w.a.mozart Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 link=topic=13569.msg424245#msg424245 date=1304014051]možda se vladika oglasio u ime radio-difuzne agencije... to bi onda ipak bilo nešto drugo " - Као председник Савета РРА, о овом случају морао бих да говорим тек после законом предвиђене процедуре. Дакле, говорићу вам као епископ и као грађанин." da, nisam obratio pažnju u brzini klinac 4chsmu1 dada inače,koliko vidim,grupa se zove zli osmeh a ne djavolov http://www.facebook.com/group.php?gid=124301704259635&v=wall Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Па треба да се моли. Само молитву не треба схватати као средство које ћемо употребити кад хоћемо неки циљ да направимо. Молитва не служи тим стварима. klinac Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 link=topic=13569.msg424253#msg424253 date=1304014688]http://www.rra.org.rs/files/1219133376kodeksponasanjaemitera.pdf šta traži ne znam al kad je već tamo -to mu je poso inače ne vidim razlog zašto ne bi vladika bio predsednik radiodifuzne agencije i mislim da polarizacija na crno i belo i razmišljanje da vladika treba da sedi u crkvi ne vodi nikud... evo,daj mi jedan razlog zbog čega v.porfirije ne treba da bude u RRA Владика је и монах а основна делатност монаха је молитва,не гледање телевизије то смета молитви долази до расејаности. leteti dada Јесте владика монах, али не био владика када би му основна дјелатност била само молитва. Има доста калуђера коме то трба бити основна дјелатност. Али посао владике би био да води своју епархију. Око вођења свештенства, надгледања шта се све дешава у епархији, стања образованости и учености народа, нејасноћа многих око вјере које постоје итд... када би се тим бавили само не би могли главу дићи. Да али своју делатност не може вршити без молитве да поновимо:"Без мене не можете ништа чинити".Много је лакше све ако имамо молитву у срцу и шта ако цео свет задобијемо а души својој наудимо? klinac Па треба да се моли. Само молитву не треба схватати као средство које ћемо употребити кад хоћемо неки циљ да направимо. Молитва не служи тим стварима. 4chsmu1 Откуд онда требник? У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 link=topic=13569.msg424253#msg424253 date=1304014688]http://www.rra.org.rs/files/1219133376kodeksponasanjaemitera.pdf šta traži ne znam al kad je već tamo -to mu je poso inače ne vidim razlog zašto ne bi vladika bio predsednik radiodifuzne agencije i mislim da polarizacija na crno i belo i razmišljanje da vladika treba da sedi u crkvi ne vodi nikud... evo,daj mi jedan razlog zbog čega v.porfirije ne treba da bude u RRA Niti je završio žurnalistiku niti se zove Gordana Suša- gde ćeš većeg razloga? Pa to je posao novinara a on nije novinar! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cetinje Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Мислим да је дегутантно да људи овдје уче владику Порфирија да он треба да се моли и како треба да се моли... Не сматрам да је лоше да он буде предсједник РРА, јер ево увијек успије да дода који је став Цркве по питању приказивања нечега на ТВ, а знајући да телевизија има велики утицај на народ, добро је да се Црква "убаци" у ту причу 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Мислим да је дегутантно да људи овдје уче владику Порфирија да он треба да се моли и како треба да се моли... Не сматрам да је лоше да он буде предсједник РРА, јер ево увијек успије да дода који је став Цркве по питању приказивања нечега на ТВ, а знајући да телевизија има велики утицај на народ, добро је да се Црква "убаци" у ту причу crvenilo 0203_coolБраћо, понекад заиста имамо склоност да пренаглимо. Игром случаја, знам у чему је овде ствар, па могу да разјасним. КУРИР се обратио владици Порфирију и тражио коментар, а није он био тај који је инсистирао да ово коментарише. Даље, како је и "Ми" горе лепо издвојио, владика је нагласио да свој коментар даје лично, као епископ и грађанин - на шта свакако има право чак и ако је на челу РРА. Не знам како нисте обратили пажњу на веома велику умереност и одмереност коју је владика показао у коментару: афирмативни ставови према рок музици, то да би радо лично упознао те младе људе... Поред тога, у КУРИРУ је био и део који горе није пренет - владика је објаснио да тај "двопрсти" знак, иако се често користи као "ђавољи поздрав" у различитим културама значи различите ствари - нпр. "да је неко преварен" ("рогоња"). Једина критика коју је владика овде и то потпуно с правом упутио, јесте критика уредништву РТС-а које је себи дозволило да на овако глуп начин испровоцира велики део наше јавности, која није очекивала овакве ствари (и за које нема толико разумевања као неки од нас и владика) за васкрсне празнике. На жалост, понекад у жељи да будемо слободољубиви ствари читамо и просуђујемо крајње површно - а то је онда на нашу штету. Мислим да је, поготово обзиром на околности, владика дао сјајан коментар. Осим тога, у време светог патријарха Павла смо се бунили зато што се Црква није довољно оглашавала по друштвеним питањима. Не би то требало ваљда сада да нам смета, чак и ако се не сложимо увек интимно са сваким ставом? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Мислим да је дегутантно да људи овдје уче владику Порфирија да он треба да се моли и како треба да се моли... Не сматрам да је лоше да он буде предсједник РРА, јер ево увијек успије да дода који је став Цркве по питању приказивања нечега на ТВ, а знајући да телевизија има велики утицај на народ, добро је да се Црква "убаци" у ту причу crvenilo Не покушавај да ми изврнеш речи 0203_cool crvenilo само сам рекао разлог зашто не би владика требао бити у РРА да као монах треба да има чисту молитву а да телевизија то омета. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Мислим да је дегутантно да људи овдје уче владику Порфирија да он треба да се моли и како треба да се моли... Слажем се у потпуности са овиме. Не сматрам да је лоше да он буде предсједник РРА, јер ево увијек успије да дода који је став Цркве по питању приказивања нечега на ТВ, а знајући да телевизија има велики утицај на народ, добро је да се Црква "убаци" у ту причу crvenilo Далеко од тога да је проблем то што владика исказује став Цркве, проблем је у томе што у позицији у којој се налази он може да употреби силу државе да би некоме одузео слободу, што аутоматски значи да је и одобрава (тј. СПЦ одобрава) јер иначе не би био на том месту. Мислим да је се у томе види извесна, да употребим баналан израз, кратковидост СПЦ (а не владике, јер подразумева се да он не би уопште био на том месту без благослова СПЦ), јер је тиме посредно прихватила (и благословила) насиље које у својим рукама носи држава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Мислим да је дегутантно да људи овдје уче владику Порфирија да он треба да се моли и како треба да се моли... Не сматрам да је лоше да он буде предсједник РРА, јер ево увијек успије да дода који је став Цркве по питању приказивања нечега на ТВ, а знајући да телевизија има велики утицај на народ, добро је да се Црква "убаци" у ту причу dada facenew22222222Браћо, понекад заиста имамо склоност да пренаглимо. Игром случаја, знам у чему је овде ствар, па могу да разјасним. КУРИР се обратио владици Порфирију и тражио коментар, а није он био тај који је инсистирао да ово коментарише. Даље, како је и "Ми" горе лепо издвојио, владика је нагласио да свој коментар даје лично, као епископ и грађанин - на шта свакако има право чак и ако је на челу РРА. Не знам како нисте обратили пажњу на веома велику умереност и одмереност коју је владика показао у коментару: афирмативни ставови према рок музици, то да би радо лично упознао те младе људе... Поред тога, у КУРИРУ је био и део који горе није пренет - владика је објаснио да тај "двопрсти" знак, иако се често користи као "ђавољи поздрав" у различитим културама значи различите ствари - нпр. "да је неко преварен" ("рогоња"). Једина критика коју је владика овде и то потпуно с правом упутио, јесте критика уредништву РТС-а које је себи дозволило да на овако глуп начин испровоцира велики део наше јавности, која није очекивала овакве ствари (и за које нема толико разумевања као неки од нас и владика) за васкрсне празнике. На жалост, понекад у жељи да будемо слободољубиви ствари читамо и просуђујемо крајње површно - а то је онда на нашу штету. Мислим да је, поготово обзиром на околности, владика дао сјајан коментар. Осим тога, у време светог патријарха Павла смо се бунили зато што се Црква није довољно оглашавала по друштвеним питањима. Не би то требало ваљда сада да нам смета, чак и ако се не сложимо увек интимно са сваким ставом? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 А, ха, ха... Који пуританци ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cetinje Написано Април 28, 2011 Пријави Подели Написано Април 28, 2011 Мислим да је дегутантно да људи овдје уче владику Порфирија да он треба да се моли и како треба да се моли... Слажем се у потпуности са овиме. Не сматрам да је лоше да он буде предсједник РРА, јер ево увијек успије да дода који је став Цркве по питању приказивања нечега на ТВ, а знајући да телевизија има велики утицај на народ, добро је да се Црква "убаци" у ту причу 1312_womens Далеко од тога да је проблем то што владика исказује став Цркве, проблем је у томе што у позицији у којој се налази он може да употреби силу државе да би некоме одузео слободу, што аутоматски значи да је и одобрава (тј. СПЦ одобрава) јер иначе не би био на том месту. Мислим да је се у томе види извесна, да употребим баналан израз, кратковидост СПЦ (а не владике, јер подразумева се да он не би уопште био на том месту без благослова СПЦ), јер је тиме посредно прихватила (и благословила) насиље које у својим рукама носи држава. Ја се не бих сложио да се користи сила да би се неком одузела слобода. Просто, телевизија да би имала националну фреквенцију мора да задовољава одређене критеријуме. Не могу неки скаредни тв канали да добију националну фреквенцију, иако неко може сматрати и еротске филмове као умјетничку слободу или шта ти ја знам. Да ли мислиш да учитељ користи силу да би угушио слободу ђака, ако му забрани да псује на часу, игра коло на часу математике или нешто слично Нијесам довољно детаљно испратио постове на ту тему, па се извињавам ако нешто понављам или ако нијесам узео у обзир нешто што си претходно писао. Поздрав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Епископ јегарски, игуман манастира Ковиљ отац Порфирије, о трагању за изгубљеном духовношћу И рокери иду у цркву Читав свет није довољан да се измери човекова глад за постојањем, љубављу и трајањем. Криза је само повод за препознавањем те потребе у себи У данима великих друштвених и духовних ломова, којих је током протеклих 13, или свих 60 година, било напретек, Срби су окрећући се цркви покушавали да пронађу своју изгубљену духовност. Психолози су то објашњавали тезом да човек у кризним ситуацијама увек тражи чврст ослонац, а како је током минулих година све на шта бисмо покушали да се ослонимо постајало труло, људи су посезали за црквом. Неки су јој се вратили, а неки је тек открили. Посебно место у том откривању имали су манастир Ковиљ надомак Новог Сада и његов игуман, отац Порфирије, владика јегарски. Отац Порфирије је четрдесетједногошњак који се по завршетку Богословског факултета замонашио у Дечанима, постдипломске студије је свршио у Атини а у ковиљски манастир је дошао 1990. године по благослову свог духовног оца, епископа бачког Иринеја. За 11 година од овог манастира начинио је праву духовну оазу која је многима била уточиште. Владика, изгледа, нарочито уме с људима „од фине жице", уметницима, онима за које мештани Ковиља кажу да су „на своју руку". Међу њима Ковиљчани најчешће препознају глумце. На литургијама, јутрењима и поноћкама, за Божић, Ускрс, у друге велике али и „мале" дане, на конак или поподне, долазе по савет, утеху, праву реч, смирење или просто - само долазе. Ових дана, у манастиру који мирише тишином, угошћује нас сам владика. У гостинској соби пијемо кафу и чај, а после распитивања о здрављу, почиње прича о поновој нађеној духовности. Иако се сада лагано зацељују ломови претходног времена, верници и даље стижу у манастир, каже отац Порфирије који потребу да се управо у том времену трага за собом, својом духовношћу и духовношћу свог народа, објашњава овако: „Ми, православни хришћани верујемо да је Бог љубав и да у нашем животу све бива по његовом промислу који је и израз те љубави. Зато, независно од тога да ли се налазимо у околностима које нам одговарају, или у ситуацији која није повољна по нас - своју садашњицу прихватамо како дар Божји и као задатак. Уопштено узевши, свима је познато да су код нас људи после Другог светског рата били против цркве и вере у Бога. Криза је помогла многима да се од неверја окрену цркви и Богу. Владика јегарски каже да га радује што све више људи у цркву данас долази да би препознали лепоту живота на основу духовних вредности. „Људи схватају да црква није систем правила, нешто што спутава слободу, него у њој виде простор правог живота, у свим његовим областима. Поред духовног, у цркви се афирмише и оно што је материјално и што је човекова околина, јер, човек је постављен у свет као свештеник који негује, одгаја и развија све што му је дато. Само онда када природу благодарно примамо као дар Божји, нећемо је бахато експлоататорски злоупотребљавати и вршити насиље над њом. Изван оваквих размишљања, не може се ни болни, еколошки проблем ваљано решити. Екологија, као однос према своме животном окружењу није само предмет просвећености и морала, него је, пре свега, примарни духовни проблем. Посетиоци манастира Ковиљ у великом броју су млади људи, у које спада и рокенрол популација - чланови познатих бендова и њихови фанови. Управо о њиховој култури, пре отприлике годину дана у једном другом дневном листу, отац Порфирије је говорио као о „неаутентичној духовности". У новинама је стајало да „рокенрол као покрет и поглед на свет, као својеврсна религија, био је и остао атрактиван за многе младе људе, пре свега на Западу, у Европи и Америци, а потом и код нас. То је сасвим разумљиво. Где год одсуствује аутентична духовност, места налази непотпуна, извитоперена и лажна". Игуман ковиљског манастира појашњава: „Све зависи од тога како приступамо рокенролу. Уколико је рокенрол једини поглед на свет, једина „духовност", која покрива све сфере живота, онда је он штетан, јер задобија квазирелигијске димензије. Међутим, неко ко слуша или ствара рок музику, не значи да не може бити хришћанин. Ако је, пак, хришћанин, и на ономе што слуша и на ономе што ствара, било да је тога свестан или не, оставља свој хришћански, Христов печат. Према томе, није ни све што је у рокенролу обавезно, само по себи зло. Када и ако у њему има добра, то је онда од Бога, јер је свако добро од Бога. Црква то добро онда препознаје као своју имовину, као своје власништво. Антички философи су говорили о „сперматикос логосу", расејаном смислу. Ако ништа друго, и код присталица рокенрола се често препознаје управо чежња и носталгија за смислом и љубављу." Глумци имају привилегију Сусрета са уметницима у том „расејаном свемиру Божјем", владика Порфирије имао је током протеклих година много. Упознао је многе глумце, редитеље, драматурге, постао пријатељ са некима од њих, чак признаје да је у личном контакту са њима кориговао неке своје ставове. „Дарови, таленти су путеви, лествице којима се човек успиње до смисла живота, до Бога. Уметници су свакако посебно обдарени људи. То је велика привилегија, али и својеврстан крст. Јер, ако уметник присваја дарове, подређујући их своме егу, онда он никада не дође до Бога као циља и пуноће живота. Дарови тада постају терет и мука. Ако, пак, уметник, распињући себе, кроз своје дарове служи Богу и ближњем, онда он понире у радост и лепоту живота као дара Божјег. Као код сваког човека, тако и код уметника, али, можда интензивније него код других, бије се стална битка између љубави према себи и љубави према Богу." izvor http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/07/03/srpski/R01070205.shtml Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 0110_hahaha 0102_laugh 0102_laugh Дивне мисле,дивног епископа...Нека га Бог чува. :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 1, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 постао пријатељ са некима од њих, чак признаје да је у личном контакту са њима кориговао неке своје ставове. Владика је екстра :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 20, 2011 Пријави Подели Написано Јун 20, 2011 Епископ Порфирије Први дио Други дио Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука