Jump to content

Roditelji:„Mi smo se za tebe žrtvovali“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Stavovi roditelja prema vaspitanju deteta

Prebrižni roditelji:

U prebrižne roditelje, među kojima su najčešće majke, spadaju oni koji žive u stalnom strahu da se njihovom detetu nešto ne dogodi kada oni nisu s njim. Oni ne mogu najčešće da sagledaju stvarne mogućnosti svoga deteta u njegovom osamostaljivanju već nepotrebno dugo smatraju svojom odgovornošću zadovoljavanje detetovih potreba i obaveza. Deca ovakvih roditelja postaju nesigurna, nepouzdana i nesamostalna.
Stalni strah u kome žive ovakvi roditelji čim nisu s detetom, često se prenosi i na dete, pa se i ono plaši odvajanja, produžava se njegova zavisnost od roditelja i usporava razvoj.

Strogi roditelji:

Mnogi roditelji su u odnosu na svoje dete naredbodavci i strogi presuditelji njihovih postupaka pri čemu često ne dozvoljavaju nikakva suprostavljanja. Kod takvih roditelja deca su obično nečujna, ne ponašaju se prirodno, stalno žive u strahu od kazne i kada jesu i kada nisu kriva, ne govore o svojim postupcima iz vrtića ili škole da ih roditelji ne bi pogrešno shvatili...
Uz strogog roditelja dete stiče naviku da postupa kako mu se kaže, skoro nikada ne iznose svoje mišljenje ni u kući ni izvan nje. Takva deca izvršavaju bez pogovora i naredbe vaspitača, vršnjaka i drugih, kad odrastu nemaju svoj čvrst stav. Jedan broj reaguje na taj način što se povlači u sebe.
Ima dece koja, u nemogućnosti da pred roditeljima izraze svoje neslaganje s njima, a želeći da se pokažu kao ličnost, znaju da se ispoljavaju izvan kuće na negativan način.
Svako suprostavljanje deteta roditelju ne mora da znači da ono njega ne poštuje, već da želi da izrazi svoju ličnost.

Ambiciozni roditelji:

Nije redak slučaj da roditelji svoje vlastite želje iz mladosti koje su neostvarene, po svaku cenu hoće da ostvare kod svoje dece, bez obzira da li su one u skladu sa željama i mogućnostima samog deteta.
Najteže je kada oba roditelja nemaju iste ambicije o razvoju svog deteta, nego ga usmerava svako na svoj način. Ako roditelji nastoje da se njihovo dete razvija u skladu sa željama njih odraslih, može se dogoditi da dete ostane bez pravog detinjstva.
Pored planova roditelja, postoje i želje deteta. Razapeto između potreba i obaveza koje iz godine u godinu postaju sve brojnije, a u nemogućnosti da se samostalno rastereti onoga što su mu odrasli nametnuli, postaje nezainteresovano.

Prezaposleni roditelji :

Prezauzetost roditelja se obično vezuje samo za zaposlenost majke iako je neophodno da oba roditelja budu prisutni uz svoje dete.
Što je dete mlađe to su roditelji u većoj obavezi, ne samo da mu obezbede osnovne uslove za život, već i da mu posvete neophodnu pažnju da bi se ono što raznovrsnijim aktivnostima svestrano razvijalo.

Demokratski tip roditelja :

Glavne odlike demokratskog tipa roditelja su u tome što oboje zajednički podižu svoje dete, utiču na njegov razvoj i podjednako se osećaju odgovornim kada nastanu teškoće ili dođe do neželjenih posledica.
Svoj autoritet kod dece ovi roditelji zasnivaju na međusobnom poznavanju, poštovanju i razumevanju. Lični primer im je osnovno sredstvo u delovanju na dete. Ovi roditelji se prirodno ponašaju pred svojim detetom. Ne ustručavaju se da priznaju kada su pogrešili ili kad nešto ne znaju.
Dete takvih roditelja se ne zatvara u sebe, govori o svojim uspesima i neuspesima, sukobima s drugovima, itd.

express.net

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

какви сте ви родитељи....?  или какви су ваши родитељи....?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

не морате рећи какви сте ви или ваши родитељи....

ево на пример, шта мислите о строгим а шта о попустљивим родитељима....?...који тип је по вама бољи..?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Од та два није ни један бољи сам по себи. Најбоље је кад се искомбинују, тј. кад се разумно поставе правила и то више као оријентир. По мени је најбољи ауторитативни тип родитеља који држи равнотежу између строгости и попустљивости. Ипак о томе могу да говорим само теоретски пошто нисам родитељ. Било би добро да видимо шта би рекли они који имају искуства у васпитавању.

• Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ја др Ранка слушам..

и нисам погрешио...деца су ми комуникативан, весела и паметна..

Слава Богу.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Moji roditelji su bili prepermisivni, previše okrenuti sebi i prezaposleni roditelji. No. šta sad. Stariji brat je bio autoritativni roditelj, pošto mogu da kažem da me uglavnom on gajio :)

Ja bih rado bila autoritativan roditelj, ali bojim se da ću ja više biti topao i permisivan roditelj, a zli tata će morati da postavlja granice :P

• Волим 1

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Најбоље је кад се искомбинују, тј. кад се разумно поставе правила и то више као оријентир
slazem se...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ја др Ранка слушам.. и нисам погрешио...деца су ми комуникативан, весела и паметна.. Слава Богу.
:aplauz: 8086.gif

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

a zli tata će morati da postavlja granice :P
znaci, udaces se za zlocu.... joooj  :D  

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ја сам имао изузетно инхибиторне родитеље. ЦЕо живот су спутавали мене и моју креативност, почевши од оне бицикле коју ми никада нису купили, па надаље.

Да сам имао неке боље родитеље, и ја бих испао много бољи. Мислим да им до краја живота нећу опростити то што је свка моја грешка у животу повезана са њиховим лошим родтељством.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја сам имао изузетно инхибиторне родитеље. ЦЕо живот су спутавали мене и моју креативност, почевши од оне бицикле коју ми никада нису купили, па надаље.

Да сам имао неке боље родитеље, и ја бих испао много бољи. Мислим да им до краја живота нећу опростити то што је свка моја грешка у животу повезана са њиховим лошим родтељством.

Totalno te razumem.

Ja mojima ne mogu da oprostim sto mi nisu nasli bolji posao, ovako moram da se bakcem sa decurlijom za male pare.

Gde bi mi bio kraj da su se ONI malo vise potrudili :////.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

:D

Ti li si, stariji brate moj?

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...