Jump to content

Да ли за Бога постоји неизвесност? (Божије предзнање)

Оцени ову тему


Препоручена порука

"Још једну чудотворну и веома важну икону, велику светињу – икону Млекопитатељницу, Св. Сава је донео као дар Преподобног Саве Освећеног, по коме он и носи име, и који је предвидео унапред много векова и оставио завештање монасима свог манастира, да ће доћи после много векова један монах, који ће носити исто његово име Сава и да ће бити царског порекла и да му дају ту икону."

 

Ово је један од примјера. 

Како разумијете, тумачите Божије предзнање,  знање будућих догађаја?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...
  • Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

 Sveštenik je pronašao moju pećinu, ali nije i mene. Ostavio mi je u boščaluku jabuke i pitu. Kad sam pred veče došao u pećinu, začudio sam se: odakle jabuke i pita? Spazio sam tada hartiju. Vladika Nikolaj mi je pisao: "Znam, Kaliste, da ti je lepo tamo u planini i da uživaš. Ali u manastiru te čekaju važni poslovi. Zapovedam ti da odmah dođeš u Ohrid!" Po crkvenim pravilima, morao sam da se odazovem pozivu svoga starešine. Prilikom monašenja zavetovao sam se i na poslušnost. Uprkos tome, odlučio sam bio da ne idem. Tvrdo sam bio rešen da ostanem u samoći, i da se u svet, među ljude, nikad više ne vratim. Mislio sam: živeću do kraja života u planini, na jezeru, bilo gde. A povremeno ću odlaziti u crkvu da se pričestim. Šta će meni onda vladika? Šta onda imam s njim, i zašto bih ga slušao? Držao sam se tako sedam dana. Tada me spopala velika griža savesti; strah me neki obuzeo i svakog časa se pojačavao. Borio sam se, ali nije vredelo. Devetog dana, da bih se oslobodio griže savesti, odlučio sam da odem u Ohrid i saznam šta vladika od mene hoće. Stigao sam u manastir uveče. Ujutru sam bio na službi i pričestio se. Posle liturgije vladika me uveo u oltar, obukao u stihar i proizveo u ipođakona. Onda mi je rekao da moram da se odreknem života u planini i da sam potreban manastiru. "Nemam ja odviše ljudi, pa da ih držim u planini!" Opiranje mi nije pomoglo, ni molbe da se vratim u samoću. A bez blagoslova nisam smeo da odem. Razočaran, išao sam kao lud po dvorištu; nisam znao šta da uradim. Bio sam tužan i utučen, jedva bih progovorio koju reč sa braćom monasima. I bio sam ljut na vladiku, i osećao sam veliki otpor prema njemu. U notesu sam nosio ikonu Svete Bogorodice, izvezenu u svili. Cele noći sam klečao pred ikonom i molio Svetu Bogorodicu da me spase od vladike Nikolaja. Mnoge sam suze prolio te noći!

Ujutru smo se opet videli; pozvao me. Tada sam mu, na moju veliku nesreću, ispričao, pored ostalog, da sam u planini doživeo viđenje da će Jugoslavijom i Srbijom uskoro zavladati komunisti, i da će on, Nikolaj, otići u daleku zemlju i u njoj kasnije umreti. Još neke slične stvari sam mu ispričao. Odmah sam shvatio da je bilo bolje da sam ćutao. Ukorio me rekavši: "Ja sam ti, Kaliste, odobrio da molitveno tihuješ u planini, misleći da ćeš postati dobar monah i hrišćanin. A ti si postao fanatik!" "Nisam fanatik, vladiko. Ono što stvarno znam, to sam ti rekao. Razmotrio sam polako i temeljno svoje viđenje. Ne varam se i ne lažem." Ali on je bio ljut i o tome više nije hteo sa mnom da razgovara. Bio sam i ja ljut na njega što mi nije verovao i što nije hteo da me pusti tamo kuda sam želeo da odem. Molio sam ga i dalje da me pusti u samoću, i smišljao kako da jednom zauvek odem od njega. Najzad je popustio i rekao mi: "Ti si neposlušan monah, Kaliste! Neki si vajni pustinožitelj, i umesto da budeš bolji od ostalih, ti si gori! Idi, kad si toliko zapeo, na tu stranu! Ali znaj: opet ćeš se ovde vratiti! Još i ovo hoću da ti kažem, da bi upamtio: i ja sam imao viđenje, i znaj, nećeš dočekati starost i umreti u pustinji i u samoći, onako kako si smislio, nego među monasima, u manastiru!" "Kako Bog kaže tako će biti, vladiko."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 months later...

Апсолутно постоји. Нема односа са Богом без неизвесности. Заправо, непознато и неизвесно су ми главне асоцијације када је Бог у питању.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@@Панарет

 

Ја се не бих сложио. Прво, не бих Божије знање поредио са нашим знањем и искуством. Таква антропоморфизација Бога нас води у сувишне схоластичке расправе. На основу библијског откривења и отачког промишљања, рекао бих да је Богу све познато, ало да то познање није детерминанта света. Дакле, слободни смо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Добри сте. 

Али мислим да није тако лако отписати проблем неизвесности, без обзира што се ради о томе да за Бога нема ничег неизвесног будући да је изнад времена и простора. 

Он Сам наравно да увиђа сваку неизвесност као извесност.

Тешко је подвући границу рецимо када се ради о ишчекивању смрти Христове, у Гетсиманском врту видимо трење између извесног и неизвесног док не постане извесно.

А кад смо ми у питању, како добро примети Аца, ја бих ипак зауставио созерцање пред оним пред-есхатолошким "да ли ће Бог наћи веру на земљи".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

не бих Божије знање поредио са нашим знањем и искуством.

 

Зато и кажем да је искуство пребивања с Њим увек непознато...и неизвесно.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Господ нема не извесности јер је изнад свега .

 

Господ нам је дао слободу , али не и не ограничену слободу јер све што се значајније деси у животу , Његова је воља.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mozda mu je poznato sta se sve moze desiti, ali ne i sta ce se konacno desiti.

Ako ne bi postojala neizvesnost, postojao bi determinizam, a mi ne bismo imali slobodnu volju. Sve bi unapred bilo odredjeno.

 

Pa to je za čistu desetku. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нешто размишљам. Са једне стране рекао бих да постоји и код Њега неизвесност, јер дајући нам потпуну слободу у одлучивању, не може да зна увек шта ћемо ми учинити, али опет то некако није баш права истина о Богу, јер како сви овде говорите, Он је изнад свега и начин на који Он посматра нас је много другачији у односу на оно што ми можемо да претпоставимо...

 

Дакле, не верујем да постоји неизвесност, јер би то значило да нам Он намеће неке изборе, па самим тим и ствара неизвесност, већ узимајући у обзир да код Оца време не постоји, он не мора да чека да ми донесемо одлуку, Он је једноставно ту и Он зна. Баш ту, и посматра дух. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...