Jump to content

Тачност Библије?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da ti pricaju o biblijskoj hermeneutici pitaj pravoslavne teologe. ja zaista nemam sleng niti znanje da ti to lepo objasnim. Poz :)

Siguran sam zato sto znam, da ga niste razumeli sta je hteo da vam kaze, isto ko sto mene gomilu puta ne razumete.

I ja cu onda tebi da objasnim zasto ga nisi razumeo, i ti ces da krenes da kukas da ti advokatisem.

DAkle ni ja ne verujem da je bog DIZAJNER, on nista ne DIZAJNIRA. On je stvorio, i to sve ide svojim tokom. Nista nije stvorio od jednom kao gotov proizvod, vec je stvorio prirodu koja se krece, nije stvorio mehanizam. NIkako nije dizajner u nasem smislu te reci, kao sto je dizajner nekih kola naprimer.

Osim ako dizaajner tih kola ne pokrene jedan atom koji posle krene postpeno da stvara nov auto.

kako je moguće da bog nije dizajner ajd mi molim da obijasni, kažeš tvorac a sta je  tvorio bez dizajna , pa obična prašina ima neki smisao i neki dizajn, ti si dizajn sveo samo na nekakvu estetiku jel? pa jako si pogresio, taj termin znači mnogo više, dizajn u našem jeziku bi mogao prevesti  kako? ne pada mi na pamet

Подели на овим сајтовима

Мени у овом случају нису потребни православни теолози. Поз :)

Ако мене православни теолози лажу ја лажем тебе. Поз. :)

ima ona tvoja nije šija nego vrat, često koristiiš to

То се брале зове - прецизно дефинисање термина  и појмова да би знали о чему причамо. Ако се теби не свиђа да нешто прецизно дефинишеш онда немој да дискутујеш са мном о темама.

Велика је разлика између

-Бог написао књигу

-Бог диктирао пророку шта да напише

-Бог послао визију пророку па пророк писао о тој визији.

исто као што је разлика између

- Милосавлјљвић написао књигу

- Милосављевић диктирао кордуну књигу

- Милосављевић насликао слику па је кордун описао.

kako je moguće da bog nije dizajner ajd mi molim da obijasni, kažeš tvorac a sta je  tvorio bez dizajna , pa obična prašina ima neki smisao i neki dizajn, ti si dizajn sveo samo na nekakvu estetiku jel? pa jako si pogresio, taj termin znači mnogo više, dizajn u našem jeziku bi mogao prevesti  kako? ne pada mi na pamet

Зато што је дизајн кад ти распоредиш одређене елементе и добијеш готов производ, ово што је господ створио је много више од дизајна. Није готов производ него производ који се развија.. и човека који је по слици божијој.

Ако ти има смисла реченица - Дизајнер вештачке интелигенције, онда Господа можеш назвати дизјанером човечије свести. Само што човечија свест није машина није фиксна творевина.. мења се, учи, развија сама од себе.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

znači  bog nije stvorio čovijeka, nije ga on dizajnirao na svoju sliku i priliku,  bog se time ne bavi, to je samo prazna poetika iz biblije, jel tako milosavljeviću, to što mi imamo neke njegove oosbine to nam je slučajno sinulo iz dupeta u glavu, bog sa tim nema nista, nije nas on osmilio, nas je stvorila pravila koje opet nije bog dizajnirao jerbo on nije dizajner

Подели на овим сајтовима

kako mislis istorijski netačna, imaš li neki zgodan primjer?

Има избрканих бројева и података и назива градова, каснијих додатака,углавном преувеличавање од стране јевреја како би истакли снагу свог народа. Нпр било хиљаду војника а они напишу десет хиљада. Много више има историјски тачних података. Археологија тих простора је и заснована на истраживањима по библијским казивањима и показало се да су подаци тачни. Нпр. крајем 19. века један археолог се одлучио да врши ископавања на основу старог  завета и да утврди да ли је вавилон постојао. Не само да је нашао град него и натпис цара навуходоносора( владара вавилона), који је до тада сматран за измишљену личност, убрзо после тога је нашао и хананске градове који су историји били непознати јер су се помињали само у светом писму.

Подели на овим сајтовима

ато што је дизајн кад ти распоредиш одређене елементе и добијеш готов производ, ово што је господ створио је много више од дизајна. Није готов производ него производ који се развија.. и човека који је по слици божијој. Ако ти има смисла реченица - Дизајнер вештачке интелигенције, онда Господа можеш назвати дизјанером човечије свести. Само што човечија свест није машина није фиксна творевина.. мења се, учи, развија сама од себе.

ček maloprije tvrdiš da nije dizajner sad tvrdiš da je super dizajner, ako ostaješ pri ovome da je super dizajner onda nemamo više spora  oko toga jer i ja tako mislim 

Подели на овим сајтовима

netačna je, geografski istorijiski kako god...

Postoji na hiljade arheoloskih nalaza na Bliskom istoku koji podrzavaju sliku koju nam prikazuje Biblija. Nekada su price o Patrijarsima Avramu,Isaku i Jakovu smatrane legendarnim,ali novim saznanjima dobijaju sve jacu potporu. 1960 u jednom iskopavanju je potvrdjeno da su Izrailci zaista mogli da udju u Jerusalim kroz tunel za vreme vladavine cara Davida. Novi zavet je jos vise potvrdjen.

Подели на овим сајтовима

Има избрканих бројева и података и назива градова, каснијих додатака,углавном преувеличавање од стране јевреја како би истакли снагу свог народа. Нпр било хиљаду војника а они напишу десет хиљада.

И сад, то знаш, али у буквалност приче о креацији верујеш - без поговора? Занимљиво...

ček maloprije tvrdiš da nije dizajner sad tvrdiš da je super dizajner, ako ostaješ pri ovome da je super dizajner onda nemamo više spora  oko toga jer i ja tako mislim

То како ћеш ти да га назовеш мени је небитно, али никако није дизјанер у смислу људског дизјанера, да издизајнира и направи нешто. Његов "дизајн" је много другачији. А теорија "интелигентног дизајна" иплицира да је бог дизјанер који је пре 6000 год издизјанирао и испланиорао свет и створио га таквим каквим јесте. Заиста не знам како боље да ти објасним.

Подели на овим сајтовима

Има избрканих бројева и података и назива градова, каснијих додатака,углавном преувеличавање од стране јевреја како би истакли снагу свог народа. Нпр било хиљаду војника а они напишу десет хиљада. Много више има историјски тачних података. Археологија тих простора је и заснована на истраживањима по библијским казивањима и показало се да су подаци тачни. Нпр. крајем 19. века један археолог се одлучио да врши ископавања на основу старог  завета и да утврди да ли је вавилон постојао. Не само да је нашао град него и натпис цара навуходоносора( владара вавилона), који је до тада сматран за измишљену личност, убрзо после тога је нашао и хананске градове који су историји били непознати јер су се помињали само у светом писму.

problem je brate što se to baš ne može sa velikom sigurnošću provijeriti, ako u bibliji stoji da je neko jahao na kamili u judeji današnjoj, a arheolozi sa svojim skroz labavim metodama datiranja ne mogu da nađu dovoljno stare kosti kamila na tom terenu pa kazu kamile se pojavljuju tek 300 godina kasniej an ovom području, to sve skupa ne znači da biblija nije autentična nego da se u nekim sitnicama spori sa savremenom naukom, a ja sam skloniji da sumnjam prvo u nauku koja se mal omalo pa preokreće u nekom smijeru, ima previše primjera za to....

bićanić je pomenuo milojkova, teologa da je pisao o tome, meni su poznata njegova gledista,ali milojkov zastupa jednu za mene cudnu struju novijeg datuma baziranu na onom grckom teologu  zaboravi mu ime koji se nigdje ne cijeni previše nego samo na balkanu, prema tome i tu uzimam rezervu, svaka cast svakome, ne zelim nikoga da nipodistavam ali necu ni da vijerujem na silu u ono sto mi se ne cini kao ispravno

Подели на овим сајтовима

То како ћеш ти да га назовеш мени је небитно, али никако није дизјанер у смислу људског дизјанера, да издизајнира и направи нешто. Његов "дизајн" је много другачији. А теорија "интелигентног дизајна" иплицира да је бог дизјанер који је пре 6000 год издизјанирао и испланиорао свет и створио га таквим каквим јесте. Заиста не знам како боље да ти објасним.

prvo shvati da dizajn nije samo pitanje kreiranja estetike nego mnogo sire, dizajn je osmišljavanje,  eto tako bi ga najpribližnije preveo na naš jezik, ne samo osmisljavanje po pitanju izgleda nego i funkcionalnosti i svega zivoga drugog

Подели на овим сајтовима

bićanić je pomenuo milojkova, teologa da je pisao o tome, meni su poznata njegova gledista,ali milojkov zastupa jednu za mene cudnu struju novijeg datuma baziranu na onom grckom teologu  zaboravi mu ime koji se nigdje ne cijeni previše nego samo na balkanu, prema tome i tu uzimam rezervu, svaka cast svakome,

И не само милојков већ комплетна теолошка мисао спц (вероватно и шире у православљу)

Подели на овим сајтовима

prvo shvati da dizajn nije samo pitanje kreiranja estetike nego mnogo sire, dizajn je osmišljavanje,  eto tako bi ga najpribližnije preveo na naš jezik, ne samo osmisljavanje po pitanju izgleda nego i funkcionalnosti i svega zivoga drugog

само што ти не разумеш да онда теорија интелигентног дизајна не гледа то како ти гледаш.

Теорија интелигентног дизјан тврди да је господ осмислио жабу и реко ПУФ и настала жаба.

Е сад што ти измишљаш неке нове теорије дизајна и бога... које не постоје ..... ок, твоје апсолутно интелектуално право, али ми овде говоримо о дизајну о ком се прича у свету. А то је теорија интелигентног дизајна и бог није у том смислу интелигентни дизајнер.

Подели на овим сајтовима

И не само милојков већ комплетна теолошка мисао спц (вероватно и шире у православљу)

niej tačno! pričao sam sa nekim pametnim ljudima ovdije na forumu pa su mi sve obijasnili, posebno jedan administartor kom ne želim da sad pomenem ime da ne ispadne sad da prenosim nase privatne razgovore

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...