Ленка* Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Промени, Радо, ову црвену боју, пресече ме Само администрација сме да користи червено Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада. Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Ups nisam znala za to nepisano pravilo, htela sam da udarim "Bold" font i nije se lepo videlo šta želim da citiram i onda vidim četkicu sa svim bojama Pisaću im da isprave, meni isteklo vreme za ispravku Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 Петко се чита , осим ако неко тражи. У народу се задржао обичај да мајка не иде на крштење детета, а то је остало због тога што су некада деца, ако су била слаба и нису сисала, крштавана у првих 40 дана живота, па мајка која је била у бабинама није ишла у цркву. а данас кад се крштење обавља кад је дете веће, онда мајка и треба да иде , јер нема радоснијег дана, кад се њено чедо духовно рађа. У Мачви обично неко дође по знамење, да се очита молитва детету и мајци и да вода којом се дете купа. Наша Мајка, света Црква православна, брине се о човеку од његовог доласка на овај свет па све до вечности – у векове векова. Зато чим се дете роди , неко од породице одлази у парохијски храм, где се у боцу са обичном водом ставља гранчица босиљка и додаје богојављенска вода. Пошто се боца са водом постави на сточић поред целивајуће иконе, свештеник почиње : Благословен Бог наш.... Пресвета Тројице..., Оче наш..... тропар дана и храма и молитве породиљи првог дана по рођењу детета из Требника : -Господе Сведржитељу који владаш, Ти лечиш сваку болест и немоћ, погледај на ову Твоју служитељку Мају која се породила и подигни је са постеље на којој лежи. Сачувај њу и новорођенче које роди. Заштити је под својим окриљем од данашњег дана до краја њеног живота, заступничким молитвама Пречисте Богородице и свих светих, јер си благословен у векове. Амин. - Господе Боже наш који владаш, Ти си рођен од Пречисте Владичице наше Богородице и увек девојке Марије, и као новорођенче био си у јасле положен, и ако дете био примљен; смилуј се на ову служитељку своју Мају која се породила, опрости јој све што је згрешила својом вољом и ненамерно; сачувај је од сваког ђаволског насиља, сачувај њено новорођенче од сваког чарања, сваке тешкоће, сваког противничког заноса, од злих духова – дневних и ноћних. Сачувај је под својом моћном руком и дај јој да ускоро устане, очисти је од нечистoће и излечи од мука, те јој подари телесно и душевно здравље и крепост; огради је светлим и сјајним анђелима и са свих страна сачувај је да не наиђу невидљиви духови. Да, Господе, сачувај је од болести и немоћи, љубоморе и зависти, од очију које зло желе и смилуј се на њу и новорођенче по великој милости Твојој. Очисти је од телесне нечистоће и различитих унутрашњих тегоба које су је снашле; својом брзом милошћу учини да њено клонуло тело дође до окрепљења; дете које је родила, удостој да се поклони земаљском храму, који си припремио да се у њему слави свето име Твоје. Јер Теби доликује свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове. Амин. Затим знаменује три пута воду крстом говорећи ову молитву : Господе Боже наш, молимо Те и од Тебе просимо да светлост Твога лица обасја Твога служитеља Кристијана (говори име детета које добија на знамењу по светитељу који се празнује тога дана кад се родило, или име које ће носити на крштењу, ако му га је дао кум у договору са родитељима ), да се уреже крст Твога Јединородног Сина у срцу и мислима његовим (њеним), да би избегао (избегла) светску сујету и сваки лукави вражји насртај, а следио(следила) Твојим заповестима. Дај, Господе, да Твоје свето име независно остане на њему (њој), да благовремено буде сједињен (сједињена) са Твојом светом Црквом, пошто се над њим (њом) изврше страшне тајне Христа Твога, да би живећи по Твојим заповестима и чувајући Твој печат неповређен, стекао (стекла) блаженство изабраника у Твоме царству. Благодаћу и човекољубљем, Твога Јединороднога Сина, са којим си благословен, заједно са Пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сад и увек и у све векове . Амин. Затим поново знаменује воду знаком крста певајући тропар Сретења : Радуј се ти која си стекла милост, Богородице Дјево, јер из тебе засија сунце правде, Христос Бог наш, који просвећује оне у тами. Весели се и ти Старче праведни, што си у своје наручје примио Ослободиоца наших душа, који нам дарује васкрсење. Потом отпуст и онај ко је дошао у име породице,благодари Богу, целива иконе, узима боцу са освећеном водом носећи је у дом где се дете родило, да се њоме дете испира после купања и да се после просипа тамо где се не гази, обично у цвеће.Ово се чини док се вода не потроши или док дете не прими свету тајну Крштења. Рада., Милан Б, мирођија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 5, 2014 Пријави Подели Написано Јул 5, 2014 @Јелена Да ли је после свештеник објаснио зашто није дошао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 Мислим да је ово питање било упућено само свештеницима, пошто мислим да је Шмеман свештеник, чим је рекао колеге свештеници. А чим је питао, мислим да је фришки и да жели да сазна како се то ради, пошто нема кога другог да пита, само што је то на фин начин одрадио, а о. Небојша је то препознао и на фин начин одговорио Али већ када је питао на јавном форуму, да и ја кажем коју Мислим да је требник постао паст симпл тенс. То стоји у њему, па ако је неко баш запео, одрадиће му се (част изузецима, којих стварно има). Али мислим, ако је свештеник толико незаинтересован за молитву, неће то бити неки минус код Бога за онога који је желео молитву и да ће, ако је искрена намера то Господ и испунити. Да свештеник сам, али не мислиш добро што се тиче осталога. Није свар да немам кога да питам (на срећу служим са још двојицом старијих и искусних свештеника) већ је ствар да сазнам да ли се сви држимо строго Требника. О.Небојша је пренео молитве из Требника али опет не оне о којиима сам ја питао већ молитве "У први дан по рођењу детета" и "У осми дан за знаменовање". Свештеник сам у крају где су ове молитве скоро па редовне и водица за дете је обавезна али нпр. нико не инсистира на знаменовању иако је то уствари та водица.... Занима ме начин на који свештеници то раде, као нпр. да ли читају у припрати или пак у наосу и сличне ствари... Наравно и мало тумачење свих молитава (ја имам своје виђење али ме занима и туђе) ... verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Србадија Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 Nama je recimo svestenik rekao za tu molitvu kad smo otisli po vodicu,po rodjenju deteta. Uglavnom svestenik je uzeo u svoje narucje bebu,odveo do ispred oltara posto je u pitanju devojcica,tu procitao molitvu i to je to...Jedina razlika da je musko dete svestenik ulazi sa njim i u oltar i provodi ga po oltaru. (tako je kod nas bilo) verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 Код нас у Македонији, ова молитва је задолжитељна. Увек се читала и се чита. Жена не улази у цркви, нити општи са мужем док јој се ова молитва не очита, па макар било то и неки дан касније. Са друге стране, друге молитве се ретко читају и тек сада се уводи обичај да се уведу. Молитва се чита у припрати и по молитве мајка се уноси у цркви са дететом, ако је дете крштено, или сама ако дете није крштено или ако је бебе преминуло. Зове се „Земање молитва“, чак и Сретење Господње, код народа је познато као дан када Мајка Богородица узела молитва. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 Пошто се дете не доводи тада у храм, ја сам видео од проте Мирка у Броду и то усвојио, да после крштења обавим у уцрковљење детета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 @Јелена Да ли је после свештеник објаснио зашто није дошао? Не, јер ја сам се сутрадан породила па се дуже време нисмо видели. Иначе, само мало пре тога он је постао наш нови парох. А касније када смо почели редовно да се виђамо, он већ више није био наш парох (поново је дошло до неке измене) тако да је, вероватно, заборавио на све то... Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 Код нас у Македонији, ова молитва је задолжитељна. Увек се читала и се чита. Жена не улази у цркви, нити општи са мужем док јој се ова молитва не очита, па макар било то и неки дан касније. Са друге стране, друге молитве се ретко читају и тек сада се уводи обичај да се уведу. Молитва се чита у припрати и по молитве мајка се уноси у цркви са дететом, ако је дете крштено, или сама ако дете није крштено или ако је бебе преминуло. Зове се „Земање молитва“, чак и Сретење Господње, код народа је познато као дан када Мајка Богородица узела молитва. Ово око уношења мушког детета у олтар може само ако је дете крштено, а данас (морамо признати) ретко које је крштено до 40. дана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmemann Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 у парохији имам једну руску породицу (већ двадесетак дана петочалану). исповедају се, причешћују и констанно долазе на богослужења нарочито на вечерња уочи великих празника. Пред када ће се "рускиња" породити дошли су код мене на благослов када су одлазили у породилиште и ево беба има 2о-ак дана и већ смо заказали крштење за 40. дан.хтели су и раније али сам им саветовао да буде 40. да би и мајка присуствовала. Рада., verum est in beer, мирођија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 Ово око уношења мушког детета у олтар може само ако је дете крштено, а данас (морамо признати) ретко које је крштено до 40. дана. Није реч о уношењу детету у олтар, веќ само уносење у цркви. Код нас некрштени не улазе у наосу, веќ само у припрати. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јул 6, 2014 Пријави Подели Написано Јул 6, 2014 али сам им саветовао да буде 40. да би и мајка присуствовала. Кад смо већ код тога... Зашто жени није дозвољено да уђе у Цркву 40 дана након порођаја? Никако ми није јасно... :.mislise. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Кад смо већ код тога... Зашто жени није дозвољено да уђе у Цркву 40 дана након порођаја? Никако ми није јасно... :.mislise. Мајка Богородица, која (ја верујем да) није ни била крвоточива отишла тек по 40. дана да узме молитву за очишќење, ко смо ми да налазимо мане и да дискутирамо о томе? Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Мајка Богородица, која (ја верујем да) није ни била крвоточива отишла тек по 40. дана да узме молитву за очишќење, ко смо ми да налазимо мане и да дискутирамо о томе? I Hristos je bio obrezan 8. dana po rodjenju. Jesi li i ti, brate, obrezan, ili bi oko toga ipak moglo da se diskutuje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука