Џуманџи Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Jos uvek se dvoumim da li da ga napisem. Kad razmislim koliko sam uzaludno papagajisao Onda mi makar posalji kad srocis, brate mili, ako vec neces da objavljujes. Nista nije uzalud. A tvoja razmisljana na ovu temu? Pa, k'o sto pisah (valjda ): vera je izraz volje. Podrazumeva istup iz nuznosti i odnos. Mozda bi' dodala jos nesto, al' ionako ne umem sa recima, bolje da ne pokusavam 'vako pospana. Sličnost je to što što i u jednom i u drugom slučaju ljudi veruju da određene radnje i događaju ( da li je to što crna mačka prešla put ili što smo otišli na liturgiju) mogu imati uticaj na stvari koje uopšte nisu povezane sa pomenutim radnjama/događajima putem nekih viših i natprirodnih sila. Liturgiji prisustvuju i neverujuci, agnostici; bez vere da ce to imati nekog uticaja, ali - kontaju zasto bas tad, zasto bas tako, pitaju o Tajnoj veceri, o okupljanju prvih Hriscana, o freskama... Jer, ocigledno, ima smisla - razumno i razumljivo je. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Ovo super slogan za SPC :-D "Srpska ravoslavna crkva-Nekome u ovo vreme ne trebaju kola?" Мораћу да кажем администрацији пошто си на одобравању да ти кришом праве најсмешније правописне грешке Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Логичар чоек, написо књигу. Сећаш ли се бизарне изјаве да је Достојевски "имао проблема са логичким размишљањем"? Deja Vu, ИгорМ, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Aquilius Cratus, on 04 Feb 2015 - 01:28, каже: Tipičan primer. https://www.pouke.org...везде/?p=574008Логичар чоек, написо књигу. E moram da se "pohvalim". Imao sam strpljenja da bar deo one teme pročitam da bih shvatio "opčinjenost" tim Peđom.. On ne ume ili pre će biti ne želi da koristi prave reči. Mislim na ono umesto "glupost" - "mislim da niste u pravu". Lično sam protiv toga i ne podržavam tu vrstu izražavanja. Moram da dodam da i ovo vaše pisanje o njemu je zapravo vređanje (lično). CecaV је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 E moram da se "pohvalim". Imao sam strpljenja da bar deo one teme pročitam da bih shvatio "opčinjenost" tim Peđom.. On ne ume ili pre će biti ne želi da koristi prave reči. Mislim na ono umesto "glupost" - "mislim da niste u pravu". Lično sam protiv toga i ne podržavam tu vrstu izražavanja. Moram da dodam da i ovo vaše pisanje o njemu je zapravo vređanje (lično). Нема опчињености, само је персонификација те организације. Једно време био председник, сад кроз ту његову књигу себи покушавају да дају интелектуални кредибилитет, стално се позивају на оне његове клипове, а и генерално се лик стално намешта на пенал јер се понаша како се понаша и прича све што прича. Један од најактивнијих чланова на Фејзбук групи те организације. Иначе му оно на теми није био први упад овде, и сваки пут се исто завршило, он крене да вређа и да прича глупости, не води било какву дебату, буде банован због тога, и онда оде на свој форум, где кука о хришћанским тлачитељима који не смеју да чују праву аргументацију. Због чега се стално позивам на ту књигу? Јер ми је смешно да лик који апсолутно једну дебату на Нету није водио без гомиле логичких грешака напише књигу о логичким грешкама. Не знам колко си од те његове књиге прочитао, мене занимало, па закачио неке одломке што су објавили у оном часопису. Прочитај па види и сам што се смејем, шта друго да ти кажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 .....он крене да вређа и да прича глупости,..... Eh......izgleda da nema imunih. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Ili je neko reko vec razliku izmedju dva pojma. Iskren da budem nisam video nigde odgovor na pitanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Мораћу да кажем администрацији пошто си на одобравању да ти кришом праве најсмешније правописне грешке Moraces da naucis vestinu zaobilazenja cenzure ;0 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Ili je neko reko vec razliku izmedju dva pojma. Iskren da budem nisam video nigde odgovor na pitanje. Не знам да ли си имао прилике да преслушаш предавање, није лоше као увод или бар да се ближе схвати. Линк ка првој страни теме са линком предавања Мада је колико се сећам усмерен углавном верницима Цркве вреди одслушати. Мислим да се и не може у две реченице објаснити јер је потребно доста тога рећи. За мене сујеверје може бити вера која нема упоришта у реалности (дигресија: што би вероватно неко ко није верник могао мени рећи, са разликом искуства па је за њега све то исто док за мене јасно различито), односно оно ште нема свој неки доследан ток ка коначном циљу/остварењу и што се увек пројављује неким механизмом ирационалног страха и води идолатрији. Ако веру не посматрамо површно, формално, већ дубље сагледамо њену суштину,смисао, биће недвосмислено схватити разлику (вера/сујеверје) па и да често у свести многих људи вера значи прихватање неких начела и вредности без испитивања, што је на пример ван смисла који јој придаје јудеохришћанско Предање. Вера није интелектуална убеђеност или неко "објективно" знање већ начин живота, искуство односа које води коначном циљу, ка Богу. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Sad sam ozbiljan, tj nije nikakva šala. Molio bih nekoga da mi nacrta algoritam kojim kada prođem mogu da odredim šta je vera, a šta praznoverje. Вера није интелектуална убеђеност или неко "објективно" знање већ начин живота, искуство односа које води коначном циљу, ка Богу. Ali i sujeverje može biti način života, ima ljudi kojima je sujeverja način života. За мене сујеверје може бити вера која нема упоришта у реалности (дигресија: што би вероватно неко ко није верник могао мени рећи, са разликом искуства па је за њега све то исто док за мене јасно различито), односно оно ште нема свој неки доследан ток ка коначном циљу/остварењу и што се увек пројављује неким механизмом ирационалног страха и води идолатрији. Kao što rekoh meni ni jedna vera nema uporišta u realnosti, kao što već rekoh pojam sujeverje i vera mogu da razdavajaju samo ljudi koji su pripadnici neke vere. A što se tiče konačni cilj i sujeverje ima konačne ciljeve, samo što (uglavnom) ciljevi vere su u onom, a sujeverja u ovom životu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Sad sam ozbiljan, tj nije nikakva šala. Molio bih nekoga da mi nacrta algoritam kojim kada prođem mogu da odredim šta je vera, a šta praznoverje. Ali i sujeverje može biti način života, ima ljudi kojima je sujeverja način života. Kao što rekoh meni ni jedna vera nema uporišta u realnosti, kao što već rekoh pojam sujeverje i vera mogu da razdavajaju samo ljudi koji su pripadnici neke vere. A što se tiče konačni cilj i sujeverje ima konačne ciljeve, samo što (uglavnom) ciljevi vere su u onom, a sujeverja u ovom životu. полако... зато и рекох тешко, поготово мени, скрпити то у пар реченица "искуство односа које води коначном циљу, ка Богу" - "samo što (uglavnom) ciljevi vere su u onom, a sujeverja u ovom životu" ... или какву суштину има на пример три корака у назад када неком црни мачор пређе пут или тај неко неће да прође испод мердевина? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Sad sam ozbiljan, tj nije nikakva šala. Molio bih nekoga da mi nacrta algoritam kojim kada prođem mogu da odredim šta je vera, a šta praznoverje. Pa to je lako, samo malo modifikuj algoritam kojim razdvajas usmetnost od kica, na primer. Avocado је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Pa to je lako, samo malo modifikuj algoritam kojim razdvajas usmetnost od kica, na primer. Da li više od 70% ljudi koji obožavaju to ima dvocifreni IQ ako da onda je kič, ako ne onda nije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Šalim se mada pazi ni ta podela mi nije bila najjasnija. Ono postje stvari koje mi se sviđaju i koje mi se ne sviđaju i stvari koej smatram retardiranim, ali nešto ne kapiram ni tu razliku previše. Nekako su mi to vežtački stvoreni izrazi i kič i sujeverje da bi se umetnici i vernici ogradili od ovih prvih jer to smatraju glupim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Tj. obe stvari su po meni nastale da bi u jednom slučaju umetnici, a u drugom vernici rekli: "Vidi mi smo bolji od njih". A suštinski nikakve rezlike nema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука