Jump to content

Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...

Препоручена порука

код мене у парохији има један крајње интересантан: до сада је променио 4-5 духовника и ниједан није био довољно свет. Готово сваки дан ме чека после службе са гомилом ,,проблема,, - зуји му у ушима. нешто га пробада, не да су ме ово не да му се оно.....цео свет је против њега а он се само јадан труди да буде 100% православан. Уз пут је прокоцкао сво имање, никада ништа у животу није радио, хигијена му је на ,, нивоу,, ...али ако му случајно на то укажете онда добијете салву увреда, нема га у цркви једно месец дана и онда се врати и све почиње испочетка....тако већ 6 година. Прелест је страшна ствар: ја искрено незнам како помоћи таквим људима

Подели на овим сајтовима

Kad je nekim teško manipulisati,za njega se kaže da je težak čovek,

Kad je nekog teško slagati,za njega se kaže da je težak čovek,

Kad neko ne želi da igra kako mu se sviračonda je to težak čovek,

Kad neko nije ovca iz mase,onda je to težak čovek,

Kad nekom ne možete podvaliti muda za bubrege,onda je to težak čovek,

Laki ljudi su poželjniji .smesko.

Ali,tu ima i drugih krajnosti u "teškoj" kategoriji.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

Свети Никола је то урадио на васељенском сабору, а Исус је разбацао столове трговаца у Храму. Има примјера :D Just saying

И Св. Николај Велимировић је ошамарио Монаха Калиста. :D

Подели на овим сајтовима

код мене у парохији има један крајње интересантан: до сада је променио 4-5 духовника и ниједан није био довољно свет. Готово сваки дан ме чека после службе са гомилом ,,проблема,, - зуји му у ушима. нешто га пробада, не да су ме ово не да му се оно.....цео свет је против њега а он се само јадан труди да буде 100% православан. Уз пут је прокоцкао сво имање, никада ништа у животу није радио, хигијена му је на ,, нивоу,, ...али ако му случајно на то укажете онда добијете салву увреда, нема га у цркви једно месец дана и онда се врати и све почиње испочетка....тако већ 6 година. Прелест је страшна ствар: ја искрено незнам како помоћи таквим људима

Na zalost nikako . Ukoliko sam ne shvati da ima problem i ne pokaze zelju za promenom pomoci nema .

Подели на овим сајтовима

Nisam znao gde bih postavio ovu temu pa izabrah ovde, nadam se da nisam pogrešio!

Jednom sam čuo jednu zanimljivu priču.

Jedan vlasnik broda je za vreme okupacije, tokom drugogo rata, dobio zadatak da preveze 20 Jevreja na bezbednu teritoriju. Vlasnik je bio čovek hrišćanin kome je bilo stalo do Boga i crkve. Imao je on jednog prijatelja nemačkog oficira. Kada je utovario Jevreje i sakrio ih pod palubu, došao mu je taj nemački oficir sa nekim vojnicima i pitao ga je ima li koga na brodu, osim posade, da nebi morao da se penje na brod.

Šta biste vi rekli?

Akuna matata!

Подели на овим сајтовима

Sve zavisi koliko su dobri prijatelji. Da li bi oficir cenio ako bi ovaj bio iskren i rekao mu da ima ljudi? Da li bi u tom slučaju oficir mogao da izbegne da proveri brod, pošto je bio sa još nekim vojnicima, pa bi onda oni to možda prijavili nekom njemu nadređenom?

U svakom slučaju, meni 'nema nikog' deluje kao najbolje rešenje. A i njemu se izgleda ne proverava baš:

da nebi morao da se penje na brod.

Znači, pokušati da se sakrije njihovo prisustvo, pa šta bude nek bude...

:)

Подели на овим сајтовима

Znači, pokušati da se sakrije njihovo prisustvo, pa šta bude nek bude...

Ово бих учинила :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ne postavljajte se iznad vašeg prijatelja, već budite ravnopravan sagovornik

Možda ste po nekim pitanjima iskusniji od svog prijatelja, ali niste sveznajući. Poštujte njegovu ličnost. Vi posmatrate njegov problem iz drugog ugla, i to je vaša prednost. Ovo je prilika kada vaša stečena životna iskustva, kao i izgrađenost celokupne vaše ličnosti i karaktera, mogu pomoći drugom čoveku.

Nemojte svom prijatelju reći: "Ne treba tako da se osećaš"

Istina je da problemi nisu uvek tako nerešivi kako izgledaju osobi koja je njima preopterećena. Međutim, vaš prijatelj oseća da je njegov problem težak. Kad mu neko sugeriše da njegova osećanja nisu na mestu i kaže mu kako bi trebalo da se oseća, tada će uz svu težinu svog "nerešivog" problema imati još dodatnu brigu vezanu za svoja "pogrešna" osećanja.

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ne zalazite u detalje

Vaš prijatelj je došao k vama jer vam veruje. Nepromišljeno je istraživati sve detalje. Izvlačeći iz njega više nego što on sam želi da kaže, rušite poverenje koje vam je poklonjeno. Ako pomisli da vam je rekao previše, može zažaliti zbog toga, osećati se neprijatno ili se postideti. Zbog toga vas može kasnije izbegavati. Zato, neka on sam odluči koliko će vam se otvoriti.

Nemojte svom prijatelju reći šta je ranije trebalo da učini

Ako je nečija kuća izgorela, nećete mu dati uputstva za zaštitu od požara, nego ćete mu pomoći da pronađe krov nad glavom. Ako vam se obrati prijatelj koji ima problem, nemojte mu otežavati govoreći mu šta je ranije trebalo da učini.

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Имам два питања за било кога.

Да ли постоји разлика између разума и интелигенције и ако постоји која је?

Да ли је разум исто што у црквеној терминологији значи словест (словесно, несловесно биће)?

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

Да ли постоји разлика између разума и интелигенције и ако постоји која је?

Разум је способност разборитог (логичког, критичког) мишљења, поимања и расуђивања. Разум такође означава више когнитивне функције људског ума. У психолошком смислу „разумски“ (рационални) доживљаји се често супротстављају „ирационалнима“ (нагонима, осећањима, тежњама).

Интелигенција или интелект (лат. intellectus) је ментална особина која се састоји од више способности: учење из искуства, адаптирање на нове ситуације, схватање и разумијевање нових ситуација и коришћења стеченог знања у интеракцији са окружењем.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Kada dajemo savet bitno je da znamo o čemu pričamo, da pričamo iz iskustva. Tada će naš savet imati smisla i moći ćemo ga prilagoditi onome kome ga dajemo.

Ali ako govorimo o nečemu što smo samo pročitali negde, ali ne i proživeli, takav savet svakako je koristan, ali u nedostatku opreznosti i takta, može postati i nakaradan i neprimeren situaciji (jer je suštinski ne razumemo).

I sv. Oci kažu da treba govoriti samo o onome što zaista znaš.

Osim toga, ljudi ne žele uvek savet, nekad žele da prosto budu saslušani.

Подели на овим сајтовима

Ne precenjujte svoje mogućnosti

Ako procenite da problem vašeg prijatelja prevazilazi vaše mogućnosti, uputite ga da se posavetuje sa čovekom za kojeg smatrate da će ga mudrije savetovati od vas, jer je uspešno prevazišao slične probleme. Ili, ako je problem specifičan, možete ga uputiti na neku ustanovu koja će moći više da mu pomogne od vas.

Njemu je potrebno saosećanje, a ne sažaljenje

Vaš prijatelj želi da razgovara s nekim ko ga razume. Nije dobro da ga sažaljevate, već da saosećate s njim. Razliku nije teško shvatiti. Ako sažaljevate drugoga ništa mu time ne pomažete, već naprotiv – izazivate kod njega samosažaljenje ("baš sam jadan"), koje dodatno komplikuje situaciju. Da li ćete čoveku koji je invalid reći: "Baš mi te je žao", ili ćete mu ukazati na sve mogućnosti koje stoje pred njim? Zato ohrabrite vašeg prijatelja da se usmeri na rešavanje problema, a ne na samosažaljenje.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

такође је важно и питање слободе оног другог...колико ми уопште имамо права да улазимо у туђе животе....стварно је тешко поставити границу на правом месту....

prosto, ne ulaziti bez kucanja ili poziva :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...