Jump to content

Želja za povratkom među svoje

Препоручена порука

Амина,

Веома ме је обрадовала твоја храброст и одлучност. Такође, по начину на који пишеш видим да се ради о паметној особи. Сматрам да због тога на факултету нећеш имати проблема, а и да ћеш православље схватити на правилан начин, то ме такође радује  :)

Све у свему, помолићу се вечерас за тебе  :)

Желим ти добродошлицу и свако добро!

Hvala puno i od srca na ovako toplim i lepim rečima. :)

Moju želju ja ne gledam kao nešto neobično ili čudno već kao sasvim normalnu stvar. Od kada sam počela da se interesujem za istoriju uopšte a zatim i za istoriju Srbije i celog Balkana i kada sam počela da razumem neke stvari i istorijska dešavanja na ovom prostoru shvatila sam da stvari nisu uvek bile ovakve kakve su danas. I tu je bio začetak svega, prvi put moja želja da zavirim dublje u svoje poreklo i ono što su moji bili nekada ali su silom prilika morali da se promene, zbog borbe za golim životom. Ali danas kada imamo mir i slobodu i kada svaki čovek odlučuje o sebi i svom životu ja sam odlučila da sebe vratim tamo gde bih svakako danas bila da nije bilo ratova i osvajanja.

Volim svim srcem pravoslavlje i sve lepote koje ono nosi. Jedva čekam da slavim svoju slavu, da slavim Božić i Vaskrs i da sa ponosom nosim krst oko vrata i brojanicu na ruci. :)

Hvala još jednom na lepim rečima, kao i tebi Slavko opet. :)

Подели на овим сајтовима

Volim svim srcem pravoslavlje i sve lepote koje ono nosi. Jedva čekam da slavim svoju slavu, da slavim Božić i Vaskrs i da sa ponosom nosim krst oko vrata i brojanicu na ruci. :)

Molim :) Ponovo sam odusevljen sa tvojim odgovorom cak sta vise bez teksta sam ostao, najezio sam se. ZIVA BILA

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Dobrodošla među svoje!... dobro, drago dijete... Ovde, u ovu forumsku zajednicu su inače i ljudi svih nacija i vjeroispovijesti dobrodošli. Svi smo djeca Božija, neki bliže, neki dalje Ocu. Nama hrišćanima ljubav je zapovijeđena.

Veoma neobično, lijepo i hrabro... Budi "mudra kao zmija a bezazlena kao golub"... Nadam se da nećeš imati problema sa okolinom, pošto si u godinama kad je društvo vršnjaka neobično važno, a naročito s porodicom. Ti njima budi dobra kćerka i da se tobom ponose u svemu, pa će vjerovatno sve izaći na dobro.  Polako, smireno i s ljubavlju - to je suština hrišćanstva, a naročito pravoslavlja kao izvornog hrišćanstva. Pročitaj, ako nisi već, nešto od velikog pisca Meše Selimovića (preporučujem ti Tvrđavu), Ive Andrića, upoznaćeš naše narode i istoriju, mi smo zaista jedno... Preporučujem ti i knjigu "Kasijana" od vladike Nikolaja, i druge njegove knjižice. 

Inače primijetila sam te po lijepom i čovječnom govorenju na forumu već, ali ovo sam tek sad vidjela. Mislila sam da je Amina nick, i takođe sam primijetila da u sebi sadrži riječ amin. Takođe, ne bih ga mijenjala!... "Ne boj se, samo vjeruj!".

Подели на овим сајтовима

Draga Dijana, videla sam tvoju poruku skoro odmah nakon što si je napisala ali tek sada stižem da odgovorim. :)

Želim najpre da ti zahvalim na lepim i toplim rečima, komplimentima, ovim preporukama za knjige (potrudiću se da pročitam preporučeno sada preko leta, do tada ću nadam se završiti sa nekim knjigama koje već čitam) kao i na pažnji uostalom. :) Mnogo mi znači ovako nešto.

Eto zadnjih dana sama sa sobom nekada pričam i premotavam film u glavi, i zapravo će mi trebati još dosta, dosta vremena da shvatim da sam imala pravu sreću u životu, u mnogim stvarima. :) Uvek i pre svega kažem da su moja najveća sreća moji roditelji, i opet su to i dokazali nedavno. Kroz ceo život su bili uz mene u mnogim mojim odlukama i željama, počev od onih dečijih pa sada do ovih zrelijih i ozbiljnijih. Tako i nedavno nakon jedne noćne molitve skupih snage, volje i hrabrosti da im kažem i iznesem ono što sam želela, o svojoj želji da postanem još jedno dete pravoslavlja. I rekla sam im, oboma u isto vreme. Sećam se te topline, treme i strujanja telom dok sam pričala sa njima u vezi toga, čini mi se da to osećam ponovo dok se sada prisećam. :)

Epilog svega je da sam dobila, još jednom, njihovu podršku, ljubav i razumevanje. Sve to za do sada najvažniju, ili najodvažniju odluku u mome životu. Najbolje čemu sam se nadala je da će mi reći, nekim za mene nepoznatim hladnim pogledom, da je to moja stvar ili da ne žele da se mešaju, da ih ne interesuje. Ali nije bilo tako već su stali uz mene i podržali moju odluku do kraja, bez jedne jedine reči ili izraza šoka, neverice, negodovanja i tome slično...

Rado bih ovde tebi i ostalima prenela šta su mi sve rekli te večeri, koje sve reči ali za sada ne bih. Ne zato što se bojim za sebe već ne znam ko može pročitati to "spolja" pa probati da naudi njima, ne daj Bože, na ne znam koji način, ne mislim fizički. Razumećete me. Ali jednoga dana kada se stvore uslovi, a hoće jer je "tata tako obećao svojoj Amini" ( :) ), onda ću moći ovde vama da prenesem i više toga o mojim roditeljima, da ih bolje upoznate i nadam se steknete utisak da su dobri, pošteni i najvažnije časni ljudi, što je danas najvažnije u životu a opet najteže biti.

Molila sam se za njih redovno, više nego li za sebe od onog momenta kada sam počela da se približavam i preplićem sa dodirima pravoslavlja a od ove posebne noći pogotovo, i tek ću se moliti za njih celog života. :) Neka dragi Gospod samo čuva njih, našu porodicu i dom, ništa više ne želim sem to.

Za kraj Dijana, neka te Gospod Bog blagoslovi i sačuva i podari ti samo mir, sreću i blagostanje kao što zaslužuješ, a ja te puno pozdravljam i zahvaljujem se još jednom na prethodnom postu. :)

Подели на овим сајтовима

Eto, slava Gospodu da se sve tako odigralo najljepse sto je moglo biti s tvojim roditeljima. Mnogo znaci covjeku, posebno mladom covjeku, da ima tu sigurnu bazu za sigurno otiskivanje u svijet. Posebno kad su u pitanju krupne stvari gdje se mogu sukobiti bioloske i psiholoske datosti i duhovna stremljenja.

Ne, razumijemo, oprez je majka mudrosti, imaj u vidu da je forumsko pisanje kao ovo sad potpuno javan medij i da je otvoren za citanje bilo kome. Drugo su poruke u inbox. Voljela bih da si jos opreznija, jer si sama opisala sredinu u kojoj zivis. Godine i iskustvo mi daju za pravo da ti ovako kazem.

I hvala ti na blagoslovu. Uzvracam ti blagoslovom! 

Подели на овим сајтовима

Nema potrebe da menjas "ime", a sto se tiche prelaska u pravoslavlje, ja sam isto bio "druge vere" to jes ja sam bio ateista.... krsten sam po rodjenju ali nikada nisam bio praktikujuci pravoslavac, niti sam nesto posebno verovao pre nego sto sam presao, eto ovaj forum je mogu slobodno da kazem pomogao u to. Nije uticao ali mi je pomogao i da shvatim i da naucim i da cujem sve sto treba da znam. 

hteo bih da ti dam par saveta...

Prvo ne zuri.... i ne idi u fanatizam... pod tim mislim, ako si resila da predjes u pravoslavlje ne moras biti 100 % hardkor veca pravoslavka od Patriarha. DA ne kazem "katolik od pape" znaci... prihvataj pravoslavlje postepeno... prihvataj ono sto razumes... ja iskreno i dan danas ne razumem neke stvari u pravoslavlju, mislim da mnogi ne razumeju - a prave se da razumeju. Po meni to nije dobar stav.

Drugo, pazi se raznoraznih sajtova tipa "borba za veru" "miroljuba petrovica" i slicnih.... kako rece Dejan, nas brat, "ako hoces da postanes ateista, procitaj bibliju" pod time je mislio da je biblija jedno kompleksno stivo za razumevanje i citanje, i lako mozes da zalutas u pogresne ideje ako sama intepretiras. Problem sa raznoraznima je sto sami intepretiraju bibliju i onda tu intepretaciju sire kao neku istinu pravoslavlja. Jedine istien pravosvlavlja koje bez upita prihvatam su dogme. 

I trece, izbegavaj religijske diskusije. Jednostavno razni ljudi su u pravoslavlju na razlicitim nivoima, u razlicitim sferama i imaju razlicite pogleda. Sto je normalno, ljudski, ne prijaju nam svaciji pogledi. Svako ima neki svoj mistican odnos sa gospodom. i ne ako On nas sve razume, mi medjusobno ponekad ne moze da se razumemo. Zato, biraj sa kim diskutujes o religiji i koliko dobuko - mudro. Evo recimo, ja mislim da je clan foruma Volim_sina_bozijeg jako duboko u veri ali ja sa njim delim duboko nerazumevanje, i zato volim da izbegavam diskusiju sa njime, za sada. Jednog dana, mozda dodjemo na neku zajednicku crtu, pa se i sporazumemo ali ja njega polovinu stvari ne razumem, niti on mene na pravi nacin. Cak i mnogi monasi, monahinje i slichni ljudi koji su doboko u veri nama koji nismo, mogu biti problematichni za diskusiju.

Eto.. onako - iz glave. Svako dobro. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Razumem šta hoćeš da mi kažeš, znam da nema loših (skrivenih) namera. :)

Kada sam uzela da čitam prvi put Bibliju (i još uvek sam na prvom čitanju) dosta stvari mi nije bilo jasno, i za dosta stvari sam tražila dodatna objašnjenja na internetu sa raznih izvora i sajtova. Naravno da sam svesna i da razumem da sa svojih 17 godina ne mogu razumeti, makar ne u potpunosti, sve o čemu Biblija govori i o čemu propoveda. Zato mi je i rečeno, od jedne osobe takođe preko neta, da ću sa godinama na različite načine (nadam se da je pravilan izraz) shvatati Bibliju i njena predanja. I ja želim i hoću da čitam Bibliju u raznim razdobljima svog života, čitam sada, čitaću u dvadesetim, tridesetim... Sigurno da neću ostati samo na jednom čitanju i to iz perioda adolescencije. :)

Na ovaj forum iskreno i jesam došla da bih razgovarala o religiji ali za sada samo čitam, i uživam u tome, vaše diskusije i vaše teme. Imala bih šta da kažem ali shvatam da sam za neke stvari još uvek "zelena" i da ću neke stvari tek da sagledavam iz raznih aspekata života, a to se stiče godinama, ne može odjednom.

Cenim puno i hvala ti što si se javio ovom porukom, svako dobro i tebi. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...