Sanja Т. Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Ne mogu ni sebe da izdrzavam kako li bih tek decu? Snasao bih se nekako naravno, ali kakvo bi to detinjstvo bilo da imaju oca sumara od karijere, bez mogucnosti da im pruzi mnogo sto sta sto je normalno danas. Zasto dakle da krecem totalno nespreman i bez mogucnosti na takav put, koji ce da skodi prvenstveno toj potencijalnoj deci? Kako бих ја волела са тобом да седнем и да разговарам....био би то дууууг разговор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Zasto? Pa to NIKO ne zna, niti ce znati jos dugo vremena. Ne znamo ni zasto nam se svidjaju boje koje nam se svidjaju a jos manje zasto zelimo ovo ili ono. Kao sto rece Sopenhauer mogu da biram izmedju stvari koje zelim ali ne mogu da biram sta cu da zelim. Mentalni fenomeni u koje spadaju i zelje za odredjenim stvarim su najveca misterija od svih stvari koje nas okruzuju ili barem jedna od najvecih. Svako ko misli da zna zasto neko zeli ili ne zeli nesto treba vrlo dobro da razmisli o tome moze li se o mentalnim fenomenima razgovarati kao o lego kockama. Ово сигурно важи за појединца, али када се примети одређена тенденција у друштву, рецимо да људи касније улазе у брак или да имају мање деце, онда би требало да може да се разговара о узроцима тога? Иначе, невезано за тему, ако људи не могу да бирају шта ће желети (а изгледа да је очигледно да не могу), мало ми ту простора за слободу, бар у пуном значењу речи, остаје... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Изнећу само своје искуство (то ми је некако једино меродавно ). Прво дете рођено-ми подстанари,муж без посла.Јури од једног приватника до другог.Добије тровање радећи у преради меса,опорави се,идемо даље. Друго дете рођено- станујемо у 18 квадрата (да,да у 18 м2 ),али не плаћамо кирију.Срећни и задовољни.Муж се бори и даље,има посао,али од данас до сутра,мада обећава стално запошљење. Упоран и истрајан,вредан и послушан на послу постаје неопходан газди после неких пааар година. Успевамо да почнемо да правимо себи кућу и покушавамо да се скућимо . Идеееемо даље. Треће дете рођено- Још увек не радим,супруг код истог приватника. Напокон пријављен.Боримо се и даље и преживљавамо некако,ко и сав остали народ. Након 5 година напокон се осамостаљује.Што би се рекло -стаје на ноге,можемо тек сад нормалније да живимо. То је пре само 2 године,а дете ми стигло у средњу школу.Шта да кажем...не ако се лепо средимо, него ако буде још неко бепче- па биће Natasa., Crnokosa, JESSY and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Ово сигурно важи за појединца, али када се примети одређена тенденција у друштву, рецимо да људи касније улазе у брак или да имају мање деце, онда би требало да може да се разговара о узроцима тога? Иначе, невезано за тему, ако људи не могу да бирају шта ће желети (а изгледа да је очигледно да не могу), мало ми ту простора за слободу, бар у пуном значењу речи, остаје... Pojam drustva je vrlo problematican, ta rec se koristi u raznim kombinacijama a u velikoj vecini u nekom demagoskom antirazumskom kontekstu i zbog toga mozemo slobodno reci da ta rec ne znaci mnogo ako ista znaci. Ovde je pitanje zasto mladi ljudi ne zele decu. Mladi ljudi nisu "drustvo" a niti se misli na sve mlade ljude jer ocito ima onih koji zele da imaju dece. A to sto kasnije ulaze u brak mi deluje kao vrlo los pokazatelj da li imaju ili nemaju zelju. Ima mnogo njih bez posla, bolesnih, povredjenih, podstanara izbacenih iz stana, potpuno opljackanih koji su izgubili sve to sto zele da imaju dece ne znaci da ce nerazumno da jure preko svega i da u tako urnisanom stanju osnoju porodicu. Ako se secas ja sam odavno govorio da je ta prica o slobodi takodje mahom izvestacena i izfabrikovana i da u tako sirokom i uopstenom kontkestu opet nista ne znaci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Радосна Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 У разговору са људима видех да или је финансијски моменат пресудан или нису нашли своје вољено биће. Елем, ово друго разумем. Ово прво и не баш. Јер, рецимо, Милосављевић је написао да не би без новца могао да обезбеди деци оно што се сматра нормалним. А по чијим мерилима нормално? Овим, световним? Нормално је да се деци даје Јувитана и облачи Памперс? Да свака генерација има апсолутно нову гардеробу, а не да наслеђује? Је л' постоји башта? Је л' постоји њива? Је л' постоји наших десет прстију? Чему страх од сиромаштва? Чак и када мислимо да су се сва, апсолутно сва врата затворила, Господ покаже пут на другу страну. И увек има излаза. Да се ја питам, да сам упознала свог вољеног, да смо препознали да можемо заједно да узрастамо у љубави према Њему, довољна би ми била и једна једна соба и смедеревац, и његов поглед и била бих најбогатија на свету. -Владимир-, Данче*, Милан Ракић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Упоран и истрајан,вредан и послушан на послу постаје неопходан газди после неких пааар година. Успевамо да направимо себи кућу Ово мало изгледа сувише једноставно, за 2-3 године направити кућу само од плате. Са нашом платом не може да се купи ни плац за то време, и то са бољом Не бих да сад улазим у кућне финансијске извештаје али мислим да ово може само ако неко помогне, родитељи и сл. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Да се ја питам, да сам упознала свог вољеног, да смо препознали да можемо заједно да узрастамо у љубави према Њему, довољна би ми била и једна једна соба и смедеревац, и његов поглед и била бих најбогатија на свету. То се тако прича док се не дође у ситуацију, а онда крене кукњава, оптужбе, свађе, остављање... Срђан Шијакињић, feeble, Natasa. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 То се тако прича док се не дође у ситуацију, а онда крене кукњава, оптужбе, свађе, остављање... нажалост... ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Pojam drustva je vrlo problematican, ta rec se koristi u raznim kombinacijama a u velikoj vecini u nekom demagoskom antirazumskom kontekstu i zbog toga mozemo slobodno reci da ta rec ne znaci mnogo ako ista znaci. Ovde je pitanje zasto mladi ljudi ne zele decu. Mladi ljudi nisu "drustvo" a niti se misli na sve mlade ljude jer ocito ima onih koji zele da imaju dece. A to sto kasnije ulaze u brak mi deluje kao vrlo los pokazatelj da li imaju ili nemaju zelju. Ima mnogo njih bez posla, bolesnih, povredjenih, podstanara izbacenih iz stana, potpuno opljackanih koji su izgubili sve to sto zele da imaju dece ne znaci da ce nerazumno da jure preko svega i da u tako urnisanom stanju osnoju porodicu. Ako se secas ja sam odavno govorio da je ta prica o slobodi takodje mahom izvestacena i izfabrikovana i da u tako sirokom i uopstenom kontkestu opet nista ne znaci. Све то стоји, ја сам хтео да кажем само да мислим да се може дискутовати о узроцима неких - мени се чини објективних - тенденција, например да у многим европским земљама већ дуже време је стопа морталитета већа од стопе наталитета - па мислим да се може разговарати о томе шта је довело до тога, иако се слажем да је на нивоу појединца тешко рећи зашто нешто жели а нешто не жели. Ево, ако је веровати википедији, од првих 10 земаља са негативним природним прираштајем, сем Хаитија и Италије, сва остала места заузимају екс-комунистичке европске земље, што ми је занимљиво, иако се можда и не може повезати са комунизмом или транзицијом... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Ово мало изгледа сувише једноставно, за 2-3 године направити кућу само од плате. Са нашом платом не може да се купи ни плац за то време, и то са бољом Не бих да сад улазим у кућне финансијске извештаје али мислим да ово може само ако неко помогне, родитељи и сл. Не за 2 ,упростила сам да бих скратила причу. Тада смо почели,а још увек није завршена до краја .Ево поправила сам текст.У праву си,у првом моменту смо имали помоћ за почетак.Тад и никад више. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Радосна Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 То се тако прича док се не дође у ситуацију, а онда крене кукњава, оптужбе, свађе, остављање... За шта да оптужим другог човека? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Све то стоји, ја сам хтео да кажем само да мислим да се може дискутовати о узроцима неких - мени се чини објективних - тенденција, например да у многим европским земљама већ дуже време је стопа морталитета већа од стопе наталитета - па мислим да се може разговарати о томе шта је довело до тога, иако се слажем да је на нивоу појединца тешко рећи зашто нешто жели а нешто не жели. Ево, ако је веровати википедији, од првих 10 земаља са негативним природним прираштајем, сем Хаитија и Италије, сва остала места заузимају екс-комунистичке европске земље, што ми је занимљиво, иако се можда и не може повезати са комунизмом или транзицијом... Uzmi u obzir -broj onih koji nisu zeleli decu ali im se "omaklo" pa su imali savesti toliko da ne abortiraju - broj onih koje su roditelji naterali, raznim pritistcima, da imaju decu (ja licno znam 2 takva slucaja) - broj onih koji zloupotrebljavaju novcane bonuse i samo zbog toga radjaju decu (tavkih isto znam nekoliko) - broj onih koje je bas briga koliko ce imati dece sve dok isprose pivo i cigare (takvih svi znamo na stotine) Mozda nakon grubog prebrojavanja ovih podgrupa mozes da vidis koliko je statistika o broju rodjenih totalno nepouzdana i neupotrebljiva za saznanje o tome da li ima vise ili manje ljudi sa odsustvom zelje za osnivanje porodice. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Мај 9, 2014 Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Ово мало изгледа сувише једноставно, за 2-3 године направити кућу само од плате. Са нашом платом не може да се купи ни плац за то време, и то са бољом Не бих да сад улазим у кућне финансијске извештаје али мислим да ово може само ако неко помогне, родитељи и сл. Морам да додам да ово није ни пресудно за причу. Стављам акценат на то да када смо родили прва 2 детета,није било ни наговештаја да ћемо нешто постићи финансијски у животу.Имали смо само љубав , веру и наду тада. Радосна and Natasa. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Evo ja ne zelim da imam deriste...Iz jednog prostog razloga,a to je sto mi se ne svidja Bozija volja da zene radjaju. "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Evo ja ne zelim da imam deriste...Iz jednog prostog razloga,a to je sto mi se ne svidja Bozija volja da zene radjaju. Нажалост, и ти си била нечије ''дериште''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука