Amina Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Pre svega pozdrav svima na forumu. Dugo vas čitam i rešila sam napokon da se registrujem jer mislim da sam našla mesto na kojem bih mogla da izložim svoju priču i neka svoja pitanja koja imam i za koja se nadam da ću dobiti odgovore. Iskreno, ne znam ni odakle da počnem a i imam neku vrstu treme dok pišem ovo. Hajde prvo da se predstavim. Zovem se Amina, imam 17 godina i živim u Novom Pazaru gde sam i rođena. Dugo sam tražila mesto gde bih mogla da dobijem savet od nekoga jer u mom okruženju teško da mogu sa nekim da porazgovaram o tome, shvatićete i zašto. Naime, moja čista i čvrsta želja je da iz islama pređem u pravoslavlje, i time se vratim svojim korenima gde znam da pripadam. Već skoro dve godine proučavam i čitam Bibliju, gledam razne hrišćanske filmove i slušam pravoslavnu crkvenu muziku. I to me je oduvek privlačilo više od islama, od odlaska u džamije, slušanja ilahija, ... da ne nabrajam dalje. Na svom kompjuteru imam na stotine crkvenih pesama, među kojima i moju omiljenu „Dva anđela šetaše“, imam i dosta filmova kao i serijal crtanih filmova „Biblijske priče“. Osetim uvek veliku dozu emocija kada slušam i gledam bilo šta od toga i uvek želim da znam više. Uvek kada me nešto tišti ili muči zatvorim se u sobu i prepustim se tome i uvek bude makar malo bolje na kraju, uvek mi da malo energije za nastavak, za korak dalje.. Ne umem to objasniti rečima ali znam da nešto takvo nikada nisam mogla da osetim čitajući Kuran i retko slušajući ilahije. Meni je sve to tako strano, ne osećam se lepo i prijatno dok to slušam ili čitam. Ne znam ni reč arapskog jezika niti imam želju da ga učim, osećam i znam da to nije moje, moj jedini maternji jezik je jezik koji govorim od rođenja, srpski. Mojih par pitanja za sve vas odnose se na neke stvari o kojima bih volela više da znam. Najvažnije od njih je da li ja kao nepraktikujuća muslimanka mogu da pređem u pravoslavlje po svom izboru kada napunim 18 godina naredne godine? Takođe me interesuje šta je sve potrebno da bih prešla na pravoslavlje, da li moram imati dozvolu roditelja ili tako nešto? Jer čak i ako je to potrebno mislim da ne bi bio problem, napisaću kasnije i zašto. Sledeće što me interesuje jeste da li je po prelasku u pravoslavlje tj. po krštenju potrebno uzeti novo ime? Ja svoje ime volim puno, i to iz jednog za mene prelepog razloga, jer u sebi sadrži reč Amin. Ali ako bi bilo potrebno da se menja ne bi ni to bio problem naravno, čak sam i razmišljala o tome i već imam svoj prvi izbor ako bi do toga došlo. Interesuje me i kako se podnosi zahtev za prelazak u pravoslavlje? Da li se zahtev podnosi direktno u crkvi u kojoj želim da budem krštena ili na nekom drugom mestu? Eto to je sve što bih volela da znam za sada. Ono što sam rekla gore za dozvolu roditelja i da to ne bi bio problem rekla sam zbog toga što moj otac potiče iz mešovitog braka, tata musliman a mama pravoslavka. Moji su inače takođe muslimani ali ne praktikuju veru. Nisam ih nikada direktno pitala ali mislim da znam da je u tatinom slučaju to zbog mešovitog braka a sa mamom je priča zanimljiva... Još dok sam bila u osnovnoj školi imali smo preko leta neke mini ekskurzije po Srbiji, ne preko škole već turističkih agencija. I na tim ekskurzijama smo posećivali dosta crkvi i manastira, pre svega ovde po Raškoj a onda i po celoj Srbiji, nikada neću zaboraviti svoju prvu posetu hramu Svetoga Save u Beogradu. Sa tih ekskurzija sam uvek donosila kući puno slika i snimaka, bilo je tu i dosta slika crkvi i manastira koje smo posećivali i mama ih je uvek rado gledala sa mnom i govorila za par njih da su lepe. Zbog toga mislim, ne mogu da tvrdim, da bi se i ona možda odlučila na ovaj korak o kojem ja razmišljam već dugo. Opet kažem, ne mogu da tvrdim ali takav je utisak ona ostavila na mene zbog ovog gore a i još par primera kada smo zajedno imale kontakt sa crkvom i pravoslavljem. Tata takođe kao nepraktikujući musliman bi se možda odlučio na isti potez ali nisam do sada pričala sa njima o tome, još uvek nemam toliko hrabrosti ali znam da bih morala jednoga dana kada odlučim da sebe i svoj duh vratim tamo gde pripada. Razmišljala sam i o tome da su oni možda i imali slične želje poput mene ali za njih bi u svakom slučaju bile malo teže ostvarljive ako bi ostali da žive u Novom Pazaru, zbog odnosa u našem kraju i na to kako bi ih ljudi gledali zbog toga. Ne bi ih čak ni gledali, znam šta bi se desilo ukoliko bi se pročulo da je jedna muslimanska porodica iz Novog Pazara prešla u pravoslavlje. Zbog toga mislim da oni nisu preterano razmišljali o tome, iz razloga da ne bi imali raznoraznih društvenih problema. I to je razlog više zbog kojeg bih volela da jednoga dana direktno sa njima popričam o tome. Ne plašim se njihove reakcije kakva god ona bila, i šta god da bi mi rekli i uradili ja bi ih volela i dalje istom merom jer su mi do sada u životu pružili samo ljubav, pažnju i razumevanje za sve moje potrebe i stvari. Takođe, rekla bih zahvaljujući tome što moji nisu praktikujući muslimani, ja više znam o pravoslavlju nego li o islamu, daleko više. Moram još reći da sam se jako ohrabrila na ovaj korak kada sam čula priču Dalide Bihorac, odnosno sada Ive. Verovatno je dosta vas čulo za nju i njenu priču, ako niste lako se nađe na internetu. Ta devojka me je zadivila svojim stavom, voljom i pre svega hrabrošću jer je takođe novopazarka poput mene. Čitala sam i kakve je poruke dobijala nakon prelaska u pravoslavlje, kako je verbalno maltretirana od strane muslimana u našem regionu ali kao ni nju, ni mene to ne bi uplašilo ni najmanje i stvarno to mislim kada kažem. Šta više, još odavno sam rekla mojima da ću otići odavde po završetku srednje škole i da ću fakultet upisati u Beogradu sa čime su se oni složili bez ikakvog prigovora. Na kraju, tražila sam dosta po forumu da li već postoji tema za ovakva pitanja ali nisam uspela da je nađem. Ako ipak postoji onda prebacite ova moja pitanja tamo a takođe se nadam da sam ovu temu postavila tamo gde treba. Nadam se i da razumete zbog čega svoju priču iznosim ovde, iz prostog razloga što ne bih imala sa kime da popričam o ovome u svom okruženju. Ili da budem preciznija, moja najbolja drugarica je pravoslavka, zove se Maja. Ona je jedina iz mog društva koja zna za ovu moju želju i pitala me je da li želim da ona upita svoje roditelje za ove moje nedoumice ali nisam to želela, nisam htela da rizikujem ništa iako poznajem njene i znam da su divni ljudi. Takođe, zajedno planiramo da upišemo fakultet u Beogradu za dve godine i prosto se pogodilo da mi devojka koja je pravoslavka bude najbolja drugarica. I to još i pre ovog mog istraživanja sebe, svojih korena i dolaska do ove želje koju danas imam. Hvala unapred na svim odgovorima ako ih bude i veliki pozdrav za sve na forumu uz nadanje da ću ja Amina, ili možda Nina, jednoga dana postati vaša sestra u pravoslavlju. Данче*, RYLAH, Натан and 28 осталих је реаговао/ла на ово 31 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Амина! У име свих православних птица ја ти желим добродошлицу на ЖРУ! Ђуро Станивук, Олимп, Arsenija and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Најпре добродошла и дуго нам остала. Таква промена је сигурно веома велики корак, и ја ти само могу изразити своје најдубље поштовање. Одговори су једноставни. Када напуниш 18 не треба ти ничија дозвола. Мислим да би било добро да упознаш своје родитеље са својом одлуком из поштовања и љубави према њима, ако је могуће да ништа међу вама нема тајно. Крстити се можеш где год желиш. Природно је да поразговараш са свештеником чијој би парохији припадала (који служи у твом крају), и можеш се слободно њему обратити за детаље, али и не мораш ако имаш било какву препреку у том погледу. Име можеш задржати (овде у нашој парохијској цркви се прошле године крстило пар муслимана који су задржали своја имена), као што је, такође, и лепа пракса узимање имена светитеља/светитељке који/која ће нам бити узор, на чији живот би се угледали, али и било ког имена које осећамо као "своје" (препоручујем да прво сазнаш значење тог имена). Толико за почетак. Још једном добродошла. Свако добро од Бога. Trifke, Рада., Deki992 and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Uvek si dorodošla. Zero, мирођија, Amina and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Hvala Bogu da si nam dosla! Иван Ивковић, Amina, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 I u ime urednistva, dobro nam dosla, i jos bolje ostala... Лидија Миленковић, мирођија, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Немој да мењаш име. Иван Ивковић, Данче*, Arsenija and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПРАВОСЛАВАЦ 888 Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Бујрум Лидија Миленковић, Данче*, Srdjan Kotur and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Amina Написано Мај 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Želim da iskažem jednu veliku zahvalnost na ovako lepim rečima i toploj dobrodošlici. A posebno Janku na objašnjenju i savetima u vezi nekih mojih pitanja, puno će mi pomoći u mojoj želji. Mogu sada i da kažem da ću svoju želju zasigurno ostvariti nakon marta iduće godine, kada napunim 18 godina. Do tada ću nastaviti da čitam i istražujem i upoznajem se sa svim lepotama koje u sebi nosi pravoslavlje i predanost Hristu. Do tada ću razgovarati i sa svojim roditeljima i izneti im jasno svoje stavove i svoju želju, i volela bih da vas o tome obavestim ovde kada dođe vreme. A od srca se nadam da će sve proći onako kako sam poželeti mogu, ali ne plašim se ni one druge strane. Uostalom, neka bude Božija volja na kraju, ja sam sigurna u svoj put kojim želim da koračam i koji mi je on pokazao. Razgovaraću i sa svojom drugaricom Majom još o tome, ona je jedina u mom okruženju kojoj trenutno 100% verujem i poveravam se bez oklevanja, naravno roditelji su odvojena priča. Obećala mi je nedavno i da će me jednoga dana naučiti da se molim pomoću brojanice, imam već jednu koju mi je baš ona poklonila sa Ostroga. Hvala još jednom svima na lepim rečima i savetima, puno vas pozdravljam. Trifke, Ђуро Станивук, Дејан and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Добро ти нама дошла Амина. Име можеш задржати,мој школски друг је исто прешао у православље са 18 година и остало је његово име Самир. Amina, Никола Поповић, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Име ти је прелепо, ја га не би мењао. Amina, Рада., Срђан Шијакињић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Amina Написано Мај 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Mnogo me raduje ovo što sam saznala ovde od vas, da nije potrebno menjati ime pri krštenju. Od kada sam počela da se upoznajem sa pravoslavljem jedna od najlepših stvari mi je bila baš ta što se u mome imenu sadrži ta prelepa reč Amin. Име ти је прелепо, ја га не би мењао. Hvala ti puno. Grizzly Adams and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПРАВОСЛАВАЦ 888 Написано Мај 3, 2014 Пријави Подели Написано Мај 3, 2014 Добро ти нама дошла Амина. Име можеш задржати,мој школски друг је исто прешао у православље са 18 година и остало је његово име Самир. Самир је често име код арапа хришћана Данче* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Мај 3, 2014 Пријави Подели Написано Мај 3, 2014 Амина, Веома ме је обрадовала твоја храброст и одлучност. Такође, по начину на који пишеш видим да се ради о паметној особи. Сматрам да због тога на факултету нећеш имати проблема, а и да ћеш православље схватити на правилан начин, то ме такође радује Све у свему, помолићу се вечерас за тебе Желим ти добродошлицу и свако добро! JESSY, Amina and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slavko... Написано Мај 3, 2014 Пријави Подели Написано Мај 3, 2014 Jos jednom evo i ovde, RESPECT Veliko postovanje od mene tako mlada a tako hrabra ostavila si me bez teksta a veruj mi to se nedesava cesto. Ti si jedna mlada devojka i nemogu da verujem koliko si hrabra. Pozdrav od mene i zelim ti da uspes, sve najbolje. :good2: Amina and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука