Milan Nikolic Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Од кад постављаш тако тешка питања? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Од кад постављаш тако тешка питања? Pa nmg da se pomirim sa nekim stvarima koje ne razumem i koje su mi nelogicne,pa reko mozda neko zna.Imam ja jos mnogo takvih pitanja po glavi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Ko je naveo Lucifera da se odrekne Boga? Znamo da je to prvi greh i nastanak zla u svetu,njegovo odpadanje od Boga zbog gordosti. Ali,svaki greh krece od gresne pomisli pa odakle njemu ta pomisao ako je tada on kao i sve stvoreno bilo bezgresno i savrseno. Ako je to od njegove slobodne volje,da li to znaci da je on imao izbor da izabere izmedju dobre i lose opcije.Ali opet,odakle losa opcija? Ako ima vec ovakva tema ili odgovor na ovo pitanje,neka me neko uputi,bas me zanima. Да, сатана је потпуно слободно и по својој вољи незавосно од Бога створење. Он је зао и твори зло, тј. злотвор је оскључиво по својој вољи... П.С: Нека ме исправи неко од свештеника и теолога, ако грешим? "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Ja mislim da gresis,zbog toga sto je njega isto Bog stvorio kao jednog od svog najblizih "saradnika",samim tim on nije mogao biti stvoren zao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 @@Deki992, Одговор је колико једоставан толико и копликован. Ономе коме није дато да разуме неће ни разумети. Замисли само да је зло ''постојало'' пре стварања, такво зло које је само Бог познавао.То је нешто - у суштини веома добро - што је имало вечне ,,нацрте'', а због тога што то веома добро није постојало представљало је зло. Зло је када нечега нема. На пример, данас те има, сутра нема и то је зло. Једно је зло пре стварања, друго је зло после стварања. Самим тим што је створење имало слободу, могло је да пожели да оно што постоји престане да постоји. Сатана је могао пожелети да нема Бога, пожелети да уништи Адама и Еву, итд. Човек може пожелети слично то. Дакле, све што је противно ,,вољи'' Божијој - вољи да постоји творевина заувек, тј. бесмртно -, таква воља да и Бога и творевину, било скупа било појединачно, уништи, представља зло које је потекло од слободног бића, анђела а потом и човека. То је врло једноставан одговор који је тешко разумети без извесне припреме. Поента је што мање филозофирати. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Дакле, све што је противно ,,вољи'' Божијој - вољи да постоји творевина заувек, тј. бесмртно -, таква воља да и Бога и творевину, било скупа било појединачно, уништи, представља зло које је потекло од слободног бића, анђела а потом и човека. Pa da li to znaci da zlo nije vecno,da kao takvo ne moze vecno postojati? Npr.u tekstu starca Kleope ono kad djavo prica kako kusa coveka,on kaze izmedju ostalog(nije citat): ...I tako mi varamo coveka i vucemo njegovu dusu u pakao da se sa nama vecno muci. E sad,meni je tu npr nelogicno,kako to da djavoli koji su daleko pametnija bica od sve to rade a znaju da ce se vec muciti? Znaci oni vec sad vide,sve te duse i znaju da ce njima biti tako i opet teraju po svome.Zasto se ne pokaju i ne vrate Bogu? Ili na kraju krajeva,zasto se oni sada ne muce nego jos imaju snage i pameti da se izivljavaju nad ljudima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 „Zlo je kad nečega nema.“ Zlo je kad nema znanja. Adam i Eva su jeli sa drveta poznanja i dobili znanje koje do tad nisu znali. Adam i Eva su učinili dobro kada su jeli sa drveta poznanja!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 @@Славен, Мислим на нешто од творевине, па и на самога Бога. Дакле, зло је када нешто од тога нема, или пак воља да тога нема. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Pa sve je tvorevina Boga? Uključiv i pale anđele. Uključiv i znanje. Znači, zlo bi bilo da nema palih anđela, i zlo bi bilo kad Čovek ne bi išao ka znanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Да ,вечито збуњујуће питање, по мени , без правог одговора... Како је Бог могао да створи нешто,што је склоно паду,грешности,злу, ако је он апсолутно добро?! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Meni je cela za starozavetna prica nelogicna,vise mi lici na neku pricu za malu decu,kao da tu nije posredovao onaj Bog koga kasnije srecemo u Hristu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 @@Славен, Пали анђели нису творевина Божија. Тачније, пало стање није творевина Божија. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Помало је без везе када се вртимо око беспотребних ствари. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Nisam li ja negde čitao da anđeli nemaju slobodnu volju? Nebitno. Pravo pitanje je kako sveznajuće biće ne zna da će neki anđeli pasti i dovesti do pada Adama i Eve? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Разговарали смо о томе недавно на једној теми. Ко ће га знати где. Моје је мишљење да Бог није знао шта ће бити у тој извесној ,,хронологији догађаја''. Наиме, Бог је даровао слободу - анђелу и човеку, такву слободу да нико не зна какав ће њихов избор бити. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука