Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Јел' ми вјерујеш да ме јутрос није саслушао?

Јутрос сам се "исповједио" и причестио. Не знам како се зове тај поступак али знам шта је урадио, ставио ми је преко главе онај дио мантије, питао ме како се зовем и од цијеле химне коју он пјева ја знам само онај дио - исповједа се раб божији... И тако је већ годинама. Једноставније речено, недоступни су за нас обичне хришћане.

Хвала Богу,немам такво искуство.Ја то радим овако,знам кад су велики постови да прве седимце поста буде гужва на исповјести и зато се исповидим дан раније на вечерњој служби јер тад има мање свијета и свештеник ме може у миру саслушати.Ако имаш могућности да присуствујеш вечерњој служби пробај и ти,сигурна сам да ће свештеник наћи мало времена и за тебе.На главу се стави дио одежде који се зове епитрахиљ.Опрости брате!

• Волим 1

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

У праву је о. Александар, што се мене тиче.

"Поп" је услед разноразних околности добило подругљив призвук и не треба то превиђати.

Нишизава, а шта да неко теби кокне неки рогобатан надимак и на твоје негодовање да ти одговори са - формалисто?

Подели на овим сајтовима

pop, fratar, svećenik, otac, padre, revernd, jerej, monsinjor, ... (ne mogu u trenutku da se setim sada još kojeg naziva služitelja Božijeg)

Nema razlike u imenu, samo u načinu obraćanja...

Nije isto reći ciganin ili ganci. Cigojner ili ciganštura. Mandov ili kalaštura. Čak i ono najpogrdnije može biti izraz najdubljeg poštovanja i prijateljstva, ali je bitno sa kakvom se namerom i na koji način izgovara.

Naravno da "popovanje" je često korišćeno na podsmeh u prošlim vremenima, ali sam isto tako siguran da niko od ovih naših popića nije tada ni bio svestan toga, to jest prilično su oni mladi da bi se osvrtali na ta vremena. Bilo pa prošlo. Sada je drugo. Sada je ovo slobodna Srbija i slobodan srpski narod, za koga je pop - pop. I ne zato što ga omalovažava, već zato što ga voli.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

И дан данас се -поп- користи као подсмех. У највећој мери.

Ја то могу рећи само монсињору са којим сам веома близак - попе. Сваком другом бих рекао оче.

Или само име. Чак ми и то мање увредљиво звучи него попе.

Подели на овим сајтовима

• Гости

image.jpg

Најновији документарни филм из Продукције „Пријатељ Божији“ у средиште пажње поставља Свештеника онаквог какав јесте, откривајући у њему две димензије – божанску и човечанску. Oво je филм који говори о духовној стварности узрокованој среброљубљем, немаром и небригом свештенства али и незнањем, незаинтересованошћу и револтом народа... !

Филм погледајте на линку:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Добро би било да после погледаног филма дате коментар на филм. Шта мислите? Да ли је филм приказао реално стање у Цркви?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Cek da pogledamo filma... :)

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Jel zna neko kako sa ovakvog linka moze da se downloaduje video?

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости

Веома ме занимају ваши коментари. Ево, ја га још гледам и могу да кажем да је веома добро одрађен.

наравно, увек постоји простора за боље али је добро да неко нешто жели да каже о Цркви и свештенству а не да то буде обавезно вулгарно и понижавајуће. Лично, проблематика је веома сложена, чак много више него што је то филм могао да каже а филм се само дотакао. Добро је да се овде прокоментаришу сегменти који можда нису обрађени или нису недовољно обрађени.

Још једном све похвале тиму који је радио филм, волео бих да се и сами јаве и да нам пренесу своја искуства.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Jel zna neko kako sa ovakvog linka moze da se downloaduje video?

Strpi se, upravo isprobavam jedan super downloader koji kad nainstaliraš možeš skinut bilo šta sa interneta, imao sam ga na Mintu ali sad sam prešao na Fedoru pa moram isprobati da li funkcioniše, već skida, strpi se moment dok ne vidim rezultat, potom ti odmah napišem.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...