Jump to content

Величање страдања у војни - болест или врлина?

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

У сваком случају, војска није изум "штука" на власти. Рат није изум политичара ,ако ти нећеш да се браниш неће те бранити нико други. Шта би било са светом да су Руси 1941. рекли "Ја нећу да ратујем, нек то реше политичари који су све замесили".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Као да је Србија икада имала избор

Наравно да је имала избор.

Аустроугарска тражила је од Србије следеће:

1. Да спречи издавање публикација која подстичу мржњу и непријатељство према Аустроугарској.
  2. Да моментално распусти организацију Народна одбрана, и да исто поступи и са другим организацијама које учествују у пропаганди против Аустроугарске.
  3. Да из јавног образовања уклони све што би могло да служи или служи за подстицање пропаганде против Аустроугарске.
  4. Да из војске и администрације уопште уклони све официре који су криви за пропаганду против Аустроугарске, а имена тих официра доставила би власт Аустроугарске.
  5. Да прихвати учешће аустроугарских органа власти у сузбијању субверзивних делатности против Аустроугарске на територији Србије.
  6. Да предузме судски поступак против саучесника Сарајевског атентата који су на српској територији, уз помоћ и упутства аустроугарских органа.
  7. Да моментално ухапси две именоване особе које су уплетене у атентат по истрази коју је прелиминарно спровела Аустроугарска.
  8. Да ефикасним мерама спречи нелегални пренос оружја и експлозива преко границе.
  9. Да упути Аустроугарској објашњења поводом изјава високих српских званичника у Србији и иностранству, који су изразили непријатељство према Аустроугарској.
  10. Да без одлагања обавести Аустроугарску о испуњавању ових обавеза.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Пошто нико не жели да буде месо, онда се та улога завија у романтичарски купус и прави се сарма чојства и јунаштва.

Razumem ja da si ti na nesto i neke ogorcen, ali ipak ova rec je krajnje porazavajuca za jednog intelektualca...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Болест... 

Не, није болест. Тада су људи имали другачији менталитет, више се поштовало, имали су образа и имали су нешто што им је свето.

Имали су много више врлина него што ми сада имамо.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Србија није шака пиринча. И Србин није кукавица. Бар историја тако каже, а сад што би неки то да мењају па вичу "реформе" знамо ми шта они хоће да реформишу. Неће им то проћи мењајте устав, мењајте законе, смањујте плате али ко ратује на душу Србина поражен бива јер у њој има Христа Бога Жива.

"Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости."

А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин.

Свети Владика Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Па јесу храброст и пожртвованост врлине, али да мајка буде "срећна што је пет синова послала у војску", тј. рат да их неко раскомада то је већ изван неких граница... Како бре брате мајка може да буде "срећна"!? Па ни Богородица није била "срећна" када су Христа разапели...

Pa nije majka srecna sto ce njih neko da raskomada, pobogu brate, sta to pricas? Koja majka ikad tako nesto moze da kaze?

Srecna je sto je odgajila ljudine, jevandjelske bogonosce, koji i u takvim neljudskim i bolesnim okolnostima potpuno ostaju ljudi.

Mislim, mogu da kazem kao i za Ivicu - tako inteligentan covek, a ponekad tako porazavajuce lose zakljucivanje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

И Србин није кукавица.

I to niko ne tvrdi. Samo smo mogli, da smo imali malo više državničke pameti, da izbegnemo najgora stradanja u istoriji, u 1. i 2. svetskom ratu. Verovatno ne bismo mogli da izbegnemo potpuno te globalne konflikte, ali sigurno ne bismo stradali kao što jesmo. I sada bi nas bilo možda 20+ miliona.

A o ratovima '90-ih bolje i da se ne priča...

Подели на овим сајтовима

Svasta. Pa to je samo bio izgovor za napad. Pa nismo valjda toliko naivni?

Ovako, vidis, rade prave siledzije - gurnem ti nesto za sta znam da neces da prihvatis, i onda dodjem da te ubijam jer si "nepravedan"...

Подели на овим сајтовима

Cool, пошто се ја никада нисам ни сматрао интелектуалцем. :)

:trtmilo:

Подели на овим сајтовима

Никада ниједан рат нису водили некакви пожртвовани људи, већ искључиво краљеви, цареви и почитичари.

Само што је у неким ратовима, интерес владара био мање-више попударан са интересом народа, обичних људи. Као у српским устанцима например. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Могли смо али нисмо и шта сад? Могао је и Цар Лазар да склопи савез са турцима. Па смо могли пустити да нас угари изгазе па онда швабе итд. Било би нас ко зна колико милиона више али неби имали то што имамо данас, Веру у Царство Небеско и знање да наша жртва није узалуд него да је Богу мила. Е сад што некоме ко је атеиста то не иде у главу то је друга прича.

"Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости."

А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин.

Свети Владика Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Да , увек се има избор . Што рече Његош, вук на овцу своје право има... милом или силом . Могли смо да се предамо тада, питање је шта би било мање зло. Ево сад  нисмо у рату а сваке године нас има 30000 мање, два Сремска фронта годишње .  

Подели на овим сајтовима

Имала је избор једино да престане практично да постоји као суверена држава. Иначе, ултиматум је био тако форумулисан да ниједна земља на свету не може да га прихвати, а одговор Србије је све изненадио јер смо се показали помирљиви преко сваке очекиване мере... 

додуше, у суштини, сваки рат се може избећи - у крајњој линији капитулацијом, одсељавањем и сл. рецимо дођу Шиптари, затраже нам КиМ под претњом рата, и ми се лепо одселимо. наравно, банализујем, али поента је у дилеми да ли је сваки мир бољи од сваког рата или ипак не.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...