GeniusAtWork Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 1) По Библији створи Бог све ни из чега. Физика пак каже да је постојао неки сингуларитет, нека тачкица у кој је маса била бесконачна, а простор и време нису постојали. И онда се десио Велики Прасак од кога је све нестало. "Singularitet" je u fizici fensi izraz za "ne znamo šta se dešava". Kako ideš unazad kroz vreme, svemir je bio sve manji i manji i sve topliji i topliji. Kad dođeš tako do neposredno posle V. praska (nezamislivo mali deo sekunde posle), stižeš do momenta kada fizičke teorije koje danas imamo više ne mogu da opišu šta se dešava. Ajnštajnova opšta teorija relativiteta za sve dalje od tog trenutka unazad kroz vreme - prema samom momentu praska - postaje beskorisna i daje besmislene rezultate, kao što je beskonačna masa, npr. Kada se kaže singularitet, misli se na okolnosti u kojima OTR više na važi, kao što je sam momenat praska (drugi slučaj su središta crnih rupa, gde takođe ne znamo šta se dešava). Da bismo uspeli da saznamo šta se dešava pre tog trenutka, kao i u samom trenutku V. praska, potrebno je da se objedini fizika makrosveta (OTR) i mikrosveta (kvantna mehanika). U ovom trenutku mi nemamo takvu teoriju (a i neće je biti uskoro, po svemu sudeći), tako da je sam momenat praska zasada misterija. Е сад, ако је тај сингуларитет није то ни из чега, јер ни из чега би било неко ништа, небиће. Та прва тачкица имала је неку масу, неко постојање, која је била бесконачна или како већ. Чуо сам неку теорију око Великог Праска где неки научници сматрају да је свемир заиста настао ни из чега To "ni iz čega" i "iz ničega" je velika zavrzlama i kamen spoticanja između nauke i filozofije uopšte. Problem je u tome da nije nemoguće da se iz vakuuma u našem svemiru stvori novi kosmos pod nekim ekstremnim uslovima. Međutim, vakuum je već postojeći prostor u kome se nalaze kvantna polja. Tako da taj vakuum, iako je za nas praktično ništa/prazan prostor, nije 'ništa' u fizičkom smislu, već ima neka svojstva (prostor+energija). I zato kada fizičari kažu "Univerzum iz ničega", oni misle na takav scenario, gde je iz nekog već postojećeg svemira/multiverzuma ili već čega, nastao naš kosmos. Fizika ne barata bukvalnim ništavilom, odsustvom svega, ex nihilo (ni iz čega). Zato kad filozofi ili teolozi i fizičari pričaju na tu temu, najčešće se ne razumeju 2) Енергија не може да се створи нити уништи, већ само прелази из једног стања у друго. То би онда значило, да је енергија вечна, и да је постојала пре ВП. Е сад, та енергија је део материјалног света. Пошто не може да се створи, какве има везе Бог са њом, пошто није могао да је створио? Ne, energija nije problem sa naučne strane, pošto teorija Velikog praska podrazumeva da je sve nastalo u istom trenutku: prostor, vreme, materija i energija. Tako da nije prekršen zakon očuvanja energije. Avocado, drvce, Млађони and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Ја лично мислим да је Бог могао и овако и онако. И ПУФ одједном и НАТЕНАНЕ са уживањем милионима година. Али ми ништа не значи и није ми битно, битно ми је да је то учинио сам БОГ. Како? Убрзо ћу сазнати, кад станем пред његово лице. До тада, ко хоће нека се труди да сазна (научници), ко хоће нека само верује (остали). Ја имам преча посла - да испуним оно што је Господ поставио испред мене као животни задатак - да будем ЧОВЕК, а не мајмун. Свако добро ти желим од Бога. Хвала и теби свако добро од Бога, да прво прочитам шта је даље написано, можда поставим ново питање. Јанко and Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 To "ni iz čega" i "iz ničega" je velika zavrzlama i kamen spoticanja između nauke i filozofije uopšte. Problem je u tome da nije nemoguće da se iz vakuuma u našem svemiru stvori novi kosmos pod nekim ekstremnim uslovima. Međutim, vakuum je već postojeći prostor u kome se nalaze kvantna polja. Tako da taj vakuum, iako je za nas praktično ništa/prazan prostor, nije 'ništa' u fizičkom smislu, već ima neka svojstva (prostor+energija). I zato kada fizičari kažu "Univerzum iz ničega", oni misle na takav scenario, gde je iz nekog već postojećeg svemira/multiverzuma ili već čega, nastao naš kosmos. Fizika ne barata bukvalnim ništavilom, odsustvom svega, ex nihilo (ni iz čega). Zato kad filozofi ili teolozi i fizičari pričaju na tu temu, najčešće se ne razumeju Занимљиво. Можеш да напишеш шта не недостаје? Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ако не разумеш моје питање да поновим. Кажеш да је енергија вакума квантно механички феномен који се зове ’вакум енергија’ или енергија простора. Које су карактеристике ове енергије, шта јој не недостаје у простору да би могли рећи 'одсуство свега'? Надам се да сам јаснија. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 шта јој не недостаје да би могли рећи 'одсуство свега'? 42 Млађони and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ако не разумеш моје питање да поновим. Кажеш да је енергија вакума квантно механички феномен који се зове ’вакум енергија’ или енергија простора. Које су карактеристике ове енергије, шта јој не недостаје у простору да би могли рећи 'одсуство свега'? Надам се да сам јаснија. Da bi postojalo odsustvo svega, moras ukloniti prosto i vreme. Jer je i prostor "nesto". oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Da bi postojalo odsustvo svega, moras ukloniti prosto i vreme. Jer je i prostor "nesto". Аха. Значи 'време и простор' нису мачији кашаљ како покушавају да то преставе. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Аха. Значи 'време и простор' нису мачији кашаљ како покушавају да то преставе. Ne znam sta pod tim mislis i ko tako hoce da ih predstavi (kako). Ne zna se jos tacno mnogo toga o prostoru i vremenu. Uglavnom matematicke theorije/ spekulacije. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ne znam sta pod tim mislis i ko tako hoce da ih predstavi (kako). Ne zna se jos tacno mnogo toga o prostoru i vremenu. Uglavnom matematicke theorije/ spekulacije. Како се не зна? Зар нису „кључни симболи“ људског структурирања живота и универзума?! Време је хоризонтала универзума, простор вертикала; заједно чине „све“. Твој проналазак је да дрвеће испуњава простор и да лишће пада, од тога углавном више нећеш сазнати (наравно ни ја). *стварно је човек ретко глупо створење! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Како се не зна? Зар нису „кључни симболи“ људског структурирања живота и универзума?! Време је хоризонтала универзума, простор вертикала; заједно чине „све“. Твој проналазак је да дрвеће испуњава простор и да лишће пада, од тога углавном више нећеш сазнати (наравно ни ја). Ja tebe nista ne razumem.... evo ti youtube video Тања1 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Браћо, чувајте се да вас ко не заробифилософијом и празном пријеваром,по казивању човечијему, по науцисвијета, а не по Христу. (Колош. 2, 8) *Blue* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Браћо, чувајте се да вас ко не зароби философијом и празном пријеваром, по казивању човечијему, по науци свијета, а не по Христу (Колош. 2, 8) Cuvajte se da vas ko ne sablazni spamovanjem, trolovanjem i praznom citatologijom. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Браћо, чувајте се да вас ко не зароби философијом и празном пријеваром, по казивању човечијему, по науци свијета, а не по Христу. (Колош. 2, 8) Cuvajte se da vas ko ne sablazni spamovanjem, trolovanjem i praznom citatologijom. Лупаш за медаљу. Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Лупаш за медаљу. Trolujes za 3 medalje. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Shyne Bogdanovic Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Evo ja kao pravoslavni hriscanin, vernik pre svega da odgovorim na ovo, tj da dam svoje licno misljenje. Shvatam da nije tacna u potpunosti i da ima "rupa" , ali svaki zakon ima rupe. Tako da , ako procitate Bibliju i Kuran kao sto sam ja uradio, shvaticete da je sve bazirano na jednom Bogu iz vise aspekta gledanja covecanstva, tako su pisali o svemu tome. Ovi klinci sto se loze na hriscanstvo i islam, a nisu nista procitali pa se prepiru ciji je Bog jaci, veci su maloumnici i nevernici, jer da su stvarno vernici znali bi da religija gleda JEDNOG Boga iz svoje perspektive, dakle Bog je jedan samo je pitanje kako ga ko gleda, vidi.... Ali to je nbt. Poenta je Biblija, stvar stara hiljadama godina napisana covecijom rukom, a iznosena Bozanskom zeljom i savetima, napisana ali sa rupama. Biblija jeste dobra stvar ako se procita, ima pametnih stvari, saveta, otvara um, ali nema sve odgovore, kao ateizam sto se bavi negiranjem covecanstva, a opet ne moze da dokaze u potpunosti suprotno, i tu ce uvek biti neutralna borba izmedju te dve stvari. Tako da moje je da vam kazem da ne verujete u sve sto procitate u bibiliji, jer nema sve odgovore, otvorite um i razmislite malo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука