Jump to content

Пастирски однос Православне Цркве према особама са хомосексуалним склоностима

Препоручена порука

Za ovo pitanje ne postoji odgovor koji nije apsurdan i donekle smijesan. Ne znam ima li ista vece dovedeno do apsurda u teologiji nego pitanje nekakve pale prirode.

Пала значи да није доведена до свог Циља (што не значи да неће). Адам није само један човек већ и човечанство. И у самом библијском тексту се реч Адам (=земљанко) користи са чланом "ха Адам" (=један човек) и без члана "Адам" (=општост, мноштво, људска природа, човечанство). Посао чоевачанства је Литургија - приношење творевине Творцу. У том приношењу творевина долази до свог Циља и превазилази оно што зовемо палост. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Sto se tice izjave pokretaca teme. Uredu on je izabrao svoj put i neka mu je sretno. 

Medjutim ovdje ne treba skretati ka tome da on svojom izjavom govori u prilog tome kako se homoseksualci navodno mogu "izlijeciti". 

On je spomenuo askezu, ne znam jel monah ili je samo pristupio dobrovoljnom odricanju. Samo da napomenem da su askezom mnogi ljudi koji se proslavljaju kao svetitelji, potisnuli heteroseksualni nagon. Tako da nista novo. Askezom se moze ubiti bilo kakav nagon ili zelja u covjeku, bilo da neko to smatra bolesnim i zdravim, kako fizicki tako i duhovno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice izjave pokretaca teme. Uredu on je izabrao svoj put i neka mu je sretno.    Medjutim ovdje ne treba skretati ka tome da on svojom izjavom govori u prilog tome kako se homoseksualci navodno mogu "izlijeciti". 

Не, он је само показао да човек, снагом своје воље, може да буде слободан од многих датости. Овакав поступак, по мом мишљењу, је аутентично показање слободе. 

Подели на овим сајтовима

Честице инфлатонског поља које су порекло данашњег Хигсовог бозона имају веома необично својство кад се разматрају на субпланковском нивоу, укључујући стање сингуларитета. Много тога још не слутимо што је у спрези са тамном енергијом.

Космос у ком живимо се напрасно надувао невероватном брзином. Брзина светлости ту не игра никакву улогу, готово никакво ограничење брзине.

Структуре материје могле су постојати пре класичног Великог праска. Налик другим космосима - неиспитивих из садашње перспективе јер нас дели пролазак кроз сингуларитет.

Можда је наш космос имао другачији механизам структура пре класичног Великог праска. Можда је то било стање првобитне творевине - што ми називамо библијским стварањем.

У незамисливом делићу секунде могло је све проћи кроз класични Велики прасак. То би могла бити последица Адамовог пада.

Драги учесници форума, сада погледајте шта сте све писали у овој теми. Видећете да ништа необично ни ја нисам рекао. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не, он је само показао да човек, снагом своје воље, може да буде слободан од многих датости. Овакав поступак, по мом мишљењу, је аутентично показање слободе. 

Pa nije slobodan od datosti. Sam je rekao da je to i dalje u njemu, tj. da ga i dalje privlace samo muskarci, al' da je ta osecanja potisnuo i ugusio askezom. Sloboda bi bila kad bi mogao da promeni ono sto oseca. Van toga, sloboda se svodi samo na pokusaj odbacivanja i pobedjivanja prirode, na bitku koju ne mozes da dobijes. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Pa nije slobodan od datosti. Sam je rekao da je to i dalje u njemu, tj. da ga i dalje privlace samo muskarci, al' da je ta osecanja potisnuo i ugusio askezom. Sloboda bi bila kad bi mogao da promeni ono sto oseca. Van toga, sloboda se svodi samo na pokusaj odbacivanja i pobedjivanja prirode, na bitku koju ne mozes da dobijes. 

Koju prirodu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

U tom slucaju bi i heteroseksualnost (po sebi) bila greh.

Па ако се сведе само на сексуалност на шта упућује појам "хетеросексуалац" и јесте грех, тј. промашај циља. Циљ је љубав у којој двоје постају једно. Та љубав може да се достигне само када супружници на "свадбу" т.ј. у свој супружнички живот позову Христа који потом "воду" полног брака претвара у вино духовне љубави. То је могуће само у браку човека и жене. И то ће остати тако колико год ми то прихватили или не прихватили. Твојим умовањем може да се оправдава сваки грех на свету. Ово питење је добро обрадио Достојевски у свом роману "Злочин и казна".

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

То је могуће само у браку човека и жене. И то ће остати тако колико год ми то прихватили или не прихватили.

Ok. Ti svoja uverenja zasnivaj na teoriji koju si naucio napamet, ja cu svoja na zivotu. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Шта мислиш ко више осећа и цени слободу: Роб који се ослободи ропства или онај који ни не зна да постоји ропство? Светитељи доказују да си у заблуди око добијања те битке. Човек се труди а Бог дарује победу и онда тој радости и љубави нема краја.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...