Jump to content

Какав је однос Бога према времену?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Бог постоји одувек. Он је створио простор, време и материју. Мећутим, да ли време тече пред Богом као пред нама? Посматра ли Бог догађаје како се дешавају, или се за Њега све већ десило?

Мислим да Бог посматра како време тече. Да се и за Њега догађаји одвијају постепено као и код нас. Он зна битне догађаје који ће се десити не зато што је све испланирао и програмирао, него зато што зна план Сатане, и зато што ће на одређене догађаје лично Он утицати. Тако да Бог не зна шта ће бити са сваким од нас. Осим оно што је планирао за одређене људе.

Услов за реално постојање слободне воље је тај да је Бог створио верме које тече и у односу на Њега. И да сам Бог због слободне воље коју је дао људима није све програмирао и неке ствари не зна како ће се догодити.

У супротном слободна воља не постоји. Ако Бог зна све шта ће бити са мном. То значи да ја не одлучујем о својим поступцима. Да се све одвија по програму унапред испланираном.

Бог ипак није свемогућ и свезнајућ зато што је Бог Љубав. Као што Бог не може бити зао, исто тако и не може све да зна. Зато што је Он сам тако уредио, али је ипак Свемогућ јер је сам себи "наметнуо" та "ограничења" због Љубави према људима.

Шта мислите о овоме?

Подели на овим сајтовима

Посматра ли Бог догађаје како се дешавају, или се за Њега све већ десило?

Jel moze neko lakse pitanje, nesto iz kvantne fizike, npr. kakve je boje higsov bozon?... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

уф и ја имам гомилу питања  :.mislise.....нисам стигао још до овог а сигуран сам да ми је потребан одговор :)))

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Бог ипак није свемогућ и свезнајућ зато што је Бог Љубав

Bogu je sve moguće  

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

To je bilo veliko iskušenje patrijarha Pavla, a odgovor je našao kod Avgustina, tako reče u jednom od svojih govora...Malo kasnije malo opširnije na temu - osnovno, Božje sveznanje nema nikakvog uticaja na našu slobodnu volju...za početak.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Sad se setih onoga "Koji uvek jesi i uvek na isti način jesi". Ne verujem da bi Bog sam sebi nametnuo ograničenja, jer, naposletku, On je savršen i nas radi, na ispunjenje Carstva Nebeskoga i čovekov večni život sa Njim. Iskreno, jako me zbunilo dok sam čitao tekst uz pitanje :.mislise.  i slažem se da je više filozofsko pitanje i mislim da (po meni) nema velikog uticaja i značaja za čovekovo spasenje.

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

за Господа не постоји време....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

dakle, na brzinu: mi ljudi gledamo na vreme kao na prošlost, sadašnjost i budućnost. Međutim - prošlost ne postoji, prošla je - budućnost ne postoji, još nije došla, ono što imamo nije ni sadašnjost, jer to podrazumeva, na način kako mi to shvatamo trajanje, a njega nema. sadašnjost je samo onaj dodir između nepostojeće prošlosti i nepostojeće budućnosti, nešto kao kad vučeš štap kroz vodu. Iza tačke u kojoj je štam se nalazi prošlost.To što mi mislimo da sadašnjost postoji je samo rezultat našeg sećanja koje nam čini da mislimo da sadašnjost traje, a u stvari samo živimo tren sa svežim sećanjem na već odigranu prošlost. E sad, taj trenutak, to manje od trenutka je najvažnije od svega jer - u tom trenutku, nazovimo ga tako, donosimo ODLUKU, šta učiniti. Ta odluka USMERVA naše buduće odluke, jer se UČIMO da odlučujemo na određeni način, treniramo naše odluke. To nam stvara sledeće - u našoj percepciji budućnosti mi ćemo činiti takve odluke i to će usmeravati naš život u svakom budućem trenutku, tako da - to usmeravanje za koje se odlučujemo u SVAKOM trenutku koji nadolazi, mi projektujemo budućnost koja će BITI prošlost koju želimo, koju Bog želi od nas. Bog ZNA šta ćemo odlučiti - mi to ne znamo, jer odlučujemo u trenu. Božije znanje tako NI NA KOJI način NE USMERAVA naše odluke niti ih ograničava, i dalje smo slobodi da činimo šta želimo, ali pošto je Bog stvorio i vreme i nas, a nas slobodne - u tom stvorenom vremenu Mi činimo šta želimo ne uslovljeni od Boga. :) ...Rekoh ukratko :)

