Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Covek se hranio sa drveta i zivota i to ga je cinilo besmrtnim....zato ga je Bog i isterao nakon pada ..da ne postane besmrtan i i obesmrti svoju palu prirodu..

Brate ovo boldovano..koja je to logika..pa i djavo i andjeli su bili u zajednici pa su pali.. .mislise. .ako hoces stvoren je da udje u savrsenstvo...a to nije besmrtnost..vec zajednica vecne ljubavi...svesavrsentsvo u bogopoznanju....

Ne znam odakle ti da je pravoslavno ucenje da bi se Hristos svakako ovaplotio?Zasto bi se ovaplocivao da nije bilo pada?

Hristos se ovaplotio (utelovio  - kako kažu i katolici) da bi došlo do sjedinjenja dveju priroda:

božanske (nestvorene, večne, neograničene, besmrtne...) i stvorene (stvorene, bez večnog početka, ograničene, smrtne...).

Drugo, u Svetom Pismu Božijem nigde ne stoji da je Adam uzabrao (ni pre, a ni posle) sa Drveta života.

I to što je Bog zabranio da okusi od Drveta života nakon greha, po Svetim Ocima,

jeste kazna (po pojedinim istočnim, ali više zapadnim Ocima, ali ne u smislu odmazde ili osvete)

i lek (kako gore pomenuti svetitelji naglasavaju), a mi bi mogli  slobodno to shvatiti  i kao - epitimija.

Zabrana uzimanja sa Drveta života je u svojoj srži u stvari - i lek i blagoslov, kako to podvlači Blaženi epsikop Nemesije Emeski (Sirijski),

jer je, objašnjava on u delu "O čovekovoj prirodi",  uneta je time nova mogućnost u odnosu Boga i čoveka jer -  zlo se ograničava.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Da je bio u zajednici slobode i ljubavi sa Bogom ne bi pao. Kontas ? Adam je to trebao da pokaze da zeli to jedinstvo, ali je pao.

Ali je bio u jedinstvu dok nije pao...to je sustina..Hristos je dosao da obnovi jedinstvo....da nam otvori vrata vecnosti...zajednice sa Bogom..u kojoj smo prvobitno bili i zasta smo stvoreni...

Подели на овим сајтовима

Ali je bio u jedinstvu dok nije pao.

Pitanje je da li je bio slobonom voljom u tom jedninstvu. Jer sta kaze Isus : "Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima."  Adam nije cinio po volji Bozijoj i time je odbio zajednicu sa Bogom u slobodi i ljubavi.

Deca se rodjem prirodno vezuju za majku i oca, ali kada odrastu i steknu slobodu izbora, tada je njihova oduka donesena njihovom slobodnom voljom. I jedino za takvu odluku mogu snositi odgovornost. Isto je bilo i sa Adamom koji je u pocetku pre kusanja prirodno bio u zajednici sa Bogom, ali to nije kasnije potvrdio slobodnim izborom.

Подели на овим сајтовима

Hristos se ovaplotio (utelovio  - kako kažu i katolici) da bi došlo do sjedinjenja dveju priroda:

božanske (nestvorene, večne, neograničene, besmrtne...) i stvorene (stvorene, bez večnog početka, ograničene, smrtne...).

Drugo, u Svetom Pismu Božijem nigde ne stoji da je Adam uzabrao (ni pre, a ni posle) sa Drveta života.

I to što je Bog zabranio da okusi od Drveta života nakon greha, po Svetim Ocima,

jeste kazna (po pojedinim istočnim, ali više zapadnim Ocima, ali ne u smislu odmazde ili osvete)

i lek (kako gore pomenuti svetitelji naglasavaju), a mi bi mogli  slobodno to shvatiti  i kao - epitimija.

Zabrana uzimanja sa Drveta života je u svojoj srži u stvari - i lek i blagoslov, kako to podvlači Blaženi epsikop Nemesije Emeski (Sirijski),

jer je, objašnjava on u delu "O čovekovoj prirodi",  uneta je time nova mogućnost u odnosu Boga i čoveka jer -  zlo se ograničava.

Pa ..kazna i lek...epitimija...moze tako da se kaze...nedostupnost i nepristupacnost vecnim Bozanskim energijama...zato moramo da cistimo svoje srce...
Подели на овим сајтовима

Sve slazem osim ovoga

da je vecnost..besmrtnost...vecnost zanci da nema pocetak da je oduvek...

a ja ti ako bi recimo postali besmrtni...ne bi bili vecni..jer nas pocetak nije u u vecnosti..vec od trenutka naseg obesmrtljavanja....

SAMO JE BOG VECAN I ODUVEK sve ostalo postoji od prvog trenutka Njegovog delovanja...

Da, Bog je vecan i oduvek, ali ne moze nesto stvoreno imati svojstva nestvorene prirode. Ne mozemo mi biti sveobuhvatni, apsolutni, i na kraju krajeva,

da budemo bez kraja u okviru svoje prirode (stvorene), kada je ona ograničena po svojoj suštini,

te ograničava i čoveka koji je iz nje (a ne iz božanske prirode) izveden (sazdan). 

Bog je besmrtan i apsolutan zbog načina Svog postojanja. Način na koji Bog može ukinuti nužnost stvorene prirode jeste

da u nas unese Sebe i Svoj način postojanja u po sredi nas. Ili kako to voli da kaže   Mitropolit Jovan Zizijulas :) - postojati na način ličnosti.

To što je Bog Sveta Trojica otkriva nam da On postoji na način Ličnosti. Dodao bih samo da je taj način Njegovog postojanja Njegova suština - Ljubav,

i da zato Sv. apostol Jovan Bogoslov u pastoralnoj poslanici o suštini Božijoj kaže - Bog je Ljubav.

Van te Ljubavi nema besmrtnosti u našoj (stvorenoj) prirodi.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Pitanje je da li je bio slobonom voljom u tom jedninstvu. Jer sta kaze Isus : "Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima."  Adam nije cinio po volji Bozijoj i time je odbio zajednicu sa Bogom u slobodi i ljubavi.

Deca se rodjem prirodno vezuju za majku i oca, ali kada odrastu i steknu slobodu izbora, tada je njihova oduka donesena njihovom slobodnom voljom. I jedino za takvu odluku mogu snositi odgovornost.

Cekaj el ti oces da kazes da je Adam bio prinudjen da zivi u skladu sa Bogom?Adam je cinio sve po volji Bozijoj dok nije pao u iskusenje u kusao plod koji mu je bio zabranjen...tako pise...i prekrsio je volju Boga svojom slobodnom voljom...da nije svojom slobodnom voljom..onda bi Bog bio nepravedan sto ga je proterao iz raja...dok je cinio volju..bio je u zajednici....

Подели на овим сајтовима

Cekaj el ti oces da kazes da je Adam bio prinudjen da zivi u skladu sa Bogom?

Da je bio prinudjen ne bio imao slobonu volju da to odbije. Lepo sam ti objasnio primerom odnosa deca-roditelji.

Adam nije stvoren svojom slobodnom voljom, nego Bozijom. Stvorio ga je Bog i normalno da je u pocetku morao da bude u zajednici sa Njim. Ali Bog ne zeli robove i robote (kako se ovo slaze) nego zeli zajednicu sa covekom, ali u zajednici slobode i ljubavi. Zato je i stavio Adama na iskusenje.

Подели на овим сајтовима

Da je bio prinudjen ne bio imao slobonu volju da to odbije. Lepo sam ti objasnio primerom odnosa deca-roditelji.

Adam nije stvoren svojom slobodnom voljom, nego Bozijom. Stvorio ga je Bog i normalno da je u pocetku morao da bude u zajednici sa Njim. Ali Bog ne zeli robove i robote (kako se ovo slaze) nego zeli zajednicu sa covekom, ali u zajednici slobode i ljubavi. Zato je i stavio Adama na iskusenje.

Pa i ti stvoren Bozijom voljom kao i Adam...i niko te ne tera ni na sta....da li hoces da se hranis sa drveta zivota(citaj Hrista,ljubavi) ili sa drveta poznanja dobra i zla(citaj djavola,mrznje,razdora)....

Подели на овим сајтовима

Adam je cinio sve po volji Bozijoj dok nije pao u iskusenje u kusao plod koji mu je bio zabranjen...tako pise..

Kažeš - Adam je cinio sve po volji Bozijoj dok nije pao u iskusenje - sledi pitanje:

a šta je to konkretno  učinio po volji Božijoj??

Nigde ne piše da je on bilo čime izarazio stavljanje svoje volje u ljubav sa Bogom ili Bozijom voljom,

niti da je na bilo koji način prineo sebe Bogu.

Подели на овим сајтовима

Pa i ti stvoren Bozijom voljom kao i Adam...i niko te ne tera ni na sta....da li hoces da se hranis sa drveta zivota(citaj Hrista,ljubavi) ili sa drveta poznanja dobra i zla(citaj djavola,mrznje,razdora)....

Ja nisam stvoren, nego rodjen i to voljom roditelja a po Bozijem dopustenju i blagoslovu. I naravno da me niko ne tera ni na sta. Slobodno sam bice kao i svaki covek, kao i Adam sto bese u vreme ono.

Подели на овим сајтовима

Da, Bog je vecan i oduvek, ali ne moze nesto stvoreno imati svojstva nestvorene prirode. Ne mozemo mi biti sveobuhvatni, apsolutni, i na kraju krajeva,

da budemo bez kraja u okviru svoje prirode (stvorene), kada je ona ograničena po svojoj suštini,

te ograničava i čoveka koji je iz nje (a ne iz božanske prirode) izveden (sazdan). 

Bog je besmrtan i apsolutan zbog načina Svog postojanja. Način na koji Bog može ukinuti nužnost stvorene prirode jeste

da u nas unese Sebe i Svoj način postojanja u po sredi nas. Ili kako to voli da kaže   Mitropolit Jovan Zizijulas :) - postojati na način ličnosti.

To što je Bog Sveta Trojica otkriva nam da On postoji na način Ličnosti. Dodao bih samo da je taj način Njegovog postojanja Njegova suština - Ljubav,

i da zato Sv. apostol Jovan Bogoslov u pastoralnoj poslanici o suštini Božijoj kaže - Bog je Ljubav.

Van te Ljubavi nema besmrtnosti u našoj (stvorenoj) prirodi.

Bozanska priroda i sustina za nas je nedokuciva i nepojmljiva....ali nam je otkrivena u Licnosti Gospoda Isusa Hrista...a to je um apsolutne slobodne volje....koji je Um ljubavi..ne po nuznosti prirode....vec po svojoj aposlutno slobodnoj volji...tako i Otac apsolutno slobodno.. ,,radja,, Sina...i ,,ishodi Duha Svetoga...i on kao licnost  ne moze biti Otac Bez Sina i Duha Svetoga..kao sto ni Sin kao licnost ne moze biti Sin bez Oca i Duha Svetoga...Bog je eklesijalno bice....zajednica ljubavi...tako ja to shvatam...

Подели на овим сајтовима

Nije...on je primio te grehe sveta na krstu....da bi otvorio vrata spasenja... i ponovo spojio vecno sa prolaznim....Boga i coveka.....

a šta misliš ti da je Bog glup a!? pa sve se dešava sa njegovim dopuštenjem...

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Kažeš - Adam je cinio sve po volji Bozijoj dok nije pao u iskusenje - sledi pitanje:

a šta je to konkretno  učinio po volji Božijoj??

Nigde ne piše da je on bilo čime izarazio stavljanje svoje volje u ljubav sa Bogom ili Bozijom voljom,

niti da je na bilo koji način prineo sebe Bogu.

Pa sve dok nije kusao zabranjeni plod bio je po volji Bozijoj....i dok je obradjivao i brinuo se o vrtu..kao prvoesvestenik stvorenoga...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...