Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 oko biblije...... može li laž svedočiti Istinu? kordun је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 само што ти не разумеш да онда теорија интелигентног дизајна не гледа то како ти гледаш. Теорија интелигентног дизјан тврди да је господ осмислио жабу и реко ПУФ и настала жаба. Е сад што ти измишљаш неке нове теорије дизајна и бога... које не постоје ..... ок, твоје апсолутно интелектуално право, али ми овде говоримо о дизајну о ком се прича у свету. А то је теорија интелигентног дизајна и бог није у том смислу интелигентни дизајнер. pa dizajn ne postoj ako nije inteligentan, dizajn je osmisljavanje a ne moze nesto neinteligentno da osmisljava.... ovdije je svejedno da li je žaba nastala "puf" principom ili su dizajnirani mehanizmi koji će dovesti do žabe, ovo drugo je čak mnogo kompleksniji dizajn nego prva varijanta, ja nista ne izmisljam nego ti imas predrasude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 niej tačno! pričao sam sa nekim pametnim ljudima ovdije na forumu pa su mi sve obijasnili, posebno jedan administartor kom ne želim da sad pomenem ime da ne ispadne sad da prenosim nase privatne razgovore Не мораш ни да одајеш то је оби ван кеноби. Тако их уче на богословији...... дакле да крација није буквална. Не постоји догма о томе па се све своди на мишљење то јесте тачно... а не постоји догма о томе јер није битно за суштину наше вере. Не знам што константно напињете и намећете ко да је важно колико и сам Христос...И оби ће то да ти каже.. да је то ствар мишљења и да није суштина наше вере. Била еволуција тачна или нетачна апсолутно не додирује хришћаство. Твоје је шта ћеш да верујеш од та два, али је, за твоје спасење и твоју веру - савршено небитно. pa dizajn ne postoj iako nije inteligentan, dizajn je osmisljavanje a ne moze nesto neinteligentno da osmisljava.... ovdije je svejedno da li je zabba nastal apuf principom ili su s dizajnirani mehanizmi koji ce dovesti do zabe, ovo drugo je cak mnogo kompleksniji dizajn nego prva varijanta, ja nista ne izmisljam nego ti imas predrasude Брале, покушаваш већ осмишљену теорију Интелигентног дизајна, да направиш у нешто шсто није тако што нашироко и слободно тумачиш речи интелигентни и дизајна. Дакле теорију интелигентног дизајна су написали протестанти и укратко кажу - Нека интелигенција је осмислила жабу и онда је ПУФ жаба настала. И то је само надоградња на креационизам, само су уместо Бог написали - интелигенција. То ти је званична теорија интелигентног дизјана.. сад ти измишљај слободно тумачење на основу наслова и причај мени да имам предрасуде до ујутру. Термин интелигетни дизајн су они и искористили да би са теоријом могли да шпекулишу.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 bićanić je pomenuo milojkova, teologa da je pisao o tome, meni su poznata njegova gledista,ali milojkov zastupa jednu za mene cudnu struju novijeg datuma baziranu na onom grckom teologu zaboravi mu ime koji se nigdje ne cijeni previše nego samo na balkanu, prema tome i tu uzimam rezervu, svaka cast svakome, ne zelim nikoga da nipodistavam ali necu ni da vijerujem na silu u ono sto mi se ne cini kao ispravno netačno, katolička crkva je svojevremeno zabranila svojim vernicima da čitaju stari zavet upravo iz razloga što se zavet tumalči jer kad se pročita uvek ispadne kako ne treba .Tumačiti stari zavet nije lako i mitropolit Zizjulas nema ništa sa tim, niko ga i nije uzeo u razmatranje kad je ovo u pitanju. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 И сад, то знаш, али у буквалност приче о креацији верујеш - без поговора? Занимљиво... Постање је писао Мојсије и има догматску и откривењску важност и то јевреји верујем нису чачкали, као и остале Мојсијеве књиге, мада је пету завршио неко други. Касније креће историја јевреја и писали су је и дописивали углавном свештеници и пророци али оне не носе догматски него историјски карактер, и однос Бога према једном народу а за разумевање тога подаци и бројеви нису толико битни. Такође се распитај са каквом строгошћу се приступало превођењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 Постање је писао Мојсије и има догматску и откривењску важност и то јевреји верујем нису чачкали, као и остале Мојсијеве књиге, мада је пету завршио неко други. Касније креће историја јевреја и писали су је и дописивали углавном свештеници и пророци али оне не носе догматски него историјски карактер, и однос Бога према једном народу а за разумевање тога подаци и бројеви нису толико битни. Такође се распитај са каквом строгошћу се приступало превођењу. Небитно да ли су чачкали или нису, јасни су то укази да је библију писао човек, а не Бог, да је Бог ту првенствено инспирација и да треба опрезно са тумачењима - шта је писао хтео да каже ЈЕр човек има ограничен вокабулар, моћ изражавања итд. Посебно човек тог доба. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 problem je brate što se to baš ne može sa velikom sigurnošću provijeriti, ako u bibliji stoji da je neko jahao na kamili u judeji današnjoj, a arheolozi sa svojim skroz labavim metodama datiranja ne mogu da nađu dovoljno stare kosti kamila na tom terenu pa kazu kamile se pojavljuju tek 300 godina kasniej an ovom području, to sve skupa ne znači da biblija nije autentična nego da se u nekim sitnicama spori sa savremenom naukom, a ja sam skloniji da sumnjam prvo u nauku koja se mal omalo pa preokreće u nekom smijeru, ima previše primjera za to.... bićanić je pomenuo milojkova, teologa da je pisao o tome, meni su poznata njegova gledista,ali milojkov zastupa jednu za mene cudnu struju novijeg datuma baziranu na onom grckom teologu zaboravi mu ime koji se nigdje ne cijeni previše nego samo na balkanu, prema tome i tu uzimam rezervu, svaka cast svakome, ne zelim nikoga da nipodistavam ali necu ni da vijerujem na silu u ono sto mi se ne cini kao ispravno Такви подаци нису суштинске важности и грешка се приликом преписивања могла поткрасти. Немој заборавити да узмеш у обзир да су се старозаветне књиге објединиле у канон тек у првом веку по Христу око 90. године, мада су их Јездра и Немија прикупљали у своје време и углавном су биле познате али не као једна књига. Петокњижје Мојсијево је преписивано са посебном пажњом и лично верујем у сваку реч постања. Проблем је што јеврејски језик није имао самогласнике па се нека реч могла превести и као војник и као чета и као хиљаду а они су имали тенденцију да преувеличају. Имаш нпр. у Новом Завету 14000 витлејемске деце, а каже се да је најмањи у градовима јудиним, па толико деце није било у Риму у то доба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 Мислим да не треба све у Старом Завету тумачити буквално, већ гледати поруку коју је аутор хтео да искаже. Млађони and kordun је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 16, 2014 Пријави Подели Написано Март 16, 2014 netačno, katolička crkva je svojevremeno zabranila svojim vernicima da čitaju stari zavet upravo iz razloga što se zavet tumalči jer kad se pročita uvek ispadne kako ne treba .Tumačiti stari zavet nije lako i mitropolit Zizjulas nema ništa sa tim, niko ga i nije uzeo u razmatranje kad je ovo u pitanju. dobro vijerovatno si u pravu ali ja opet imam rezervi za sve to, nemam svoj stav o tome, obično ponekad propitujem ljude sta misle o ovme sta o onoeme, posto meni nije jasno , a sve je to dosta mutno, zato nisam sklon da bas vijerujem ni onoj strani koja tvrdi da nesto nije tacno iz biblije ja sam naveo primjer sa kamilama , koji ziaista postoji kao problem između arheologije i biblije npr. ta arheologija je pravila brdo velikih gresaka a zasto sad bas ne gresi kad je biblija u pitanju, zato mi je cudno sto si ti ono napisao nije tacna istorijski, a odakle mi znamo brate sta je ispravna istorija, pa m ine znamo tacno 50 godina u rikverc kamo li duže, ja tu uzimam rezervu jer to mi je nekako ipak teska riječ reći nije tačna biblija istorijski, nekako ja se ne usuđujem tako presuditi, možda ti barataš nekim jakim informacijama koje ja nemam, pa onda možeš tako ali ja ih ne znam to je sve sto sam ja zelio reci kad si ti napisao ono Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 17, 2014 Пријави Подели Написано Март 17, 2014 . Посебно човек тог доба. Морам да дам примедбу на ово. То што смо ми сада технички и цивилизацијски напреднији и што смо технички напредак повезали са успоном наше цивилизације а у ствари смо из духовне перспективе потпуно деградирали и постојимо на врло ниском материјалистичком принципу и чинимо зверства која нису своствена ни једном историјском периоду пре нас, нам даје погрешан утисак да је човек тога доба заостао. У то време је свест свакога човека била узвишенија него данас. Паралелно са Мојсијем у грчкој се развијала филозофија и постојале су веома развијене цивилизације са врло развијеним и узвишеним стањенм свести поимањем живота и света око себе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 17, 2014 Пријави Подели Написано Март 17, 2014 Odakle ti ovo da je Biblija istorijski netacna? Проучи историју тог региона и периода, па види. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 17, 2014 Пријави Подели Написано Март 17, 2014 Морам да дам примедбу на ово. То што смо ми сада технички и цивилизацијски напреднији и што смо технички напредак повезали са успоном наше цивилизације а у ствари смо из духовне перспективе потпуно деградирали и постојимо на врло ниском материјалистичком принципу и чинимо зверства која нису своствена ни једном историјском периоду пре нас, нам даје погрешан утисак да је човек тога доба заостао. У то време је свест свакога човека била узвишенија него данас. Паралелно са Мојсијем у грчкој се развијала филозофија и постојале су веома развијене цивилизације са врло развијеним и узвишеним стањенм свести поимањем живота и света око себе. Uopste nisam mislio na to kada sam rekao "covek tog doba" mislio sam na odsustvo vokabulara, termina i razumevanja sveta. Kada bi ti sada pokusao da objasnis npr... gravitaciju coveku tog doba.. sta mislis da li bi je on lako shvatio i kako bi je shvati? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 17, 2014 Пријави Подели Написано Март 17, 2014 Uopste nisam mislio na to kada sam rekao "covek tog doba" mislio sam na odsustvo vokabulara, termina i razumevanja sveta. Kada bi ti sada pokusao da objasnis npr... gravitaciju coveku tog doba.. sta mislis da li bi je on lako shvatio i kako bi je shvati? Ок. Погрешно сам разумео. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 17, 2014 Пријави Подели Написано Март 17, 2014 Reče mi jedan veroučitelj - Biblija nije tačna knjiga, Biblija je istinita. Trifke and *Blue* је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 17, 2014 Пријави Подели Написано Март 17, 2014 Uopste nisam mislio na to kada sam rekao "covek tog doba" mislio sam na odsustvo vokabulara, termina i razumevanja sveta. Kada bi ti sada pokusao da objasnis npr... gravitaciju coveku tog doba.. sta mislis da li bi je on lako shvatio i kako bi je shvati? Ako uspes da objasnis gravitaciju, pogotovo na malecnim rastojanjima, coveku ovoga doba racunaj da ti je Nobel garantovan. Млађони and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука