Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Budući da Hristos ima dve volje,može doći do neizvesnosti ali samo ako nisu nedeljive, odnosno ako su jedna drugoj nepotrebne. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 а шта би значило ово: ,,Господе,који све одржаваш,Боже сила и сваког тела,који живиш на висинама и мотриш на смирена срца и испитујеш оно што је скривено у људима,који јасно знаш све унапред...`` молитва св Макарија Великог Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 а шта би значило ово: ,,Господе,који све одржаваш,Боже сила и сваког тела,који живиш на висинама и мотриш на смирена срца и испитујеш оно што је скривено у људима,који јасно знаш све унапред...`` молитва св Макарија Великог Nema neizvesnosti naravno. I još nešto, Božja reč je zakon, tako da tu takođe nema mesta neizvesnsoti. Hristos je rekao i pre izdaje; ko umoči hleb pre mene izdaće me. Desilo se ali se jasno dalo do znanja da možda nije trebalo.. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Mozda. On zna sve nase opcije i stremljenja, ali svakako dopusta da biramo. Ali me zbunjuje Promisao. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 19, 2015 Пријави Подели Написано Март 19, 2015 Mozda. On zna sve nase opcije i stremljenja, ali svakako dopusta da biramo. Ali me zbunjuje Promisao. Naprimer? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Za Boga ne postoji neizvesnost, On je stvara. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Ево и завршни дио одговора блаженопочившег Патријарха Павла на ову тему. Сматрам да нам је постало јасно да кад се у Светом писму, или у црквеним текстовима, говори о Божјем предзнању, да се то казује на људски начин, у појмовима који се односе на време, а непримењиви су на вечност у којој Бог пребива. Вечност је стална садашњост, у којој се налази и прошлост и будућност истовремено. Тако кад кажемо да је Бог нешто предвидео у прошлости, то значи да и то прошло и то будуће Он види сада, у садашњости. Наш људски језик то Његово виђење назива "предвиђањем". Бог дакле, види да се људи не кају, него чине саблазни, и то Његово виђење исказује се у Светом писму речима: Саблазни морају доћи. Завршићемо речима Светог Јована Златоуста: "А кад би се они (људи) исправили - велиш ти - и нико не уводио у саблазни, не би ли се показало лажним ово предсказање? Никако! Јер га тада не би ни било". Читав одговор може се прочитати на страници https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=957.0 Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Сматрам да нам је постало јасно да кад се у Светом писму, или у црквеним текстовима, говори о Божјем предзнању, да се то казује на људски начин, у појмовима који се односе на време, а непримењиви су на вечност у којој Бог пребива. Вечност је стална садашњост, у којој се налази и прошлост и будућност истовремено. Znači pošto se nalazi i u budućnosti i ukoliko zna sa sigurnošću šta će se desiti u budućnosti i kako postoji samo jedan jedini scenario koji će da se desi, sve je unapred predodređeno, a naša slobodna volja je samo iluzija. Tj uprkos tome što mi smatramo da imamo slobodnu volju i da smo mi uradili nešto zato što smo hteli zapravo nikakav izbor nemamo već ej budućnost unapred idređena, a svaki naš izbor i postupak unapred poznat. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Ако ти тако то видиш нека за тебе тако и остане. Не пада ми на памет да те убјеђујем у супротно. Ми у Божијем предзнању не видимо укидање слободне воље, ви видите. Шта ту има даље да се играмо глувих телефона. Чему толика потреба да се наметне своје мишљење? Познат вам је наш став по том питању, изрекли сте свој и то је то. Ваљда ће нам се дозволити елементарно право да вјерујемо у шта хоћемо а да то не буде разлог неке нетрпељивости између нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Ако ти тако то видиш нека за тебе тако и остане. Не пада ми на памет да те убјеђујем у супротно. Ми у Божијем предзнању не видимо укидање слободне воље, ви видите. Шта ту има даље да се играмо глувих телефона. Чему толика потреба да се наметне своје мишљење? Познат вам је наш став по том питању, изрекли сте свој и то је то. Ваљда ће нам се дозволити елементарно право да вјерујемо у шта хоћемо а да то не буде разлог неке нетрпељивости између нас. Ovo sa verovanjem nema ništa i da ima Boga i da nema ukoliko bilo ko na bilo koji način može da zna šta će se desiti u budućnosti i ništa ne može to promeniti, tj. ta budućnost je sigurna jednsotavno budućnost je određena, a slobodna volja je iluzija. Već sam otvarao temu sa sličnom stvari koja i nije bola toliko vezana za Boga. Ista stvar (ovo sam krenuo da pišem pa sam obrisao u prethodnoj poruci) je ukolik ose svečestice u univerzumu ponašaju na način unapred određen zakonima (kao što se ponašaju) i ukoliko mi (hipotetički govoreći) saznamo stanje sve te čestice i primenimo zakone možemo odrediti šta će se desiti u budućnosti do najsitnijih detalja. E opet se postavlja pitanje ukoliko je ovo tačno tj. da svaka čestica u univerzumu (od kojih smo i mi sačinjeni) poštuje unapred određene zakone, da li to znači da je budućnost jasno određena, da postoji samo jedna budućnost koja će se desiti zato što joj zakoni fizike tako određuju, a naša slobodna volja samo iluzija. Ovo nema nikakve veze sa bilo kakvim ubeđivanjem da verujete u ovo ili one. Što se dela sa Bogom tiče jednostavno mi nije jasno kako neko može da smatra da postoji izbor i slobodna volja ako je budućnost unapred određena i ukoliko neko unapred zna šta će se desiti tj. ukoliko nema mogućnosti za pilo koju drugu budućnsot. A što se drugog dela tiče oept me zanima da li je zapravao naša budućnost ipak određena zakonima fizike i bez mogućnsoti menjanja, a slobodna volja samo iluzija. Jednostano radoznalost, ono ja nemam odgovor ni na jedno od pitanja, tako da nikog ne mogu ni u šta da ubeđujem, jer nemam u šta da ga ubeđujem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Verujem da za Boga ne postoji neizvesnost i verujem da čovek ima slobodu. E sad, kako to objasniti stvarno ne znam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Verujem da za Boga ne postoji neizvesnost i verujem da čovek ima slobodu. E sad, kako to objasniti stvarno ne znam. Pa Otac sve stvara kroz Bogocoveka. Hristos nema neizvesnost u smislu, da li postovati volju Oca Stvaraoca ili ne. Neizvesnost, dakle ipak postoji samo za coveka i lepo si to povezao sa slobodnom voljom stvorenog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Једном приликом, професор Зоран Јелисавчић је говорио о томе на шта би могло личити то што је Бог изнад времена и простора, и да оно што је за нас будућност за Њега је садашњост: Ако посматрамо мрава који се креће од једне тачке до друге тачке, на пример од наше једне ноге до наше друге ноге, једна нога би говорила о тачки са које је мрав кренуо и то је прошлост; средина његовог пута докле је стигао била би садашњост; друга нога би говорила о тачки где се пут мрава завршава и то би била будућност. Међутим, за онога ко посматра кретање мрава одозго, све три тачке су посматране из Божије садашњости а да Божију садашњост (која је изнад све три тачке прошлости, садашњости и будућности) не ограничава и не условљава ниједна тачка. Оно што је, дакле, неизвесно за мрава - извесно је за Бога. Али Бог се не меша у путању мрава. Зато је слобода човека неокрњена. -Владимир- and Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Mozda nema veze sa temom, ali... Setih se dela molitve (ne znam koji je svetitelj u pitanju, a ni molitva) : "hteo ja, ne hteo - spasi me". Hoce reci "sad zelim spasenje za ubuduce" (?) . Mislim o tome... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Jel to znaci da ako postane satanista, da je dao dozvolu Bogu da ga i na silu spasava? Значи, пошто је на сву срећу драги Бог свестан људске глупости...И стоти пут ти је речено, Бог не спасава на силу него по благодети својој. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука