Баба Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Молим администрацију да промени наслов теме: није "Капсокаливит" већ "Кавсокаливит", и то великим, а не малим словом. Сама вест веома радује. То је старац чија су дела засладила мој студентски живот и студентски живот многих колега, а један старији колега ког изузетно ценим и поштујем и дипломира на старцу Порфирију Шта је превод речи Кавсокаливит? Јел то спаљивач колиба? И Иване ако ти није проблем да ли би могао превести овај кратки текст са патријаршијског линка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Кавокаливија је место на светој гори а отац Порфирије се презива Барјактарис Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Кавсо = Спаљивање Калива = што би реко Деретић колиба Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Преподобни Максим Капсокалива је православни светитељ. У 14. веку подвизавао се као монах у Светој гори на нарочит начин; наиме, правио се мало јуродив и стално је мењао своје обиталиште. А његово обиталиште била је колиба од грања. Једну за другом колибу он је подизао и палио, због чега је и назван Капсокалива, тј. Паликолиба. Сматран је за лудака све док није у Свету гору дошао Свети Григорије Синаит који је у Максиму открио јединственог подвижника, чудотворног молитвеника и „ангела у телу“. Преминуо је 1320. године. Лукијана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Кавсокаливија је скит на светој гори... Драшко, Срђан Ранђеловић, Баба and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Скит Кавсокаливија Скит Кавсокаливија се налази на југоисточној страни Атоса. Веома импресивно делује са мора. Име је овај скит добио по пустињаку Максиму који је Живео у XVI веку и који је обитавао на овом делу Свете Горе, живећи у колибама које је селећи се са места на место, палио за собом. (Кавсокаливија у преводу значи спаљене колибе). Садашња главна црква посвећена је Светој Тројици и потиче из 1765. године. Нешто касније је и живописана. Звоник, који доминира овим простором направљен је после 1900. године, заправо, после смрти патријарха Јоакима III који је од 1878. до 1912. године живео у свом скиту. Он је пред смрт дао новац да се изгради звоник. Овде је некада било и руских монаха. Траг њиховог боравка су два сачувана параклиса посвећена Св. Георгију и Св. Јовану Крститељу. Иначе, у овом егзотичном скиту данас живи тридесетак монаха који се баве иконографијом, дрводељством и осталим рукотворинама. Лукијана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Званично саопштење Светог синода Константинопољског патријархата (одломак) Данас, у среду 27. новембра 2013. године, сазвано је заседање Светога синода под председавањем Његове свесветости, ради разматрања питања са дневног реда. Током заседања Свети синод је донео одлуку да одобри следеће: 1. Предлог Одбора за канонизацију о уношењу јеромонаха Порфирија Кавсокаливита и јеромонаха Мелетија Ипсенијског (Родоског) у диптих светих Православне Цркве. Из Главног секретаријата Светог синода http://www.patriarchate.org/news/releases/announcement-holy-and-sacred-synod Andre Williams and Баба је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 Цариградска патријаршија уврстила у диптих светих старца Порфирија Нa јучерашњем заседању Свети Архијерејски Сабор Цариградске Патријаршије, под председавањем Патријарха Вартоломеја, у диптих светих унео је старца Порфирија. Преподобни старац Порфирије је рођен 1906. године у селу Свети Јован на острву Евија. Његово световно име било је Евангелос Баирактарис и веома рано је показао склоност ка монаштву. Тако, када је имао само 13 година, по завршеном другом разреду средње школе, одлази у скит Свете Тројице, познат као Кавсокаливија на Светој Гори, где је провео наредних 6 година као искушеник уз два старца монаха, узимајући име Никита. Ипак, због тешке болести био је приморан да се врати у Евију, где се настањује у манастиру Светог Харалампија у Авлонари. Када је напунио 20 година имао је прилику да се сретне са Архиепископом синајским Порфиријем, који препознајући у њему духовне дарове рукополаже га у чин презвитера и даје му име по којем ће постати препознатљив. Следеће године манастир Светог Харалампија постаје женски манастир, а отац Порфирије се настањује у манастиру Светог Николе, такође на Евији. Године 1940. отац Порфирије одлази у Атину где је именован за старешину цркве Светог Герасима при атинској Поликлиници на Омонији, где остаје све до 1973. када се повлачи прво у Калитеу, да би после неколико година отишао у Милеси где је основао манастир Преображења Господњег. Због његовог светог живота велики број верника је посећивао старца Порфирија. Дана 2. новембра 1991. повлачи се у своју стару келију на Светој Гори, где се упокојио у Господу 2. децембра исте године. -Владимир-, Баба and Лукијана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2013 aksios ! Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Stanoje Stankovic Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 (измењено) Ових дана све православне хришћане обрадовала је вест – велики Старац и Христов човек, Порфирије Кавсокаливит је прибројан Хору Светих. Уочи дана његовог прослављања желели смо да поделимо са вама неке од његових мисли које се тичу мисије и односа са ближњим. Чувена и света је његова мисао: „Радите непрестано и неуморно, јурите и стижите свуда, свима проповедајте Христа, падајте с ногу од умора трудећи се за Христа и за Цркву Његову, не жалите своју младост… Све дајте за Христа и за Цркву Његову! Она треба да расте, а ми да се смањујемо смиреношћу…“ „Видим Христа како ходи српском земљом и одабира оне који су Његови“. http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije01.htm „У беседама немојте да говорите много о религијама – и тада ћете победити. Дозволите човеку који има другачије мишљење да се излије, говори и говори… Нека он осети да се сусрео са спокојним човеком. Делујте на њега својом добронамерношћу и молитвом, а затим реците неколико речи. Нећете урадити ништа ако будете говорили оштро, ако на пример кажете „Ти лажеш!“ Шта ће од тога бити? Ви сте као овца међу вуковима (Мт. 10:16). Шта да чините? Споља будите мирни и молите се у себи. Будите спремни, будите образовани, будите храбри али уз светост, кротост и молитву. Да бисте међутим овако поступали, потребно је да будете свети“. http://www.pravoslavie.ru/put/66252.htm „Једном ми је Старац рекао: „Ти си побожан човек. И желиш да натераш своје блиске људе да буду исто тако дубоко верујући и побожни људи као и ти. Мислиш да ћеш тако успети нешто? Само ће бити штете. Принуђивање изазива отпор код људи. Ти говориш човеку „учини то“, а он не жели јер си му то ти рекао. У њему се подиже талас отпора и он ће игнорисати твоје речи. Међутим, ако ближњи примети да и ти сам чиниш нешто, онда ће можда и он почети да чини нешто. Човек те посматра и размишља: „Ако он то чини и ја ћу“. http://www.e-reading.co.uk/bookreader.php/1008835/Kavsokalivit_-_Deti_i_molodezh._Po_sochineniyam_Afonskogo_starca_Porfiriya_Kavsokalivita.html „Ћутке се моли за све. За читаву Цркву, за свештенство, за монахе. Наша Црква данас пролази кроз кризу.“ http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije52.htm „Фанатизам нема везе са Христом. Буди истински хришћанин! Тада нећеш никога погрешно разумети него ће твоја љубав све покривати. И према иноверном буди хришћанин. То значи: поштуј га на учтив и племенит начин, не обазирући се на његову религију. Можеш се наћи при руци муслиману у невољи, разговарати и дружити се с њим. Треба да поштујеш туђу слободу. Као што Христос стоји пред вратима и куца, али их не отвара силом него чека да га душа човекова сама слободно прими, тако и ми треба да се односимо према свакој људској души. У мисионарској делатности треба примењивати истанчане методе како би друге душе примиле оно што им нудимо – речи или књиге – без рђавих реакција. Још нешто: што мање речи. Речи парају уши, а често и нервирају људе. Одјек, напротив, налазе молитва и живот. Живот усхићује, препорађа и преображава, док речи остају бесплодне. Најбољи мисионарски рад остварује се нашим примером, љубављу и благошћу. https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=3575.20;wap2 „Мој пријатељ и ја пођемо да завршимо један посао у манастиру; са нама у аутомобилу био је и старац Порфирије. Једног тренутка схватих да пролазимо покрај имања које су поседовали Јеховини сведоци. Осетих како ме обузима потиштеност и одвратност због душегубног деловања тих секташа, који, уместо да се покају због својих греха, настоје да поколебају веру у Христа код оних „за које је Христос умро и васкрсао“. Старац је само ћутао. Једног тренутка запитах се шта ли Старац мисли о овоме. Зар се не гнуша посматрајући те људе и њихова дела? Но, одмах зачух Старца како ми говори: „Бог нека се смилује и тим јадним лажним Јеховиним сведоцима. Неки хришћани их се гнушају, неки се препиру са њима и коре их, неки их, опет, гоне на судове. На тај начин се секташтво, међутим, не може сузбити. Знате ли како се оно сузбија? Тако што ми треба да постанемо свети“.“ http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije183.htm http://www.svedokverni.org/sveti-starac-porfirije-kavsokalivit-padajte-s-nogu-od-umora-trudeci-se-za-hrista-i-za-crkvu-njegovu/ Измењено Децембар 1, 2013 од Дејан Бићанић fsa, Марјанн, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Молим веште оператере да ми пронађу тропар и кондак Св Порфирију јер сутра служимо Литургију и режемо Колач. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Оче, ево погледајте овде http://analogion.com/forum/showthread.php?s=652a8c5c4088a479f52ddb4a45816a41&p=182603#post182603 и овде http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/20705-2013-11-30-12-05-21 А на Јутјубу се појавио и један од раније... Προγιγνώσκειν τὸ μέλλον σοφῶς, Πορφύριε, ὡς ἀντιμίσθιον πόνων καὶ βιοτῆς εὐσεβοῦς χάριν δέδωκέ σοι ἄνωθεν ὁ Κύριος· ἄνθος Εὐβοίας ἱερόν, ἐκ τοῦ Ἄθω μυστικῶς πρὸς κήπους μετεφυτεύθης ἀλήκτου δόξης πρεσβεύειν Χριστῷ ὑπὲρ τῶν εὐφημούντων σε а ово би требао да буде тропар, премда ја тамо у служабама светом старцу не пронађох га... Ово је данас објављено од Никодима Каварноса Τῆς Εὐβοίας τὸν γόνον, Πανελλήνων τὸν Γέροντα,τῆς Θεολογίας τὸν μύστην καὶ Χριστοῦ φίλον γνήσιον, Πορφύριον τιμήσωμεν, πιστοί, τὸν πλήρη χαρισμάτων ἐκ παιδός. Δαιμονῶντας γὰρ λυτροῦται, καὶ ἀσθενεῖς ἰᾶται πίστει κράζοντας• δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Драги форумаши, желим са вама да поделим утиске нашег човека који живи већ 17 година у Атини и ради технички део посла везано за ТВ преносе за разне телевизијске станице. Jutros sam radio jedan prilicno interesantan posao, sa mnogo aspekta. Danas, u sedam sati je pocela liturgija u manastiru Sv.Porfirija, poznatog starca Porfirija, koji je koliko znac treci covek u poslednjih 100 godina da je proizveden u sveca. Starac Porfirije je danas proglasen svecem, i osvestan je njegov hram, koji se nalazi u seocetu Milesi, izmedju mesta Oropos i Malakasa. I moram vam priznati, danas sam doziveo nesto nesvakidasnje - da vidim reku ljudi, ne onih grka koji se foliraju pred kamerama da su vernici, vec ljude koje je starac Porfirije zaduzio, i dobro im cinio. Neverovatna stvar je, da su ti ljudi dosli iz cele Grcke, da mu odaju pocast.Stojali na takvoj kisi koju ne verujem da ste videli u poslednjih 10 godina u Srbiji. Zasto vam sve ovo pisem? Zato sto sam jos pod utiskom.Ja nisam veliki vernik.Nikad se nisam folirao da jesam. Ali ono sto sam osetio danas tamo, onu atmosferu, punu neke cudne energije, ono je stvarno bilo velicanstveno. I pozeleo sam da to podelim sa vama, mojim drugarima. Evo malo teksta o starcu Porfiriju, na Srpskom: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/Lat_StaracPorfirije03.htm Toliko.Stvarno je bilo velicanstveno. Иван Недић, Жика, nana and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 5, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2013 http://beseda.rs/?p=8820 У Грчкој први пут прослављен празник преподобног Порфирија Кавсокаливита Уз учешће хиљада вјерних, у понедељак 2. децембра, у Малакаси, у области Атика у Грчкој, служена је празнична Литургија у манастиру светог старца Порфирија. Богослужењем је началствовао архијереј Константинопољске патријаршије, високопреосвећени Митрополит филаделфијски Мелитон, уз саслужење више свештеника и присуство високопреосвећеног Митрополита маратонског Мелитона, као и више игумана манастира широм Грчке. „Господ наш Исус Христос, који је диван у светима својим, сабрао нас је данас овдје, браћо, на дан упокојења нашег светитеља Порфирија, неколико дана након што је мајка Црква константинопољска саборно потврдила у Духу Светом свеправославно свједочанство опште свијести о његовој светости“, казао је у својој бесједи Митрополит филаделфијски Мелитон. „Свети Порфирије је био истински отац и вођа нашег народа, зато што га је он заиста волио. Он није покушавао да удовољи себи, није тежио да нешто добије од народа, није тражио положај, моћ или богатство. Једино што је имао изобиљу давао је без ограничења, а то је била његова љубав“, казао је високопреосвећени. Свети Синод Константинопољске патријаршије донио је 27. новембра одлуку о канонизацији старца Порфирија. За датум литургијског спомена преподобног Порфирија установљен је 2. децембар, дан његовог упокојења. http://youtu.be/wSdFhyPsWJg Срђан Ранђеловић, nana and fsa је реаговао/ла на ово 3 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 5, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2013 http://debergathos.blogspot.com/2013/12/300-2-december-heilige-porfirios-1991.html Банатски деран, Срђан Ранђеловић and Иван Недић је реаговао/ла на ово 3 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука