SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 A Gospod reče Mojsiju: Idi k Faraonu, jer sam ja učinio da otvrdne srce njegovo i srce sluga njegovih, da učinim ove znake svoje među njima, 2 I da pripovedaš sinovima svojim i unucima svojim šta učinih u Misiru i kakve znake svoje pokazah na njima, da biste znali da sam ja Gospod Vise nego jasno On kaze ja cinim to da biste videli znake i poznali i da sam ja Gospod Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Meni o pitanju da li Bog zna sta ce u svakom momentu uciniti neko stvoren u Njegovoj Tvorevini je jako crno belo...Svetlost i tama ko ima oci da vidi neka vidi.Ne moze se nista bez Boga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Vise nego jasno On kaze ja cinim to da biste videli znake i poznali i da sam ja Gospod Праведни Јов је ,,примио зла од Господа''. Ти би рекао да је Бог учинио зло према Јову и побио му децу и све уништио. Ако је Бог према Јову допустио да сатана изврши свако зло дело, то показује на који начин Бог допушта искушења и према Израелском народу. Дакле, зло као суштина смрти, греха и ђавола нема своје првобитно дејство од стране Бога. Постоји само допуштење Божије да слободна бића пројаве свако зло које им је могућно као противљење благовољењу Божијем. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Праведни Јов је ,,примио зла од Господа''. Ти би рекао да је Бог учинио зло према Јову и побио му децу и све уништио. Ако је Бог према Јову допустио да сатана изврши свако зло дело, то показује на који начин Бог допушта искушења и према Израелском народу. Дакле, зло као суштина смрти, греха и ђавола нема своје првобитно дејство од стране Бога. Постоји само допуштење Божије да слободна бића пројаве свако зло које им је могућно као противљење благовољењу Божијем. Ovde imas konkretan primer gde On jasno kaze da mu On otvrdnjava srce da bi se projavio,da se vidi moc njegovih dela...evo jedan drugi primer ..el se secas kad pitaju Hrista...zasto je ovaj covek gubav....el to zbog greha njegovih rodtielja a Hristos kaze ne....nego da se preko njega objavi slava Bozija....ne znma tacno ali mislim da je iz jevadjelja po Luki..ili Jovanu..nisam siguran..... Aj da te pitam ovako jednu stvar kad je Bog ubio zenu i muza sto su slagali Duhu Svetome u delima apostolskim....u vezi prodaje imanja... el to zlo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 3, 2013 Пријави Подели Написано Јул 3, 2013 Треба само да схватиш да Бог допушта такве ствари. Господ није зачетник убиства, греха, смрти и болести. Зна се ко је ,,човекоубица од искони'' (Јн.8,44). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јул 3, 2013 Пријави Подели Написано Јул 3, 2013 Ovako ja kontam: kao što je tama samo odsustvo svetlosti, tako je i zlo odsustvo dobra. Verujem da samim našim dopuštenjem (nemarljivosti u činjenju dobra, u ljubavi, u svemu što je "čisto i dobro" kako kaže ap. Pavle) mi se "naginjemo" ka tamnijoj strani. Posle se razvija neka neosetljivost prema svemu što je dobro i pravedno, te olako činimo zlo, da li u formi vikanja i svađe sa našim bližnjima ili, sačuvaj Bože, u vidu pljački ubistava i drugih bezakonja. A po pitanju Gospodnjeg sveznanja, to bi (po meni) trebalo da je prilično jasno: Bog sve vidi i sve zna Mislim da je greška što mi ljudskom naukom i mudrovanjem pokušavamo da dokučimo ovako neke velike stvari."Jer ako Bog postoji, to njemu pripada pobeda, a nikom drugom. U svetu se bori dobro i zlo. Ako bi zlu pripala krajnja pobeda, to bi značilo, da je Bog zla sila. No Bog pre ne bi postojao no što bi postojao kao zla sila. Postoji li Bog, to on postoji neminovno kao dobra sila; postoji li Bog kao dobra sila, to je krajnja pobeda dobra neminovna posledica egzistencije Boga. Vera u Boga otuda znači veru u krajnju pobedu dobra."Vladika Nikolaj - Beseda o krajnjoj pobedi dobraNe kažem ja da sam toliki vernik, jednostavno mi se dopada šta je ovde vladika Nikolaj rekao, kratko i jasno. A ovde sam da ojačam, utvrdim se u veri, možda steknem nova poznanstva i dušekorisna saznanja. Ali jedno čvrsto verujem: čoveka je Bog stvorio za najuzvišeniju funkciju od svih - da voli! Лидија Миленковић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 3, 2013 Пријави Подели Написано Јул 3, 2013 Треба само да схватиш да Бог допушта такве ствари. Господ није зачетник убиства, греха, смрти и болести. Зна се ко је ,,човекоубица од искони'' (Јн.8,44). Ali u ovim slucaju se ne vidi dopustenje vec direktan uticaj Boga na odluke faraona..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Ali u ovim slucaju se ne vidi dopustenje vec direktan uticaj Boga na odluke faraona..... Ориген, "Почела" (Пери архон), лепо човек објаснио. Прочитај има на нету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Medeski Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Да, сатана је потпуно слободно и по својој вољи незавосно од Бога створење. Он је зао и твори зло, тј. злотвор је оскључиво по својој вољи... П.С: Нека ме исправи неко од свештеника и теолога, ако грешим? Jako staro pitanje odnosa dobra i zla. Spreman sam ček i da ga ne dokučim no ipak sam radoznao. Od svega me najviše buni to što iz nekih uglova zaista izgleda da se tu radi o jednoj uspešnoj saradnji dobra i zla koja održava ceo univerzum. Ako pogledamo da bez "muke nema nauke", ili da bez tame nema svetla. I ako uočimo da je zlo uvek pristuno kao teren na kom se možemo izboriti za dobro, onda ne mogu a da ne pomislim da se tu radi o odličnoj saradnji ta dva sistema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Nema tu saradnje, to je koegzistencija, ali izgleda kao saradnja, to su suprotnosti. Matematicki saradjuju, tako da. To je sad pitanje koje vec prevazilazi moje umne kapacitete. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Често се цитира теза да је зло одсуство добра. Али шта то заиста значи? Такође се каже да зло онтолошки не постоји тј да нема независно онтолошко постојање.У складу са тим,сматра се да све што постоји своју егзистенцију прима од Добра, те уколико нема Добра тј бића не може уопште постојати. Али уколико би зло напросто било само одсуство добра(бића), као што је тама одсуство свјетла, оно уопште не би постојало?! Мени је то било занимљиво...шта мислите о томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Често се цитира теза да је зло одсуство добра. Али шта то заиста значи? Такође се каже да зло онтолошки не постоји тј да нема независно онтолошко постојање.У складу са тим,сматра се да све што постоји своју егзистенцију прима од Добра, те уколико нема Добра тј бића не може уопште постојати. Али уколико би зло напросто било само одсуство добра(бића), као што је тама одсуство свјетла, оно уопште не би постојало?! Мени је то било занимљиво...шта мислите о томе? Pa i meni je to neprihvatljivo shvatanje....ako je recimo Bog samo dobro....po ljudskom shvatanju dobra.....a da je zlo odsustvo dobra.....ja onda mogu samo da zakljucim da Bog onda nije sveprisutan.....odnosno da je na planeti zemlji ....izuzeteno odsutan........teska su to pitanja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Pa i meni je to neprihvatljivo shvatanje....ako je recimo Bog samo dobro....po ljudskom shvatanju dobra.....a da je zlo odsustvo dobra.....ja onda mogu samo da zakljucim da Bog onda nije sveprisutan.....odnosno da je na planeti zemlji ....izuzeteno odsutan........teska su to pitanja Shvatanje dobra na ljudski nacin je vrlo relativno, a projekcija tog relativnog dobra na Boga koji je apsolutan onda tek stvara konfuziju. Mozda ako pogledamo svijet oko nas, uocicemo da u prirodi najpre nema zlih ni dobrih stvari, postoje samo stanja i zbivanja koja vode ka konkretnom cilju. Oznacavanje necega kao dobro ili zlo jeste iskljucivo vrednosni cilj kojeg upucuje covjek ka svijetu oko sebe i o samom sebi, dok izvan vrednosnog suda covjeka, nista u prirodi nije niti dobro niti lose (dobro i lose po vrednosnom sudu covjeka). Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Shvatanje dobra na ljudski nacin je vrlo relativno, a projekcija tog relativnog dobra na Boga koji je apsolutan onda tek stvara konfuziju. Mozda ako pogledamo svijet oko nas, uocicemo da u prirodi najpre nema zlih ni dobrih stvari, postoje samo stanja i zbivanja koja vode ka konkretnom cilju. Oznacavanje necega kao dobro ili zlo jeste iskljucivo vrednosni cilj kojeg upucuje covjek ka svijetu oko sebe i o samom sebi, dok izvan vrednosnog suda covjeka, nista u prirodi nije niti dobro niti lose (dobro i lose po vrednosnom sudu covjeka). Ka kom cilju vode?Aj sad recimo da te pitam ako dobro ili zlo zavise samo od naseg suda..da li recimo onda kad neko ubije nekoga to je zlo samo zato sto smo ga mi tako sudili zlo ili je to zlo samo po sebi?kad lavica recimo prikolje antilopu? U prirodi mozemo da vidimo samo nagon za prezivljavanjem..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Често се цитира теза да је зло одсуство добра. Али шта то заиста значи? Такође се каже да зло онтолошки не постоји тј да нема независно онтолошко постојање.У складу са тим,сматра се да све што постоји своју егзистенцију прима од Добра, те уколико нема Добра тј бића не може уопште постојати. Али уколико би зло напросто било само одсуство добра(бића), као што је тама одсуство свјетла, оно уопште не би постојало?! Мени је то било занимљиво...шта мислите о томе? Ja mislim da zlo svoje postojanje duguje dobru u smislu što je Bog dopustio prvom zločincu da on to zlo počini kako bi i druga bića uvidela o čemu je reč. Naravno, po Božijem dopuštenju nastaje zlo, tj. možemo da biramo da li ćemo činiti dobro ili zlo. Naveo sam ovo da je "zlo odsustvo dobra" jer, ako verujemo u Sveto Pismo i Boga, onda znamo unapred da će zlu neminovno doći kraj. Da zlo kao pojava realno postoji možemo videti, ali isto tako i dobro. Bog je univerzalno merilo dobra, on je sve i svja. Tako da slažem se sa ovim "da nema dobra, zlo ne bi ni postojalo." Isto tako slažem se da su ovo teška pitanja za diskusiju i da se lako može skrenuti na neku stranputicu bez pravog "vodiča". U zaključku da kažem za ovo da je "zlo odsustvo dobra", moje mišljenje je da je vladika Nikolaj želeo da kaže da moramo da se borimo protiv zla kao da ono nije stvarno. Naravno, nikako podcenjivati neprijatelja, već sa vatrenom verom u "krajnju pobedu dobra" koja je sigurna, samo još ostaje da vidimo hoćemo li i mi biti deo nje. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука