Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

Fakat mi nije jasno oko ove teme, sta to zapravo ljudima smeta kod horova? Da li to sto su u pozadini,a ne sa strane? 

Ako je do izvedbe, to je tacno da ima groznih horova koje covjek ne moze da prati, ali takodjer ima i groznih pjevnica koje se radije mogu nazvati kakofonijom nego skladnim izvodjenjem, 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

I hor i pevnica samo da su dobri.i najvaznije narod da ucestvuje sa radoscu ne da spava.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Evo jedan primer (ove bravure od 2:00 pa dalje)

Ovakve melodije mnogi horovi prosto nikad ne koriste na Liturgijama, ko tako radi promasio je bogosluzenje 100%.

Na Liturgijama i uopste u crkvi mi smo (hor u kome sam ranije ja bio, a i sad se nadjemo ponekad) uvek pevali i pevamo jednostavne i skladne melodije, koje lako prijaju sluhu i ne ometaju um u molitvi.

Uopste, pevanje mora da bude u skladu sa oltarom, da tecno i nenametljivo prati oltar, ne da bude koncert niti deo za sebe.

To neizostavno vazi i za horove, i za pevnice i male horove, i za pojedince.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Гласала сам за добру певницу, мислим да је сама Литургија некако хладнија када пева хор, можда ми је такав осећај због лакшег учествовања када се пева за певницом или зато што је код мене у цркви женски хор, па ми је баш онако иритантно :)....иначе хор у Невском је одличан.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Па доброоо. Неко је за хор, неко није.

Ствар је личног избора и ствар је личног доживљавања богослужења.

Као што написах, ја нисам за хорове, и наравно бирам цркве где их нема.

И то је по мени најбоље решење, иди тамо где ти највише прија богослужење.

Свако има право да бира.

Подели на овим сајтовима

Може хор, али женски, јер само тако звучи анђеоски. Остали да ћуте и слушају. :-) Ако се некоме баш припева, нек пева у себи.
Не каже се за џабе: За жене је кухиња и хор. :-Д
Евентуално, мушкарци могу да припомогну, као у овом случају:

Један од бољих хорова

Подели на овим сајтовима

Evo, recimo, meni ništa ne odgovara! Prosto ne mogu da padnem u trans, od tih raznoraznih glasova, ma...i sveštenike bih poneke izbacila. Uopšte nemaju sluha!  

Pa kad JA zapevam , ima JA da uživam  :0205_whistling:  ;)     :tongue:  :ani_biggrin:          

P.S. - Da nije do mene? :)))

Ето решења.......

Подели на овим сајтовима

Ubedljivo vizantijsko pojanje za  pevnicom.Horove ne volim.Ne znam da li ispravno mislim da horovi nisu obavezni, pevnica valjda jeste.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Већ ко зна који пут наслов теме прочитам као Хирови на Литургијама...

:))

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

У цркву где најчешће одлазим, људи у хору добро певају, тако да ја нисам против хора и гласао сам за хор. Мада то није толико битно јер има далеко битнијих ствари.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...