Jump to content

Razlika izmedju vere i praznoverja - dijalog sa ateistima

Оцени ову тему

Препоручена порука

I gde Akvilije, rekao je da ce dati svoj odgovor, ali eto kasni jedno pola godine? :D

Jos uvek se dvoumim da li da ga napisem. Kad razmislim koliko sam uzaludno papagajisao neke mnogo jednsotavnije stvari i nakon samo par nedelja isti ti ljudi piseu isto kao da nistam nisam napisao.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 326
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Tacno, samo to egzistencijalno treba podrobnije razdraditi i ukazati na to sta znaci da Pedja ne bi naprosto otpisao kao argumentum verbosium. :D

Good luck arguing that sa čovekom koji je na nivou mišljenja da je to u rangu straha od crnih mački, feng-šuija, astrologije i voodoo vradžbina :)

Pošto je sve to u suštini isto...

Подели на овим сајтовима

Meni je ipak cudno da se "vrati se 3 koraka unazad kad ti crna macka predje put" i (npr.) Liturgija mogu strpati u isti kos... Cak i od strane ateiste, prosto mi je... o.O Ipak ta Liturgija ima neku istoriju, pozadinu, smisao, razlog, ovo prvo...  :.mislise.

Sličnost je to što što i u jednom i u drugom slučaju ljudi veruju da određene radnje i događaju ( da li je to što crna mačka prešla put ili što smo otišli na liturgiju) mogu imati uticaj na stvari koje uopšte nisu povezane sa pomenutim radnjama/događajima putem nekih viših i natprirodnih sila. 

Подели на овим сајтовима

Sličnost je to što što i u jednom i u drugom slučaju ljudi veruju da određene radnje i događaju ( da li je to što crna mačka prešla put ili što smo otišli na liturgiju) mogu imati uticaj na stvari koje uopšte nisu povezane sa pomenutim radnjama/događajima putem nekih viših i natprirodnih sila. 

Ovde je pitanje ima li u veri neceg sto je sasvim razlicito i nezavisno od ubedjenosti u bilo kakav iskaz pa da je samim tim vera/religija razlicita od sujeverja.

Подели на овим сајтовима

Good luck arguing that sa čovekom koji je na nivou mišljenja da je to u rangu straha od crnih mački, feng-šuija, astrologije i voodoo vradžbina :)

Pošto je sve to u suštini isto...

Tipičan primer.

ti si moje spominjanje licnog opita kao sasvim validnog pomesao sa percepcijom, opazajima, tumacenjem i dozivljavanjem senzacija stvarnosti culima. dakle ja uopste ne pricam o tome. ono sto ja podrazumevam pod licnim opitom nije stvar cula i percepcije stvarnosti vec je to stvar NACINA postojanja kao Licnosti. Licnost ne cini percepcija cula, dakle jednu Licnost ne cini njen opazaj okoline, jednu Licnost cini njena sloboda. dakle ono sto recimo tebe kao Predraga cini da ti jesi Predrag jeste tvoja sloboda, nacin na koji se ti postavljas prema svemu, dakle relacije koje stvaras cine tebe tobom. e na osnovu toga, dakle da je za lisnost kljucna sloboda a ne culne senzacije, i da jednu ultimativnu Licnost u krajnjem slucaju jeste njena ultimativna sloboda cini mogucim svakoj individui da udje u tu relaciju koju Sin ima sa Ocem, dakle da udje u tu slobodu, tj da udje u taj nacin postojanja Licnim iskustvom. u suprotnom (po ovom tvom) da jednu licnost cine opazaji i percepcija raznih senzacija onda bi to znacilo da smo mi ustvari razliciti samo zato sto su nam u manjoj ili vecoj meri cula kojima percepiramo razlicita ili da su nam biohemijski procesi razliciti i zato sam ja recimo Dragisa a ti Predrag. medjutim realnost te opovrgava, mi mozda imamo neke sitne razlike u nacinu vida sluha ukusa...ili sitne razlike u bio hemijskim procesima ali ukupno gledano to su vrlro vrlo slicni i opazaji i procesi ali mi se opet razlikujemo. dakle da zakljucim, postojanje nekoga je izraz slobode (a ne prirode), ne izrazava tvoj ateizam ili moju veru razlika u prirodi (u biohemijskim procesima ili culima) vec razlika u upotrebi slobode. ono sto ja tvrdim jeste da postoji vekovno licno iskustvo da ako se sloboda upotrebljava kao sloboda ljubavne zajednice prema Bogu to dovodi do licnog opita zajednice kakvu je imao (i kakvu ima) sam Hristos kao Sin Boziji, dakle postojati kao sto postoji Bog. to je iskustvo nacina postojanja koje je sasvim relevantno ali na zalost (ili na srecu) nemoguce ga je ispitati na taj nacin na koji bi ti hteo, ali ponavljam to ne znaci da je ono ne merodavno.

Čoveče, brate, prijatelju, zemljače, komšijo, majstore, care, Argumentum Verbosium i to par excellance kakav još nigde susreo nisam! Ti ako nisi neki viši rang medju vašim sveštenicima onda ja ne znam ko može to da bude ili da ti parira... Bez zezanja, ono si mu kevu sa ovim tekstom. Jes da tu nema ničeg razumljivog ali opet svaka čast ako ništa drugo ono barem na trudu.

https://www.pouke.org/forum/topic/17328-лајање-на-звезде/?p=574008

Подели на овим сајтовима

Pa nije li vracara i magija praznoverje, a ne duhovnost? Ne vidim sta ima duhovno u ''e otisla sam kod vracare da mi baci neku madjiju od koje cu da budem lepsa i privlacnija pa ce muskadija da me juri i dogodine da se udam''? 

Samo sto magija zapravo ima vise veze sa psihologijom, Jung je nesto objasnjavao oko toga koliko sam ga citao. 

Празноверје је наш назив за ту врсту духовности. Не због тога што то није духовност, него управо зато што је то некима замена за веру (религију) која је потпуна. Ако идемо том логиком, онда бимо могли да кажемо да, рецимо, шаманизам није духовност, пошто се служи врло сличним методама, што не верујем да би могло да се одбрани.

Имаш и милион верника који оду у неки велики манастир и помоле се да добију кола, или да се ожене и слично. Имаш и оне у уским розе мајицама који се након осмог пива закуну да су били са том и том синоћ јер им нико не верује, и притом се прекрсте и кажу "Остогами!". Све то не би могло да се назове религиозношћу у класичном смислу речи, ал нека духовност јесте. На ком је нивоу, о томе би могло да се расправља, ал мислим да не би могло да се каже да није духовност.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Све то не би могло да се назове религиозношћу у класичном смислу речи, ал нека духовност јесте. На ком је нивоу, о томе би могло да се расправља, ал мислим да не би могло да се каже да није духовност

Pa na nivou je vancrkvene duhovnosti ali ima veru ohoho :)) 

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Jos uvek se dvoumim da li da ga napisem. Kad razmislim koliko sam uzaludno papagajisao neke mnogo jednsotavnije stvari i nakon samo par nedelja isti ti ljudi piseu isto kao da nistam nisam napisao.

A tu si :D 

Pa ono sto si pisao nije bilo na ovoj temi, nego na nekim drugim. Tvoji odgovori sta je vera bi glasilo nesto poput ''teznja ka dinamicno savrsenijem modelu licnosti'', postoji razlika izmedju belief i faith, resenje nekih problema egzistencijalizma, uostalom ovo sto je Auror napisao. 

U redu, fino. 

Ali opet nije dat dobar odgovor, jer Pedja ne razume, vidis i sam u postu koji si citirao. Kaze Dragisi: Pa ovo je sjajno, ti si car, ali nema tu nista razumljivog. I kako Pedji objasniti sta je vera kada nece razumeti? Pa lepo, na seljacki nacin sto bi se reklo, a ne u recenicama tipa: teznja ka egzistencijaonalno dinamicno savrsenijem modelu postojanja Licnosti. WTF?! glasio bi njegov odgovor i nastavio bi sa pisanjem svoje knjige i logike. Tako da ti pitanje u uvodnom postu nema odgovor u ovim silnim filosofkim objasnjenjima, potrebno je razjasniti, pojednostaviti, ako treba nacrtati da bi se razumelo, sto je bio moj cilj, da te privucem na temu kako bi dao takav odgovor. 

Zato razjasni malo posto ionako ponekad pises konfuzno i nedoreceno sto ne znaci da nije tacno nego da mnogi to nece razumeti. Kad bi ti ovako diskutovao sa Pedjom u pokusaju da mu objasnis, samo bi te bledo gledao. 

I ovo uostalom ne zna 99% planete i 90% pravoslavnog sveta. A mnogi od njih se uzdizu u veru nemajuci pojma  o egzistencijalizmu, teologiji i filosofiji generalno. Iz cega sledi da je za veru neophodno poznavanje filosofije, sto po meni nije tacno. Mozes ti da znas filosofiju u malom prstu, a da si u veri duduk, a mozes u filosofiji da budes duduk a u veri svetac. 

Ono sto bi se moglo reci za veru jeste da je to gorivo potrebno u kretanju ka cilju. Zato sam napisao da vera vise ima veze sa nadom i optimizmom nego sa nekom naivnoscu i tako nesto. Covek koji veruje obicno misli dobro, a cim misli dobro i reci i dela mu postaju dobri (uglavnom), zbog cega se uzdize na savrseniji oblik licnosti. Onaj koji je optimistican ce gledati na svet drugacijim ocima, bozijim ocima, s ljubavlju. To sam napisao u nekim crtama na temi koju sam otvorio u vezi sa verom u coveka: https://www.pouke.org/forum/topic/37838-да-ли-верујете-у-човека/?p=1242127

Samo pitanje je kakav je cilj? Nekome cilj moze biti Nadcovek, Buda, Sotona, pare, zene, osvajanje Marsa itd. Npr. naucnici kad kazu verujemo da cemo uspeti da posaljemo ljudi na Mars bi bilo isto kao i verujem u Isusa, zar ne? Zato da li svako putovanje ka cilju moze imati veru ili je vera vezana samo za jedan put i jedan cilj? 

Evo ova slicica mozda govori vise nego silno piskaranje po forumu:

carried-through-the-trials-of-faith.jpg

Подели на овим сајтовима

Празноверје је наш назив за ту врсту духовности. Не због тога што то није духовност, него управо зато што је то некима замена за веру (религију) која је потпуна. Ако идемо том логиком, онда бимо могли да кажемо да, рецимо, шаманизам није духовност, пошто се служи врло сличним методама, што не верујем да би могло да се одбрани.

Имаш и милион верника који оду у неки велики манастир и помоле се да добију кола, или да се ожене и слично. Имаш и оне у уским розе мајицама који се након осмог пива закуну да су били са том и том синоћ јер им нико не верује, и притом се прекрсте и кажу "Остогами!". Све то не би могло да се назове религиозношћу у класичном смислу речи, ал нека духовност јесте. На ком је нивоу, о томе би могло да се расправља, ал мислим да не би могло да се каже да није духовност.

Dobro, ali ne znam sta ima duhovno u molitvi da se dobiju kola? To je vise koristoljublje i materijalizam nego duhovnost. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...