Jump to content

Razlika izmedju vere i praznoverja - dijalog sa ateistima

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sam pre za to da se te nagrade kupe u hodu, delo-nagrada, delo-nagrada, a ne da ide na recku.

:)   e ....  mnogo hoćeš.       time bi bog onemogućio organizovanu religiju.   a on, kao što znamo, posebno voli one prave,  organizovane.  I to baš 'vako podeljene u tabore !

A kakav odgovor vas dvoje imate da date u vezi pitanja u naslovu teme, posto je ionako otvorena za dijalog sa ateistima? 

Koja bi po vama bila razlika izmedju vere i praznoverja/sujeverja ako je ima, ako je nema zasto je nema? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 326
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Iz ugla vernika razlika je u tome što se kod vere veruju u "prave" stvari, dok kod praznoverja se veruje u prazno u pogrešne stvari. Kako ateista što se religije tiče ne veruje ni u jednu stvar, samim tim ne psotoji podela na pravo i pogrešno, tako da kod ateiste nema podele na veru i praznoverje, tj. u očima ateiste to je jedna te ista stvar, prosto i logično.

Подели на овим сајтовима

Razlika je samo u omasovljenosti. 

Iz ugla vernika razlika je u tome što se kod vere veruju u "prave" stvari, dok kod praznoverja se veruje u prazno u pogrešne stvari. Kako ateista što se religije tiče ne veruje ni u jednu stvar, samim tim ne psotoji podela na pravo i pogrešno, tako da kod ateiste nema podele na veru i praznoverje, tj. u očima ateiste to je jedna te ista stvar, prosto i logično.

A kako shvatate duhovnost i religioznost? Jel vam to isto ili ne? 

Posto se nekad moze vidjati nesto poput vera=duhovnost=religioznost. 

Ovo pitam i ostale ateiste koji vide pitanje, vas sam onako citirao iz dragosti. 

Подели на овим сајтовима

Pravo ti kazem... pojma nemam. Ne zanimaju me te kateogrije tako da nikad nisam dovoljno se uputio u njihovo znacenje... tj. religiozniast znam sta je ali duhovnost kao izdvojena  od religioznosti mi nema smisla... dakle ista stvar... 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

duhovnost kao izdvojena  od religioznosti mi nema smisla

Проучи мало боље. Сд без зезања са оне друге теме, нису исто никако. Можда ти и буде интересантно. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Posto se nekad moze vidjati nesto poput vera=duhovnost=religioznost. 

Ovo pitam i ostale ateiste koji vide pitanje, vas sam onako citirao iz dragosti. 

Kontam da jerazlika sledeća.

Religiozni - oni koji se na popisu izjednačavaju kao pripadnici neke vere, a zapravo slabo šta znaju i slabo šta poštuju, ono jednom godišnje u crkvu.

Duhovni oni koji razumeju veru i pošruju je u potpunosti (ili se trude da to urade), idu redovno u crkvu, redovno poste (ne da drže djetu nego poste) ird.

S'tim pti duhovnost ne mora da bude uvek bolje od religiosti, kako iz ovog primera može da se zaključi. Recimo kod islama je obrnuto Religioznost bi bila samo da se neko naziva Muslimanom veruje u Alaha, ali se zapravo ne zanima previše za veru. Dok bi  duhovnost bila onaj koji u potpunistui prihvata islam, poštuje Šerijatski zakon i drži ga se, kamenuje ljude, spaljuje ih i slično.

Подели на овим сајтовима

Проучи мало боље. Сд без зезања са оне друге теме, нису исто никако. Можда ти и буде интересантно. 

Gde da proucim duhovnost kao univerzalnu kategoriju? Dakle nemoj mi dajes svete oce ili teologe, to necu citam...

Подели на овим сајтовима

Није баш ни једно ни друго, ал мош да почнеш одавде:

http://en.wikipedia.org/wiki/Spirituality

http://sh.wikipedia.org/wiki/Duhovnost

U prvoj recenici se duhovnos definise kao vera u natprirodnu moc... dakle - pass (sto se mene tice)

Подели на овим сајтовима

Gde da proucim duhovnost kao univerzalnu kategoriju? Dakle nemoj mi dajes svete oce ili teologe, to necu citam...

Их сада, "бежиш ко ђаво од крста"  :D

Зашто да не, па неће ти помрачити ум, нема ништа лоше макар у надоградњи знања, на пример шта је за хришћане духовни живот... свакако твоја слобода после разматрања текста.

Можда ће бити на корист да се ближе упозна јединствен догађај и доживљај целовитог људског бића, свецеле и јединствене људске личности. Онако како то искуствују православни хришћани.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...