Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Link koji sam ti ja dao onomad kad sam znao za podatke starih istrazivanja koje jesu sugerisale da

je samo jedna hemisfera svesna sto danas znamo da nije slucaj. A Kristijan nam je fino odgovorio.

Rivasov tekst je veoma fin, i predstavlja veoma lep primer situacije u kojoj covek bez dokaza za svoju stranu price pokušava da svoj stav potrvrdi tako što "buši rupe" u suprotnom. (Po principu "ako hinduista dokaže muslimanu da je Islam neispravan, to onda automatski znaci da je hinduizam prava religija.")

>

> Prvi primer u tekstu je tehnicki tacan - možemo zamisliti da je jedna hemisfera mozga "zaista svesna" dok je druga nesvesna; time dualizam opstaje, jer imamo jednu stvarnu svest i volju, dok sa druge strane imamo samo nešto što IZGLEDA kao svest i volja, ali u stvari nije.

>

> No, ovo proizvodi jedan mali, malecan problem. Kriterijumi na osnovu koga mi procenjujemo svest su jednaki za druga svesna bica, i za obe hemisfere kod pacijenta sa podeljenim mozgom. Dakle, ako mi postuliramo da je jedna hemisfera pacijenta u stvari nesvesna, po istom kriterijumu možemo za bilo kog coveka da odlucimo da je on u stvari nesvesan, i samo izgleda svesno.

>

> U pokušaju da se negira deljenje svesti kod pacijenata sa podeljenim mozgom, Rivas proizvodi situaciju u kojoj mi možemo bilo kog coveka, cak i onog sa normalnim mozgom, proglasiti nesvesnim - iako izgleda svestan, on u stvari samo nesvesno pokazuje simptome svesti. Problem rešen, jelte.

>

> Rivasov tekst takode ne odgovara na najosnovniji problem koji je prisutan ne samo kod pacijenata sa podeljenim mozgom, vec i kod pacijenata sa fokusiranim oštecenjima nervnog tkiva: nedostatak kompenzacije.

>

> Uzmimo ovde stari primer: ja vozim automobil, kada odjednom kocnice prestanu da rade. Kako ja na ovo mogu da reagujem? Pa, mogu da povucem rucnu kocnicu, ili da ugasim motor, ili mogu da usporim i da pažljivo vozim do neke uzbrdice koja ce me zaustaviti... Pošto sam ja nezavisan od automobila, ja mogu da reagujem na probleme sa njim.

>

> Ovo nije slucaj kod oštecenja mozga. Uzmimo, recimo, oštecenja frontalnog korteksa koja dovode do deinhibicije: covek koji je celog života bio moralan i veran svojoj ženi dobije usred dana seksualni impuls, i ode pravo kod prostitutke. Kocnica u mozgu koja omogucava zaustavljanje impulsa više ne funkcioniše.

>

> Ali svi delovi mozga koji kontrolišu njegovo kretanje su i dalje potpuno funkcionalni. Ako postoji duša nezavisna od mozga, ovo oštecenje nikada ne bi moglo da dovede do takvog ishoda. Duša bi mogla da zaustavi telo, da kontroliše pokrete i da spreci odlaženje kod prostitutke fizicki. Sistemi donošenja odluka takode nisu pokvareni: duša može da "odluci" da ne ode kod prostitutke.

>

> No, u stvarnosti, um je neodvojiv od mozga. Oštecenja mozga apsolutno menjaju strukturu uma (ili "duše" ako cemo tako da je zovemo). Ono što biva uništeno u mozgu, biva uništeno u duši. Ako uništimo kocnice u mozgu, duša ne može da kompenzuje za to. Iz ovoga možemo da vidimo da nije istina da duša "vozi" mozak, vec duša JESTE mozak.

>

> Vredi obraditi i cetiri Rivasove tacke na kraju teksta, pošto u njima možemo videti nivo znanja koji stoji iza cele stvari:

>

> - Jedinstvo mentalnog funkcionisanja pacijenata sa podeljenim mozgom je u stvari apsolutno ograniceno na funkcije koje su locirane u delovima mozga koji NISU podeljeni. Ne treba zaboraviti da secenje korpus kalosuma odvaja dve strane korteksa - ali srednji mozak, talamus, duboke ganglije, cerebelum i koren mozga ostaju nepodeljeni. Koordinacija prilikom aktivnosti kao što je hodanje ili sviranje klavira zavisi prevashodno od korena mozga, cerebeluma i motornih jedinica u kicmenoj moždini. Mada obe hemisfere nezavisno informišu ovu aktivnost, mesto na kome se informacije integrišu je i dalje zajednicko, i otud ne možemo ni ocekivati podelu.

>

> - Rivas govori istinu kada kaže da ne postoji uverljiva teorija koja bi objasnila nastanak ne-fizickog svesnog "ja" iz nesvesnih fizickih procesa. Ono što pritom promašuje je cinjenica da sve informacije koje imamo ukazuju da ne-fizicko svesno "ja" uopšte ni ne postoji. Svesno "ja" je potpuno fizicki entitet, na koga se može uticati fizickim silama (recimo, može se dati fizicka supstanca koja fizicki utice na mozak i rezultuje u potpunom gubitku svesti). Objašnjenja kako ovo "ja" nastaje su u zacetku, ali su daleko dublja i podržana sa daleko više dokaza nego bilo šta u okviru dualizma. Primere nacina na koje se "ja" konstruiše na neuralnom nivou možete naci u Damasiovoj novoj knjizi "Self Comes to Mind," ili u knjizi Rodolfa Llinasa "I of the Vortex."

>

> - Treca tacka je pokrivena problemom koji je objašnjen gore: ako prihvatimo ideju da su podsvesni procesi odgovorni za naizgled svesno ponašanje jedne od podeljenih hemisfera, onda po istom principu moramo da smatramo da su svi drugi ljudi možda samo naizgled svesni.

>

> - U stvarnosti, nema dobrih dokaza koji pokazuju da um može preživeti smrt mozga. Nestanak kortikalne aktivnosti ne znaci prestanak aktivnosti u korenu mozga, niti u procesnim stanicama u kojima se vrši prvi stepen procesiranja senzornih informacija (superiorni i inferiorni kolikulus, ili nukleusi korena mozga). Generalno, ne postoji doslovno nijedan primer "preživljavanja moždane smrti" koji nije potpuno objašnjiv kroz ovaj mehanizam.

>

> Posebno je tužno što Rivas veruje u "istraživanja o reinkarnaciji kod mlade dece," iako takva istraživanja predstavljaju oblast u kojoj su najznacajniji primeri prokazani kao prevare od strane hiniduistickih istraživaca koji guraju svoju religiju.

>

> Možemo Rivasa i druge dualiste da takode i pitamo nešto drugo: mi nismo postojali pre nego što smo bili rodeni, tj. pre nego što je naš mozak razvijen. Štaviše, danas znamo da mozak mlade dece nema mnoge sposobnosti koje ima mozak odraslih, i da se ove sposobnosti razvijaju korak po korak. Ako je duša nezavisna od mozga, zašto ona onda odjednom nastaje paralelno sa nastankom mozga, i zašto ne pokazuje svoje "vecne" sposobnosti pre nego što se odgovarajuce strukture razviju u samom mozgu?

Подели на овим сајтовима

Tacno i opet sam naleteo na njega. Znaci imas fejs all neces da otkrivas identitet.

Nemam face. Ta grupa se moze iscitavati  bez  registracije. Nadavao si se linkova ka toj

grupi za ceo zivot.  4chsmu1 4chsmu1

http://www.facebook.com/group.php?gid=495670260625&v=app_2373072738

P.S Gde si naleteo na njega? Sto ga ne zoves na sestodnev? Vidimi da krizirate ne mozete prebaciti

23 clana istovremeno prisutnih. amin-nas

Подели на овим сајтовима

Tacno i opet sam naleteo na njega. Znaci imas fejs all neces da otkrivas identitet.

Nemam face. Ta grupa se moze iscitavati  bez  registracije. Nadavao si se linkova ka toj

P.S Gde si naleteo na njega? Sto ga ne zoves na sestodnev? Vidimi da krizirate ne mozete prebaciti

Pa kako znas da sam ja taj sto se nadavao linkova. Mozda sam ja Slobodan Lazarevic.

Naleteo sam na onaj link ponovo, a ateisti nece da dodju pa je tako Ivan Nincic morao da odgovori na onoj

temi Zasto je nemoguc prelazak iz vode na kopno

Подели на овим сајтовима

Pa kako znas da sam ja taj sto se nadavao linkova. Mozda sam ja Slobodan Lazarevic.

Naleteo sam na onaj link ponovo, a ateisti nece da dodju pa je tako Ivan Nincic morao da odgovori na onoj

Slao si mi na verujem pp i ovde si ostavio vise puta link ka toj grupi naravno nakon sto sam ti trazio.

Подели на овим сајтовима

Slao si mi na verujem pp i ovde si ostavio vise puta link ka toj grupi naravno nakon sto sam ti trazio.

E pa to nije posteno sad znas moj pravi identitet
Подели на овим сајтовима

1000000001010

Неизмерно ХВАЛА на овом тексту. Свака ти част, сестрице.

Тако говори хришћенска душа, остало су безосећајна надмудривања.

:drugarstvo:

па ја нисам сестра, порука је моја  :drugarstvo:

хвала  prstgore

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=11691.msg372273#msg372273 date=1299020703]

ццц, чиме се неки играју. prstgore 4chsmu1 :)

да, неки од вас који пишу против вештачке оплодње.

играте се срцима људи, а ту Господ посебно обраћа пажњу.

зар мислите да Господ не би ускратио даха том животићу, него је човек постао владар над Даваоцем Живота и Духа Светог који дише где хоће па спаја по сопственом нахођењу јаје и спермића?

стварно сте уображени и да помишљате да напишете слово против.

и гледам пуна уста усвајања ...

што нисте дали сопствени пример па да ЗАРАДИТЕ право да напишете нешто по том питању? ни не знате какав држава има однос према деци која су ''на располагању'' и према родитељима који траже да усвоје, приде који су услови ... данас човек мора да оде и да усвоји црнца у африци да би имао избор ...

подвижници ... товарите некоме такав крст а сами нисте способни да понесете крст својих усана.

неки пут је стварно гадно за прочитати неки коментар ...

како се бре не плашите Бога, кад вас није срамота?

јел треба неко да дође овде и да напише пола стране, срце да вам отвори и туга у каменовима да крене да испада по словима да се мало постидите и покријете ушима, да вам исприча дугогодишњу тугу очекивања, љуљања празног кревеца, маштања, спонтаних абортуса, сузама натопљених јастука, константног бола у грудима, живота у болу погледати на свако мало дете са завишћу и самопрекором што нема радости да се радује због другог?

окривљавања оног са којим је изабрао живот да подели, за кога би иначе живот дао у трену, за узајамну муку која не пролази и само се дечјим осмехом лечи?

за проведене ноћи клечања пред иконом у бесаницама и сузама руку високо уздигнутих у ридању, са само једном речју у срцу - дете?

јел имате представу како изгледа да дочекате Божић годинама за редом са пуном кућом деце а ви једини без њих и сваке године вас питају људи ''а кад ћете ви'' не знајући за вашу муку, нехотице вас убијајући самим подсећањем и питањем?

што сте тврда срца тако, зар не размислите шта ће бити од ваших слова кад неко такав прочита и ко је сву своју наду положио у Бога да им подари детенце? мала ли је жртва то поднети, а камоли живети тако?

шта је бре са вама, зар сте толико тупи? winter winter winter

што нисте барем икону извукли да поклоните и поделите милостињу бола, крста неизмерног?

и имате сутра ујутру смелост да заборавите шта сте писали и пуним устима се назвати хришћанима.

Подели на овим сајтовима

још једном, моји топли поздрави мидрашу и екипи. 1000000001010

нисам ни мислио да ће ђаво мировати, видиш да сам будан.

реци ми човече, кад већ не умеш као свештеник да објасниш шта је то утеха и милост јер си ослепео за правду према човеку који је важнији Богу него субота - крив ли је човек што нема деце и која је сврха таквог крста?

одакле ти ''знање'' да су ти ембриони ''абортуси''?

јеси ли власник над будућношћу и Духом Светим па знаш коме је дах удахнуо а којем није, и који ће жив бити или докле? да ли те је Бог обдарио каквим даром, кога ми нисмо свесни, па си наумио и пресуђивати људима да су убице незачете деце?

шта је зачеће, је ли?

брига мене за твоје етичке и моралне проблеме, који су ништавни пред милошћу Божјом јер је допустио да се рађа дете (или чак више њих, слава Богу), живо и здраво, из таквих метода? сумње немам да ти то сматраш будалаштином, можда чак и демонштином јер олако називаш речи од које крв нормалном човеку леди у жилама - абортусу, чедоморству.

етика, као концепт вредности, пада пред вредношћу суботе а субота пада пред вредношћу човека, животом.

морал је плитка скупина одокативне методе једне социјалне, цивилизацијске, културолошке и научне средине и врло је флексибилна - као метроном у нечијим рукама кад треба притиснути емотивне и когнитивне дугмиће да помуте оно што је продукт и труд - живот.

дакле, шта је веће - етика + морал или живот једног детета?

ко онда прави чедоморство, онај који вага дечјим, тинејџеровим, одраслим, старчевим животом или онај који ће све покушати, па и погазити суботу да би погледао човека очи у очи кад одрасте?

смеш ли да кажеш том детету у очи о етици и моралу његовог родитеља, шта је веће - жртвена љубав или пуки склоп уображаја? знаш шта би ти рекло дете таквих родитеља на то - ништа, презрело би те или би се сажалило на тебе као заосталог.

мало се мање бави биоетиком, мало више људима, а поготово децом.

већ си имао катастрофалне ставове и фијуке по овом форуму, ал ово ти је дно резона.

јеси ли ''утешио'' неког бездетног скоро оваквим речима, а?

Подели на овим сајтовима

а штета је да пропадне пар изузетних порука ...

Изједначавање абортуса са ВТО је толико непримерено и безобразно.Абортус је одсутво било какве жеље родитеља да се нови живот роди,свесно уништавање живота,а ВТО је могућност да се роди живот.Могућност.Али да ли ће се живот створити( да ли ће се ембрион причврстити за материцу и ту остати до краја трудноће),је ипак у Божијим рукама.Рађање је дар од Бога,живот је дар од Бога,благослови утеха.А калкулисање са тим да ли је ембрион у тој и тој недељи човек,душа жива,нико осим Бога за сад не зна,тачно у ком се баш то тренутку дешава.За мене сама могућност да се роди дете је благослов Животодавца не битно којим путем (вто,природним путем или било који поступак који пружа могућност зачећа,могућност новог живота).Абортус је ипак нешто сасвим друго и непримерено је поредити га или стављати у било какав контекст са ВТО.

Ајде мало на тему да се вратимо, дакле тема је вјештачка оплодња.

Вјештачка оплодња сама по себи не може бити лоша нити противна вјери, јер она је само средство да се оствари неки циљ који може бити добар или лош. Добар је свакако да преко ње људи који усљед неког физичког поремећаја не могу зачети дјецу природним путем добију дијете. Ако вјештачка оплодња служи сврси да се овај недостатак премости, па шта може бити лоше, ако ће се преко оплодње родити потпуно здраво и физички нормално дијете као да је и природним путем?

Ево нека ми неко покуша оповргнути ово, па ћу му онда указати да он уствари не сагледава намјеру и последицу која произилази из намјере, тј суштину, него оцјењује форму и према томе да ли је нека форма испоштована или не доноси суд да ли је суштина добра или не. Да напоменем да је управо фарисејима била битна форма, а не суштина, и они су ради неисупањавања форме хтјели и да убију, али суштина има није била битна.

Подели на овим сајтовима

Al ste navalili, ko se igra srcima ljudi???

samo sam pitala koja je etika, sa viškom oplođenih jajnih ćelija koje im ne trebaju više.

Ako je svaka naša moć i nemoć u Boga, i da su nam i sve ofarbane i neofarbane dlake izbrojane,

zašto onda sumnjamo u namjeru Onoga koji roditeljima daje dječicu?

ja ne mislim, da sam ja šta bolja što je meni dao a nekima nije, naprotiv, mislim da

samo imam više razloga, da se zahvaljujem Bogu, i više posla da od njih uradim

Bogougodne persone.

Mislite li da je Bog neznalica, i da treba uposliti grupu stručnjaka da mute spermu u epruvetama,

i da se igraju džepnoga boga?

Da Bog ne zna kad kome, i kad dati dječicu?

Подели на овим сајтовима

Аааааа,какви су слатки јао,како се смеју...ма има ли ишта лепше,на овом свету? smej.gif

Aphex  prstgore 4chsmu1

Надам се да овај клип неко неће видети очима патетике и сентименталности,надам се,јер ово је лепота живота  smej.gif

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Аааааа,какви су слатки јао,како се смеју...ма има ли ишта лепше,на овом свету? prstgore

Aphex  4chsmu1 joooj

Надам се да овај клип неко неће видети очима патетике и сентименталности,надам се,јер ово је лепота живота  smej.gif

smej.gif

Да мало откравимо крута срца у овој проблематици!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...