Подели на овим сајтовима

Rekoh ukratko

Као политичар. Много текста а ништа конкретно. :)  Хвала за труд, али ја те нисам разумео шта си хтео рећи.

Да ли се за Бога већ све десило, или посматра шта се дешава, из свог света који је ван времена посматра овај наш у времену?  То ме занима.

Подели на овим сајтовима

Као политичар. Много текста а ништа конкретно. :)  Хвала за труд, али ја те нисам разумео шта си хтео рећи.

Да ли се за Бога већ све десило, или посматра шта се дешава, из свог света који је ван времена посматра овај наш у времену?  То ме занима.

Мени ти ниси јасан

Тражиш да ти неко одговори на питање да ли се за Бога већ све десило ......

Од Бога тражи тај одговор :)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Мени ти ниси јасан

Тражиш да ти неко одговори на питање да ли се за Бога већ све десило ......

Од Бога тражи тај одговор :)

Сестро мила, занима ме шта теолози и остали верници мисле на ту тему. Од Бога сам добио и превише него ми треба за спасење.

Просто дискутујемо мало о дубљим теолошким темама. Ако конкретнији теолошки одговор не постоји на ову тему, није проблем.

Подели на овим сајтовима

Pa sad...čitaj polako i razmišljaj o pročitanom. Da, za Boga se sve desilo - iz Njegove perspektive - iz naše se ništa definitivno još nije desilo jer se stalno dešava, ali jedno ne uslovljava drugo, jer Bog zna sve iz beskonačnosti, a mi se nalazimo u vremenu koje još traje. Naša sloboda izbora još nije iscrpljena, a to što Bog zna šta smo izabrali, nije vezano za našu slobodu - mi i dalje biramo slobodno. Ali, ako ti je ovo preteško, ne lomi glavu sa time. Bog zna šta si izabrao, ali ti to još ne znaš i imaš slobodu da to, što Bog zna, bude pozitivno po tebe :)

Подели на овим сајтовима

Da, za Boga se sve desilo - iz Njegove perspektive - iz naše se ništa definitivno još nije desilo jer se stalno dešava, ali jedno ne uslovljava drugo, jer Bog zna sve iz beskonačnosti, a mi se nalazimo u vremenu koje još traje.

Гледам то овако. Бог није условљен временом, Код Њега, изван створеног света, време не тече пошто и не постоји. Али Он посматра створени свет у којем време тече. Ако сам ја већ проживео цео живот, умро, васкрнуо и осуђен на живот у Царству или ван њега, Како сам још увек овде и куцкам поруке :.mislise. Где сам ја у свему томе? Лично сам условљен временом ја, не Бог, али ја јесам. Ја морам да проживим живот у времену које је Сам Бог створио. А то време ипак тече тако како тече и према самом Богу који је изван времена. Као када посматрам 2Д успорени филм. Иако живим у 3Д свету у којем време тече брже него на снимку који посматрам у 2Д, ипак сам самог себе условио да посматрам радњу у њеном реалном свету.

Naša sloboda izbora još nije iscrpljena, a to što Bog zna šta smo izabrali, nije vezano za našu slobodu - mi i dalje biramo slobodno. Ali, ako ti je ovo preteško, ne lomi glavu sa time.

Ако се већ све десило онда нема слободе избора. Нема ни моје личности. Све је програмирано нао на филму који сам сам снимио.

Интересовало ме је теолошко објашњење. Верујем да се неко пре мене бавио овим питањима и дао одговор. Ако одговор не постоји,или је недостижан просечном људском уму прекинућу да философирам. :)  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...