Jump to content

Шта је зло?

Препоручена порука

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Jessy, хвала што си ово поделила са нама. Баш значе ове речи да се прочитају.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Врло лепо. Хвала, Џеси, на пренетом тексту и снимку. Снимак се завршава са још две-три реченице које нису написане у тексту, а битне су:

Цркву никада не остављајте. Од богослужења, нарочито од свете литургије и светог причешћа, не удаљујте се јер без божанскога живота, који у Цркви примамо, нема нам ни живота, ни спасења. Нека и теби и свима нама основна мисао живота буде „Све за Христа, Христа ни за шта“.

Него, да ли неко зна, да ли ове поуке постоје негде у штампаном издању и да ли им је аутор управо владика Јован, а некадашњи игуман острошки, а да је из скромности себи одрекао ауторство? Употребљен језик, стил и речник не припадају претходним генерацијама.

Не знам за остале, ово су поуке које бих волео да имам у свом дому, и да се у њему читају и практикују.

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИ - О НЕПОСТОЈАЊУ ЗЛА
Но, како се такво њихово изумевање показало врло трошним, потребно је да заблиста истина црквеног учења да зло није од Бога, нити је у Богу, нити је настало у почетку, нити има своје суштине. Него су људи, изгубивши сваки појам о добру, стали да изумевају и да по своме нахођењу стварају оно што не постоји. Као кад неко, иако Сунце сија и сва се земља од његове светлости блиста, затварајући очи, проналази у себи таму иако ње нема, а затим као у тами корача тумарајући, те стално пада и налеће на зидове мислећи да нема светла и да влада мрак – јер иако мисли да гледа, он уопште не види – тако се збива и са човечијом душом: затворивши око којим може видети Бога, изнашла је своја зла, па крећући се у њима, не види да иако сматра да нешто чини, не чини ништа – јер замишља оно што не постоји.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...