Jump to content

SpaceX vesti

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, RYLAH рече

Уосталом, имаш примере из историје. Где год и кад год јача држава, људи живе боље. Кад се тај систем распадне, људи живе ммого лошије. Није до сада измишљен други ентитет који би био способан да алоцира толике ресурсе у оригинално некомерцијалне пројекте као што су путеви рецимо, или свемирске технологије, који на дуг временски период повезују људе и стварају бољитак.

Gde god je jaca drzava? Venecuela, sovjetksi savez, komunisticka kina, komunisticka kuba. Sve jake drzave i sistemi.
Pravis gresku u koracima. Dobra ekonomija radja dobre drzave, losa ekoonmija upropascava dobre drzave - a ne obrnuto.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

A da, entitet koji najbolje alocira resurse je - slobodno trziste. Drzava mnogo losije alocira resurse, samo ubode po neko zrno, ko corava koka. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Млађони рече

Gde god je jaca drzava? Venecuela, sovjetksi savez, komunisticka kina, komunisticka kuba. Sve jake drzave i sistemi.
Pravis gresku u koracima. Dobra ekonomija radja dobre drzave, losa ekoonmija upropascava dobre drzave - a ne obrnuto.

Ти наводиш примере слабих држава и правиш почетничке грешке јер не знаш шта је јака држава.

Јаке су државе са јаким институцијама, а ти наводиш државе са јаким појединцима. Прво се прави систем, који почива на јаким институцијама, које касније омогућавају услове за просперитет. Нема добре економије без јаких институција, односно јаке државе која има те институције.

САД, Велика Британија, Немачка... су јаке државе, са јаким и стабилним институцијама. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Јаке су државе са јаким институцијама, а ти наводиш државе са јаким појединцима. Прво се прави систем, који почива на јаким институцијама, које касније омогућавају услове за просперитет. Нема добре економије без јаких институција, односно јаке државе која има те институције.

Samo sto je na primeru nemacke bilo obrnuto. Prvo je imala slabe institucije (posle rata) pa je ojacala ekonomija, pa su ojacale i institucije. To ti je "nemacko cudo" sto nije imao ko da sprovodi vecinu glupih zakona, kontrole cena i slicno. 

Nema dobre ekonomije bez jedne jake institucije (samo tu moze da se slozimo) institucije privatne svojine. Dok drzava stiti instituciju privatne svojine, da svi igraju po istim pravilima dotle ce biti jaka ekonomija. 

Sve ostlao ostecuje ekonomiju i drustvo vise nego sto mu koristi. 

Pocetnicka greska? NIsam znao da postoji neka definicija "jake drzave" univerzalna i naucna, ili ti to SVOJU definiciju jake drzave smatras svetom objektivnom i naucnom? Ja nemam problema da se dogovorimo oko termina "jaka drzava" i da mu znacenje bude "jake institucije" u nasem dijalogu, ali bez tih gluposti "ja ne znam sta je jaka drzava" jer si ti nekim dekretom odredio sta taj pojam oznacava. 

Подели на овим сајтовима

Uz svaki drustveni post da stavite neko lansiranje ili eksploziju ili kakvo prigodno sagorevanje ili burno satiranje tona goriva.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Млађони рече

Samo sto je na primeru nemacke bilo obrnuto. Prvo je imala slabe institucije (posle rata) pa je ojacala ekonomija, pa su ojacale i institucije. To ti je "nemacko cudo" sto nije imao ko da sprovodi vecinu glupih zakona, kontrole cena i slicno. 

Немачка се после рата дигла америчким парама и Маршаловим планом. Американци обнављали својим парама Немачку, заузврат владали Немачком скоро педесет година, све до уједињења. Није то тријумф слободног тржишта него америчких пара. А и институције су им врло брзо направили и радили на томе да те инатитуције буду јаке, али да сад не улазимо и у то.

пре 4 минута, Млађони рече

Nema dobre ekonomije bez jedne jake institucije (samo tu moze da se slozimo) institucije privatne svojine. Dok drzava stiti instituciju privatne svojine, da svi igraju po istim pravilima dotle ce biti jaka ekonomija. 

Да не буде да цепам длаке јер се овде слажем са тобом, приватна својина није институција него принцип. А институције бране тај принцип. Те институције су судови, законодавни апарат, локалне и регионалне самоуправе, полиција... За њих је битно да не зависе од појединаца, него да имају изграђен стабилан и независан систем.

Тек кад имаш јаке, стабилне и независне институције, можеш да рачунаш са неким просперитетом. Зато смо, рецимо, ми у тоталном чабру, између осталог.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Да не буде да цепам длаке јер се овде слажем са тобом, приватна својина није институција него принцип. А институције бране тај принцип. Те институције су судови, законодавни апарат, локалне и регионалне самоуправе, полиција... За њих је битно да не зависе од појединаца, него да имају изграђен стабилан и независан систем.

Тек кад имаш јаке, стабилне и независне институције, можеш да рачунаш са неким просперитетом. Зато смо, рецимо, ми у тоталном чабру, између осталог.

Edit: izbagovao je sistem citiranja zato sam editovao. 

Tacno je da su bile americke pare, ali se podosta ekonomista ne slaze da se digla zbog americkih para. Mnoge drzave dobijaju pare pa se ne dizu. 
Friedman i mnogi drugi ekonomisti se mnogo vise slazu sa mnom nego sa tobom. 

Цитат

Немачка се после рата дигла америчким парама и Маршаловим планом. Американци обнављали својим парама Немачку, заузврат владали Немачком скоро педесет година, све до уједињења. Није то тријумф слободног тржишта него америчких пара. А и институције су им врло брзо направили и радили на томе да те инатитуције буду јаке, али да сад не улазимо и у то.

Ma dobro navikao sam ja da cepas dlake, ali i dalje mislim da ne kapiras koliko je vazno da institucije imaju ogranicena ovlascenja. Izuzetno ogranicena. Dzabe ti recimo neko nezavisno ministarstvo ekonomije, ako ti ono kontrolise koliko ce kifla da se proizvode. 

Trebas vise da citas friedmana i hajeka da bi shvatio zasto, ali ukratko - niko ne moze da pretpostavi potrebe kupaca na trzistu i mogucnosti proizvodjaca. 

Подели на овим сајтовима

@RYLAH eve ti kreni odavde ako hoces malo da izazoves svoje ideje o presudnosti institucija. https://en.wikipedia.org/wiki/Shock_therapy_(economics)

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Млађони рече

Ma dobro navikao sam ja da cepas dlake, ali i dalje mislim da ne kapiras koliko je vazno da institucije imaju ogranicena ovlascenja. Izuzetno ogranicena. Dzabe ti recimo neko nezavisno ministarstvo ekonomije, ako ti ono kontrolise koliko ce kifla da se proizvode. 

Е хвала ти што си ме научио, пошто сам мислио да је то главна одлика јаких институција - да малтретира сопствене грађане бесмисленим регулацијама.

пре 3 минута, Млађони рече

@RYLAH eve ti kreni odavde ako hoces malo da izazoves svoje ideje o presudnosti institucija. https://en.wikipedia.org/wiki/Shock_therapy_(economics)

И сад ја теби треба да објасним да ово нема везе са оним што сам ја причао, и да слобода цена и тржишта може да постоји само са јаким институцијама. А посебно да је иза Фридмана стајао цео амерички државни апарат америчким парама, утицајем, економијом и војском.

Ал то себи нећу да радим.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, RYLAH рече

И сад ја теби треба да објасним да ово нема везе са оним што сам ја причао, и да слобода цена и тржишта може да постоји само са јаким институцијама. А посебно да је иза Фридмана стајао цео амерички државни апарат америчким парама, утицајем, економијом и војском.

Ne znam zasto to pretpostavljas kao default istinu. Ja sam ti dao tekst koji ce mozd amalo da ti izazove misljenja, ali vidim da nisi raspolozan za to - niko te nista ne sili. Ako si skontao sta je istina, i ne zelis da izazivas vec oces meni da objasnjavas i edukujes onda je cela ova prica od starta ima pogresan ton. 

sto nije retkost, primetio sam da ti u diskusijama samnom uglavnom tezis samo da edukujes - zato i nikad necemo moci da pricamo ko civilizovani ljudi. 

Aj cao.

Цитат

Е хвала ти што си ме научио, пошто сам мислио да је то главна одлика јаких институција - да малтретира сопствене грађане бесмисленим регулацијама.

Naravno iz posmatranja realnosti sve te institucije koje spominjes vise maltretiraju gradjane besmislenim regulacijama nego sto rade bilo sta korisno.  Jaki mali broj funkcija koje obavljaju te jake institucije je koristan i neophodan, i ugalvnom se radi o drzavnim monopolima koji sluze za kupovinu glasova. 

Sto institucije imaju veca ovlascenja - to su slabije.  

Ja i dalje mislim da jake institucije isplivavaju iz jake ekonomije bazirane na slobodnom trzistu a ne iz politickih dekreta. Dzaba ti pokusaju edukacije, mozes samo da mi prilozis nesto da procitam ako mislis da dobro obara tu ideju. 

Подели на овим сајтовима

(p.s. link se odnosio na tvoju ideju da su jake institucije i americke pare zasluzne sto je nemacka privreda oporavljana, ali dobro pomirio sam se da ces moj post da tumacis uvek kako ti 'oces a ne u kontekstu, eto tebi odgovara da pravis da te nisam citao.. a zapravo si ti taj koji nije dovoljno koncetrisan na konverzaciju. )

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Млађони рече

(p.s. link se odnosio na tvoju ideju da su jake institucije i americke pare zasluzne sto je nemacka privreda oporavljana, ali dobro pomirio sam se da ces moj post da tumacis uvek kako ti 'oces a ne u kontekstu, eto tebi odgovara da pravis da te nisam citao.. a zapravo si ti taj koji nije dovoljno koncetrisan na konverzaciju. )

Јел могуће да у делу који се тиче Немачке на том истом линку ниси видео да се прво укинула директива којом су Американци уништавали немачке фабрике, па су после тога направили прву немачку владу, па онда нову централну банку Немачке, па давали сваком становнику по 60 нових марака месечно, увели минималне зараде, да су замрзли рачуне у банкама преко одређеног износа, и да апсолутно ништа није било препуштено случају?

Значи, престали да уништавају немачке фабрике, успоставили владу, па онда централну банку, па направили монетарну реформу, увели социјалну помоћ и минималну зараду, украли људима паре које су ови држали по банкама, па тек онда укинули контроле цена. Што ће рећи, прво су направили институције и створили услове за нормално функционисање економије. Успут покрали људе. Ако је то оно што ти сматраш либертаријанским захватима, не знам шта бих ти рекао.

Да не помињемо оно што овде није постављено - да је свака прича о опоравку Немачке која не помиње америчке паре и крајње нелиберално и нетржишно деловање САД на немачку економију обична бајка. И не само на немачку економију, али не бих да даље ширим причу.

И ај ме после још једном питај што мислим да не читаш ни линкове које сам постављаш, а не нешто што саговорник прича.

Подели на овим сајтовима

ma... sta se ja trudim.. mozda jedan dan zapadnes u diskusiju sa Juanitom o ekonomiji pa ti on malo pridje, mene neces da slusas sigurno. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...