Jump to content

Шта је зло?

Препоручена порука

To je vec kontradiktorno. "Tamo na kraju" stajanje je isto sto i dinamika, kretanja nece biti ali bice dinamike...ovo jednostavno nije podlozno razumevanju i mislim da predstavlja pokusaj racionalizovanja iracionalnih pojmova, idela ili teznji...

Ово је занимљиво. Ја бих то схватио упоредивши то са заједницом љубави у Св. Тројици, гдје постоји динамика међусобног одношења међу лицима Св. Тројице, али на нас се чека :) Пошто ће све бити у Богу, неће бити ништа изван Њега, те онда изван Њега неће бити ни кретања. Унутар заједнице љубави постојаће динамика личносног одношења, а пошто неће бити ничега изван - "споља гледано" је статика. Можда је добро апроксимативно поређење са Парменидовим Једним.

Подели на овим сајтовима

Стајање - у смисли да ће престати покрет који сада постоји, а који је ход ка Есхатону, историја. Наступиће покој у Христу.

Вечно кретање - у смислу да тај покрет неће бити беживотан, биће жив. Никада неће престати напредовање у наслади Богом, из радости у радост.

То значи наизглед парадоксалан израз Светог Максима "вечнокрећуће стајање".

Mislim da razumem. Trajanje. Bergsonov "Durée". Dalje, kako izbori (predpostavljamo slobodu volje posto ona svakako nije cinjenica) i delanja u ovozemaljskom zivotu uticu na bivstvovanje posle Eshatona?

Подели на овим сајтовима

Ово је занимљиво. Ја бих то схватио упоредивши то са заједницом љубави у Св. Тројици, гдје постоји динамика међусобног одношења међу лицима Св. Тројице, али на нас се чека :) Пошто ће све бити у Богу, неће бити ништа изван Њега, те онда изван Њега неће бити ни кретања. Унутар заједнице љубави постојаће динамика личносног одношења, а пошто неће бити ничега изван - "споља гледано" је статика. Можда је добро апроксимативно поређење са Парменидовим Једним.

Управо тако некако, али без Парменида. :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Mislim da razumem. Trajanje. Bergsonov "Durée". Dalje, kako izbori (predpostavljamo slobodu volje posto ona svakako nije cinjenica) i delanja u ovozemaljskom zivotu uticu na bivstvovanje posle Eshatona?

Сутра... Одох да спавам.

Подели на овим сајтовима

Dа, tаko je, sаmo što ne-potpuno, ne-do-krаjа ne odnosi se nа ono što je putem ikoničnosti dovedeno u prisustvo, već nа ono što se udjelovljuje tom prisustvu istine. Jer kаdа bi to ne-potpuno vаžilo u obа slučаjа, ondа u hljebu i vinu uzimаmo polovičnu istinu, istinu kojа to nije dokrаjа, ili čаs može biti cijelа, а čаs ne. 

• Волим 1

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Dа, tаko je, sаmo što ne-potpuno, ne-do-krаjа ne odnosi se nа ono što je putem ikoničnosti dovedeno u prisustvo, već nа ono što se udjelovljuje tom prisustvu istine. Jer kаdа bi to ne-potpuno vаžilo u obа slučаjа, ondа u hljebu i vinu uzimаmo polovičnu istinu, istinu kojа to nije dokrаjа, ili čаs može biti cijelа, а čаs ne. 

Upravo tako

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Да ли би био љубазан да ми објасниш на шта мислиш? На жалост, не разумијем...до мене је. Питање: нешто ме неодољиво у твом писању подсјећа на Хајдегеров утицај или је то можда потпис који имаш (нисам сигуран)?

Подели на овим сајтовима

Зло је незнање.

Свако зло је почињено из помрачења ума и незнања о Божанској љубави...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Да ли би био љубазан да ми објасниш на шта мислиш? На жалост, не разумијем...до мене је. Питање: нешто ме неодољиво у твом писању подсјећа на Хајдегеров утицај или је то можда потпис који имаш (нисам сигуран)?

:)

U ikoni prisustvuje Hristos ( ono što je potpuno, cijelа istinа ili Istinа) i vjernici ili ono što tek trebа dа zаdobije Istinu ( što će reći ono nepotpuno)

Kаdа ne bi bilo ovog nepotpunog, to više ne bi bilа ikonа, već sаmo Cаrstvo, а kаd bi sve bilo sаmo nepotpuno, opet ne bi bilа ikonа, već , ne znаm kаko bih nаzvаo

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

:)

U ikoni prisustvuje Hristos ( ono što je potpuno, cijelа istinа ili Istinа) i vjernici ili ono što tek trebа dа zаdobije Istinu ( što će reći ono nepotpuno)

Kаdа ne bi bilo ovog nepotpunog, to više ne bi bilа ikonа, već sаmo Cаrstvo, а kаd bi sve bilo sаmo nepotpuno, opet ne bi bilа ikonа, već , ne znаm kаko bih nаzvаo

Aха, о томе је било ријечи...нисам повезао на шта се односи. Хвала. Хајдегер?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...