Jump to content

Zašto racionalni ljudi padaju na teorije zavere

Avocado

Препоручена порука

Imas pravo da verujes u sta god zelis. Ali mislim da je verovanje da masoni / iluminati i tako neke masivne organizacije koje broje par iljada ljudi kontrolisu nesto... tesko... ako pogledas realne i istorijski dokazane zavere... par desetina ljudi maks.... ucestvuje... ne vise... nema piramida gde imas jednog, pa ispod njega dva, pa ispod njega tri itd... imas dva, tri, pet, deset dvadeset ljudi koji  su svi jednaki na listi...

I obichno ispod njih nema vise niko ni iznad njih itd...

prirodno je da ti zvanichna verzija WTC bude sumnjiva i meni je.. ali ako tu ima nesto.. daleko je ispod onoga sto pricaju teoretichari zavere.... nije tu sve onako kako kazu... ali daleko od onoga sto pricaju po dokumentarcima...

За масоне постоје бројни историјски докази да су утицали на политичку сцену. Не само они, већ и илуминати, језуити, бројна друга тајна друштва. И дан данас делују и вероватно да то раде на глобалном нивоу. Ако можеш набави књигу ''Нововековне политичке идеје у Срба'' професора Драгана Симеуновића са Факултета политичких наука где он тамо у једним одељцима спомиње утицаје масоне на формирање српске државе. Цитира Доситеја Обрадовића који каже да су масони нешто најгоре што постоји јер покушавају да уништавају све пред собом зарад неких циљева. Не знам тачно, али нешто тако пише, баш их је извређао. 

Имаш утицај масона на Турско царство, на Танзиматске реформе, утицај језуита на Тридесетогодишњи рат итд. 

Да не спомињем сад има бројних историјских примера, тако да има истине у то да утичу на политичку сцену и да на неки начин управљају. Опет све је то повезано и замршено, што је намерно урађено да се не зна ко је ту главни, али битна је њихова поента.

Види, и сам сумњам у неке теорије завера, што би требало да буде нормално, не треба у свашта веровати. Али треба бити опрезан данас, много је лакше преварити данас човека него пре (медији, Фотошоп, видео монтаже) али је и лакше сазнати истину. 

Подели на овим сајтовима

@,

Слажем се ја у принципу да има неких већ на првих поглед шашавих теорија у које људи верују, само сам хтео да кажем да ми се чини да није увек тако лако одредити код је завера могућа и разумно је сумњати да постоји, а кад је потпуно блесаво размишљати о томе. Аца је дао одличан пример још у првом или другом свом посту, у вези са Хитлером и паљењем скупштине, вероватно би у време Рајха та тврдња била проглашена сасвим неразумном... Свакако, веровање у ванземаљце који су направили пирамиде, или илуминате који владају светом помоћу тајних знања сачуваних са Атлантиде су сасвим очигледне ствари, само је проблем када се и неке озбиљније и сумњивије ситуације олако убаце у исти кош. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Аца је дао одличан пример још у првом или другом свом посту, у вези са Хитлером и паљењем скупштине, вероватно би у време Рајха та тврдња била проглашена сасвим неразумном...

Ali opet.. to je tvrdnja da je izvrshena zavera u kojoj je ucestvovalo.. circa 20 ljudi ne vise.... a ovo su price o zaverama u kojima utice mnogo vise.. 

Dobar primer realne zavere je - nasa crna ruka.

Dovoljno je uporediti Iluminate sa Crnom rukom.. i shvatiti da je prosto neverovatna teorija o iluminatima koja postoji.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Da je americka vlada cesto licemerna i manipulatoska jeste. I ja upravo mislim da se to desilo. Da je neki ogranak cia ili neke druge organizacije od par ljudi.. tipa desetak prikrivao cinjenicu da se sprema napad na WTC.... a znao je... imao operativne podatke.

To mi je recimo - moguc scenario. Naravno tesko dokaziv, ali racionalno vrlo moguc...

Zato sto se taj WTC odlichno namestio pojedinim ljudima i njihovim politikama... da nastave oono sto su radili do sada uz josh vecu podrsku javnosti.

Lepo pustimo da alkaida uradi ono sto je zamislila. javnost ce da podrzi tu ideju....

Manipulacija, ali ne tako sto su zavarali nekog, vec su vrlo lukavo iskoristili.

Slichno kao sto se tvrdi za perl harbor..

To opet ne znaci da je pod kontrolom. Nije alkaida organizacija koja ima nekog vrhovnog vodju itd... vec je organizacija koja ima mnogo celija. Nisam siguran koliko su u sluchaju gadafija saradjivali sa amerikancima, pre ce biti da su i alkaida i amerikanci zbog zajednickog interesa pomagali pobunjenicima u Libiji.

Naprimer, i ja i pera tebi pozajmimo pare... ali ne znaci da ja i pera saradjujemo i da smo biznis partneri.. vec jednostavno imamo zajednicki interes.

Ili josh bolji primer.. ti si diler droge, kupujes drogu i od italijanske i od irske mafije... ne znaci da italijanska i irska mafija "saradjuju"

Nadma se da me razumes.

Е сад мало претерујеш, да не кажем измишљаш. Испаде да је све то случајност, савршена прилика да Америка крене у рат зарад својих дуго очекиваних циљева а које иначе никако није могла да покрене. Можда, не мора значити да није тачно, али и ово моје и твоје су опет теорије. 

Мени је некако рационалније да САД и Ал Каида сарађују, пре свега јер је Ал Каиду и створио САД због Руса у Авганистану. Видећемо, ко зна. 

Подели на овим сајтовима

За масоне постоје бројни историјски докази да су утицали на политичку сцену. Не само они, већ и илуминати, језуити, бројна друга тајна друштва. 

Ово може бити и тачно без проблема, само што је питање да ли су тзв. тајна друштва утицала јер имају некакав план, организацију итд., или су једноставно многи утицајни људи, државници и остали, поред осталог били и масони, језуити и сл., па су се понашали између осталог и у складу са тим делом своје личности... Практично излази на исто, али мислим да постоји суштинска разлика, јер прва могућност подразумева некакву владу из сенке и некакав план за владање светом, а према другој једноставно неки људи на позицији моћи размишљају на сличан начин као неке групе којима припадају, без да слушају њихова наређења, долазе на власт уз њихову помоћ, извршавају њихове планове или тако нешто.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Isto kao sto su gadafija ubili oni njegovi gradjani

Gluposti... o ovome su cak i zapadne novine pisale, naime, da su Gadafija ubili specijalci i placenici, kakav crni narod...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Meni iskreno deluje da mislis da su budale. Ne citam misli, te je to moja pretpostavka na tome kako mi deluje. Ne iskljucujem da gresim - sama najbolje znash sta mislis o drugima, a ja radim onako kakav utisak ostane na meni. 

... malo smo te isprovocirali, odzvala si se... Najbolje ces tako da dokazes ko je u pravu a ko nije. (:

Idem sad da gledam dokumentarace o teorijama zavere :P 

To baš i nije stvar u vezi s kojom se može govoriti u teminima u pravu/u krivu. Smatrati budalama ljude koji ne misle kao ti, a pritom imaš stavove koji su najčešće manjinski bi bilo imbecilno. Sa mnom je upravo to slučaj; o većini stvari u vezi s kojima ulazim u javne rasprave, imam stav koji je u manjini. Poštujem dijalog i mislim da je napredak i bolje razumevanje sveta jedino tako i moguće. Okružiti se istomišljenicima i dobijati samo tapšanje po ramenu nije nimalo podsticajno.

Подели на овим сајтовима

Ово може бити и тачно без проблема, само што је питање да ли су тзв. тајна друштва утицала јер имају некакав план, организацију итд., или су једноставно многи утицајни људи, државници и остали, поред осталог били и масони, језуити и сл., па су се понашали између осталог и у складу са тим делом своје личности... Практично излази на исто, али мислим да постоји суштинска разлика, јер прва могућност подразумева некакву владу из сенке и некакав план за владање светом, а према другој једноставно неки људи на позицији моћи размишљају на сличан начин као неке групе којима припадају, без да слушају њихова наређења, долазе на власт уз њихову помоћ, извршавају њихове планове или тако нешто.

Или можда неки масони улазе на политичку сцену као рецимо саветници, министри, амбасадори итд. Мустафа Решид Паша, велики везир и најбитнији личност за време танзимата је био масон. Многи који су саветовали Србију коју спољну политику да примене крајем 19. и почетком 20. века, су били пољски масони. Не могу сад да се сетим имена, пише у књизи коју сам навео. Опет можда политичке личности улазе у ово друштво ради позиције, задобијања веће моћи. Као некаква кафанска дружина, окупе се саветници, министри, политичари итд. имају неке своје обреде као симболе и ћаскају како да воде државу. Многи пак сматрају да су тако нешто, као они су безопасни и фини. Можда су, не мора значити, али историја показује да су имали некакве покварене планове и да су често управљали политичким и војним сценама. 

Подели на овим сајтовима

To baš i nije stvar u vezi s kojom se može govoriti u teminima u pravu/u krivu. Smatrati budalama ljude koji ne misle kao ti, a pritom imaš stavove koji su najčešće manjinski bi bilo imbecilno. Sa mnom je upravo to slučaj; o većini stvari u vezi s kojima ulazim u javne rasprave, imam stav koji je u manjini. Poštujem dijalog i mislim da je napredak i bolje razumevanje sveta jedino tako i moguće. Okružiti se istomišljenicima i dobijati samo tapšanje po ramenu nije nimalo podsticajno.

Ja ti samo rekoh kako meni deluje. Kao sto rekoh - ne citam misli. Ako sam pogresno protumacio. moje izvinjenje. Zato dialozi i postoje.. da se razumemo. 

Подели на овим сајтовима

Ниси ти, Младене, напредовао уопште, у праву си...мислим да ти она твоја изјава служи само као параван и покушај оправдања твоје склоности да у сваком неистомишљенику видиш заступника теорије завере. :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Ниси ти, Младене, напредовао уопште, у праву си...мислим да ти она твоја изјава служи само као параван и покушај оправдања твоје склоности да у сваком неистомишљенику видиш заступника теорије завере. :)

Taman posla, vidim samo u dinablasteru, pedji i Palami.

U srdjanu ne vidim, nego cisto da razjasnimo sta ko misli ovde... posto dinablaster ide i lajkuje postove, da ne stekne pogresnu ideju da se Srki slaze sa njime... 

Подели на овим сајтовима

Taman posla, vidim samo u dinablasteru, pedji i Palami.

U srdjanu ne vidim, nego cisto da razjasnimo sta ko misli ovde... posto dinablaster ide i lajkuje postove, da ne stekne pogresnu ideju da se Srki slaze sa njime... 

Надам се да ћу некада у неком твом посту видети да ти реално није страна идеја организованог, не баш јавног, планског, општег или још општијег креирања неких ствари, идеја и догађаја, од стране одређене групе људи, организација или држава независно од њихових повода, разлога и циљева. :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Или можда неки масони улазе на политичку сцену као рецимо саветници, министри, амбасадори итд. Мустафа Решид Паша, велики везир и најбитнији личност за време танзимата је био масон. Многи који су саветовали Србију коју спољну политику да примене крајем 19. и почетком 20. века, су били пољски масони. Не могу сад да се сетим имена, пише у књизи коју сам навео. Опет можда политичке личности улазе у ово друштво ради позиције, задобијања веће моћи. Као некаква кафанска дружина, окупе се саветници, министри, политичари итд. имају неке своје обреде као симболе и ћаскају како да воде државу. Многи пак сматрају да су тако нешто, као они су безопасни и фини. Можда су, не мора значити, али историја показује да су имали некакве покварене планове и да су често управљали политичким и војним сценама. 

Може бити и тако, о масонима не знам баш ништа, тако да не могу да причам. Искрено, не занима ме превише та тематика езотеријских друштава, гледам на њих као на неке од безброј интересних група. Ако произвођачи оружија и синдикат камионџија у Америци имају јак и утицајан лоби, зашто га не би имали и масони... Али то никако није исто као кад верујеш да су масони имали утицаја на сваки битан догађај у историји, или да су илуминати основали Америку, и на долар убацили симболе Атлантиде или шта већ... Кажем то онако, да не помислиш случајно да кажем да ти верујеш у ове блесаве теорије. :) Него, теме је таква да се лако измеша све и свашта, и онда се некад проницљиви људи који ен верују у саопштења за јавност Стејт департмента изједначавају са разним шарлатанима са Хитори канала и Ејншент елијена. :) Сличан пример у историји са проф. Деретићем, његове фантастичне теорије су на неки начин, у очима јавност, диксредитовале и неке друге озбиљне историчаре који имају одређене замерке на званичну верзију историје...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...