Jump to content

Да ли за Бога постоји неизвесност? (Божије предзнање)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zato sto je za Judu Iskariotskog rekao da je bolje da se nije ni rodio, a u njegovoj vlasti je bilo da se Juda ne rodi.

Ti ili si glup ili se praviš glup - ja ti već ranije napisah da je to fraza kojom se opisuje težina pada tj. greha Judinog. Pošto nisi ništa prokomentarisao na tu temu zaključujem prethodno a možda jednostavno ne čitaš

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 145
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Можда ово помогне да боље схватиш. Пример из романа Хајдук Станко, Јанка Веселиновића

Кмет каже Алекси. Станковом оцу, након што су закључили да је Станко лопов (ово иначе није било тачно)

Мислиш ли да је кмет заиста Алекси предожио да је одваљивање неке фиктивне стене била реална могућност?

— Да си стену извалио, више би се осевапио него што си њега родио! — викну
кмет строго. Алексу освестише ове речи пуне прекора.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

d) Dva pola apsurda su: sudbina i sloboda (Judin mit je jedini mit ljudske egzistencije). Sudbina je ono što jeste, ali mora da jeste. Sloboda kad je aktuelizirana bila bi ono što jeste, a ne mora biti. Ove definicije su pomoćne i služiće samo za tumačenje bipolarnosti apsurda. Sloboda je prema tome sudbinska. Ja sam osuđen na slobodu, to znači da ja moram da biram, da je moja sloboda prinudna, sudbinska, neizbežna i konstitucionalna.

Kasnije će biti dokazivano da ja ako biram, naime, ako moj izbor ima dejstva, moram i mogu da izaberem jedino sudbinu. Što znači da ja ne biram time svoju sudbinu, da je ja ne stvaram kao nov oblik svog opstanka, nego da se adaptiram na onu kojom sam u osnovama svoje egzistencije prožet.) Izgleda da je ovakva sudbina smešan predmet slobode, a sloboda kontradikcio in ađekto: sloboda izbora koja ima za predmet sudbinu, nije sloboda bez navodnica.

Trebalo bi da mogu da ne biram sudbinu, pa da moja sloboda postane kao pojam punovažna. Ali u tom slučaju šta je preostalo od sudbine. Sudbina koja se može izbeći nije sudbina.

Međutim, ova je protivurečnost prividna, pa će kasnije biti objašnjeno kako je moguće da jedna sloboda u okvirima svojih sudbinskih opredeljenja očuva sve svoje prerogative (pri čemu su to prerogative jedne racionalne slobode, a ne realne - slobode koju zamišljamo kao ničim neograničeno pravo na izbor) i da sudbina održi svoju suverenost iako je ispunjena pojedinačnim slobodama kao ćup nekom tečnošću koja nagriza: tečnost nagriza ćup, a on se ipak održava i ne dozvoljava rasipanje tečnosti.

e) Privremena definicija slobode: sloboda je neiskoristljiva sudbina. (Reviziji podvrći pojmove o slobodi, naročito popularan i antifilosofski pojam nezavisnosti; sloboda je nešto duboko disponirano, nešto ropsko u svojoj prirodi.)

f) Privremena definicija sudbine: sudbina je iskorišćena sloboda. Obe ove definicije su metodološke i služe bližem određivanju paradoksalne situacije u kojoj se nalazi naša egzistencija. (Sa metaforama treba biti krajnje oprezan.)...

Borislav Pekić

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Da ti skratim muke, da bi razumeo Boga moraš da koristiš "nadlogiku", a ne logiku. Ako pitaš šta je sada nadlogika, to je vrsta logike koju koristi bog, a koju su u mogućnosti da razumeju samo nadareni pojedinci što se ljudske populacije tiče. Dakle nisi ti na tom nivou bogopoznanja da bi mogao da vidiš i razumeš nadlogiku, zato mi te he žao, evo plačem zbog tebe i molim se za spas tvoje duše u zabludi.

Подели на овим сајтовима

Pa i ako ne zatrazimo, svejedno ce na silu da nas drzi u postojanju.

Мало све ово твоје није фер. Ми нисмо затупљеници.

Ево погледај свој однос према животу и видећеш да си ти апсолутни господар своје воље. Наравно да смо такви и ми,независно ако смо у Богу или нисмо,то је само наш избор. Будући да се тај избор не уме објаснити,онда се мора осетити у животном опиту,дакле фикција престаје,почиње реалност.

Но, ми теби нисмо тема,већ си све време овде и не само овде уствари тема ти! Тако си наметнуо свој темпо и доследан си томе,па ја не желим да ти објашњавам више нас. Дакле буди фер према твом животу и признај и нама и себи да си ипак ти господар свог живота,што се да видети и по твојим написаним постовима.

Дакле човек има слободу бити потпуно независан од Бога а то знамо и ми и ти. Па би волео да то убудуће имаш на уму. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

То је једино блаженство које је дато човеку - да је оно што га чека не зна.

Милош Црњански

А.М.

Подели на овим сајтовима

Da ti skratim muke, da bi razumeo Boga moraš da koristiš "nadlogiku", a ne logiku. Ako pitaš šta je sada nadlogika, to je vrsta logike koju koristi bog, a koju su u mogućnosti da razumeju samo nadareni pojedinci što se ljudske populacije tiče. Dakle nisi ti na tom nivou bogopoznanja da bi mogao da vidiš i razumeš nadlogiku, zato mi te he žao, evo plačem zbog tebe i molim se za spas tvoje duše u zabludi.

Немој никоме да скраћујеш муке нема потребе за тим.

Види.да би разумео Бога мора прво Бог да се обрати теби,тако да... сачекајмо. Но, друго што је врло битно јесте и то да ћеш све време бити независтан од Бога,подједнако по слободи као што смо и ми у Богу по нашем избору.

Надам се да увиђаш,да овде не постоје присиле?

Подели на овим сајтовима

То је једино блаженство које је дато човеку - да је оно што га чека не зна.

Милош Црњански

Али да увек постоји у човеку записано,да ће се све,на тај један тајанствени начин сазнати.

Подели на овим сајтовима

Али да увек постоји у човеку записано,да ће се све,на тај један тајанствени начин сазнати.

Не будимо нестрпљиви :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

Zasto bi onda izabrao frazu koja se moze tumaciti tako da on zapravo nema pojma o buducnosti?

fraza nema veze sa budućnošću, to si ti opterećen pa je vidiš i tamo gde ne postoji

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

У принципу, ако погледамо појам судбине или усуда или како год хоћете,типа све је унапред записано.

Бог је поред дароване човеку слободе,јасно рекао да су сви подједнако позвани у Нјему,односно да преведем у Животу.

Човечанство има судбину али само преко слободне воље а не присиле и то може буквално и просто да се тумачи,односно нема потреба за тумачењем.

Слобода је судбина, све остало је присила која у Богу не постоји.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

"Очи Твоје већ видјеше оно што ја још нисам учинио; а у књизи Твојој записано је и оно што још није учињено."

из молитве прије причешћа св. Симеона Новог Богослова

Подели на овим сајтовима

"Очи Твоје већ видјеше оно што ја још нисам учинио; а у књизи Твојој записано је и оно што још није учињено."

из молитве прије причешћа св. Симеона Новог Богослова

a prije toga iz psalma Davidovog..

koliko sam ja uspjela da shvatim, i to sve što si naveo, i knjige kao Kalist, Nesveti a sveti, i govoreno je dosta ovde - postoji više mogućih puteva kojim možemo da idemo, što je u skladu sa našom slobodnom voljom, a jedan je onaj koji je Bog zamislio za nas; on svakako zna koliko ćemo ga ili nečemo potrefiti, koliko ćemo mu se upodobiti, i koje su naše granice, i u skladu sa našim naporom, dobrom voljom, može i da nam pomogne ako nam je negdje zacrtao da smo potrebni, ili može da nas napusti, tj. 'pustih te ljude da idu za pomislima srca svoga' (psalam); i Božiji ljudi mogu da vide tu Božiju volju i plan za nas... samo, nestaje svetih, koji je znaju...  

prema jednoj monaškoj priči, imaju tri te takve gore spomenute knjige: knjiga života (na rodjenju, i vrijeme života je tu dato, tj. i čas smrti); zatim knjiga djela (šta je čovjek uradio s datim i zadatim za svoga života); i treća je knjiga suda (otvara se na Strašnom sudu, njen sadržaj zna samo Bog)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Kao jedinu neizvesnost bih iznela našu volju i to... koju ćemo stranu zastupati... Da li stranu dobra... ili stranu zla. Mislim da za Gospoda ne postoji termin neizvesnost u onom smislu u kojem je mi tumačimo...jer je našem Gospodu sve moguće....a i omogućio nam je hiljade puteva koji vode do Njega.... Mislim da zbog Njegove vere u nas... decu Njegovu.... Njegove ljubavi prema nama.. kao i njegovog strpljenja... nešto kao "neizvesnost" ne može ni da postoji..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...