horatio Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Интересује ме како други виде то одређење, а када се дискусија мало развије написаћу до каквог увида сам ја дошао...није топла вода, али је занимљиво, јер се то одређење зла најчешће паушално користи (и ја сам га тако користио).. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Pa i meni je to neprihvatljivo shvatanje....ako je recimo Bog samo dobro....po ljudskom shvatanju dobra.....a da je zlo odsustvo dobra.....ja onda mogu samo da zakljucim da Bog onda nije sveprisutan.....odnosno da je na planeti zemlji ....izuzeteno odsutan........teska su to pitanjaIstina je da je BOG sve prisutan u dobrome ali je isto tako istina da Hrista u djavolu nema. Od Bozje reci je djavo otpao jer je hteo da zavlada a u stvari stvorio je sebi pakao. U tom paklu postoji odsustvo Spasenja koje niko ne trazi pogotovo ne djavo. Sa punim pravom mozemo da utvrdimo da je Bog Apsolutna dobrota i svetlost koju neki odbijaju i vladaju tamom pakla. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Medeski Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 U medjuvremenu se nakupilo odgovora na ovu temu te nisam siguran da li je neko pominjao i ovo izgladanje Bogdana Lubardica u emisiji Agape. Mozda moze da pojasni, pomogne. http://www.youtube.com/watch?v=p12-J0oNP24 Pa evo sad bas videh i jedan meni lep komentar na video: Drvo spoznaje dobra i zla je arhetip ega. Samo ego dijeli stvarnost na dibru i zlu, a ne i Božanska Mudrost koja Jest u svemu što jest. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 12, 2013 Пријави Подели Написано Јул 12, 2013 Istina je da je BOG sve prisutan u dobrome ali je isto tako istina da Hrista u djavolu nema. Od Bozje reci je djavo otpao jer je hteo da zavlada a u stvari stvorio je sebi pakao. U tom paklu postoji odsustvo Spasenja koje niko ne trazi pogotovo ne djavo. Ako je djavo sebi stvorio pakao,kako on onda ima uopste silu da i dalje deluje,zar on ne bi trebao sada vecno da se muci? I nije mi jasno,ako je djavo visestruko pametnije bice od coveka,svestan je da mu je propast neminovna,zasto se onda ne vrati Bogu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Medeski Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 Ako je djavo sebi stvorio pakao,kako on onda ima uopste silu da i dalje deluje,zar on ne bi trebao sada vecno da se muci? I nije mi jasno,ako je djavo visestruko pametnije bice od coveka,svestan je da mu je propast neminovna,zasto se onda ne vrati Bogu? Zasto onda cak i oni koji su krenuli putem Hristovim ipak ponekad ili veoma često greše i prave savez sa zlim čak i kada duboko veruju da im to ne ide na "račun"?(govorim i u svoje ime) Cela borba ili igra dobra i zla se ocigledno odvija samo u ljudima. U ljudskom umu. Šta je uopšte zlo izvan čoveka? Iz nekoliko izvora sam čuo misao da svi ustvari končaju u raju. To mi baš nije bilo jasno, a onda sam čuo divnog vladiku Danila Krstića koji jednom prilikom kaže: "Svako dobija raj po svom ukusu". Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 Ako je djavo sebi stvorio pakao,kako on onda ima uopste silu da i dalje deluje,zar on ne bi trebao sada vecno da se muci? I nije mi jasno,ako je djavo visestruko pametnije bice od coveka,svestan je da mu je propast neminovna,zasto se onda ne vrati Bogu? Ovde je jednostavno pitanje Zivota i smrti. Djavo je vlasnik smrti od momenta kad je odbacio Boga iz sebe. Povukao je i jos neke andjele i sebi stvorio raj gordosti koja nije nista drugo nego sama smrt. Nema spasenja bez pokajanja i kao sto vidis u mom tekstu stoji Hristos kao Spas kojeg nema u tami jer nije Njegova sushtina takva jer je On Zivot. A sto se tice Bozjeg dopushtenja da neko bira izmedju stvorenog ili Nestvorenog to dopustenje moze da traje koliko god zeli. Nije vise djavo opasan po ljude Spasioc u nama zivi to ne smemo nikad da zaboravimo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 Често се цитира теза да је зло одсуство добра. Али шта то заиста значи? Такође се каже да зло онтолошки не постоји тј да нема независно онтолошко постојање.У складу са тим,сматра се да све што постоји своју егзистенцију прима од Добра, те уколико нема Добра тј бића не може уопште постојати. Али уколико би зло напросто било само одсуство добра(бића), као што је тама одсуство свјетла, оно уопште не би постојало?! Мени је то било занимљиво...шта мислите о томе? Cupavost je odsustvo frizure, neocesljanost ne postoji. Celavi ljudi su zli. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 Ako je djavo sebi stvorio pakao,kako on onda ima uopste silu da i dalje deluje,zar on ne bi trebao sada vecno da se muci? I nije mi jasno,ako je djavo visestruko pametnije bice od coveka,svestan je da mu je propast neminovna,zasto se onda ne vrati Bogu? Zbog sujete.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Из архиве нашег радија доносимо предавање Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Григорија, који је 2009. године беседио н аједној од бројних духовних трибина, а тема је била "Порекло зла". Трајање: 57:09 Послушајте: http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/13/07/28.07.13_zbor_-_vladika_grigorije_-_o_poreklu_zla_23.07.10_64_kbps.mp3 http://www.slovoljubve.com/emisije/zbor-zborila-gospoda-hriscanska-vladika-grigorije-o-poreklu-zla Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 3, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 3, 2013 ШТА ПРИВЛАЧИ ЗЛО „Пожељно је да у дому нема ништа, што изазива безбожне мисли и осећања, јер сте тако ван опасности од двоструке злоупотребе, унутрашње и спољашње", - говорио је Нил Синајски. Наша природа је таква да, фиксирајући своју пажњу на нечему, човек снагом своје душе долази у непосредни контакт са тим објектом. Рецимо, читајући књигу, ми невидљивим начином формирамо везу са њеним аутором (чак и ако је он умро) и са оним стањем његове душе, у којем се налазио писац у тренутку стварања свог дела. Читалац се прожима мислима и осећањима дела. А посебно осетљиве природе чак и преживљавају та иста осећања. Управо због тог својства човека да открива у себи везу са било којим објектом, на који је усмерена пажња, свети оци су забрањивали чак и држање у кући литературе, коју су написали страсни, неочишћени људи, преко које може да се формира веза са паклом, чак и ако човек нити не сумња на то. Када су са старцем Нектаријем Оптинским почели разговор о утицају на душу бездушних предмета, отац је приметио: „Лоше књиге под главом могу изазвати грешне снове, одећа страсног човека такође може да има утицај". Као противтежа демонској литератури, свети оци су препоручивали стално читање Јеванђеља, Псалтира и књига светих отаца. Зато што управо на тај начин човек општи са Богом и свецима и, придружујући се њиховим мислима и осећањима, и сам се духовно обогаћује и уздиже. Осим тога, свеци, кој вас духовно виде и виде да читате њихове радове, моле се за вас. Природно је да у дому православног човека не треба да буде паганских и окултних симбола - било каквих приказа паганских богова, ритуалних афричких или индијских маски, разних „талисмана" (над којима магови често пре продаје обављају магијске ритуале), слика „ђавола", змајева, сваке нечисти. Они су често узрок „лоших" појава у дому, чак и ако је он освештан - јер су облици нечисте силе остали у дому, и домаћини као да позивају „у госте" представнике демонског света, држећи у кући њихове слике. Пажљиво прегледајте такође и вашу видеотеку: има ли у њој хорор-трилера. Не треба да имате књиге са „заверама", као ни астролошке прогнозе, хороскопе и остале ђаволијаде, које је једноставно недопустиво држати у православном дому, а то је и опасно са духовног гледишта. Преподобном Серафиму Саровском једном је син довео своју мајку која је патила од пијанства. Преподобни је исцелио и при томе рекао: „Немојте држати флаше са вином у кући". Рећи ћемо овде неколико речи о телевизору и компјутеру. Данас су ретке породице које не користе ову технику. Не вреди забранити њено коришћење. Узгред, и ова књига је такође припремљена на компјутеру као и остале књиге, које објављују православни издавачи. Све зависи од тога, како ви користите ову технику. И овде ћу навести две поучне приче, које се тичу телевизора. У једном манастиру отац је у присуству поседнутих гласно рекао: „Желео бих да имам такав телевизор, који би приказивао само свето: поуке, како да живимо по Божји, како да се спасимо, како да угодимо Богу, како да победимо своје грешне навике". У том тренутку демон (који се налазио у поседнутој) није издржао и повикао је из њених уста: „Иш, шта си пожелео! Нећеш то дочекати!" У другом случају, у манастир је дошао отац са својом духовно оболелом мајком. Демон је из уста ове жене за време молитве повикао: „Какав је то „свет" у вашем дому?" Испоставило се да су код оца у свакој соби стајали телевизори, који се практично нису гасили. „Због тога, - каже проповедник архимандрит о. Јован (Крестјанкин) у својој поуци, - у ваш дом преко телевизора улазе свакакви људи: и магови, и хипнотизери, и разбојници и томе слични. Он је разбојник, који краде ваше душе. Он васпитава децу на свој начин и одузима много времена". О компјутеру отац Јован у једном од својих писама пише: „Ви користите свакакве техничке производе, које је човек измислио, не без Бога. Јер Господ је тачно рекао: „Без Мене не можете да створите ништа". И компјутер је изум, исти као и сви други. А у Писму је речено: „Све ми је дозвољено, али ништа не сме да ме поседује". Ако на компјутеру човек ради Божје дело и у славу Божју, онда се човек тиме спашава. А ако користи технику за разну срамоту и некорисне игре, он очигледно страда. Па одлучите. Једна иста техника неком служи на спасење, а другом - на пропаст". Ако су се артос, просфоре због лењости покварили, убуђали или уцрвљали, ни у ком случају их не треба бацати. Треба их однети у храм ради спаљивања у посебној пећи и одмах се покајати за грех немарног односа према светињи. Остаци црквених свећа, употребљених не у храму, треба опет однети у храм. Тамо поред свећњака стоје посебни сандучићи за скупљање остатака свећа. Памтећи да су остаци црквених свећа исто светиња, мудро поступају они, који их доносе у храм и остављају у тим сандучићима. Касније се ти остаци користе у изради нових свећа. Варсонофије Оптински говорио је својој деци да папириће од просфоре треба пажљиво сакривати и спаљивати. Све треба радити са страхопоштовањем. Преузето из књиге: ''Заштити дом свој од зла'' Манасти Клисина Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 šta privlači zlo? ja. uvek me nadje i prikači mi se nisu predmeti problem I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Negativne misli i stavovi privlace negativno,da ne kazem zlo u nas zivot. I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Kad ogovaramo nekog zlo uzivka kao da je na kafici kod nas Ljubičasta је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Mislim da predmeti nisu problem,jer moj dom je prepun svakakvih maski,mačeva,drvenih figurica.........bespotrebni suveniri,uglavnom pokloni iz dalekih zemalja........... Nisu nikakav izvor zla obične figure koje samo skupljaju prašinu.... Sve počinje u nama..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Mislim da predmeti nisu problem,jer moj dom je prepun svakakvih maski,mačeva,drvenih figurica.........bespotrebni suveniri,uglavnom pokloni iz dalekih zemalja........... Nisu nikakav izvor zla obične figure koje samo skupljaju prašinu.... Sve počinje u nama..... Ne znam,ali citao sam u mnogim poukama svetih otaca,da mnoge stvari,knjige koje sugerisu na paganstvo,astrologiju,sekte razne jesu nesto sto ne bi trebao niko imati u svojoj kuci. Vesna Milovic је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука