Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

А зашто да? 

pa hladnokrvne su životinja - šalu na stranu, čuo sam da će jedna od tema na budućem svepravoslavnom sabranju biti i to da se krokodili kao hladnokrvne životinje proglase posnom hranom zbog velikog broja pravoslavnih misionara u područiju Amazona

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

pa hladnokrvne su životinja - šalu na stranu, čuo sam da će jedna od tema na budućem svepravoslavnom sabranju biti i to da se krokodili kao hladnokrvne životinje proglase posnom hranom zbog velikog broja pravoslavnih misionara u područiju Amazona

Баш бих вољела да видим да ли би и даље биле хладнокрвне када би те напале :Д

Подели на овим сајтовима

A ja mislio da vaš Bog gura spasenje čoveku u ruke besplatno. Pa nije besplatno, čovek mora da se moli, da posti, da se podvizava i da blagodarno trpi nevolje kojima ga sveblagi Bog udara sa leđa. A tu cenu malo ko hoće da plati. Meni nije problem u ceni, nego u onom finalnom proizvodu, a to je večno postojanje u kome bih zavisio od drugog. Pre bih izabrao potpuno samouništenje i vraćanje u nebiće ili samoodrživu besmrtnost u moru nebića (u kome bih sam mogao da stvaram), ali od svih ponuda vaš Bog mi nudi onu najgoru, a nije čak ni za badava.

Naš Bog koga svi toliko volimo nikoga nikada nije gurao na spasenje,niti će,On  poziva svakodnevno na pokajanje i pozivaće svaku dušu ljudsku sve do kraja,do jedanaestogog časa,i svi koji podju za Njim će dobiti istu platu,jer je volja Boga našega da se spase samo onaj koji to želi i neće nikoga uskratiti zato što sve ljude voli podjednako...,ko ne želi  da se odazove neka mu bude kako hoće,a taj hoće Boga da neće,to je već pakao,ali taj pakao je njegov izbor i Bog sa tim nema ništa. Bog će i dalje biti dobar,smiren i blag i nikada neće prestati da voli ljude.

Svako je slobodan da napravi izbor.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Заиста суштински проблем, просто се дивим тим умним главама како на све мисле. :) Могли би да донесу и једну декларацију о инсектима. Видео сам неке амазонке како клопају тзв. гузате мраве, па би и њима могло да се изађе у сусрет. Није праведно да оне пстану без мисионарских активности само због мрава.

Подели на овим сајтовима

Pošto sam apsolvirao ovu temu

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=597457246954967&set=a.356102254423802.88267.208704085830287&type=1&theater

voleo bih da slobodnjak pogleda klip i iznese svoje mišljenje

Pregledao sam, ali jednu stvar po pitanju anonimnosti ne razumem. Demoni nemaju odnos sa Bogom, otpali su, ali oni nisu anonimni jer jedni drugima daju identitet. I u ovom veku, ljudi daju identitet jedni drugima iako nemaju nikakav odnos sa Bogom.

Šta će sprečiti grupu grešnika da prepoznaju jedni druge u paklu i da nastave tamo da rade ono što im pruža zadovoljstvo, postepeno prepoznajući i ostale grešnike koji bi im se pridružili?

Ili ako čovek odluči da prestane da postoji, Bog ga ne vidi i ne poznaje, šta ga onda sprečava da sklizne u nebiće ako to poželi, jednostavno da zaspi i više se ne probudi i tako celu večnost?

Подели на овим сајтовима

znam mnoge vernike, kojima bi bilo dosadno u Raju..Sta bi radili, tamo..? :D mnogi bi se smorili...Licno, ne verujem u pakao..a i mislim da je u suprotnosti sa pravoslavljem vera u njega...katolici su inace tokom inkvizicije cinili mnoga zla dela i plasili ljude paklom...

Подели на овим сајтовима

Pregledao sam, ali jednu stvar po pitanju anonimnosti ne razumem. Demoni nemaju odnos sa Bogom, otpali su, ali oni nisu anonimni jer jedni drugima daju identitet. I u ovom veku, ljudi daju identitet jedni drugima iako nemaju nikakav odnos sa Bogom.

Šta će sprečiti grupu grešnika da prepoznaju jedni druge u paklu i da nastave tamo da rade ono što im pruža zadovoljstvo, postepeno prepoznajući i ostale grešnike koji bi im se pridružili?

Ili ako čovek odluči da prestane da postoji, Bog ga ne vidi i ne poznaje, šta ga onda sprečava da sklizne u nebiće ako to poželi, jednostavno da zaspi i više se ne probudi i tako celu večnost?

O identitetu demona grešiš a oni postoje iz razloga što istorija još uvek nije dostigla svoj krajnji cilj tj . prelazak u večnost ili ispunjenje istorije Bogom a u teologiji se to još zove i eshaton. Demoni, kao i ljudi, u sadašnjosti još uvek poseduju izvestan oblik autonomije jer Bog još uvek nije sobom ispunio ceo svemir a to će se desiti kad Hristos po drugi put dodje. Tada će Hristos biti svuda i neće biti tehnički izvodljivo okrenuti glavu i reći - mene to ne dotiče, idem ja svojim putem. Hristos, dabome, prema svima ima ljubav ali će pojedini tu ljubav percepirati kao muke upravo zbog nedostatka mogućnosti da na ljubav odgovore i u tom smislu je pravi pakao mnogo gori od nekih lonaca i trozubaca koje ljudi izmisliše vo vremja ono, prema svojoj logici i vrlo naivno.

Identitet koji ljudi daju jedni drugima svakako realno postoji ali kad neko od nas umre umire i identitet jer nema tog koji je umro da meni ili nekom drugom da potvrdu svog postojanja što stvara problem privremenog identiteta jer na kraju svi umiru a identitet kome hrišćanin teži je večni, kome potvrdu daje Bog lično. Svakako, dobitna kombinacija je identitet zasnovan na Bogu i ljudima jer, na kraju krajeva, Bog nas sagledava kroz naš odnos sa drugima pa tek onda kroz naš odnos prema njemu. Oko ovoga se vrte i 2 glavne zapovesti - Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim i bližnjeg kao samog sebe.

Što se tiče rendom grupe grešnika koju si pomenuo, ne bih sa sigurnošću mogao da tvrdim šta će ih sprečiti da se medjusobno prepoznaju i steknu identitet ali ako je greh veza koja ih spaja ili mržnja prema Bogu, usudiću se da mislim da takve osobine ne mogu da grade identitet ličnosti jer se baziraju na negiranju drugog tj. drugih pa samim tim razdeljuje a ne pružaju celinu ličnosti.

Što se tiče klizanja u nebiće i spavanja u večnosti pretpostavljam da tu nema problema : )

Inače, nije Bog baš toliko strog čak ni prema demonima, vidi ovo

https://www.pouke.org/forum/topic/16913-%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0/#entry554550

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Izvinjavam se sto sam ovde " upala" ali nisam mogla da nadjem rubriku Potanja...

Interesuje me zasto je bas riba posna???

Unapred hvala na odgovoru...

https://www.pouke.org/forum/topic/22785-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE/

Подели на овим сајтовима

A kakve muke može da doživi neko ko je bestelesan? Zašto bi se neki niži demon uopšte pokoravao postojećoj hijerarhiji? Čime oni mogu da ga nateraju na poslušnost?

Pa vidiš, izgleda da i kod demona postoji jerarhija, tako izgleda jer kao što je jedan izvor večnog života i ljubavi tako je jedan uzrok svakog zla. Ovde je bitno da zlo, negiranje, greh (greh se na grčkom kaže promašaj cilja, što mnogo bolje definiše ovaj pojam) ne postoje kao nezavisni entiteti već samo kao negacija Boga i svih njegovih atributa. Mržnja  je izopačena ljubav itd. sve u tom smislu : )

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Tada će Hristos biti svuda i neće biti tehnički izvodljivo okrenuti glavu i reći - mene to ne dotiče, idem ja svojim putem. Hristos, dabome, prema svima ima ljubav ali će pojedini tu ljubav percepirati kao muke upravo zbog nedostatka mogućnosti da na ljubav odgovore i u tom smislu je pravi pakao mnogo gori od nekih lonaca i trozubaca koje ljudi izmisliše vo vremja ono, prema svojoj logici i vrlo naivno.

E,i ja verujem u ovakvo vidjenje "raja i pakla" otprilike.
Samo nikad nisam skapirao,zasto bi na primer u ovom slucaju praznoslovlje,blud itd bili grehovi...
Подели на овим сајтовима

Hristos, dabome, prema svima ima ljubav ali će pojedini tu ljubav percepirati kao muke upravo zbog nedostatka mogućnosti da na ljubav odgovore i u tom smislu je pravi pakao mnogo gori od nekih lonaca i trozubaca koje ljudi izmisliše vo vremja ono, prema svojoj logici i vrlo naivno.

Recimo da zadam sebi ambiciozan cilj da izljubim sve devojke sveta (makar bile i brkate). Svaka koja odbije moju zvaku je u nekoj vrsti pakla??? Ali kad ja naidjem, nema odbijanja!?

Najiskrenije ne kapiram tu ljubav. To se zove silovanje u mojem svetonazoru, mada jeste pakleno.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...