Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Da li pod Hristove reči možemo bukvalno da primamo kao da je stao sam Hristos pred nas i rekao ili ne možemo? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Mogu li milosavljevići da dovode svedočenja u bibliji u pitanje i stavljati pod sumnjom da li je to tako rečeno ili nije? Imamo primer jevandjelska svedočenja koja je Hristos izgovorio u vezi demona na nekoliko stranica unazad, gde se spekuliše da možda Hristos nije tako rekao ali da je poenta ista? Zašto onda dovoditi u sumnju nešto ako je poenta ista? Može li se reći da je sušta Istina napisana u Svetom Pismu bez ikakve ulaske u bukvalnosti ili ne može? Dakle citiram: Sveto Pismo je knjiga sa greškama--- je li to pravoslavno učenje ili nije? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Да искористим овај први Април и да допринесем мало првоаприлском духу. Књига Пророка Дарвина 1.Догоди се то средином хиљаду осамстоте и хиљаду деветстоте. 2.Када Дарвин пловљаше и стајаше на палуби брода. 3.И ветар јак удари и помери таласе који заљуљаше брод.И постаде мука велика.Услед болести морске паде Дарвин по палуби,удари главу своју и постаде биг банг у глави његовој. 4.У том дође реч Великог Гуглевикија Еволуцијског који му рече:Устани Дарвине,подигни главу своју ка Гуглевикију из хада. 5.Чуј глас мој и речи ове. 6.Ја ћу метнути речи на језик твој и слова у прстима твојим. 7.Научићеш све језике човечије,народе и народности науци коју ћу ти показати. 8.И сви ученици твоји биће љути непријатељи свим правовернима. 9.Они ће као осице бости,а правоверни ће им чврге лупати и стајати на глави. 10.И показа се Дарвину све скривено,све тајне,како рибе добише ноге и прсте и потрчаше по ливади росној и постадоше гмизавци,како гмизавци добише кљунове,перје,крила и канџе и полетеше у небо,како постадоше сисари од гмизаваца,и како од примата постаде човек. 11.И научи Дарвин све језике и народе науци овој која се зове еволуцијска лаж и која ће трајати у све векове. 12.Поживе Дарвин још коју годину,затим се пресели у еволуцијски врт хада где седи на дрвету еволуцијском са приматима и убира плодове са грана. N.Petrovic and Натан је реаговао/ла на ово 2 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Брате, само опуштено. Нико овде не доводи у питање Св. Писмо и хришћанство, само се не разумете. Библија јесте тачна што се тиче питања вере, али ту има и "песничке слободе", предања итд. Посебно у Старом Завету. На пример, добро је познато да има грешака у преписивању, па због тога постоји по неколико верзија неких књига са малим разликама. И то за нас није никакав проблем, напротив. Сасвим нормална ствар. То је управо доказ да хришћани нису следбеници култа где је све одједном измишљено и наметнуто, већ управо онако како је то природно када се Бог људима постепено открива у историји. Млађони and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Брате, само опуштено. Нико овде не доводи у питање Св. Писмо и хришћанство, само се не разумете. Библија јесте тачна што се тиче питања вере, али ту има и "песничке слободе", предања итд. Посебно у Старом Завету. На пример, добро је познато да има грешака у преписивању, па због тога постоји по неколико верзија неких књига са малим разликама. И то за нас није никакав проблем, напротив. Сасвим нормална ствар. То је управо доказ да хришћани нису следбеници култа где је све одједном измишљено и наметнуто, већ управо онако како је то природно када се Бог људима постепено открива у историји. Ok sa tobom vredi razgovarati Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Не знам брате на какве си ти уводе мислио, није ни битно на крају. Мислио сам на Уводе као ужи део студијских програма приликом изучавања Старог и Новог Завета. Дакле на литертауру, а има је много, од аутора и са хришћанског истока и са запада, где је јасно за сваку књигу понаособ дато у најкраћем да објасним, где је написана, када је написана, ко ју је написао, зашто ју је написао, коме ју је адресовао, итд... Исто тако, да ли је треба тумачити буквално или схватити алегоријски, итд, итд... Мислим да би онда ваша дебата била унеколико квалитетнија... Предлажем следећа дела. За Стари Завет Увод у Стари Завет од Драгана Милина Лекције из Светог Писма СЗ од Веселиновића чини ми се Библијске старине од Адалберта Ребића Увод у Стари Завет од Џона Дрејна има и од Вилфрида Харингтона итд... За Нови Завет Уводи у Нови Завет од следећих аутора: Предрага Драгутиновића, Јоаниса Каравидопулоса, Емилијана Чарнића, опет Џона Дрејна и Вилфрида Харингтона итд... Затим од Едуарда Лозеа, Свет Новог Завета, па од Јоакима Гнилке, Теологија Новог Завета, Па Увод у НЗ Егзегезу од Удо Шнелеа, па од Петра Василијадиса који је писао о тумачењима, па од Ивана Дуганџића, Библијску теологију Новог Завета, итд, и тако шире... Да не заборавим и Зизијуласа има и он неких радова на тему прожимања јелинизма и хришћанства... Доста од овог набројаног има и овде на Форуму да се "скине", постоје и студентске скрипте, бољег или лошијег квалитета, углавном кога интересује, може у овоме наћи одговоре. Што се тиче питања упућеног вероватно мени у смилсу цитата да га не понављам, Свето Писмо је књига са грешкама... Мој одговор је не! Свето Писмо није књига са грешкама, грешке настају приликом схватања и тумачења... Grizzly Adams and DankaM је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Pa pope koristiš teološke termine ja tražio uvod u samoj knjizi Novog Zaveta blesavo od mene Nemam ja tu mnogo pitanja ali neko ne zna šta je rekao pa moramo stalno sve iznova. Vidiš i sam da nije dodao niti jedan citat od ljudi na koje se poziva. A to nije u redu jer bi diskusija bila skraćenija za etikete. U svakom slučaju tu si što je dobro Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Што се тиче питања упућеног вероватно мени у смилсу цитата да га не понављам, Свето Писмо је књига са грешкама... Мој одговор је не! Свето Писмо није књига са грешкама, грешке настају приликом схватања и тумачења... Nije upućeno tebi no Milisavljeviću, za tebe ni u snu ne bi pomislio da si nedorečen u temama koje si studirao. Mogao bi da svratiš malo do pančevačkog mosta a ne da čekaš kineski most kako bi se videli i okrenuli pepa prase. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Ok sa tobom vredi razgovarati I ja to isto pricam, samo ti iz nekog razloga - kada ti ja to pricam, ne razumes. Verovatno zbog predrasuda. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Budem smireniji ubuduće no frk ionako sve samo Hristos zna Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Budem smireniji ubuduće no frk ionako sve samo Hristos zna Buraz, ti si poceo da panichis opasno kada sam rekao "biblija ima greski" i to sam vise puta pokusao da ti objasnim da mislim na istorijske greske ili greske u detaljima kao sto su datumi, da li je bila sreda ili petak, da li je jovan nosio sandale ili isao bos i takve neke irelevatne detalje, i ne znam kako ti to nisi uspeo da primetis. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Buraz, ti si poceo da panichis opasno kada sam rekao "biblija ima greski" i to sam vise puta pokusao da ti objasnim da mislim na istorijske greske ili greske u detaljima kao sto su datumi, da li je bila sreda ili petak, da li je jovan nosio sandale ili isao bos i takve neke irelevatne detalje, i ne znam kako ti to nisi uspeo da primetis. Meni bliže sad opet ono što je milan rekao: -Што се тиче питања упућеног вероватно мени у смилсу цитата да га не понављам, Свето Писмо је књига са грешкама... Мој одговор је не! Свето Писмо није књига са грешкама, грешке настају приликом схватања и тумачења... -kopi: Срђан(Православац) and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Meni bliže sad opet ono što je milan rekao: -Што се тиче питања упућеног вероватно мени у смилсу цитата да га не понављам, Свето Писмо је књига са грешкама... Мој одговор је не! Свето Писмо није књига са грешкама, грешке настају приликом схватања и тумачења... *I prepisivanja. Ustvari greske koje sam ti ja nabrojao su verovatno nastale kao posledica stalnog prepisivanja. Posto nije lako prepisivati sveto pismo, padne ti nekad koncetracija, omasis nesto, pa ga iskopira onaj ko prepisuje od tebe i tako u krug. S' obzirom da se SP prepisivalo prvih 1700 god. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 *I prepisivanja. Ustvari greske koje sam ti ja nabrojao su verovatno nastale kao posledica stalnog prepisivanja. Posto nije lako prepisivati sveto pismo, padne ti nekad koncetracija, omasis nesto, pa ga iskopira onaj ko prepisuje od tebe i tako u krug. S' obzirom da se SP prepisivalo prvih 1700 god. da. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Да искористим овај први Април и да допринесем мало првоаприлском духу. Књига Пророка Дарвина 1.Догоди се то средином хиљаду осамстоте и хиљаду деветстоте. 2.Када Дарвин пловљаше и стајаше на палуби брода. 3.И ветар јак удари и помери таласе који заљуљаше брод.И постаде мука велика.Услед болести морске паде Дарвин по палуби,удари главу своју и постаде биг банг у глави његовој. 4.У том дође реч Великог Гуглевикија Еволуцијског који му рече:Устани Дарвине,подигни главу своју ка Гуглевикију из хада. 5.Чуј глас мој и речи ове. 6.Ја ћу метнути речи на језик твој и слова у прстима твојим. 7.Научићеш све језике човечије,народе и народности науци коју ћу ти показати. 8.И сви ученици твоји биће љути непријатељи свим правовернима. 9.Они ће као осице бости,а правоверни ће им чврге лупати и стајати на глави. 10.И показа се Дарвину све скривено,све тајне,како рибе добише ноге и прсте и потрчаше по ливади росној и постадоше гмизавци,како гмизавци добише кљунове,перје,крила и канџе и полетеше у небо,како постадоше сисари од гмизаваца,и како од примата постаде човек. 11.И научи Дарвин све језике и народе науци овој која се зове еволуцијска лаж и која ће трајати у све векове. 12.Поживе Дарвин још коју годину,затим се пресели у еволуцијски врт хада где седи на дрвету еволуцијском са приматима и убира плодове са грана. Ау! :1503348ufz3z4yl5d: Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука