obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Ne znam na šta konkretno misliš pošto ovaj post zaista ostavlja veliki luft za tumačenje ali ne bih rekao da je ovo davno raspravljeno - dovoljno je pogledati emotivne izlive u odgovorima članova foruma. Emotivna reakcija, kažem ti - to je ključni termin Ovde sam razgovarao sa Justom, ne znam sta me tacno pitas... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Несторије је јеретик. Зар су неки од вас умнији и Духом надахнутији од Светих Отаца Трећег васељенског сабора па тврдите другачије? Било чија реч против речи Светих Отаца осуђује саму себе! Ovo se odnosi na svetog Kirila Aleksandrijskog : Његову христолошку формулу: „Јединствена природа Оваплоћеног Логоса“, којом је желео да објасни јединство ипостаси Христове, прихватили су монофизити, али на Халкидонском Сабору (451) није прихваћена као потпуно Православна. da li je i sveti Kirilo jeretik? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 ja sam krajnji antiklerikalista О овоме и причам, чика Оби. Што би то био? Одакле тај јед према свештенству? Овакве изјаве и сврставања у таборе и групице озбиљни хришћани већ давно превазилазе или су превазишли већ. То ми је велико и епохало, што постоји мањина тих људи. Наравно, мени је познато што је некоме потребна група, па макар то била и група "антиклерикалиста". Како беше она Крлежина: "У гомили смрди, али је тополо"?! Да, тако беше. Oglo, w.a.mozart and malina :) је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Абу, велико хвала! Разумели сте да је текст, иако писан на хумористички начин, крајње озбиљан. И ја се надам да је дошло време да се каже: Доста! - Хајде да се озбиљно латимо посла. Наравно, наши учитељи (Амф. Арт. Ир. и други) имају своје место и заслуге, али не смеју да постану и кочница реформи у црквеном животу. То се, нажалост, превише често дешава. Да ли можете да појасните о каквој врсти реформе се ради и на чега дајете акценат? Оно што је најважније, какву корист Цркви и духовности би допринели са разоткривањем неких чињеница? Мислим да теологија ако не нађе свој смисао у пракси постаје непотребно мудровање, те стога прво морамо видети какву практичну корист можемо извући са неким дејствима у оквиру теологије па тек онда приступити озбиљном раду. Мени није зачуђујуће што је Црква усвојила савршено мишљење о светим оцима као духовним ауторитетима, она као богочовечанска установа која има есхатолошку димензију и треба да представља своје свете у светлу јеванђелске проповеди и остварења задатости свакога човека у Царству Небеском. Једноставно, усваја се памти и преноси оно што је било добро и савршено и што црква може искористити као своју мисију и дати контекст сведочења и проповеди. Свети оци су примери којима сви треба да следе и којима приписујемо отелотворење црквене мисије у пракси те се стога и трудимо да их представимо као савршене да би кроз њих прославили Бога, и Црква мислим тај став мора задржати. Наравно да је било грешака и несугласица које се могу приписати светим оцима, али такве ствари су за ужи круг људи који се баве теологијом као науком а не за општи став који црква треба да заузме према својим светима. feeble, Trifke, LISA and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 О овоме и причам, чика Оби. Што би то био? Одакле тај јед према свештенству? Овакве изјаве и сврставања у таборе и групице озбиљни хришћани већ давно превазилазе или су превазишли већ. То ми је велико и епохало, што постоји мањина тих људи. Наравно, мени је познато што је некоме потребна група, па макар то била и група "антиклерикалиста". Како беше она Крлежина: "У гомили смрди, али је тополо"?! Да, тако беше. Iskreno, ne znam o kakvim taborima pricas, bice da si me zamEnuo s nekim... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Први пут се сусрећем са делом и писањем др. Ђуровића а видим овде из писања епископа Атанасија чији је ђак. Ево да се још мало зачудите. Никанор је био мјестобљуститељ Дајковићу и он ми је дао благослов за студије. Такође, помагао нас је (студенте из ЦГ) финајнсијки, што је Амфилохије одмах укинуо када је дошао на катедру. Никанор ме је срео једном приликом у Кнез Михајловој и питао како иду ствари, ја му испричах, а када је чуо да је укинута стипендија, извадио је из свог новчаника 100 $ и дао ми. Ово вам говорим да разумете колико је живот компликован: и међу владикама има људи; требао сам ићи у Аустралију код Никанора, иако сам "нововерац"; ни најмање не делим његове речи да је нечастиви ушао у Атанасија; жао ми је и њега што је некритички на "тврдој" линији. Дакле, живот је жив=компликован, исплетен од многих замршених односа. Кад би било више фудбала, тј. када би се људи више издизали, било би нам свима боље. Овако остаје да се сурово научнички разграничавају ствари. Ако можете да разумете: ја сликам Кирила као свеца, али не видим у сваком његовом поступку светост. Зашто би Кирило био већи од Давида? А сигурно нећете одобрити како је дошао главе Урији? marko_13, Дејан, Драшко and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Ja ovde nista ne razumem Deki992 and Никанорац је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Кад би било више фудбала A zasto ne vise video-igara i crtaca nego fudbala? Ovo mi mirise na vrlo jasnu diskriminaciju... Zoran Đurović and Deki992 је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2014 A zasto ne vise video-igara i crtaca nego fudbala? Ovo mi mirise na vrlo jasnu diskriminaciju... Оби, ова ти је добра Предлог усвојен. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Gle "hleba i igara" moze da se tumaci dvojako, kako se sta kome svidja Zoranche neces mi zameriti sto spamujem temu, imam inspiraciju Ti si dosta smesan, a ko je smesan taj nema potrebe da se bavi sitnim prepucavanjima, nego treba da bude jos vise smesan! :good2: Smesnost je jedna od najjacih osobina Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Zato sto je to nepatvorena pozitiva koja raduje sve kad vidis smesnog coveka on ti ulepsa dan, ne mora nista ni da kaze, dovoljna je pojava Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Имам ја и много дужу верзију овог писма где објашњавам зашто нам је катастрофално стање у цркви и црквеној науци Da li cete da ga objavite u neko skorije vrijeme?Bio bi veoma rad, da to procitam.Posebno ovaj deo o crkvenoj nauci. Кољу ме карте. Имам диплому. За музику немам. Ergo, да ме поставите тамо, никога певању нећу научити! summa summarum 8086.gif w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Оби, ова ти је добра Предлог усвојен. Ne stvarno, bas gledam da ukapiram koji je modus vivendi uopste u tvojim radovima. Licno nemam bas nista protiv kritkickih tekstova na bilo ciji racun, ali ovo sto si napisao Tasi je nekako nivo pijacne rasprave. Nemo` se uvredis, ne kazem da bogoslov treba da je ustogljen, bas naprotiv, ali ovde ne vidim nista drugo nego prosto odjek uvredjenosti. A znas kako to znam? Pa tako isto ja reagujem kad me neko zakaci, recimo ovde na forumu, i onda u`vatim sitna crevca i cedim odgovor po stranama, da mu vratim milo za drago. Sto se nisi npr. vezao samo za ono sto je rekao o istoricnosti dokumenta koji koristis kao podlogu? Lepo krenes od toga, i ako imas, kazes sta imas, i to uz prirodno uvazavanje sagovornika. Siguran sam da bi ti to donelo i objavljivanje i u Vidoslovu, a svakako bi i potaklo vladiku da dalje udje u jednu odmerenu i temeljnu pricu, iz koje bi se - ma bez ikakve sumnje - vremenom iskristalisale cinjenice. Ovako, samo si digao prasinu, i preneo je ovde na forum. Nista drugo. Mislim, ucis chichu kako se prave deca, a to tako ne ide... LISA, Sasa Kolbas, Никанорац and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Jedino mi nije jasna ona podrška episkopa Atanasija Miloševiću, mada opet i moj deda je podržavao Slobu do Gazimestana , posle toga ga je precrtao sa liste živih Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Jedino mi nije jasna ona podrška episkopa Atanasija Miloševiću A pa ovo ti je bas zastarelo, treba da nadjes one novije klipove gde on kaze o Milosevicu nesto skroz drugo. A i o nekim drugim izvikanim personama nase politike... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука