Jump to content

Величање страдања у војни - болест или врлина?

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не знам шта то значи "тиква без корена"...

Хоћу да кажем да Срби никада нису укапирали да слобода није ослободити се Турске или Немачке власти, слобода је ослободити се сваке власти. Није фора у томе да отераш турског тиранина па доведеш истог таквог српског. Није слобода да те гази неко "твој", него да те нико не гази. То Срби до дан данас нису укапирали и вечито су добровољни кметови које свака будала може да гази и све трпе без поговора.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Наравно да нису знали детаље, али је било јасно да у том сукобу Србија нема никакве шансе.

То све опет зависи од власти. Није Принцип био неки "самостални занатлија" него је био повезан са разним државним и пара-државним "организацијама". Такве ствари се по правилу организују од стране некога на власти, ретки су "слободни стрелци".

Србија није имала шансе сама, наравно, али је имала подршку Русије, тако да не знам колико је било разумно изабрати да се практично одрекнемо самосталности и препустимо држави која нас гледа као последње дивљаке уместо покушати да се одупремо и очекујемо брзу помоћ савезника. У сваком случају сви су изгледи да све и да смо испунили захтеве, АУ не би одустала од свог плана да се прошири на Балкан.

Није толико битно чији је био Принцип, њега сам поменуо јер ми се чини да све и да су наше власти одлучиле да капитулирају без рата, расположење у наорду је било такво да то није могло мирно проћи... Што би изазвало и реакцију окупатора итд. Што наравно не значи да не бисмо боље прошли него овако како јесмо прошли, вероватно смо прошли најгоре могуће, само што из угла јула 1914. то није могло тако да изгледа никоме, колико год био разуман и био за мир...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Не знам шта то значи "тиква без корена"...

Хоћу да кажем да Срби никада нису укапирали да слобода није ослободити се Турске или Немачке власти, слобода је ослободити се сваке власти. Није фора у томе да отераш турског тиранина па доведеш истог таквог српског. Није слобода да те гази неко "твој", него да те нико не гази. То Срби до дан данас нису укапирали и вечито су добровољни кметови које свака будала може да гази и све трпе без поговора.

У суштини се слажем, само бих додао да ипак српски тирани никада нису толико зла нанели колико турски, немачки, аустријски, хрватски итд. Вероватно би се и ти сложио са тим, него ето да поменем за сваки случај. Иначе све остало је жива истина.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Србија није имала шансе сама, наравно, али је имала подршку Русије

Није имала подршку Русије. Св. Николај Романов је саветовао Србији да потпише ултиматум и испоштује све услове Аустроугарске, а руска влада је дала само "моралну" подршку јер они уопште нису били спремни за рат.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

АУ је била у дубокој кризи и пред распадом збога нарастајућих национализама свих народа који су у њој живели. Све и да се проширила на цео Балкан она би се свакако убрзо распала. 

Подели на овим сајтовима

АУ је била у дубокој кризи и пред распадом збога нарастајућих национализама свих народа који су у њој живели. Све и да се проширила на цео Балкан она би се свакако убрзо распала. 

Hoćeš reći da je gavrilo princip imao podršku i drugih a ne samo srbije?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...