Jump to content

Шта је зло?

Препоручена порука

"Стари Завез је сенка. Нови Завет је икона. Истина, пак, је стање Будућег Века."

Свети Максим Исповедник

"Када бијах дете, као дете говорих, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад сам постао човек, одбацио сам што је детињасто."

Свети апостол Павле

Ко има уши да чује, нека чује.

Подели на овим сајтовима

Koji pravim svjetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to

Ovde Bog kaze da stvara zlo..... :229229229: 

То је из пророчке књиге, не може да се узме дословно без тумачења. Тај стих не одговара дирекнто на питање "шта је све створио Бог", већ покушава да покаже да је један Бог и Његову величину.

Постање јасно каже да све што је створио "добро беше веома".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ниси у праву. Бог познаје нашу слободну одлуку као такву, а не да је његово познање детерминише. Прочитај Августинову књигу "О слободи воље".

,,Ко само чита књиге он је у великој заблуди''. Надам се да ћеш то да схватиш, то јест да човековом читању негде мора бити граница.

Цитираш апостола Павла а превиђаш суштину реченог. Између осталог: ,,знање ће престати''.

Препоручујем ти да ако већ познајеш књиге да их продукујеш својим разумевањем. Радије их тумачи.

Какав год аргумент био по овом питању што говориш, није у складу са православном теологијом. Зар треба Зизјулас и еп.Игњатије тебе да оповргавају?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

,,Ко само чита књиге он је у великој заблуди''. Надам се да ћеш то да схватиш, то јест да човековом читању негде мора бити граница.

Нема граница читању, бар ја тако мислим. Августина сам поменуо јер мислим да је дао задовољавајући одговор питању Божијег знања и наше слободе. Бог зна шта ћемо учинити, али нас не детерминише. Просто, зна јер је пред њим све као "сада".

Ц итираш апостола Павла а превиђаш суштину реченог. Између осталог: ,,знање ће престати''.

Павла и Максима сам цитирао због ових што им је чудан Бог у Старом Завету.

Какав год аргумент био по овом питању што говориш, није у складу са православном теологијом. Зар треба Зизјулас и еп.Игњатије тебе да оповргавају?

Тешко да би се митрополит и владика сложили са твојим мишљењем да "Бог не зна". Сложили би се са ставом да не детерминише човекову слободну вољу, али да не зна, то не би. Осим тога, ја не држим да су њих двојица референтна вредност православне теологије и да су њихови ставови неупитни, те да све што кажу треба усвајати као Богом дано. Тако не функционише православна теологија.

Ипак, прочитај Августина. После оцени колико је уверљив. Ти грешиш јер Бога свлачиш у време.

Подели на овим сајтовима

Hteo sam da se ubacim zbog diskusije o delanju Boga u Starom Zavetu... I meni su mnoge stvari nejasne, ali moje mišljenje je da je Bog svoja dela prilagođavao ljudima i njihovom ponašanju. Verujem da je Gospod jedini "dobar i pravedan, u svim putevima svojim", a da nije tako, lako je mogao da prilagodi nas sebi, da nas podesi kao nekakve robote. Ali, to bi značilo da je ta "suva" inteligencija, zlo (odnosno odsustvo ljubavi) preovladalo, što nije slučaj :)

Opet kažem, moje mišljenje...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Нема граница читању, бар ја тако мислим. Августина сам поменуо јер мислим да је дао задовољавајући одговор питању Божијег знања и наше слободе. Бог зна шта ћемо учинити, али нас не детерминише. Просто, зна јер је пред њим све као "сада".

Ко хоће Његову вољу творити, разумеће је ли ова наука од Бога или ја сам од себе говорим. Јев. по Јов. 7,17

Да се читањем може схватити Христово учење он би био писац.  Или би бар апостоли написали своја тумачења.

Али не него ителектуалци заводе народ који и иначе не воли баш да чини добро из љубави према ближњем. Ови неписмени врерници су захвални за цркву. дође у цркву остави прилог на иконе, плаћају свештање водице, куће, аута. свега живог. Шта ће цркви писмени верници кад од ових неписмених се добро живи.

Подели на овим сајтовима

Ко хоће Његову вољу творити, разумеће је ли ова наука од Бога или ја сам од себе говорим. Јев. по Јов. 7,17 Да се читањем може схватити Христово учење он би био писац.  Или би бар апостоли написали своја тумачења. Али не него ителектуалци заводе народ који и иначе не воли баш да чини добро из љубави према ближњем. Ови неписмени врерници су захвални за цркву. дође у цркву остави прилог на иконе, плаћају свештање водице, куће, аута. свега живог. Шта ће цркви писмени верници кад од ових неписмених се добро живи.

Ти кад лупиш глупост, таман као гром из ведра неба. Наравно, у својој незнавености ниси ни свестан какву си неистину и глупост одвалио. Највећи Свети Оци су били најобразованији припадници Цркве. Треба ли помињати чувене Кападокијце, Василија и двојицу Григорија, Златоустог, Дамаскина, Максима...

Уосталом, Свети Григорије Богослов одговара теби и твом простаклуку:

"Ја сматрам да сваки који има ум, признаје ученост (paideusin) за највеће наше благо. И не само ову најблагороднију и нашу (ученост), која у ништа ставља префињеност и раскош у речима, имајући (за свој предмет) једино спасење и красоту умосагледатељног, него и спољашњу ученост, које се многи хришћани по неукости (kakōs eidotes) гнушају као безнадежне, опасне, оне која удаљује од Бога... ( У наукама) ми смо примили људско истраживачку и сгледатељну (страну), али одбацили све оно што води демонима, заблудама и у бездан погибељи; ми смо из њих извукли (оно) корисно за врлине, кроз лошије научивши се бољем, и преобративши њихову немоћ у тврдоћу нашега учења. Зато не треба унижавати ученост, како неки чине, већ је потребно сматрати за глупе и необразоване оне који би, држећи се таквог мишљења, желели да им сви буду слични (т.ј. глупи и необразовани), да би у општој маси била неприметна њихова сопствена (глупост) и да би избегли изобличење и неукост." 

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Наравно да бих волео прочитати Августина. Само није у реду наметати његову књигу као суштину за овај разговор. Ја имам само једну скептичну мисао: Шта човек који није разумео постојање Свете Тројице може рећи о слободној вољи?

Кажеш да Бога свлачим у време. Међутим, грешка је у томе што ти време потпуно извлачиш из Бога - као да време постоји самостално, независно од Бога.

Ову тему треба предано разрадити. Ја данас путујем, па ћу моћи за неколико дана да се укључим.

За сада морам изнети само неке мисли. Замисли да свака наредна генерација остави прегршт савременог богословља. Када је време када животни век човеков неће бити довољан да се прочита све написано?

Што се тиче вечног ,,сада'', то не значи и вечно ,,некада''. Дешавање је нешто друго од Божијих ,,мисли'' и ,,идеја''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Наравно да бих волео прочитати Августина. Само није у реду наметати његову књигу као суштину за овај разговор. Ја имам само једну скептичну мисао: Шта човек који није разумео постојање Свете Тројице може рећи о слободној вољи?

Кажеш да Бога свлачим у време. Међутим, грешка је у томе што ти време потпуно извлачиш из Бога - као да време постоји самостално, независно од Бога.

Ову тему треба предано разрадити. Ја данас путујем, па ћу моћи за неколико дана да се укључим.

За сада морам изнети само неке мисли. Замисли да свака наредна генерација остави прегршт савременог богословља. Када је време када животни век човеков неће бити довољан да се прочита све написано?

Што се тиче вечног ,,сада'', то не значи и вечно ,,некада''. Дешавање је нешто друго од Божијих ,,мисли'' и ,,идеја''.

Августина сам навео јер мислим да може помоћи теми, а не зато што мислим да је он нека суштина и суштинско учење. Углавном, нисам нигде код Отаца или код савремених теолога срео мишљење да Бог "не зна".

Време је творевина, а Бог Творац, Нестворен. Простор и време, као створене категорије, нису оне у којима Бог обитава и кроз које се може било шта изрицати о Богу.

Подели на овим сајтовима

Prva Samuilova, 15:2-3
Ovako veli Gospod nad vojskama: Opomenuh se šta je učinio Amalik Izrailju, kako mu se opro na putu kad je išao iz Misira.
Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i decu i šta je na sisi i volove i ovce i kamile i magarce.

Peta Mojsijeva, 20:10-17
Kad dođeš pod koji grad da ga biješ, prvo ga ponudi mirom.
Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata, sav narod koji se nađe u njemu neka ti plaća danak i bude ti pokoran.
Ako li ne učini mira s tobom nego se stane biti s tobom tada ga bij.
I kad ga Gospod Bog tvoj preda u ruke tvoje, pobij sve muškinje u njemu mačem.
A žene i decu i stoku i šta god bude u gradu, sav plen u njemu, otmi, i jedi plen od neprijatelja svojih, koji ti da Gospod Bog tvoj.
Tako čini sa svim gradovima, koji su daleko od tebe i nisu od gradova ovih naroda.
A u gradovima ovih naroda, koje ti Gospod Bog tvoj daje u nasledstvo, ne ostavi u životu nijednu dušu živu.
Nego ih zatri sasvim, Heteje i Amoreje i Hananeje i Ferezeje i Jeveje i Jevuseje, kao što ti je zapovedio Gospod Bog tvoj.

Peta Mojsijeva, 7:1-2
Kad te Gospod Bog tvoj uvede u zemlju u koju ideš da je naslediš, i otera ispred tebe narode mnoge, Heteje i Gergeseje i Amoreje i Hananeje i Ferezeje i Jeveje i Jevuseje, sedam naroda većih i jačih od tebe,
I preda ih Gospod Bog tvoj tebi, i ti ih razbiješ, potri ih, ne hvataj s njima vere, niti se smiluj na njih

Подели на овим сајтовима

Bog je izuzetno surov u SZ ....i ne pokazuje milost.....sve sto mu nije po volji satire.....al mene recimo nesto drugo kopka....al mozda je za novu temu a tice se slobodne volje......kaze ovako....

Ali Gospod učini te otvrdnu srce Faraonu, i ne pusti sinove Izrailjeve. (2. Mojsijeva 10:20)
Ali Gospod učini te otvrdnu srce Faraonu, i ne hte ih pustiti. (2. Mojsijeva 10:27)

Ako je Bog otvrdnuo srce faraonu da ne pusti Izraelce..onda nema slobodne volje...... :229229229:
Подели на овим сајтовима

То је из пророчке књиге, не може да се узме дословно без тумачења. Тај стих не одговара дирекнто на питање "шта је све створио Бог", већ покушава да покаже да је један Бог и Његову величину.

Постање јасно каже да све што је створио "добро беше веома".

Ako je Bog aposlutni uzrok svega..onda mora biti uzrok zla....mislim ne znam.....mene muce ta pitanja..ako je Bog apsolut...a i u ovom stihu pise stvaram zlo....dale ne dopustam nego stvaram,tvorim,cinim.....a da ne pominjem i ono zli duh boziji na Saulu i slicno....meni je to skroz logicno...ako je Bog omnipotentno bice onda moze i da bude i zao i dobar.....ako ne moze da bude zao onda nije svemocan....e sad ima ono moze ali ne zeli.....ne znam brate sta da ti kazem.....muke s Bogom..... .smesko.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Овде је један брат посведочио да је на предавању од еп.Игњатија чуо да Бог није дефинитивно знао да ће Адам пасти? Зар није то оно што говори Зизјулас у Догматским темама, види овде ,,...Бог на известан начин није предвидео...'': https://www.pouke.org/forum/topic/26244-pravoslavlje-determinizam-predestinacija-i-slobodna-volja/page-3#entry846754

У теологији не можеш о времену говорити невезано од Бога. (Можеш у науци). То не значи да о Богу морамо говорити у окрвиру времена. Створено увек зависи од Бога.

Начин на који Бог делује у времену повезан је са појмом слободе (слободне воље). Слободна воља се дарује творевини која даје Богу одговор, а какав одговор ће бити ,,Бог на известан начин није предвидео''.

Постоје аргументи из Предања (почев од Јеванђеља), које тражиш. Треба се мало потрудити за то, ја ћу покушати чим се вратим са пута.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...