RYLAH Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 On 22. 10. 2014. at 8:52, Suncokret54 рече ...раздвој спољашње од унутрашњег да би се лакше разумело, из ове твоје две опције не разумем шта је споља а шта изнутра... Па поента и јесте да ли би критеријум требало да буде једно или друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Одлично питање, о ком сам ја такође размишљао. По мени су и добар и лош човек нереални појмови. Једноставно нико није добар 100 % нико није лош 100 % сви имамо различчита уверењаа и погледе где се у скалду са њима у неким ситуацијама и према неком понашамо добро, а према неком другом лоше. Сваки "добар" човек је неком другом лош и обрнуто. Suncokret54, RYLAH and Rassoban је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богдан_ Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Летос ми је у једном парку пришао један бескућник. Било је то увече, и био сам са другаром. Разговор је текао вако: Ликови: Другар - другар који је био самном. Б - бескућник, главни лик приче. ја - стварно ја, а не моја Шаума. sHa_sarcasticlol Б: Брате, имаш 20 динара за пиво (искрен је, не каже како треба да на'рани децу)? ја: Имам, брате. Б: Ајде ако можеш да даш брату, изгоре ми душа, цео дан ништа нисам попио. Другар: Шта је то душа? Б: То је оно што данас многи немају. Ја му дам колико је тражио. Б: Ево, ви сте добри људи, а не као они остали што ме избегавају. И ја сам некад био добар човек. ја: Што више ниси? Б: Таква су времена. И ту се разговор завршио. Он је потом отишао, и док смо направили круг, видели смо како је стварно купио пиво. Но небитно то. Да ли смо ми стварно добри људи? sHa_sarcasticlol Знајући нас... Тешко. Али, критеријуми су другачији, јер су и људи другачији. Али сигурно да постоји одређена Д/доброта са којом човек долази на свет. То је моје мишљење, надам се да није јерес. Nina 777, RYLAH, МилошБГ and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 On 22. 10. 2014. at 9:49, Suncokret54 рече ...критеријум јесу и једно и друго, само се поставља питање хоћемо ли уздајући се у своје способности ризиковати да осуђујемо, или ћемо видећи своју ограниченост почети да расуђујемо... Па у својој ограничености не можемо да расуђујемо у сваком случају. Ал мене стварно интересује и унутрашња и спољашња манифестација проблема, као и шта би ко могао да сматра "добрим" човеком. Посебно имајући у виду да су многи Хришћани, чак и неки познати добри Хришћани, то само из страха. И тај их страх од казне држи на ланцу, иначе, знајући их, чуда би правили. Што се и показало за време револуције у Русији, кад су многи богослови постали прогресивни и ослободили се стега религије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 On 22. 10. 2014. at 8:15, RYLAH рече Мислио сам друго. Рецимо да имаш полицајце, којима је посао да бију народ и да генерално буду лоши људи, ил тако неко сличан. Може ли се такав сматрати добрим, ако му је неко унутрашње настројење добро, ал га живот присиљава да ради против тог свог настројења? Нема ништа генерално . Чак и у рату када су људи под оружијем има људи који не жале свој живот да спасе људе друге нације и ако су у сукобу. Све зависи од саме личности човека. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 По мом мишљењу, добар је човек који је у својој сржи добар, у смислу да жели и радује се добру за другога, а притом и улаже труд, колио може, или барем колико му се чини да може, да своје понашање усклади са унутрашњим стањем. Твоја тема ме је подсетила на размишљање, тј. дилему која је иста као тема, само можда изражена другим речима. Шта са људима који се понашају, труде и на спољашњем и на унутрашњем плану (како дакле делима тако и прекоравањима и поучавањима себе самих шта би требало да осећају), како треба, али њихово држање не прати и унутршњи садржај, никакав осећај, никакво саосећање? Рецимо, човек може да жели да достигне одређене врлине, нпр. да воли и да се жртвује за ближњег, да не буде везан за материјално и сл., и да у том циљу дели све што има, никоме не одбије да помогне итсл., али да унутра не осећа саосећање, не осећа љубав, тако да испада на крају да је његова активност псоледица његове жеље да осећа, његовог осећаја дужности да буде добар, а не последица љубави и осећања које гаји према другоме човеку... Nina 777, arizan and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 “Dobar čovek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo'' M.Selimovic Nina 777 and arizan је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Јелина је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 On 22. 10. 2014. at 6:32, RYLAH рече Да ли је добар човек дефинисан својим поступцима или својим унутрашњим биће, упркос својим поступцима? Чини ми се да питаш: колико су људи спремни да испоље своју доброту а колико се од ње бране (због страха да не буду угрожени или изманипулисани)? Онда још и питање: и ако су спремни, да ли то умеју? Одлична питања јер се много тренирамо у самоодбрани која нас онда само лишава других. Дакле: добар човек је дефинисан свесним и храбрим поступцима, иначе тражи оправдања. Данче*, Nina 777, Иван Ивковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 " I kada iziđe na put pritrča mu jedan čovek, klekne pred njega i upita ga: dobri učitelju, šta da učinim da nasledim život vecni? A Isus mu rece: Sto me nazivas dobrim? Niko nije dobar - osim jednoga Boga" Данче* and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Dobar čovek. Moralan čovek. Između njih dvojice je ogromna razlika. Dobar čovek jeste dobar zato što „prihvata“ ljude kakvi oni jesu, „pokriva“ ih svojom dobrotom. Dobrota je prekrasna, nešto najprekrasnije na zemlji.Moralni ljudi su aktivisti koji su obuzeti težnjom da drugim ljudima nameću principe i „dobro“, i koji lako padaju u osuđivanje, gnev i mržnju.Turgenjev, Čehov su dobri ljudi. Tolstoj je moralan čovek. U svetu je mnogo morala, a tako malo dobra.Protojerej Aleksandar Šmeman Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Htela bih nikoga da ne citiram.Ne mogu da odolim. Patrijarh Pavle je mnogo vise od dobrog coveka. Citat . Volim_Sina_Bozjeg and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 On 23. 10. 2014. at 11:22, Suncokret54 рече а мене су корен сваког људског поимања и делања десет Божијих заповести, без њих ништа нисам у стању да појмим квалитетно Је ли смисао заповести да се поштују или да покажу пут? Не мислим да ти то ниси разлучио, али мислим да многи нису. Е сад, ти који нису усвојили заповести као пут него као закон, и поштују их у свему, до у слово се држе сваког закона који је дат људима, и ови који су прихватили заповести као пут, али се често и пречесто огреше од њих, ко је бољи? Не мора одговор или - или, нисам тако ни замислио тему, него да причамо, можда до нечега и дођемо. Не знам јесам ли сада јаснији, пошто сам првенствено мислио на ове две групе људи, које су често антагонизоване, што се да приметити и на форуму. Ако овде и залута неко коме је закон све и свја, веома брзо дође до неразумевања. Са друге стране, на неким другим форумима се саблажњавају нама који причамо о томе да слушамо метал музику, па чак и неке бендове које је неко некада проказао као богохулне и слично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 dobar je covjek onaj koji ti dobro cini i od kojeg mozes ocekivati uvjek neko dobro,a ne zlo. Натан and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Добар човјек је, судећи према људима у мом окружењу, онај који не иде недјељом на Литургију. Е, да ми је неко дао марку сваки пут када сам чуо :" Мени не треба црква и поп, битно је да сам ја добар човјек" ... nana, Suncokret54 and Јелина је реаговао/ла на ово 3 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука