Jump to content

Razlika izmedju vere i praznoverja - dijalog sa ateistima

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 326
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Их сада, "бежиш ко ђаво од крста"  :D

Зашто да не, па неће ти помрачити ум, нема ништа лоше макар у надоградњи знања, на пример шта је за хришћане духовни живот... свакако твоја слобода после разматрања текста.

Можда ће бити на корист да се ближе упозна јединствен догађај и доживљај целовитог људског бића, свецеле и јединствене људске личности. Онако како то искуствују православни хришћани.

Ево можда текст који сам давно читао, није предугачак а прави леп увод: Духовни живот виђен из православне антропологије

Подели на овим сајтовима

U prvoj recenici se duhovnos definise kao vera u natprirodnu moc... dakle - pass (sto se mene tice)

Ja sam kod jednog ateiste procitao da je duhovnost kad si povezan sa univerzumom, sa zenom, kucnim ljubimcem, kad izadjes napolje i gledas zvezde, kad se popnes na planinu i gledas predeo, znaci divljenje onom sto vidis ocima.  

Pa eto nesto za pocetak :D 

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da sam negde na ovom forumu video da je duhovnost=religioznost, pa ako ne i da je vera jednaka oboma. Al ajd mozda mi se ucinilo, ako mozes u kratkim crtama da objasnis kako nisu isto.  

Религиозност подразумева нешто одређено, док духовност подразумева све - од одласка код врачаре до рада на себи у смислу унутрашњег побољшања и истраживања себе. Духовност му дође нешто између психологије и метафизике у основном облику, ал контам да је главна разлика у томе што, за разлику од религиозности, уоптше не мора да буде одређена, ко кад би реко "има нешто".

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

kod ateiste nema podele na veru i praznoverje, tj. u očima ateiste to je jedna te ista stvar, prosto i logično.

Meni je ipak cudno da se "vrati se 3 koraka unazad kad ti crna macka predje put" i (npr.) Liturgija mogu strpati u isti kos... Cak i od strane ateiste, prosto mi je... o.O Ipak ta Liturgija ima neku istoriju, pozadinu, smisao, razlog, ovo prvo...  :.mislise.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Inace, moje shvatanje vere je vise da je to nesto kao nada, nekakav optimizam i entizijazam. Npr. verujem da je Isus vaskrsao nije isto sto i ''ju crna macka''. Crna macka je vise strah, oprez zbog neceg iracionalnog. 

Mozda je svako od vas imao i ima odredjene rituale tokom dana, neke ustaljene navike za srecu i tome slicno. Npr. ustajanje na desnu nogu jer postoji strah da ako se ustane na levu ode mast u propast. 

E sad, sta cemo sa optimizmom tipa: Uleteo mi Mars u 5. kucu, znaci bice love? I to bi bilo: verujem da ce biti love zato zbog Marsa, iako neduzna planeta nema veze sa parama i nama. 

Vera u Vaskrsenje se najbolje moze razumeti kroz poznavanje hriscanstva i delom teologije. Zasto bi neko verovao tek onako? Dodje lik nekom i kaze: Hristos vaskrse, i ovaj sta kaze: Vaistinu vaskrse,  i nema covek postao svetac, a nema blage veze ko je Isus, sto je vaskrsao i kakve to veze ima sa njim. 

A vera kao termin nije fino definisan, jer vera je u to da ce sutra pasti kisa, da ce Vucic da pobedi na izborima, da je ovaj forum najlepse dizajniran od svih i sta ti znam. 

Ako je neko pratio ovu temu otpocetka, video bi da se za veru prica nesto cudnovato i novo sto 99% ljudi u svetu ne zna, jer je za njih vera otici u crkvu, dzamiju, sinagogu. 

Mozda da se smisli neki drugi termin za veru ili tome slicno. 

Подели на овим сајтовима

Религиозност подразумева нешто одређено, док духовност подразумева све - од одласка код врачаре до рада на себи у смислу унутрашњег побољшања и истраживања себе. Духовност му дође нешто између психологије и метафизике у основном облику, ал контам да је главна разлика у томе што, за разлику од религиозности, уоптше не мора да буде одређена, ко кад би реко "има нешто".

Pa nije li vracara i magija praznoverje, a ne duhovnost? Ne vidim sta ima duhovno u ''e otisla sam kod vracare da mi baci neku madjiju od koje cu da budem lepsa i privlacnija pa ce muskadija da me juri i dogodine da se udam''? 

Samo sto magija zapravo ima vise veze sa psihologijom, Jung je nesto objasnjavao oko toga koliko sam ga citao. 

Подели на овим сајтовима

Npr. verujem da je Isus vaskrsao nije isto sto i ''ju crna macka''. Crna macka je vise strah, oprez zbog neceg iracionalnog. 

Pa, to kazem, jedva da se moze porediti, cak i iz antiteisticke perspektive.  :.mislise.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ja se bavim umetnoscu... mozda moze da se kaze da ja svoju duhovnot razvijam na taj nacin...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Зашто да не, па неће ти помрачити ум, нема ништа лоше макар у надоградњи знања, на пример шта је за хришћане духовни живот

Ma nije uopste u tome fora, nego ja te svetootacke spise i teoloske teologumene ne mogu da citam jer su mi dosadne. NE mogu sebe da zamislim d sedim dva sata i  citam takve stvari, jednostavno bih se smorio nevidjeno  

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...