Лидија Миленковић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 A Milana pitaj da li je tacno, on ce da ti kaze bolje za koga su ginuli ovi u najnovijim ratovima... Милан је већ одговорио, а и муж ми је био у Вуковару, тако да добро знам о чему причам. Такође сви знамо и како се завршило. Знаш, Оби, утроба ми се превртала од људи који су, пијући пиво испред задруге, затим на славама, у кафанама, на аутобуским стајалиштима, причали како би они јуришали на усташе, како би они показали туђману, Клинтону, како би ово, како би оно, а овамо преко веза и мита набављали документа помоћу којих су напречац бивали ослобођени војне обавезе. Као, што рекох, причам као сведок овога што сам навела. DankaM, Драган Мирило, GeniusAtWork and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 А како, очију ти, код оваквих ствари неко може да буде у праву? Ради се о вредностима, не о математици. Моје вредности су различите од твојих. Крај приче. Dobro. Tvoje neke vrednosti su drugacije, ajde da to kazemo tako, ali postoje i neke opsteljudske, o kojima i Hristos govori, i koje su jednostavno nezaobilazne, kao vazduh za disanje. I meni se gadi rat kao rat, ali me zadivljuje sva ta svetla poztvovanost ljudi u takvim prilikama. To nije nikakva bolest niti ideologija smrti, nego prava pravcata nesebicnost, ne nesto drugo... Драган Мирило, Ђуро Станивук, Sasa 015 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Знаш, Оби, утроба ми се превртала од људи који су, пијући пиво испред задруге, затим на славама, у кафанама, на аутобуским стајалиштима, у другим државама, причали како би они јуришали на усташе, како би они показали туђману, Клинтону, како би ово, како би оно, а овамо преко веза и мита набављали документа помоћу којих су напречац бивали ослобођени војне обавезе. Лидија Миленковић and DankaM је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Razvodjene teme, odavde smo krenuli: https://www.pouke.org/forum/topic/33454-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5/ "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Милан је већ одговорио, а и муж ми је био у Вуковару, тако да добро знам о чему причам. Такође сви знамо и како се завршило. Знаш, Оби, утроба ми се превртала од људи који су, пијући пиво испред задруге, затим на славама, у кафанама, на аутобуским стајалиштима, причали како би они јуришали на усташе, како би они показали туђману, Клинтону, како би ово, како би оно, а овамо преко веза и мита набављали документа помоћу којих су напречац бивали ослобођени војне обавезе. Као, што рекох, причам као сведок овога што сам навела. Sve je to OK, ali uopste nema veze sa ovim o cemu pricamo. Ivica je govorio o zeni iz prvog rata, i o principu kojim se ljudi vode i kojim su se tada vodili. O tome pricamo, taj princip je on nazvao bolescu i odatle je krenuo razgovor na ovu stranu. I nema cistog rata, uvek ima ovog sto ti pricas, manje ili vise. Ali to nicim i ni na koji nacin ne moze ni gram da ukalja svetlost pozrtvovanosti ovih sto su izginuli i u ovim najnovijim ratovima. Zato sam ti i rekao "pitaj Milana", jer on ima uredno i pregledno postavljene teme o vojnicima i oficirima koji su izginuli u najskorije vreme... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Никада ниједан рат нису водили некакви пожртвовани људи, већ искључиво краљеви, цареви и почитичари. Људи су увек били и остајали само месо и ништа више од тога. Пошто нико не жели да буде месо, онда се та улога завија у романтичарски купус и прави се сарма чојства и јунаштва. Врлина је тим гњидама у људском облику рећи "Не дам дете у рат! Сам си замрсио, сам о одмрси! Ја своје дете оћу да женим." То усађивање чојства и јунаштва једино одговара штукама на врху. Можда људи то некада нису видели или нису ништа могли да учине, али би барем нама данас требало да буде мало јасније. drvce and Marjanovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Hrabrost i pozrtvovanost nisu vrline? To mi je skroz novo. Па јесу храброст и пожртвованост врлине, али да мајка буде "срећна што је пет синова послала у војску", тј. рат да их неко раскомада то је већ изван неких граница... Како бре брате мајка може да буде "срећна"!? Па ни Богородица није била "срећна" када су Христа разапели... Смисао страдања, Великог Петка, је Васкрсење. Није страдање само себи сврха, а код нас се направио тај неки култ страдања и смрти да то већ прелази у патологију. Смисао жртве јесте да се неко добро изроди из тога. Родитељ се жртвује да би деци било боље, а не само из мазохизма. Не може перманентно да се живи у Великом Петку, ту онда нешто није у реду. Да не ширимо тему на како је тај менталитет утицао на скорију историју и катастрофалне грешке које смо правили. Aquilius Cratus, DankaM, Deki992 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Велике врлине него како? Данас многи славе кукавичлук, не значи ако сам нисам довољно храбар да треба да презирем храбре, напротив вредни су похвале и дивљења. Земаљско је за малена царство а небеско увек и довијека. Дражи су ми Цар Лазар и Милош Обилић од Вука Бранковића. Драган Мирило је реаговао/ла на ово 1 "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Никада ниједан рат нису водили некакви пожртвовани људи, већ искључиво краљеви, цареви и почитичари. Људи су увек били и остајали само месо и ништа више од тога. Пошто нико не жели да буде месо, онда се та улога завија у романтичарски купус и прави се сарма чојства и јунаштва. Врлина је тим гњидама у људском облику рећи "Не дам дете у рат! Сам си замрсио, сам о одмрси! Ја своје дете оћу да женим." То усађивање чојства и јунаштва једино одговара штукама на врху. Можда људи то некада нису видели или нису ништа могли да учине, али би барем нама данас требало да буде мало јасније. Где ти живиш... Као да је Србија икада имала избор. Можеш да се бориш или да гледаш како ти пале кућу и убијају ту исту децу коју би да жениш. Драган Мирило, obi-wan, Никанорац and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Никада ниједан рат нису водили некакви пожртвовани људи, већ искључиво краљеви, цареви и почитичари. Људи су увек били и остајали само месо и ништа више од тога. Пошто нико не жели да буде месо, онда се та улога завија у романтичарски купус и прави се сарма чојства и јунаштва. Врлина је тим гњидама у људском облику рећи "Не дам дете у рат! Сам си замрсио, сам о одмрси! Ја своје дете оћу да женим." То усађивање чојства и јунаштва једино одговара штукама на врху. Можда људи то некада нису видели или нису ништа могли да учине, али би барем нама данас требало да буде мало јасније. Rec je o odbrani, a ne o napadu. Никанорац је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Па ми и не разговарамо о "храбрости и пожтвованости у рату". Храброст и пожртвованост у било којој ситуацији (па и у рату) су врлине, наравно. DankaM, Deki992, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Да одговорим на наслов теме. Мислим да је храброст и пожртвованост у рату врлина. Свестан сам да не могу, као војник, бити објективан у овој дискусији. Као и Лидија, гаде ми се сви поменути у њеној причи (ти кафански типови и ратни хушкачи), гаде ми се политичари који су започињали ратове, гаде ми се "спонзори" који су у једној српској војсци, са леве стране Дрине, плаћали држави, да они сами као војни обавезници, или пак њихова деца, буду мобилисани, али као возачи или кувари у дубокој позадини... Уопште, све те 90-те су за једну опширну дискусију... Дакле, као што сам и напред рекао, поштујем свачије мишљење и опредељење, али сматрам, да ако ти је нападнута земља, као што је било у Првом, Другом и рату 1999. године, требало је земљу бранити. Занли смо ми 99-те и да ће бити жртава и да ће стратегијска групација РВ и ПВО бити уништена за неколико дана... Али као што је и речено у оном документарцу, "Нико није рекао нећу". И без обзира на анимозитет који смо (већина) гајили према СМ, на стање технике и на карју на констатацију са ранијих симулација и разигравања, свако је радио свој посао и нико никога није тееао ни у авион и хеликоптер, нити на ватрени положај ПВО... horatio, RYLAH, DankaM and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Па јесу храброст и пожртвованост врлине, али да мајка буде "срећна што је пет синова послала у војску", тј. рат да их неко раскомада то је већ изван неких граница... Како бре брате мајка може да буде "срећна"!? Па ни Богородица није била "срећна" када су Христа разапели... Не треба мајка да буде срећна што шаље децу у смрт. него што има ко да је брани. О томе се овде ради . И ти војници нису ишли у рат да буду убијени него да бране . Знам да је сад модерно једноставно одселити се ако ти не одговара али тада то није било тако просто . Драган Мирило, Никанорац, Gerhard and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Па и није баш тако једноставно... Ево брат Милан помену 1999-ту када смо били нападнути и морали да се бранимо. Али та 1999-та је у ствари последица једног огромног кукавичлука истих тих родитеља које смо бранили. Ниједан од тих ратова није почео "из ведра неба", већ је имао своје узроке о којима је требало размислити пре него што је дошло до тога да мора да се гине. То једноставно није смело да се дозволи. Marjanovic and DankaM је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Мајка Ранђија, као свака мајка: ломи прсте, уздише, али гласно не јадикује. А где ти овде видиш срећу Адамсе ? Просто не могу да поверујем да je било таквих људи међу Србима . Боже, у шта смо се претворили ... Има их сигурно и сада , никада не можеш све људе да стављаш у исти кош. Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука