виђен како на Бадње вече или Велики петак једе сланину на трему парохијског дома, како је возио мотоцикл па му се мантија запетљала и онда је завршио го у јарку, јер "нормално" ништа није имао испод итд.

0102_laugh овако нешто ?

Шалу на страну, све је то плод комунистичке пропаганде. Сећам се да нам је у основној школи, не сећам се више ни који је предмет био, наставница причала да су се некада епидемије сифилиса највише шириле преко попова јер су они највише путовали. А да не помињем "народну" пословицу " везан поп , мирно село" и сличне "умотворине".

То су класичне урбане легенде... Помислио би човек да код нас људи ништа друго не раде на Бадње вече или Велики петак осим што шпијунирају шта свештеник ради на трему. 0110_hahaha))

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Мислим да ту нема удбашке логике него чисто сељачке.Увек су богати без обзира дали има повод за то били развратни и имали више жена.У том моменту прославе свештеник је централна личнот и највжнија званица.Притому њеним очима веома богат.Хтела је да задобије мало његове пажње мислећи да ће јој се он захвлити на добром делу па ће самим тим и она бити важна јер је помогла попу у невољи(пошто му је жена трудна).

Нису теткице ни мало невине... Оне су сиве еминенције наше просвете. Као мед. сестре по болницама и шалтеруше.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Е вако. Ово је јако занимљива тема и надам се да је и свештеници читају.  Живим у једном месту у Војводини, има два попа у селу,а ни један нема никад ни за кога времена нема. Не постоје дружења после Литургије, оно као да седнемо,сркнемо кафу ,продиванимо мало ,упознамо неку нову занимљиву личност итд...они немају времена за то,а самим тим ни ми не можемо у салу после Литургије. Мене то баш боли, некако се после Литургије осећам ко да силом прилика морам да одем кући ,као да је гоњење хришћана или тако нешто,па се сви експресно разбеже... Нема живости код нас, споља смо гладац ,изнутра јадац...Ко је крив?

Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove

Подели на овим сајтовима

• Гости

Е вако. Ово је јако занимљива тема и надам се да је и свештеници читају.  Живим у једном месту у Војводини, има два попа у селу,а ни један нема никад ни за кога времена нема. Не постоје дружења после Литургије, оно као да седнемо,сркнемо кафу ,продиванимо мало ,упознамо неку нову занимљиву личност итд...они немају времена за то,а самим тим ни ми не можемо у салу после Литургије. Мене то баш боли, некако се после Литургије осећам ко да силом прилика морам да одем кући ,као да је гоњење хришћана или тако нешто,па се сви експресно разбеже... Нема живости код нас, споља смо гладац ,изнутра јадац...Ко је крив?

Ко је крив, ко је крив? Рибице су криве...

Сви смо заједно криви за такво стање. Синоћ сам био код мојих драгих пријатеља у Лесковцу где смо разговарали о свим овим проблемима и управо сам казао да је највећи проблем који постоји код данашњих хришћана је немање осећаја за заједницу а то произилази, веровали или не, из једног драстичног разлога а то је атеизам који запљускује и свештенство и народ, што је додао мој пријатељ а заједно смо се сложили у томе.

Зато нас и није брига за Литургију, зато многи данас мантрају о заједници, евхаристији... а сами ни прстом нису макнули да се ово покаже у нашем животу. Није то пуко философирање без икаквог утицаја на наш живот.

Подели на овим сајтовима

Е вако. Ово је јако занимљива тема и надам се да је и свештеници читају.  Живим у једном месту у Војводини, има два попа у селу,а ни један нема никад ни за кога времена нема. Не постоје дружења после Литургије, оно као да седнемо,сркнемо кафу ,продиванимо мало ,упознамо неку нову занимљиву личност итд...они немају времена за то,а самим тим ни ми не можемо у салу после Литургије. Мене то баш боли, некако се после Литургије осећам ко да силом прилика морам да одем кући ,као да је гоњење хришћана или тако нешто,па се сви експресно разбеже... Нема живости код нас, споља смо гладац ,изнутра јадац...Ко је крив?

Da li postoji mogucnost da vi sami nesto pokrenete...eto recimo pripremite neke sitne kolacice sto bi isli uz kafu i predlozite svestenicima da bi vi to uradili ako se oni slazu, da se svi parohijani posluze u sali sa kafom i kolacem i da to svestenik kaze nakon Liturgije da se ljudi ne bi razisli. Neka bude neka nedelja kad njima odgovara i mogu da ostanu. Mozda pokrenete nesto tako divno i ljudima se dopadne pa se javi neko drugi sledece nedelje itd...pokrenete lavinu neceg tako divnog i sami vi cete se bolje osecati.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

ја мислим да је ипак најбоље губити време оптужујући се међусобно и тако ништа ниједни не радите по питању исправљања  :group111: smej.gif smej.gif

Подели на овим сајтовима

Da li postoji mogucnost da vi sami nesto pokrenete...eto recimo pripremite neke sitne kolacice sto bi isli uz kafu i predlozite svestenicima da bi vi to uradili ako se oni slazu, da se svi parohijani posluze u sali sa kafom i kolacem i da to svestenik kaze nakon Liturgije da se ljudi ne bi razisli. Neka bude neka nedelja kad njima odgovara i mogu da ostanu. Mozda pokrenete nesto tako divno i ljudima se dopadne pa se javi neko drugi sledece nedelje itd...pokrenete lavinu neceg tako divnog i sami vi cete se bolje osecati.

Слажем се потпуно с тобом.

Покрените ви акцију.Купите кафе,шећер,ратлук,неки колач и лепо и љубазно( не вреди,мора тако) замолите свештеника да вас пусти у трпезарију да се послужите,после му се много изахваљујте и замолите да то чините стално dobar decko

Вероватно они нису упознати са праксом да се остаје после Литургије.Ево у нашем намесништву,има пар свештеника који не позивају народ,нека"стара" школа,додуше и старији свештеници.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Да свештенство схвати као позив а не као професију, тачније да се понаша у духу Христових ријечи да је међу људима не да му служе, вeћ да би другима служио, да буде свјестан да Православље није религија него богооткровење па самим тим да није он тај без којег не може бити вјере, него да је (како су то Оци тачно формулисали) само предстојатељ, онај који предводи молитву литургијског сабрања.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Хвала вам на труду и креативности да одговорите, јер оваква ситуација заиста прераста у проблем, а за коју годину ће прерасти у јако велики проблем...Питали смо да се ту сакупљамо после литургије на челу са свештеницима,међутим, одговор је увек и дискретно,кроз бркове процеђено...НЕ. Хтели као да се окупљамо да вежбамо појање у сали,али опет НЕ...и тако у недоглед,а и храм се слабо посећује, Недељом видиш 10 познатих, и 30 непознатих,који се стално мењају,тзв викенд верника,само у пролазу...а међу њима,разне егзотичне појаве,типа...Улажење са сладоледом у храм, улажење у поткошуљи, цело време причање и домунђавање.

А то да само стари попови примају људе у салу после богослужења ,није тачно. Има доста младих,тек рукоположених који окупљају људе око себе, формирају дечије хорове, праве разне изложбе, сајтове, људе ОБАВЕЗНО задржавају и то све који су били на Литургији, сркне се кафа,ракија,мало се прозбори,а овде...боље и да не причам...завидим осталим парохијама, које су материјално сиромашније од ове,али су богати...тј Богати. Па ја гледам на нету,па неке сеоске цркве и парохије од 350 домова нпр имају сајт,јер је поп заинтересован,бори се ,свим расположивим средствима зове људе да се прикључе и са љубављу их прима...Не знам на који бих начин могао да мотивишем ова два попа да и они почну мало да се загревају,да раде "посао" за који су рукоположени и постављени...или ће од парохије за пар година остати пустош, празан храм...Људи већ одлазе на литургију по околним селима,градовима, нису дужни да ово трпе, и сам одлутам негде кад ми се испразне батерије...

Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove

Подели на овим сајтовима

Pa zasto onda sluzi ta trpezarija/sala sta li je?

Јој да си видео нашу пре 12 година кад смо дошли,шта смо затекли у сали,све само не салу за послужење...ћути.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...