Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

@@Gandalf Sivi,

Нисам слушао тек ћу (пошто тренутно слушам извештај митрополита-Латинска Америка) и могу препоставити на основу ранијих његових текстова. Сигурно је добро предавање.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ево кренуо бих са дискусијом за почетнике о литургији. Мене искрено јако занима што се Литургија служи обавезно ујутру? Да ли је то једнсотавно земаљска одлука људи т.ј свештенства да тада највише одговара или има неку теолошку позадину иза тога?

Ја још увек нисам успео да похватам, који су делови литургије?

Од чега се све састоји?

Да ли је литурија структурно увек иста?

Да ли је чин литургије у свакој цркви структурно исти или свештеници имају слободу?

Како се одређује који свештеник служи литургију?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ево кренуо бих са дискусијом за почетнике о литургији. Мене искрено јако занима што се Литургија служи обавезно ујутру? Да ли је то једнсотавно земаљска одлука људи т.ј свештенства да тада највише одговара или има неку теолошку позадину иза тога?

Колико ми се чини литургија је изведена из тајне вечере, која је у суштини представљала прву литургију. Тајна вечера је била навечер, по заласку сунца, па тако су и прве литурије такођер биле. Најпре вечерња служба па у продужетку литургија. Прве литургије су много личиле на тајну вечеру, такозавне агапе гдје се прво јело и пило, а тек онда причешћивало. Временом се то претворило у обреде ждерања и пијења, па су онда укинути и литургија је почела добијати форму налик данашњој.

Не знам кад је уведено да се служи ујутро. Иначе може се служити у било које доба дана. Васкрсшња литургија је служи у поноћ, негдје у 4 ујутро, исто као и божићна. То је вјероватно у једном историјском периоду када је то било на практичније, уведено да буде ујутро. Нема иначе никакву теолошку подлогу, а ако би смо се позивали на Писмо, још би требала бити у вечерњим терминма.

Оно што је мени жао је што нема воље међу поглаварима да се нешто по овом питању покрене, јер очигледно у савременом начину живота потпуна је бесмислица да литургија буде у јутарњим часовима када већина људи одлази на посао, и на литургију долазе само пензионори, и незапослени. Изузетак је једино недјеља кад је нерадни дан. Потпуно би било смислено да се вријеме литургије врати да се служи у продужетку вечерње, јер то би било усклађено са потребама савременог човјека. Тада би много више људи имало прилику да присуствује литургијама које се служе изван недјељних дана. ИСтина овим би било нарушено оно правило "причесног поста", када се наводно пости од поноћи до литургије. Минут прије поноћи си могао јести и тада си праведник, минут послије поноћи несмјеш....ако си јео, сачинио си гријех.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

ovo je odličan audio-vizuelni prikaz o tome šta je liturgija od čega se sastoji,koji su njeni djelovi i sve ostalo šta te zanima...ima 9 epizoda.

http://liturgija.epa...niska.rs/video#

Подели на овим сајтовима

У вези времена почетка литургије, хоћу само да поделим искуство када је у нашу сеоску парохију дошао нови свештеник и променио време почетка литургије сат времена раније. Након општенародног гласно израженог незадовољства, почетак је враћен на устаљено време. Колико сам схватио разлог противљења ранијем почињању службе је био из чисте навике, а то је нешто што се јако тешко мења. После сам се мало распитао па се испоставило да је време почетка литургије намерно било мало касније него нпр. у градским црквама, да би народ стигао да обави јутарње обавезе око домаћинства и стоке (тј. блага :))

Генерално овакав касни почетак може бити проблематичан за причаснике, јер се ништа није јело од претходне вечерње службе (а не као што неко рече од поноћи?!), па се дешавало да некада - најчешће девојчице, падну у несвест од исцрпљености.

Мени лично одговара да литургија буде што раније.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

После сам се мало распитао па се испоставило да је време почетка литургије намерно било мало касније него нпр. у градским црквама, да би народ стигао да обави јутарње обавезе око домаћинства и стоке (тј. блага :))

Ето видиш како се тешко мијењају навике, нарочито је важно да људи у градским срединама имају времена ујутро да се побрину за стоку и остале обавезе око домаћинства, па да онда мирно могу да иду на литургију у 9 сати....

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Јустинијане, може бити да у градовима постоји више од једне цркве које имају различит распоред богослужења, па ко је у могућности може да одабере у коју ће цркву отићи на причест ако му је 9 сати одвећ касно...

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ovo je odličan audio-vizuelni prikaz o tome šta je liturgija od čega se sastoji,koji su njeni djelovi i sve ostalo šta te zanima...ima 9 epizoda.

Изузетан серијал.

Добар предлог Софроније! ;)

Подели на овим сајтовима

Јустинијане, може бити да у градовима постоји више од једне цркве које имају различит распоред богослужења, па ко је у могућности може да одабере у коју ће цркву отићи на причест ако му је 9 сати одвећ касно...

9 сати није сувише касно, већ је сувише рано, узимајући у обзир како се живи у градовима. Већина људи ради од 8 - 16, неки од 9 - 17, неки од 7-17...све зависи, али сви они не могу присуствовари литургији када је радни дан. Дакле остаје им само црвена субота или недјеља. Неки не могу ни у суботу јер како код ког послодавца ради се и суботом.

Пребацивањем литургије у продужетак вечерење, много људи би добило шансу да на литургију дође и радним данима, након што се врати с посла.

Мене јако интересује зашто се Црква непозабави овим питањем.

Подели на овим сајтовима

Ovde se mogu preuzeti emisije http://www.pravoslav...g32403#msg32403

Подели на овим сајтовима

Читаво богослужење има теолошку позадину. Постоји много литературе на тему литургије и богослужења.

Литургија се служи у недељу ујутру, у славу Христовог васкрсења.

9 А Исус, васкрснувши рано у први дан недеље, јави се најпре Марији Магдалини, из које беше истјерао седам демона.

(Мк.16)

Подели на овим сајтовима

Читаво богослужење има теолошку позадину. Постоји много литературе на тему литургије и богослужења.

Литургија се служи у недељу ујутру, у славу Христовог васкрсења.

9 А Исус, васкрснувши рано у први дан недеље, јави се најпре Марији Магдалини, из које беше исјерао седам демона.

(Мк.16)

Шта значи онда то што се васкршње литургије служе у поноћ?

Кршење теолошких позадина?

И Христос је васкрсао у недјељу, није у остале дане седмице, па опет литургије се овим данима такођер служе ујутро, и много људи не може присуствовати јер морају на посао.

Подели на овим сајтовима

Шта значи онда то што се васкршње литургије служе у поноћ?

Кршење теолошких позадина?

И Христос је васкрсао у недјељу, није у остале дане седмице, па опет литургије се овим данима такођер служе ујутро, и много људи не може присуствовати јер морају на посао.

Јесам ли ја игде био искључив? Постоје устави и типици који одређују начин и време богослужења. Постоје теолошки радови, уџбеници који обрађују те теме. Кога занима, слободан је да проучава ту тематику. Богослужење је у власти свештенослужитеља, јереја и архијереја. Нисам ни једно ни друго, да бих могао да дајем одговор зашто литургију почињем у 09, а не у пола девет, или пола десет, или дванаест,...

Само кажем да ништа није случајно, и да је читаво богослужење дубоко промишљено, и да на свако питање постоји смислен и логичан одговор. Можда се он неком неће свидети, ал немогуће је читавом свету угодити.

Подели на овим сајтовима

Ovde imas za pocetnike sto se tice liturgije, ne moze biti prostije.

http://www.crkvenika...m/liturgija.php

Прочитао сам то, одлично је само је некако штуро. Пошто сам приметио рекао бих још неке делове поред ових основних, па ми требају шире информације. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...