Jump to content

Благослови Цркве за зачеће, трудноћу и порођај

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прошле године наш свештеник је дошао да да Миљани водично име, које добија до крштења а када смо дошли на Велику Госпојину да је крстимо, мени је прочитао молитву за улазак у храм.

Ове године чека нас исто то.

С тим што сам чула да дете може да се крсти одмах по рођењу а мајка до 40.дана не може у Цркву (мада је мени благословио отац да уђем и раније).

Да ли неко зна мало више о овим обичајима Цркве?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 56
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Прошле године наш свештеник је дошао да да Миљани водично име, које добија до крштења а када смо дошли на Велику Госпојину да је крстимо, мени је прочитао молитву за улазак у храм.

Ове године чека нас исто то.

С тим што сам чула да дете може да се крсти одмах по рођењу а мајка до 40.дана не може у Цркву (мада је мени благословио отац да уђем и раније).

Да ли неко зна мало више о овим обичајима Цркве?

Знам да дете може одмах да се Крсти по рођењу.

Некада су бабице обучаване, да у случају да дете умире одмах после рођења, да Крштавају тек рођење бебе. Данас тога нема, на жалост.

Мени је јако чудно то да жена не може улазити 40. дана после порођаја у цркву, никако ми не иде у главу и не личи ми на нешто православно, не знам.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Мислим да нема неко богословско оправдање. Логично је да мајка треба да се одмори и да се исцели, уствари стабилизује, па ето, за толико дана не мора да иде у цркву. Али то је велика разлика између ,,не сме да иде''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Мени је јако чудно то да жена не може улазити 40. дана после порођаја у цркву, никако ми не иде у главу и не личи ми на нешто православно, не знам.

Улошци са крилцима лако решавају проблем. Треба да будете свесни историјског контекста настанка овог правила.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Оци, браћо и сестре,

Данас ми се обратила једна верница са жељом да јој нађем акатист, који читају они који су бездетни.

Ја га нисам имао, али нисам успео наћи на нету. Знам за акатисте Св. Захарији и Јелисавети и Св. Јоакиму и Ани, али ниједан нисам нашао.

Ако може неко да ми помогне и препоручи неки акатист, нека јави.

Хвала.

Подели на овим сајтовима

За бездетност...

https://www.pouke.org/forum/topic/21924-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D1%83-%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%83/

http://www.lazarica.rs/Akatisti/Akatist%20Svetom%20Jovanu%20Krstitelju.htm

Читати 19 Псалам Давидов,,,За бездетне супружнике неспособне да рађају, да их Господ исцели и да се не разводе...по савету

светог Арсенија Кападокијског везано за прилике када треба читати Псалме, а које је старац пајсије чувао у свом Псалтиру...

''

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Занима ме да ли (колеге) свештеници редовно ово читају поеодиљама, као и мало тумачење свега овога?
тако ђе ме занима практична страна, тј.да се опише чин (посуак) с обзиром да постоје и радње....

Подели на овим сајтовима

Неко чита, неко не... Или боље да кажем неко инсистира, неко не (било да се ради о породиљи и њеној породици, било о свештенику). Ја сам за то да свештеник УВЕК ово напомене, јер многи нису упућени у ове ствари.

На пр. свештеник код ког је мој муж отишао по водицу када нам се дете родило га је прво мало бледо гледао :) а после рекао: "Ааа... Да, да, изволи у Цркву..." joooj Када га је мој муж питао како даље (јер то је био осми дан по рођењу), он је рекао: "Па, ништа, то је то... Дођите у Цркву, крстите дете и тако..." Није ни споменуо да се дете доведе четрдесетог дана, ни молитву за мене... joooj Замисли да ми нисмо упућени и нисмо знали за све ово...

Иначе, за молитву пред порођај сам морала да јурим, да "давим" (без обзира што сам редовно на Службама и редовно се причешћујем) и на крају два сата онако трудна, на минус бесконачно, у јануару месецу, да чекам у Цркви другог свештеника јер мој ме израдио и отишао без обзира на договор. Но, Богу хвала, била сам упорна да не одем без молитве. И сутрадан ми је, раније него ли је требало, пукао водењак... Остало је историја :D

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Неко чита, неко не... Или боље да кажем неко инсистира, неко не (било да се ради о породиљи и њеној породици, било о свештенику). Ја сам за то да свештеник УВЕК ово напомене, јер многи нису упућени у ове ствари.

На пр. свештеник код ког је мој муж отишао по водицу када нам се дете родило га је прво мало бледо гледао :) а после рекао: "Ааа... Да, да, изволи у Цркву..." joooj Када га је мој муж питао како даље (јер то је био осми дан по рођењу), он је рекао: "Па, ништа, то је то... Дођите у Цркву, крстите дете и тако..." Није ни споменуо да се дете доведе четрдесетог дана, ни молитву за мене... joooj Замисли да ми нисмо упућени и нисмо знали за све ово...

Иначе, за молитву пред порођај сам морала да јурим, да "давим" (без обзира што сам редовно на Службама и редовно се причешћујем) и на крају два сата онако трудна, на минус бесконачно, у јануару месецу, да чекам у Цркви другог свештеника јер мој ме израдио и отишао без обзира на договор. Но, Богу хвала, била сам упорна да не одем без молитве. И сутрадан ми је, раније него ли је требало, пукао водењак... Остало је историја :D

Mislim da osim mene ima još mnogo onih koji prvi put čuju za ovo. Da li već ima otvorena tema sa više informacija ?

Измењено од Danijela
Eto obojila sam :D
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...