horatio Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Када кажемо биће мислимо на истинито биће. А истинито биће је оно које увек јесте. За сада, ми смо само феномени, бића тек треба да постанемо, ако Бог да. Ма, разумијем...чини ми се да је у питању терминолошки неспоразум. Али, мислим да таква врста терминологије вуче извесне проблеме...нпр. када кажеш да бића тек треба да постанемо, изгледа као да имплицираш да ћемо имати учешћа у Божијој супстанцији, природи(вјероватно то и не мислиш), а то мислим да није смисао обожења...Како сам ја то схватио, то можемо достићи само као личности...Некако ми је опасно и регресивно вратити се са категорија персоналистичке онтологије, на категорије класичне метафизике... Но, не мора значити да сам у праву... Vaske је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Kako ne? Pa Bog je došao u našem tijelu, čemu otelotvorenje onda uopšte? Разлика између Иконе и Истине. Велика је то тема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Свети Максим Исповедник каже да подразумева: вечнокрећуће стајање. Meni se cini da ljubav podrazumeva dinamiku. Kao teznja jednog ka drugom u cilju spajanja. Medjutim kada smo vec spojeni onda "stajanje" sleduje po logici stvari. Medjutim gde je ljubav u stajanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МиодрагМ Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Ђаво је први који је напустио Добро... он је први зликовац. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Разлика између Иконе и Истине. Велика је то тема. Nije velika, veoma je jednostavno. Mi smo ikona Gospodnja. Kraj. To je naše tijelo. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Ма, разумијем...чини ми се да је у питању терминолошки неспоразум. Али, мислим да таква врста терминологије вуче извесне проблеме...нпр. када кажеш да бића тек треба да постанемо, изгледа као да имплицираш да ћемо имати учешћа у Божијој супстанцији, природи(вјероватно то и не мислиш), а то мислим да није смисао обожења...Како сам ја то схватио, то можемо достићи само као личности...Некако ми је опасно и регресивно вратити се са категорија персоналистичке онтологије, на категорије класичне метафизике... Но, не мора значити да сам у праву... Не у Божијој супстанци/суштини. За свете оце није само суштина/сусптанца ознака бића већ је то и личност. "Шта" и "ко" чине онтологију, а не само "шта". Наша "веза" са Богом је свакако личност, не суштина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 A ono iznad sto sam rekao za ljubav...sto je tezna ka drugom u cilju spajanja...ne mislim naravno na neku nervoznu groznicavu teznju...vec kao na postojanje u svom savrsenstvu. U smislu "Bog je ljubav". Ali bilo kako bilo...cini mi se da je to ipak neka dinamika, zvuci tako Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Не у Божијој супстанци/суштини. За свете оце није само суштина/сусптанца ознака бића већ је то и личност. "Шта" и "ко" чине онтологију, а не само "шта". Нажа "веза" са Богом је свакако личност, не суштина. Uh kada se pominje licnost ja bih odmah potegao pitanje slobode volje....ali to je zasebna tema...koja ne bi imala kraja :/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Разлика између Иконе и Истине. Велика је то тема. аjd u krаtkim crtаmа ( slutim li moždа povrаtа Plаtonu?) Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Meni se cini da ljubav podrazumeva dinamiku. Kao teznja jednog ka drugom u cilju spajanja. Medjutim kada smo vec spojeni onda "stajanje" sleduje po logici stvari. Medjutim gde je ljubav u stajanju? Израз Светог Максима управо то и објашњава. Престаје кретање, јер смо стигли до Циља, због којег смо и створени. Зато каже да ће бити стајање. Међутим, то стајање је живот, динамика, љубав, те у том смислу то стајање ће садржати вечни покрет, вечну динамику. Ипак, стајаћемо јер кретања више неће бити изван Циља ка којем се сада крећемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 аjd u krаtkim crtаmа ( slutim li moždа povrаtа Plаtonu?) Не, нема везе са Платоном. То су основе литургијског богословља. Литургија је икона Царства Божијег. Она га оприсутњује на један парадоксалан начин - сада и овде али још увек не. Не још у пуноћи, али ипак реално окушамо Христа. Владика Атанасије је доста писао о томе, читај код њега (дела о Литургији). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Израз Светог Максима управо то и објашњава. Престаје кретање, јер смо стигли до Циља, због којег смо и створени. Зато каже да ће бити стајање. Међутим, то стајање је живот, динамика, љубав, те у том смислу то стајање ће садржати вечни покрет, вечну динамику. Ипак, стајаћемо јер кретања више неће бити изван Циља ка којем се сада крећемо. To je vec kontradiktorno. "Tamo na kraju" stajanje je isto sto i dinamika, kretanja nece biti ali bice dinamike...ovo jednostavno nije podlozno razumevanju i mislim da predstavlja pokusaj racionalizovanja iracionalnih pojmova, idela ili teznji... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Nije velika, veoma je jednostavno. Mi smo ikona Gospodnja. Kraj. To je naše tijelo. Машиш потпуно. Није реч о тој икони (imago Dei). А и нисмо иконе по телу. Бог нема тело. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 Машиш потпуно. Није реч о тој икони (imago Dei). А и нисмо иконе по телу. Бог нема тело. Neizreciva radost istine se izlila u ovo tijelo, i ja ovo moram da slušam? Nevjerovatno "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2013 To je vec kontradiktorno. "Tamo na kraju" stajanje je isto sto i dinamika, kretanja nece biti ali bice dinamike...ovo jednostavno nije podlozno razumevanju i mislim da predstavlja pokusaj racionalizovanja iracionalnih pojmova, idela ili teznji... Стајање - у смисли да ће престати покрет који сада постоји, а који је ход ка Есхатону, историја. Наступиће покој у Христу. Вечно кретање - у смислу да тај покрет неће бити беживотан, биће жив. Никада неће престати напредовање у наслади Богом, из радости у радост. То значи наизглед парадоксалан израз Светог Максима "вечнокрећуће стајање". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука