Mamica Forumska Написано Јун 19, 2011 Пријави Подели Написано Јун 19, 2011 Od sveštenika očekujem,da kod mene lično probudi osjećaj povjerenja i ljubavi u zajednici u kojoj propovjeda Bogom date zakone , da me nauči da se uzdižem na duhovnom putu,da mi pomogne onda kad posrnem,da ima strpljenja sa mnom i onda kad ni sama ne znam šta mi je.....Što se tiče detalja oko vršenja službe Bogu i ljudima u parohiji u kojoj radi, mislim da nisam dostojna predlagati bilo kakve izmjene,jer i kada mi je ponekad nešto i teško,to zavisi samo od mene,a poslije se pokaže, da je tako i trebalo da bude, da bi mi bilo na korist. "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 19, 2011 Пријави Подели Написано Јун 19, 2011 Од свештеника очекујем да већ коначно изгуби стрпљење и да коначно,после две године кашњења од по 20 минута ,дела певнице,искритикује више те људе...не могу вишееее greengrin... greengrin Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јун 19, 2011 Пријави Подели Написано Јун 19, 2011 Да буде пристојан и да не касни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 19, 2011 Пријави Подели Написано Јун 19, 2011 U mojoj parohijskoj Crkvi ima puuuno svestenika, sve ih postujem, ali kada sam prvi put u zivotu (pre nekoliko godina kada sam redovno pocela da odlazim u Crkvu) ugledala oca kod kog se i danas ispovedam i trazim savete... ogrejalo me je greengrin Ali bukvalno. Njegov odnos prema meni (a i mnogima) je pravi ocinski, sa toliko ljubavi da vam natera suze na oci. Dovoljno je da izgovori:"Sine, da ti kazem..." i odmah vam bude lakse. Da, redovno sluzi Liturgije, ispostuje dogovor da dodje na ispovest, jer zelite da se ispovedite kod njega, pomaze sirotinju, drzi divne propovedi koje svakog dotaknu, onako, svojim recima (bez predhodno filozofski napisanih govora), po nekad sam pridje posle sluzbe da pita kako ste, kako porodica, ima puuuno strpljenja i ljubavi za decu koja vriste pred Svetim Putirom (ovo iz mog iskustva majke jedne do skoro takve devojcice greengrin)... Inace nije moj paroh. Ono sto ocekujem od jednog svestenika, to sam pronasla. Pre nekoliko dana je predao svoju parohiju i otisao u penziju greengrin Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Ако знамо да нам је једина права мера у Цркви- љубав, онда ће неко рећи да је ово питање непримерено или чак сувишно. Но, управо због тога и покрећем тему. Дакле, да ли је љубав када неком јавном грешнику толеришем и дозвољавам да долази и буде на Литургији (па макар то било једном годишње), да се причешћује, да ли је љубав када дозвољавамо људима који иду код врачара и гатара да се без исповести и свести о Евхаристији причешћују, читамо "молитве за здравље" по налогу истих тих врачара (а оне на тај начин имају на неки начин и заштиту од Цркве) јер нећемо да се замерамо са људима, људе који су јавно псовали и свештеника и Цркву по смрти опојавамо итд, итсл... а да му се ни једним словцем не каже да греши? Колико пута видим да се толерише јевним грешницима, маторим дртинама који поред себе имају младе девојчице од 20 година а све зато што су "дали прилог" или су били големи добротвори... Питам, да ли је то заиста љубав или је то ствар небриге нас свештеника. Да ли ту може да се повуче нека граница између икономије (попустљивости) и љубави (која подразумева очински приступ вернику)? Волео бих да се теми придруже и свештеници и ђакони заједно са осталим члановима. Ето, "набацао" сам неколико тема, али можемо ствари и да проширимо ако је по вољи. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Имам једног човека на парохији који се на мене страшно наљутио јер нисам хтео да читам "врачевске молитве" јер га је на то натерала врачара. Заправо, позвао сам га код мене у кућу да дође да поразговарамо, да видимо у чему је проблем и да покушамо да га решимо. Објаснио сам му да ја нисам тастер врачара па да ми они буду "послодавци" али да проблем можемо решити као људи Цркве и да ће све бити добро ако будемо имали љубави једни према другима. Такође, на брзину сам му објаснио да ништа не бива тако што ћемо ми Бога "приморати" да на Он да ако се молимо аутоматски јер Он није "нека сила" већ Личност. На крају се све завршило његовим обећањем да ће доћи код мене заједно са породицом што ме је искрено обрадовало. Но, ипак све није било тако. После неког времена тај исти човек је на мене насрнуо да се физички обрачуна са мном јер сам ја никакав поп, "терам народ" у Цркву итд... до сукоба није дошло јер је у тренутку његовог напада на мене на то место ушао један човек који је спречио његов насртај. Касније је тај исти човек на сваком кораку одвраћао људе од Цркве и од мене, а када се десила она подвала једних новина са мојом сликом био је главни промотер тих истих новина у селу говорећи: Ето, јесам ли вам ја причао ко је он?! Сада постављам логично питање: Да ли је ОНДА боље ићи линијом мањег отпора и попуштати дотле да може да ради свако шта жели или треба држати ред и поредак? Мој Владика Јован стално говори: Бољи је и никакав ред него најбољи неред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 А после кажу "поповски посао лак, мало певају и то је то...возе џипови... " Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 тешка су ово питања. треба размислити добро о свакој ситуацији понаособ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Ја нисам за попустљивост према тим врачарима и слично, али Господ зна боље... Једно је да човек верује и погреши, а сасвим друго да је сујеверан и верује у будалаштине Гордана Николић and Пг је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 тешка су ово питања. треба размислити добро о свакој ситуацији понаособ.... Слажем се. Заиста је свака ситуација и сваки човек прича за себе. То је управо показатељ личног односа са неким. Велики сам противник те глобалистиче црквене праксе (групне исповести, сви морају да ураде ово, сви морају оно...). Но, овде се поставља ново питање: да ли ТОЛЕРИСТИ грех јесте и показатељ љубави према некоме или је то само ствар немања жеље да се са проблемо суочимо? Ја не верујем да ћу некоме помоћи ако се не удубим у његов проблем, ако се не саживим са њим. Не верујем да ће и моја молитва бити делотворна ако сам у то не верујем. Ако је неко "отац" (мислим на свештеника), потребно је да се и очински понаша. Исто тако и онај који је дошао код свештеника потребно је да се понаша "синовски" и да послуша савет. Данас је у моди "инстант спасење". Одемо код врачара и гатара, оне нам дају да урадимо ово или оно, мало одеш у Цркву, прекрстиш се, упалиш свећу, даш неку пару за молитву и то је то. Но, да ли ће се тако решити проблем? Где је ту место Евхаристији? Зар је Црква сервис за поправку? Boba and Пг је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 20, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Ја нисам за попустљивост према тим врачарима и слично, али Господ зна боље... Једно је да човек верује и погреши, а сасвим друго да је сујеверан и верује у будалаштине Апсолутно се слажем. Не значи да човека који је ишао код врачаре одбацујемо- Боже сачувај! Напротив треба му подарити прави лек а то је Евхаристија, Причешће. Оно што је потребно јесте да свештеник поради на томе да појасни човеку шта је Црква и смисао Свете Евхаристије. Најлакше је дохватити Требник, прочитати на брзину молитву и то је то. Но, да ли смо тог човека добили и родили за Бога? Опет, видите и сами шта може да се деси када желите да приведете човека Евхаристији а он види Цркву као сервис за поправку. Како ту наћи границу? Човеку хоћеш најбоље, а он то себи не жели.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 tolerisati grijeh nije ljubav,mislim da tako svestenik,ustvari,blagosilja grijeh,i kao da daje zeleno svjetlo da se sa greskama slobodno nastavi... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Но, овде се поставља ново питање: да ли ТОЛЕРИСТИ грех јесте и показатељ љубави према некоме или је то само ствар немања жеље да се са проблемо суочимо? Ни на ово питање нема универзалног одговора. Неко је незаинтересован за другог (за његов пад) и то је показатељ да ту нема љубави... С друге стране неко толико силно жели да помогне оном ко пропада у греху, да просто сагори док друга страна не жели помоћ и онда ништа... (можда о томе владика мисли када говори о било каквом реду, тј. никаквом) Е сад, постоји и златна средина, кад онај који хоће да помогне, у оквиру својих моћи, побуди у другом жељу да прогледа, да се суочи са проблемом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Ја ћу да изнесем свој лаички став (што значи, да је врло могуће да грешим). prstgore Слажем се са Звонком 319.gif, с тим што бих, одбивши налоге врачаре, кад испратим човека,био љут или не, БЕЗ ЊЕГОВОГ ЗНАЊА, ипак прочитала молитву за здравље за оболелог и на проскомидији извадила честицу за оболелог (не знам да ли се тако каже).(Не зато што је то врачара рекла, већ зато што је болестан и реално му треба молитва.) Што се тиче причешћивања, мислим да вам није много лакше него апостолима.Они су морали да се боре против незнања, а ви против " знања". Моја покојна баба је рођена 1930.г.,упокојила се пре 2 г.Никад се није исповедила. Причешћивала се долазивши на крај Литургије, јер "није мога да слуша попове три сата".О "ваља се-не ваља се" да не причам. Јадна НИЈЕ ЗНАЛА НИШТА, а мислила је да ради исправно.Вероватно да ни њени родитељи нису радили другачије. Зато, верујем, да им је опојавање кад се упокоје неопходно, управо зато што су грешили, а више немају могућност да се исправе. Молећи се за њих, молимо се, на индиректан начин и за себе, јер ко зна каква искушења и падови нас чекају. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јун 21, 2011 Пријави Подели Написано Јун 21, 2011 Oce Ivane; jako bitna pitanja. Ako sami presecete, svi ce se pozvati na vaseg komsiju koji je i dalje popustljiv, tako da na svoju reku tesko ista mozete uraditi... Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука