Jump to content

Материјално богатство СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја видим да црква итекако помаже. Много више него држава, којој је то обавеза, којој дајемо новац да да тамо где треба... А онда скупљамо смс ом деци за лечење.

Поента нјие црно- бела, поента мом поста тамо негде на почетку а и небитан је, је следећи:

Држава је опљачкала народ, пензионере, децу, рођену и нерођену, породиље, инвалиде, ратне војне инвалиде, студенте, све и сад живимо тешко сви

Зато што нас је држава опљачкала а не зато што црква не помаже.

( него нама нема више шта да се узме, па се меркају црквене касе)

Не кажем ја да СПЦ не помаже уопште, него да не помаже довољно. Није чак ни видљива њена хуманитарна активност тако лако. Мислим да Црква може више и боље. 

Подели на овим сајтовима

Како људи не капирате да није битна ова вест сама по себи. Битно је понашање цркве, оно што она ради у односу на оно што је у могућности да ради. Можда ових 140 м јесу измишљена сума, али нису ваљда измишљене и оне шкоде суперб и продавница на Теразијама.

Није битна толико ни њена социјална улога сама по себи, него то како се све о чему причамо односи на њену (по мени најважнију) мисионарску мисију. Црква као да уопште не води рачуна у каквом се светлу приказује онима које је позвана да привуче. 

Може бити да уопштавам своје искуство али пошто сам дуго заинтересован за цркву и све око вере, причао сам и причам са много људи о томе и непогрешива је правилност да сви они који нису активни у Цркви или макар упућени у то шта је Црква, имају врло лоше мишљење о њој. А црква мора да уради све што може да привуче сваког, па и такве људе. 

У Србији преко 70 посто људи не зна ни основне ствари о Цркви. Није ни чудо, веронаука није ни постојала до релативно скоро, ни сад није обавезна, био комунизам, општи глобални трендови итд итд. Нека буде да смо и као друштво површни, ради да опљунемо, осуђујемо, закерамо и сл. Али и те и такве људе је црква дужна да привуче, тј. да уради све што је могуће, па и немогуће да проба, да им не да никаквог стварног материјала да имају лоше мишљење о њој! 

Чињеница је да људи који нису у Цркви, а који су "плен" који рибари људских душа треба да лове, имају лош став о цркви. Чињеница је и да, ако се настави по досадашњем то никад неће поправити, може само горе да буде како буде већа криза и како буду продирали "савремени" модели живљења. Дакле Црква мора нешто да мења, да новац преусмерава, а да ако нема новца учини нешто поводом слике коју о њој имају људи које треба да привуче себи. 

Има позитивних примера, наравно, верујем да је таквих и највише, али поента је да негативних не би смело да буде уопште. Јер може и мора боље. Исто као што један бахат полицајац квари углед целе полиције у којој су поред њега још рецимо 1000 одличних. И тада је задатак полиције као целине, као система, да спречи појаву бахатих полицајаца.

Црква мора да тежи савршенству, зато што то проповеда и тражи од појединца. Зато људи који су у њој не треба да престану са добронамерном критиком све док црква не уради апсолутно све што је у њеној моћи да буде христолика и у очима неупућених, просечних, па чак и закерала. Да буде као што је велики патријарх Павле био, или да се бар труди да следи његове кораке. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Свештеници СПЦ су постали прави либертаријанци. "Нема бесплатног ручка"...  0703_read

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/556060/OPTUZILA-SVESTENIKA-Na-nas-sirotinju-drugacije-gleda-nego-na-one-koji-maju

Cena osveštenja vodice za slavu je 1.500 dinara, a za Uskrs 500 dinara.

:)):))

Ово је код нас незамисливо.

Мислим да неко дугује попу за услугу - не постоји тај термин ни однос, просто остану дужни и заборави се.

Наравно да се дешава да људи не плате, то је њихов однос према цркви, нарочито од како је Блиц и слични почео да се*е навелико.

Елем није то никад баш тако просто како је сад изашло у Блицу.

Дешава се да људи одбијају попа по неколико пута, а кад прође васкрс или слава онда долазе у цркву да се жале што им није дошао. Има разног света а најгори су највећи завртани. У суштини не треба њима ни поп ни вере него ето чисто мало да се иживљавају јер народ једначи цркву и државу па ко вели пандуру не сме ништа зато ће попа да захебава.

Има наравно и сиромашног народа али никад , баш никад нисам видео попа који је одбио некога ко је рекао да нема пара.

Друга је ствар када неко користи поповске услуге почесто а никад нема пара то већ прелази у безобразлук и трошење поповског времена а виђао сам и таке. Којима увек нешто треба те "да ми освешташ кола" те "шупу" те "немам за водицу, те немам за крштење те немам на крају ни за венчање ни за парастос и једном речју попе за тебе немам никад. И онда истог тог лика видиш по кафани како сутра дан чашћава. Наравно да ће поп откачити оваквог безобразника.

Али таквих је заиста мало, него Блиц сваког пролећа поведе антипоповску кампању.

А и какав је то народ који се гоња са попом преко новина, то ми тек није јасно. У праву је тај поп то нису црквени људи.

Подели на овим сајтовима

Како људи не капирате да није битна ова вест сама по себи. Битно је понашање цркве, оно што она ради у односу на оно што је у могућности да ради. Можда ових 140 м јесу измишљена сума, али нису ваљда измишљене и оне шкоде суперб и продавница на Теразијама...............................

Sve ovo što si napisao je lepo ali ništa od toga.

Crkva je sada preduzeće. Zaposeli su je bizmismeni. Nema povratka. Ko god pokuša da Crkvu vrati u ovo što ti napisa biće: raskolnik, jeretik, novotar ili bilo šta drugo. Prošlo je ono "zlatno"vreme (u doba "komunizma) SPC-a.

Ovo je pogled jednog ateiste na trenutno stanje u Crkvi.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Црква је таква какви смо ми. Није потребно да се црква правда или показује у неком светлу коме? Новинарима Блица? Па кад би хтели да се хвале имали би чиме. Ко има очи да....

Ствар је у томе да се црква толико дуго приказује у негативном контексту путем медија, да смо почели да верујемо у то. Као да је свето писмо жута штампа.

Сигурно да може више и боље, увек може, али о томе не треба да суди злонамерно пискарало, јер му није добра намера, нити ми о нашој цркви кроз писање туђих слугу.

Подели на овим сајтовима

Црква је таква какви смо ми. Није потребно да се црква правда или показује у неком светлу коме? Новинарима Блица? Па кад би хтели да се хвале имали би чиме. Ко има очи да....

Мислим да је итекако потребно да се црква и приказује у најбољем могућем светлу, наравно не Блицу него свима. Како другачије да привуче било ког? Народ има мишљење о цркви које је аларматно лоше, мора да се ради на томе, јер је очигледно да има простора. Истина је да има много тога доброг, али то није довољно, подразумева се да у цркви буде доброг (јер она сама од људи тражи добро), мора се на свим пољима дати све од себе.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Хтео бих само да намерно искористим многопосећеност ове очито увек актулне теме и да подсетим добровољне да својим минималним прилогом помогну мојој деци коју девет месеци не могу да ишчупам из уџерице, трулежи, злосмрадности која битује етром.

Од врха СПЦ и Блица који истина потпаљује лаковерне али и не сведочи ништа што ми већ нажалост не знамо - нема користи.

Хвала унапред.

Опширније за оне који можда не знају: https://upodobljavanje.wordpress.com/2015/04/25/%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB/

Подели на овим сајтовима

Crkva je sada preduzeće. Zaposeli su je bizmismeni. Nema povratka. Ko god pokuša da Crkvu vrati u ovo što ti napisa biće: raskolnik, jeretik, novotar ili bilo šta drugo. Prošlo je ono "zlatno"vreme (u doba "komunizma) SPC-a.

Брате, ти се бар из неког разлога занимаш за те теме, па видиш разна мишљења о томе шта је/ ко је све Црква итд, а замисли како је гледа неко ко у животу није ни помислио да са неким поприча о Богу, небитно да л' из улга (традиционалног) верника или атеисте...

Подели на овим сајтовима

c,c,c,c... 0703_read

Nista mi se ne dopada sve ovo sto se dogadja u i oko crkve....a mediji jesu poceli neku anticrkvenu kampanju...te svestenici gaze narod po Novom Sadu u Zmaj Jovinoj...te zaradjuju ovolko, te naplacuju onolko...

Da zlo bude vece sam klir daje povode za ogovaranja...te raskol, te Artemije, te smena Igumanije, te Horo(skop)episkop, te odbegli Pahomije... te pronevera novca, te onaj iz Kanade....ju ju... :icon_pop:

Опет не треба никад губити из вида да је ова данашња ситуација мед и млеко за многе тренутке у прошлости. :) То не значи да треба одустати да сви раде колико могу, али што да не останемо расположени :) Колико год то било тешко кад отвориш било које новине, поводом свих тема...

Подели на овим сајтовима

Опет не треба никад губити из вида да је ова данашња ситуација мед и млеко за многе тренутке у прошлости.
7896634 setih se ponekih trenutaka, u pravu si ovo je nista...
То не значи да треба одустати да сви раде колико могу, али што да не останемо расположени
apsolutno... ( samo da nije vece zlo)  :D

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Ма није готово.

То је тако у животу Цркве.

Прво дођу мисионари, скрушени, сиромашни и пуни ентузијазма. Онда дођу лихвари. Онда дође прогон. Онда сви побегну. Онда опет дођу мисионари. И тако Црква живи своје циклусе већ 2000 година.

Знамо ми једни друге у цркви, познајемо се и препознајемо се. Само лихвари увек заборављају да је земаљско за малена царство, чак и на земљи.

Подели на овим сајтовима

Кога занима може да се информише о помоћи коју Црква дијели, само код последњих поплава, кога не занима, окреће главу на другу страну.

Као у овој буци која је претходила око вл.Филарета, нико се више не сјећа тона помоћи коју је скупљао на Сајму и слао даље потребитима.

Као што су пали у дубоки заборав они свештеници све вријеме рата провели с народом на линији форнта.....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...