Jump to content

Поп учени теолог VS поп људина

29 члановâ је гласало

1. 1. Када бисте требали да бирате каквог попа од ове двојице бисте одабрали за своју парохију?

• учен теолог а лош човек
      5
    • добар човек а лош теолог
      27

Препоручена порука

Ne znam... znanje jako cesto ume da nadima, pogotovu kada se izucava teologija. Ja bih definitivno pre coveka koji je dobar, jer to je fakat, a koji je slab u teoloskim, eshatoloskim pitanjima, jer to se da i savladati. Na kraju, da li je stvarno za one prave propovedi jednom svesteniku potrebno toliko znanje? Mislim da ne, vise iskustvo, ljubav i zelja da se sluzi Bogu. Bog ume da uredi i da taj covek kroz duhovnost dodje do mnogih odgovora instiktivno, a tako isto kasnije da i prenese. 

Ovo je vek reci, govorenja, predstavljanja, praznoslovlja.. a onda naidjemo na nekoga koji zivi Rec.. i bude nam sve jasno! i njega pratimo i slusamo, jer nas hrani. 

Kao sto je rekao Nele, teologija je danas precenjena. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Ma di se teologija uči ako ne kroz životni opit?

Dobar covek ima visoko Bogopoznanje ako mene neko pita.

Loš čovek koji razvaljuje teologiju ima visoko poznaje svoje propasti.

Твој аватар је икона доброте . Дека Добри је оличење доброте и племенитости . Да је лепе среће да има више таквих људи . 

Када би могао да бирам између ова два понуђена предлога , ја би ипак изабрао онај трећи , а то је да буде добар човек и теолог , али пошто те опције нема , ја сам изабрао да је најважније да буде добар човек , јер рецимо , шта вреди знање некога теолога ако он није добар човек и људе упућује на погрешан пут и подрива веру.

Са друге стране , ако је добар човек и ако касније свати да није добро радио , он ће да се коригује и јавно да призна грешку , а зао човек никада то неће признати .

Прелепу си тему отворио Жељко , свака част.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Постоје ти неки стереотипи о "добром сеоском попи" и "надувеном теологу" али како је питање постављено - не ваља ни једно ни друго. Верник би требало, не само да буде добар човек, већ и да познаје своју веру довољно да може да објасни бар основне ствари. Свештеник још пре.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Добар поп не може бити лош теолог јер сама доброта оплемењује човека и учи га да постаје мудар,стрпљив и пре свега да то што  ради из љубави  ради према Христу и своје стадо које му је дато од Господа да води као добар пастир.Раније поготово за време комунизма и пре тога наши попови нису имали велике чколе али су били јако добри и племенити људи.

Нажалост многи су од њих били и гоњени и убијани и то све  Христа ради..Ево на пр:мој чукун деда је био од стране албанаца раскомадан,а татин ујак од стране бугара отрован јер су обоје били својим делима (имали су четири разреда школе) а не знањем бранили своју веру од комуниста и незнабожаца.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Постоје ти неки стереотипи о "добром сеоском попи" и "надувеном теологу" али како је питање постављено - не ваља ни једно ни друго. Верник би требало, не само да буде добар човек, већ и да познаје своју веру довољно да може да објасни бар основне ствари. Свештеник још пре.

Значи ипак знање ?

Подели на овим сајтовима

У сваком занимању је исто.

С обзиром да сам завршио прво ЕТФ, смем да тврдим - од свих дипломираних инжењера (учени) нису сви добри стручњаци, иако би требало, јелте. Задатак Теолошког факултета је да ствара добре стручњаке у својој области. Та област је Богољубље=Човекољубље. На жалост, и овде је исто као на другим школама - од свих дипломираних теолога (учени) нису сви добри стручњаци. Не бих о процентима ни за једне ни за друге...

Рече Господ причу ову: "По овоме ће вас познати да сте моји ученици-ако имате:

А: знање међу собом"

Б: љубави међу собом"

Одговор се некако сам намеће...

П. С.

Подразумевам да је добар човек који има љубав према ближњем. "Кад учинисте једном од ових најмањих мени учинисте". Човекољубље= Богољубље.

Изгледа да не могу то сви да спроведу у дело.

Ваистину, знање надима - јеца сад Кајафа са Аном на месту свог ишчекивања другог доласка Другог, где год да је...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Bi mogli malo da definišete termin "učen teolog"

Nekako mi se čini da su teolozi ovde jako zahtevni. Tako da je bilo samo pitanje vremena kad će ova tema da izleti iz nedara i tražiti da popa iz prve  razume i dopuni svaku knjigu koju pročita.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Избор је потпуно погрешан, јер не ваља ни један ни други. Поп ТРЕБА ДА БУДЕ - учен теолог и добар човек.

"Теоретски љубав лепо звучи, малчице је друкчије у пракси..." влаженствујући Бора Чорбаски

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

То кад је неко човек или људина како добри наш Жељко рече, чини ми се да се доноси из породице - прво генима а онда и кућним васпитањем.

Слабо ту помажу факултети и дипломе, докторати и катедре...

Није битно колико је свештеник учени теолог, битно је да је добар, простодушан, непосредан, лако разумљив за своје парохијане, али је исто тако важно да увек има жељу и могућности да научи што више из свих области знања не само теолошких.

Мсм, коме треба поп који не зна шта је пливајући замајац, или колико кошта замена дизни на модерним дизел моторима :)))

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Није битно колико је свештеник учени теолог, битно је да је добар, простодушан, непосредан, лако разумљив за своје парохијане, али је исто тако важно да увек има жељу и могућности да научи што више из свих области знања не само теолошких.

Naravno po mogućnosti, volji, željama i što je najvažnije Božjem daru.

Neko peva duže neko peva kraće ali je važno da svi pevaju Spasenje. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...