Danijela Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 ...о литургији никад доста прича.... ...да ли ви редовно идете на литургију...?(мислим на недељу)...да ли вам је црква близу.....? ...да ли имате своје устаљено место где стојите током литургије....? да ли имате проблема са дужим стајањем или лако престојите целу литургију....? да ли учествујете....да ли изговарате речи молитве и да ли ''певате''...? ...да ли касните, или да ли раније излазите....да ли причате у цркви ....? да ли имате своја омиљена лица која редовно срећете....? да ли се након литургије мало задржите, попричате са неким....или можда останете сами поред неке иконе...?...да ли волите кад баш ваш ''омиљени'' свештеник држи литургију....? ....питањима никад краја, па да не претерам, за сад толико.... :10900: ooo da, skoro nikad ne propustim, moram da budem mrtva bolesna pa da ne odem.... nekih 2-3 km... imam, cela crkva je moja, stanem gde ocu i niko mi nista ne sme ... ucestvujem (iznosim ove sto padaju u nesvest (danas je bilo slabo, samo jedna ), setam decu, vatam poglede svestenika jer mi tako kumuniciramo (idi zvoni, daj apostol, slikaj me ) ... pevam sve vreme, skoro sve znam na pamet (uobicajene delove liturgije)... ne kasnim jer mi je to znak nepostovanja... pricam nekad me uhvati al uglavnom samo pevam ono sto treba... nemam omiljena lica... skoro svaki put se zadrzim, izdivanim se sa silnim narodm jer poznajem skoro celu crkvu, ove sto u mi tuzni privedem u parohijski na kafu/caj, zuzu, medenjake i izvlacim zasto su tuzni i kako se moze pomoci, onda davim svestenike za pomoc, priloge (beze od mene jer cim me vide i cuju: oce, imam nesto da vam kazem, dodjite ovamo... znaju da opet imam neki slucaj za njih ... meni su svi omiljeni do god se drze teme: Boga. cim pocnu da skrecu s teme, uzmem najnoviji Misionar ili molitvenik i ne slusam ih Vockica, Bigica, Ленка* and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 ooo da, skoro nikad ne propustim, moram da budem mrtva bolesna pa da ne odem.... nekih 2-3 km... imam, cela crkva je moja, stanem gde ocu i niko mi nista ne sme ... ucestvujem (iznosim ove sto padaju u nesvest (danas je bilo slabo, samo jedna ), setam decu, vatam poglede svestenika jer mi tako kumuniciramo (idi zvoni, daj apostol, slikaj me ) ... pevam sve vreme, skoro sve znam na pamet (uobicajene delove liturgije)... ne kasnim jer mi je to znak nepostovanja... pricam nekad me uhvati al uglavnom samo pevam ono sto treba... nemam omiljena lica... skoro svaki put se zadrzim, izdivanim se sa silnim narodm jer poznajem skoro celu crkvu, ove sto u mi tuzni privedem u parohijski na kafu/caj, zuzu, medenjake i izvlacim zasto su tuzni i kako se moze pomoci, onda davim svestenike za pomoc, priloge (beze od mene jer cim me vide i cuju: oce, imam nesto da vam kazem, dodjite ovamo... znaju da opet imam neki slucaj za njih ... meni su svi omiljeni do god se drze teme: Boga. cim pocnu da skrecu s teme, uzmem najnoviji Misionar ili molitvenik i ne slusam ih БРАВО ДАНИЈЕЛА....! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 (iznosim ove sto padaju u nesvest (danas je bilo slabo, samo jedna то ми никад није било јасно....зашто увек неко падне у несвест током литургије...и то више млађи свет.... :291291291: . ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Samo tek godinu dana idem u Crkvu, uglavnom u predvorje SPC u Moskvi, ali volim da odem i u Sretenski manastir, tamo se stoji ispred crkve, jer je krcato. Sednem kad me zabole noge, uglavnom kad krenu ljudi da se pricescuju. Do sad sam se 5x pricestila. Nisam jos stekla prijatelje, U Moskvi muz i ja imamo jednog prijatelja ko je bas dugo vernik, i s njim se posle svake liturgije na dorucku preslisavam sta sam sve novo novo naucila u vezi pravoslavlja, i sita isfilosofiram. Kad sam u Srbiji, idem u jednu Crkvu i nakon liturgije zbrisem kuci, uglavnom dolaze neke starije zene, slabo vidjam mlade, pa mi se nesto ne ostaje. Upoznala sam sad jednog mladog svestenika, nosi starke i dao mi br telefona, zvacu ga kad dodjem sledeci put da me mozda spoji sa nekim mladim ljudima i da imam i ovde s kim da se preslisavam animal030 JESSY, Silence , Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 E da, sto se tice pevanja i ucestvovanja , ja bukvalno nemam pojma sta na liturgiji izgovaraju i pevaju, jer je u Rusiji cela liturgija na staroslovenskom i jako je tesko pratiti, ali se kod njih i Oce nas i Simvol vere peva, i te delove obozavam, kad svi u crkvi pocnu da pevaju(a posto su uglavnom prepune za vreme liturgije, zamislite kako to divno zvuci kad svi zapevaju u isto vreme), i te dve molitve sam naucila na staroslovenskom. A u Srbiji sve razumem i misaono pratim liturgiju i ucim. samo mi se ne svidja sto se ovde ne pevevaju Oce nas i Simvol vere. Danas sam naucila Telo Hristovo primite. Silence , Драшко and keka је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 то ми никад није било јасно....зашто увек неко падне у несвест током литургије...и то више млађи свет.... :291291291: . tja sta znam... valjda od posta (jak organizam a slaba hrana). i meni se to desavalo ranije pogotovo kad naidju "zenski dani" (udjem u crkvu, udahnem dva puta i samo se srozam i onda me izvlace ) "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 ...о литургији никад доста прича.... 1. да ли ви редовно идете на литургију...?(мислим на недељу) 2.да ли вам је црква близу.....? 3.да ли имате своје устаљено место где стојите током литургије....? 4.да ли имате проблема са дужим стајањем или лако престојите целу литургију....? 5.да ли учествујете.. да ли изговарате речи молитве и да ли ''певате''...? 6.да ли касните, или да ли раније излазите....да ли причате у цркви ....? 7.да ли имате своја омиљена лица која редовно срећете....? 8.да ли се након литургије мало задржите, попричате са неким....или можда останете сами поред неке иконе...?.. 9.да ли волите кад баш ваш ''омиљени'' свештеник држи литургију....? ....питањима никад краја, па да не претерам, за сад толико.... 1. трудим се да редовно одем на свету литургију кад код могу. 2. цркве и у моме родном граду и тамо где живим имам на растојаније од 10 мин. ходање (у мој родни град 3, тамо где сада живим 2) 3. да 4. углавно имам, особено када одстојим и цело јутрење. 5. трудим се да у уму псалтам или сасвим тихо, јер „многу ја сакам песната пеам ко чавка збесната“ . 6. трудим се увек да будем у цркви бар пре јутрено евангелие, или бар пре другу каделницу (Честнејшују). Раније не излазим, јер наш Владика увек нам прича да само Јуда Искариотски отишао са Тајне Вечере пре времена. А за причање... Искрен да будем претерујем... Стид ме једе 7. имам 8. остајем још коју минуту да си попричам са пријатеље, да разјаснимо на рајат оно шта смо почели да причамо на литургију 9. искрено да, али мени су омилени сви свештеници који служе на црквенословенски и који не крате јутрење. Vockica and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Na zalost, ne idem redovno na Liturgiju (posao ne dozvoljava). Da li ucestvijem!? Pa moglo bi se reci, pevusim jedva cujno, jednostavno za sebe, tako mi lakse da zapamtim .smesko. a gde stojim o tome nisam ni razmisljala, dok nisi ovo postavila .mislise. uglavnom do stubova. Crkva mi je udaljena 2-3km od kuce, nesto specijalno se i ne druzim posle liturgije, ustvari uvek pozdravim jednu gospodju koju sam slucajno upoznala u autobusu, ispostavi se potom da je verujuca, jedna divna zena! Meni su svi svestenici dragi, nikoga ne bi mogla specijalno da odvojim, al ako me pitate vec evo- odvojicu svestenika koji je mene krstio :0104cheesy: JESSY, Драшко and Vockica је реаговао/ла на ово 3 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 то ми никад није било јасно....зашто увек неко падне у несвест током литургије...и то више млађи свет.... :291291291: . iskusenja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 26, 2013 Пријави Подели Написано Април 26, 2013 ...сутра је Лазарева субота, у недељу Цвети, па почиње Велика недеља....да ли ћете се потрудити да више одлазите на литургије.....? и , уопште богослужења....колико су вам она сада важна.....? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Liturgije Svetog Vasilija Velikog su, zajedno sa pređeosvećenim Liturgijama pravo bogatstvo Velikog vaskršnjeg posta. Znam da se zbog svoje dužine služi samo 10 puta godišnje, što mi baš nije najjasnije (zar Preobraženje, Krstovdan i Uspenje Presvete Bogorodice nisu veći praznici od običnih nedelja Časnog posta)... Ali, u pojedinim slučajevima (kao što je ove godine bilo) na navečerje (nedelja) Božića (padao u ponedeljak) služena je Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, dok je sutradan, za Božić služena Vasilijeva Liturgija...Zašto je to tako? I da li se u ostalim pomesnim pravoslavnim Crkvama Liturgija Svetog Vasilija Velikog služi samo 10 puta godišnje... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 ...када свештеник урла као хоџа уместо да молитвено пева, виче у олтару (да може неко да се уплаши), чита Јеванђеље грубљим тоном, држи проповеди које више плаше неголи теше, када певање хора више успављује уместо да славослови Христа, када пола народа око тебе зева, и још када те уз све набројано ометају још и помисли? На овој теми нека буду записани одговори на то питање, да почетници буду спремни ако се икада суоче са горе поменутим, како не би одступили од правог пута. Навешћу један одговор на питање , примером једног светог човека из наше цркве. Посматрајући њега, увидео сам да није увек потребно пратити свештеника у његовој изведби служења (јер она на жалост може бити чак ометајућа ради горе поменутих разлога), већ је потребно трудити се да за време службе свим својим снагама будемо окренути ка Господу и Њему вапијемо за милост. (он то чини тихо, у себи, притом када се прекрсти рахло повинује главу и брже боље опет диже свој поглед ка фресци Спаситеља) Ако у храму нема фрески, има Крст изнад олтара и испод њега Икона Тајне Вечере ка којој можете окренути свој унутрашњи поглед, притом наравно пазите како то чините (гледајте умом - као нпр. кад видите лепу девојку/младића која вам привлачи пажњу и којој не можете одолети и следите ју/га погледом не блејећи у њега) Овај пример нека послужи као помоћ свима, где се се горе поменуте трагедије појављују у храмовима, иако у већини црквава Богу хвала (још) није тако тешко стање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 већ је потребно трудити се да за време службе свим својим снагама будемо окренути ка Господу и Њему вапијемо за милост. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Ја - кад баш не могу да се стрпим до краја мучења (а посебно ме излуђује млитаво певање, небитно да ли певница или хор) - изађем напоље и грејем се на сунцу, кад га има. Кад га нема, онда претрпим и једва чекам да одем на кафу и дођем себи и сетим се Бога. Кафић ме је икс пута спасао. Драшко, Anette, Срђан Шијакињић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 посебно ме излуђује млитаво певање, небитно да ли певница или хор) такође....... ....јој , супер се сада осећам......мислим, много ми је лакше.....немам само ја тај проблем..... Лазар Нешић and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука